כתבה מאתר צהל על הסלון האווירי
http://dover.idf.il/IDF/News_Channe...na/09/23/01.htm
כוח משימה מיוחד יוצא למשימה סודית מטעם חברת "אלביט מערכות" - איתור מחבלים ומצבור אמל"ח בשטחים כפריים והרריים הנראים, לא במפתיע, דומים מאוד לשטחי אפגניסטן. הטייס במטוס "הרקולס" המטיס אותו למשימה משתמש בקסדת "טארגו" ובלוח שעונים ייעודי. לאחר הנחיתה, מרים הכוח מל"ט טקטי מסוג "הרמס 90", המספק מידע בזמן אמת על רכב המחבלים הנוסע אל עבר הכפר, ומצטרף ל"הרמס 450" שכבר נמצא באוויר, ולמצלמות נוספות המותקנות על מטוסי תצפית. במקביל ממשיכים הלוחמים לסרוק את אזורי המערות, כאשר במפקדה הממונה עוקבים אחר כל צעד מבעד למסכי המחשב של מערכת השו"ב. הלוחמים עצמם מצוידים במחשב כיס המספק להם שפע של מידע מודיעיני.
את תרחיש הקרב הזה מדמה צוות של ארבעה שחקנים לבושים במדים אמריקאיים, הנעזרים באמצעי מולטימדיה מתקדמים ובמוזיקה דרמטית. לרגע אתה מרגיש חלק מהמבצע הנועז בשטח האויב, או לפחות שותף בטכניקת השיווק של חברת "אלביט", המייצרת את האמצעים בתצוגה.
כאן מבשילות עסקאות
הסלון האווירי בשדה התעופה לה בורז'ה בפריז, תערוכה המתקיימת פעם בשנתיים, מציינת השנה יום הולדת 100. ישראל מציגה בה זו הפעם ה-24. בביתן הישראלי, המתפרש על פני לא פחות מ-5,000 מ"ר, ממוקמים תערוכות ומיצגים של 12 חברות ישראליות מובילות שהשקיעו עשרות מיליוני שקלים במטרה להפכן לאטרקטיביות בעיני עשרות אלפי המשתתפים. לצדן, מציגות שש חברות ישראליות נוספות בתערוכה מחוץ לביתן הלאומי.
עיצובו של הביתן ומיקומו, סמוך לזה של המארחת צרפת, יכולים להטעות מבקר שאינו מכיר את גודלה האמיתי של ישראל. כאן בפריז אין ספק - ישראל היא מעצמה, לפחות בכל מה שקשור לייצוא ביטחוני.
"בשנה הקודמת הייצוא הביטחוני של ישראל עמד על יותר משישה מיליארד שקלים, ואנחנו דורגנו במקום הרביעי בעולם אחרי ארצות הברית, רוסיה וצרפת", ציין מנכ"ל מכון הייצוא הישראלי, אבי חפץ. "המטרה שלנו כאן היא לפתח הזדמנויות עסקיות לחברות הישראליות. המפגשים העסקיים הם לב ליבו של הסלון. גם אם לא נחתמים פה חוזים, כאן מתחיל להבשיל התהליך העסקי", הוא העיד.
למעמד הפתיחה של הביתן הישראלי בתערוכה הגיעו לצד שר הביטחון, אהוד ברק, גם שר המדע, דניאל הרשקוביץ, שר התחבורה, ישראל כץ, ומנכ"ל משרד הביטחון, תא"ל (מיל') פנחס בוכריס.
"המטרה שלנו כאן היא קידום ודחיפה של הייצוא הביטחוני הישראלי", אמר ברק, שנרתם באופן אישי למאמץ ונפגש עם שר ההגנה של צרפת, הרב מורין, ועם שר החוץ, ברנאר קושנר. ברק קיים גם שורה של פגישות נוספות עם נציגים בכירים ממערכות ביטחון של מספר מדינות, ביניהן פגישה חשובה עם הרמטכ"ל הרוסי.
בהתייחסו לרכישה אפשרית של מטוס הקרב, האף-35 מתוצרת "לוקהיד מרטין", אמר ברק כי "כל עסקה כזו לוקחת שנים ארוכות ומחייבת אותנו לשיח רצוף עם היצרנים. אנחנו צריכים להתגבר על הקשיים כדי שהעסקה החשובה הזו תצא לפועל".
רמ"ט חיל האוויר, תא"ל יוחנן לוקר, הוסיף באותו העניין כי "חיל האוויר שואף תמיד להצטייד במערכות המתקדמות בעולם, שיספקו מענה למגוון האיומים המתפתחים".
הביטחון - תנאי לאושר
כמה עשרות מטרים מהתצוגה של "אלביט" ממוקם הביתן של חברת רפא"ל. על המסך מופיעה קריינית חייכנית המבשרת בקול נעים על סדרה של איומים אוויריים המופנים אליך, החל מארטילריה קצרת טווח, דרך מטוסי אויב וכלה בטילי קרקע-קרקע מטווחים של 250 ק"מ. יכולת המענה לאיומים האלו טמונה בהצטיידות במגוון מוצרי החברה.
מול מטוסי האויב המשגרים לעברך טילים, מציבה רפא"ל את טילי היירוט "פיתון 5" ו"דרבי", שניתנים לשיגור ממטוסים או ממשגר קרקעי הנישא על גבי משאית "טטרה". טילים אלה כבר נמצאים בשימוש מבצעי בחיל האוויר ובמספר מדינות נוספות.
המוצר שמושך בסלון את העניין הרב ביותר הוא מערכת "כיפת ברזל", האמורה לתת מענה מול רקטות קצרות טווח, כמו קטיושות וקסאמים. "אנחנו מתקדמים כמתוכנן בניסויים", סיפר ל"במחנה" מנכ"ל רפא"ל, האלוף (מיל') דידי יערי. "בקרוב נבצע ניסוי מלא הכולל זיהוי של האיום, שיגור הטיל המיירט ופגיעה באיום. עד סוף שנת 2009 נעביר לצה"ל מערכת ראשונה שתהיה מבצעית כבר בקיץ 2010".
תחום נוסף אותו מציגה רפא"ל הוא נושא המיגון האקטיבי. מערכת "מעיל רוח", חשף יערי, ביצעה רק בשבוע שעבר ניסוי מוצלח במסגרתו יורט פגז טנק שנורה לעבר רק"ם שנשא את המערכת. הפגז יורט במרחק של עשרה מטרים מהרק"ם, למרות שמהירותו גבוהה בהרבה ממהירותם של טילי הנ"ט שהם האיום המרכזי למענו פותחה המערכת. יערי הבהיר עוד כי המערכת תהיה מבצעית בתוך זמן לא רב, הרבה לפני הבשלתן של מערכות אחרות דוגמת ה"חץ דורבן" מתוצרת תע"ש.
בינתיים על המסך, הצליחו מערכות ההגנה של רפא"ל לנטרל את כלל האיומים ועל העיר הדמיונית עולה שחר של יום חדש, כאשר שני ילדים רצים מאושרים אל עבר הזריחה. המסר ברור - רק כשאתה בטוח אתה יכול להיות מאושר.
יציאה מהביתן של רפא"ל מובילה אל החצר המרכזית, שם שולטת התעשייה האווירית הישראלית. כאן מוצבים טילי ה"חץ" מדגם 2 ו-3, האמורים לתת את המענה הגבוה והמרוחק ביותר לטילים דוגמת ה"שיאהב" האיראני. מערכת אחרת הזוכה בסלון האוויר לעניין רב היא מערכת טילי "ברק 8" המסוגלת ליירט טילים, מטוסים ומגוון איומים נוספים, הן מפלטפורמה קרקעית והן מפלטפורמה ימית. בחצר מופיעים גם המל"טים מתוצרת התעשייה האווירית: המל"ט הענק ה"הרון", שנרכש על-ידי מספר מדינות מערביות ונמצא בשימוש מבצעי בשמי אפגניסטן, והמל"ט המתכלה, "הארופ", מתוצרת מפעל מב"ט של התעשייה האווירית. מל"ט זה משמש חימוש מונחה מדויק המסוגל לפגוע נקודתית במטרות איכות כמו מפקדות, חפ"קים, מכ"מים וסוללות נ"מ.
הסבה למקדמי מכירות
לצד אנשי סיב"ט ממשרד הביטחון, האמונים על הראייה הכוללת של העסקאות ושיתופי הפעולה המתגבשים בסלון יחד עם נציגי משרד הביטחון באירופה, נמצאים בתערוכה גם הנספחים הזרים של צה"ל ביבשת. "אנחנו למעשה חלק מהכוח של סיב"ט באירוע הזה. עברנו הכשרה מוקדמת והכרות עם המוצרים של התעשייה הביטחונית", סיפרה הנספח הצבאי בהאג, אל"ם חני כספי. "בשבילי, הספר עב הכרס שהפיקה סיב"ט, המתאר את כל המוצרים של התעשיות הביטחוניות הישראליות שהולכים לייצוא, הוא הספר שאיתו אני הולכת לישון לאחרונה", גילתה.
הנספחים משמשים כאן מעין מקדמי מכירות, כאשר כל אחד מהם אחראי להביא לביתן הישראלי את הנציגים הבכירים ביותר מהמדינה עליה הוא אחראי. בתדריך המקדים לאנשי משרד הביטחון אמר ראש משלחת משהב"ט במערב אירופה, האלוף (מיל') יוסי בן חנן, שכיהן עד לאחרונה כראש סיב"ט, כי "היעד שלנו הוא להביא בסלון הזה לחוזים בשווי שני מיליארד דולר".
מאיר שליט, הסגן הבכיר לראש סיב"ט, הודה כי הוא מתרשם מהעניין הרב במוצרים הישראליים. "בסלון האווירי נוצרים עשרות מפגשים שמניעים תהליכים ארוכי טווח של שיתופי פעולה. עבורנו מתחילה כאן עבודה שתימשך חודשים ארוכים", הוסיף.
בין שיתופי הפעולה שהתחזקו כאן בלט בעיקר הקשר עם רוסיה. לדברי הנספח הצבאי במוקסבה, אל"ם ואדים ליידרמן, הרוסים מתעניינים במיוחד במל"טים מתוצרת ישראל. גם הצרפתים, שכוחותיהם לוקחים חלק בלחימה ההררית הקשה באפגניסטן, מגלים עניין בכלי הטיס הלא מאוישים, לדברי הנספח של צה"ל בפריז, אל"ם אילן אטיאס. הוא סיפר כי מספר שיתופי פעולה בתחום זה כבר יצאו לדרך.
ישראל מחזקת קשרים גם עם מדינות נוספות. "הצלחנו לארגן פגישה בין רמ"ט חה"א, תא"ל לוקר, לבין מפקד חיל האוויר ההולנדי", סיפרה אל"ם כספי. "מדובר בפגישה ראשונה שנועדה לחזק את שיתוף הפעולה בין הצבאות". באותה השעה ממש עמל נספח צה"ל באיטליה, אל"ם אביהוד בן ארי, על קביעת פגישה דומה של רמ"ט חיל האוויר עם מקביליו בצבא האיטלקי.
עם האמצעים שמושכים הרבה תשומת לב בתערוכה נמנה המסוק הלא מאויש של חברת "אורבן". כלי זה בעל יכולת נחיתה והמראה עילית ואינו דורש מסלול המראה. "העובדה שהרוטורים של המסוק נמצאים בתוך גוף הכלי ואינם חיצוניים, מהווה יתרון משמעותי ביכולת התמרון שלו בשטחים בנויים, בשטחים סבוכים ובמתאר של נחיתה על כלי שיט", הסביר יו"ר החברה, עובדיה הררי. "בין היתר, נבחנת אפשרות לחילוץ פצועים משדה הקרב באמצעות הכלי, לצד העברה של אספקה דחופה לכוחות הקדמיים".
עד כה לא זכה הפיתוח של הכלי לתמיכה של מערכת הביטחון ונעשה במימון פרטי. עכשיו, בשלב מתקדם של הפיתוח, מנסים ב"אורבן" לזכות בתמיכה של תעשייה ביטחונית גדולה שתוכל להשקיע מיליונים בשיווק ובפיתוח פס ייצור. "צה"ל הוא המפתח של התעשיות לפרוץ שווקים", הדגיש ראש סיב"ט, האלוף אודי שני. "כשצה"ל נותן אמון במערכת ותומך בפיתוחה, ההשפעה של זה על שיווקה בחוץ היא עצומה. הדבר נכון על אחת כמה וכמה כשהמערכת מבצעית וצה"ל עושה בה שימוש בזירות השונות".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://dover.idf.il/NR/rdonlyres/1B80DBAC-75A5-479D-97C9-9CAA93FEE4A8/0/01small_cropped_big.jpg]
|