12-05-2009, 20:59
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
לא ברור לי.
מהודעת הדובר ומההסברים שאני מקבל נראה כאילו הבעיה היחידה היא עם צורת ההתמודדות של הכוח בפיקוד הסמ"פ עם מפירי הסדר. צורת התמודדות שכללה ירי והגעה לכדי מגע פיזי ממש (אני לא בטוח שאני מכיר דרכים טובות יותר להתמודדות).
לא נאמר דבר על כך שבתחילה דווח בהודעות הדובר שהקליע הקטלני יצא מנשקו של החייל ההרוג ואילו עכשיו ברור כבר שהוא יצא מנשקו של סגן מפקד הפלוגה.
תוך כדי הכתיבה קיבלתי את הנוסח המלא של הודעת הדובר:
ציטוט:
מפקד פיקוד המרכז, אלוף גדי שמני, השלים היום, 12 במאי 2009, את התחקיר בדבר נסיבות מותו של סמל-ראשון נועם עדין רכטר לוי ז"ל מגדוד "דוכיפת" שנהרג במהלך פעילות מבצעית בכפר ביר-זית צפונית לרמאללה, ביום חמישי האחרון, 7 במאי 2009.
מתחקיר מעמיק של האירוע, שכלל בדיקות בליסטיות, עולה כי כוח מגדוד "דוכיפת" שהיה בפעילות מבצעית במרחב הכפר ביר-זית, נתקל בהפרות סדר אלימות וחמורות של עשרות צעירים שהתגודדו במקום. כוח שפעל תחת פיקודו של סגן מפקד הפלוגה ובו סמל-ראשון נועם ז"ל, ביצע מעצר של מפירי הסדר האלימים. במהלך הפעילות הגיע הכוח לכדי עימות פיזי עם מפירי הסדר בו נורו מספר יריות על ידי הכוח. במקום התפתח מאבק פיזי בין סגן מפקד הפלוגה ובין פלסטיני שנהג באלימות. במהלכו הוסט קנה הרובה של סגן מפקד הפלוגה וככל הנראה, נפלט כדור שפגע בסמל-ראשון נועם עדין רכטר לוי ז"ל וגרם, מאוחר יותר, למותו.
מהתחקיר עולה כי ההתמודדות עם מפירי הסדר הייתה כושלת ברמה המבצעית וברמה הפיקודית בשטח. מפקד פיקוד המרכז הורה על למידת האירוע והטמעת לקחיו בכל יחידות הפיקוד, תוך ימים ספורים, למען לא ישנו מקרים מסוג זה בעתיד.
לאור העולה מן התחקיר החליט האלוף שמני להדיח לאלתר את סגן מפקד הפלוגה מתפקידו ולשחררו מצה"ל ולהעיר הערה פיקודית למפקד הפלוגה שיורחק מתפקידי פיקוד למשך שנתיים.
בשעות אחר הצהריים, עם תום התחקיר, דיווח מפקד הפיקוד למשפחתו של סמל-ראשון רכטר לוי ז"ל על תוצאות התחקיר ועל הצעדים שננקטו בעקבותיו.
בביקורו בבית משפחת רכטר לוי אמר אלוף שמני למשפחה: "מדובר במקרה מצער של תאונה מבצעית. נועם פעל באופן ראוי להערכה בעשרות מבצעים במהלך שירותו בגדוד "דוכיפת". נועם, שפעל מתוך תחושת שליחות, הבין היטב את חשיבות הפעילויות בהן השתתף. הוא היה לוחם וחובש פלוגתי מקצועי שזכה להערכה בקרב חבריו ומפקדיו".
בסיום התחקיר ציין מפקד הפיקוד כי גדוד "דוכיפת" הוא גדוד מקצועי ואיכותי אשר פועל על פי נורמות ראויות. האירוע אינו משקף בעיה מערכתית בגדוד אלא תאונה מבצעית נקודתית בלבד, "גדוד דוכיפת נלחם באופן יומיומי כנגד גורמי טרור ולוקח חלק במתן ביטחון לתושבי מדינת ישראל", סיכם האלוף והביע את צערו העמוק על האובדן.
|