מרתפים בריטיים סודיים - ממש מתחת למשרד רס"ר המטבח
והפעם 'סליק' בריטי בנצרת.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1127111.html
מרתפים בריטיים סודיים - ממש מתחת למשרד רס"ר המטבח
ההכנות לשיפוץ חדר האוכל בבסיס בנצרת היו בעיצומן: התורנויות בוטלו והתנורים הוזזו. ואולם, למה שנגלה כשהורמה הרצפה, אף אחד לא היה מוכן - מאגר מים תת-קרקעי מימי המנדט
מאת אלי אשכנזי
האדריכל, סגן עומר נאמן, מישש את קיר הבטון העבה והקריר במשך כמה דקות. "איזה גימור. זה בטון ברמה יוצאת דופן", אמר בהשתאות. מאחוריו צעד שמעון צפריר, מנהל מחוז הצפון במועצה לשימור מבנים ואתרים, מתפעל מהחלל התת-קרקעי העצום. הלוך וחזור סקרו השניים את המתחם, מודדים ורושמים רשמיהם, מנסים להבין למה שימשו מרתפי הענק הסודיים מתחת למצודת הטגארט הבריטית שבנצרת - המצודה שנבנתה בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת בעבור משטרת המנדט.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/printed/P101109/b.0.1011.370.1.9.jpg]
מבצר בשווי שני מיליון ליש"ט
עשרות מצודות הקימו הבריטים ברחבי הארץ. מרביתן, על פי דגם קבוע ובשיתוף חברת הבנייה של היישוב היהודי הצעיר - "סולל בונה". לדברי ד"ר גד קרויזר מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת בר אילן, המתמחה במדיניות ביטחון הפנים הבריטית, "המצודות היו אמורות לעמוד במצבי חירום של חודש עד שלושה חודשים. הבריטים השקיעו הון עתק במבצרים - יותר משני מיליון ליש"ט". לאחר קום המדינה, הפכה המצודה המפוארת בנצרת לבסיס פיקוד צפון, ובהמשך, עם מעברו של הפיקוד לצפת - למקום מושבו של פיקוד העורף באזור הצפון.
אמנם, סורגי החלונות של בית העצורים שהקימו הבריטים בלב המצודה מעטרים עד היום את מטבח הבסיס, ואולם, כשהחל באחרונה אגף הבינוי של צה"ל בעבודות לשיפוצו - אף אחד לא תיאר לעצמו כי מתחת לתנורים ולכיריים עמוסי הסירים, מסתתר מאגר מים רחב ממדים שעל הקמתו שקדו הבריטים, על פי ההערכות, במשך שנים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/printed/P101109/b.0.1011.370.2.9.jpg]
"האדמה נפערה"
פרויקט אגירת המים התגלה בדרך מקרה. במהלך עבודות שיפוץ המטבח לפני כמה חודשים, ביקשו הפועלים להניח צינורות ביוב חדשים. בעודם חופרים ברצפת המבנה, תרים אחר מיקום מיטבי לצנרת, נגלה להם לפתע החלל העצום: תחילה, אולם ראשון שאורכו כ-15 מטרים וגובהו מגיע לכמעט חמישה מטרים וחצי; אחר כך, אולם נוסף - גדול עוד יותר - 30 מטרים אורכו ו-10 מטרים רוחבו. בשניהם, נמצאו פתחים עליונים לכניסת מי גשמים, כמו גם צינורות מתכת, עמודי תמיכה מבטון ואפילו משאבה מקורית אחת. "יום שלם לקח לפועלים לפתוח פתח בקיר. זה קיר בעובי 80 סנטימטרים שנבנה מבטון מזוין", מספר סגן נאמן, הממונה על תחום השימור במרכז הבינוי של צה"ל.
צפריר עודכן על הממצא המוזר ומיהר למקום עם יוסי פלדמן, מנכ"ל המועצה לשימור. "היינו בהלם, מדובר במבנה ענק. זה חסר פרופורציות. מאוד מסקרן אותי הרקע והסיבות לבניית הדבר המפלצתי הזה", הוא אומר ומוסיף בבדיחות, "הייתי שוקל לשים את הפיקוד בתוך הבור המבוצר הזה בשעת מלחמה". "אכן מדובר ממש במקלט אטומי", מציין סגן נאמן, "מי יודע, אולי הם תיכננו לשבת פה לנצח. בכל גגות מצודות הטגארט, וגם פה בנצרת, נבנו מאגרי מים על הגגות, לכן מאוד מעניין אותי למה היה צריך את המאמץ האדיר של בניית מאגר המים התת-קרקעי. מבחינתי זו תעלומה". גם לדברי ד"ר קרויזר, "במצודות נבנו מאגרי מים גדולים, אולם מאגר תת-קרקעי בסדר גודל כזה לא מוכר עד כה".
לעת עתה החליטו אנשי הבינוי לעצור את עבודות השיפוצים ולאפשר לאנשי המקצוע לבחון את המרתפים. "פעם מחוסר דעת ממצאים מעניינים כאלו בבסיסי צה"ל היו נהרסים", מודה סגן נאמן. "היום הכל השתנה", מסכים עמו צפריר, "בשעה שאנחנו סובלים לא אחת מבעיות בקשר עם רשויות שונות, הרי שבצבא הפנימו את חשיבות שימור האתרים". עם זאת, לדברי צפריר, המלאכה עוד רבה, שכן שאיפתו, כך הוא מעיד, היא שהמקום ייפתח למבקרים שיוכלו "לצפות בפלא שיצית את דמיונם, כמו שעשה עבורנו".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasen/images/0.gif]
|