23-08-2009, 09:48
|
|
|
חבר מתאריך: 19.07.08
|
|
תפקידו של הצבא אינו "לחנך" את הנוער להיות אנשים טובים יותר. אין לו פנאי לעשות כך וזה אינו חלק מייעודו ומטרתו. דה פקטו, מתוך היותו ארגון שמבוסס על משמעת, הוא מכריח את הנוער היותר בעייתי "להתיישר" ולציית לנורמות חברתיות מקובלות. אם הם מצליחים להתיישר, כולם הרוויחו. אם לא, דבר שקורה במקרים רבים, החיילים נפלטים מן המערכת לעתיד שמבחינה סטטיסטית לא יהיה ורוד.
בנוסף, אם נמשיך את הרציונל שמאחורי המשפט הבא "אך יש תפקיד כללי בצבא, המוטל על כל מפקדי הצבא, מכל הדרגות...והוא התפקיד החינוכי", הרי שחייבים לתהות: מי רשאי לחנך?
האם "יוסי", הבחור בשכבה מעליי שזכור לי בעיקר כמטריד נשים ובריון-בשקל, יכול לחנך אותי להיות אדם טוב יותר? אני יכול להמשיך עם דוגמאות מפה ועד הודעה חדשה, אבל העובדה המצערת היא שהייתי כנראה, לפחות על הנייר, אדם טוב ומחונך יותר מרוב מפקדיי הזוטרים (ואולי אף הבכירים). זאת אני אומר כאדם שאינו מפעיל אלימות פיסית על חבריי, אינו מנבל את הפה, משתדל לכבד כל אדם באשר הוא והרשימה עוד ארוכה. כל ניסיון מצד מפקדיי לחנך אותי היה במקרה הטוב מעלה בי גיחוך קל. מוטב שיעסקו אך ורק בפן ה"טכני" של החינוך (כפי שהסביר זאת בן גוריון).
בעולם אידיאלי, בו כל מ"כ וקצין היה מודל לחיקוי, אולי הטענה הנ"ל הייתה נכונה. במציאות, כפי שנוכחנו לראות לאחרונה בתקשורת (וחיילים בתוך המערכת רואים כל הזמן), הדבר לא קורה.
אם המערכת אינה מסכימה וחושבת שזה מתפקידה, ישנו צורך קודם כל לעשות מאמץ להפוך את המפקדים לאנשים טובים יותר, ורק אז, כשנעמוד במשימה זו, נוכל "להפיל" עליהם את האחריות לחנך את הפקודים שלהם.
ואם אנו כבר דנים על נושא החינוך בצבא, אני רוצה להתייחס לנושא מקומו של הצבא במערכת החינוך (אנו עדים לאחרונה למספר גדול של יוזמות, מקומיות ומערכתיות, בנושא שילוב קצינים במדים בבתי ספר). אין מקום, גם לא הקטן ביותר, לשלב את הצבא במערכת החינוך הממלכתית.
צבא ושירות צבאי הוא אינו דבר רצוי. תמיד נאמר לנו בילדותנו ש"כשתהיו גדולים כבר לא יהיה צורך בצבא", וכנראה שזה נאמר מסיבה טובה מאוד, והוא שאין שום דבר טוב בצבא (או כל ארגון אחר שאמור למלא את משימותיו בין היתר ע"י הפעלת אלימות). הוא כורח המציאות, וכך צריך להתייחס אליו.
הניסיון של מערכת החינוך "לחנך" בנושאים אידאולוגיים גרידא הוא אינו רצוי. ניתן להתווכח על כך, אבל הניסיון לחנך לציונות ואהבת המולדת מועד לכישלון, והדברים מוכחים בשטח. אלו כבר אינם ערכים מובילים בחברה הישראלית. במקום זאת, יש לחנך בראש והראשונה לשמירה על החוק (בין היתר ע"י שירות בצבא, שכרגע מעוגן בחוק). זאת במקביל להפיכתו של הצבא לכזה ש"משתלם" לשרת בו, בין היתר ע"י נתינת הטבות שונות. כל ניסיון לשחק על רגשות הנוער, ע"י שימוש ציני בתולדות העם היהודי ובערכים כמו אהבת המולדת, פסול מיסודו.
|