16-01-2009, 01:09
|
תחמושת בע"מ
|
|
חבר מתאריך: 09.03.04
|
|
חן חן על הסקירה בנושא האבולוציה של ה"גראד"....
היות וכנראה שאין ממש ויכוח בינינו על שני הסעיפים הראשונים למעט אולי השגה קלה שקשורה לפסקה הזו:
...""גראד" (ברוסית "Град") הוא כינויה של מערכת ארטילריה מתוצרת ברה"מ שסימונה BM-21 שפותחה בשנות ה-60 (שזה אומר 1960) "
שנובעת מכך שאם אינני טועה הסימון BM 21 הוא של מערכת השיגור ואילו הכינוי "גראד" דווקא כן מתייחס לרקטה עצמה, אתייחס ישירות לסעיף 3 בו קיבלתי ציון של שלילי פלילי....
ולשם הנוחות להלן דבריך שהועתקו מההודעה המקורית:
..."שלילי פלילי!!!
קטיושות שוגרו גם שוגרו על מדינת ישראל.
"קטיושה", או ברוסית Катюша הוא כינוי ה"חיבה" הכוללני שהעניקו החיילים הסובייטים למערכות רקטות הארטילריה שימשו את הצבא האדום. (הסברה שמקור השם מהשיר "קטיושה" של מיכאיל איזקובסקי).
רקטות הקטיושה קיימות במגוון קטרים, החל מ-80 מ"מ, דרך ה-107 הנפוצה, ה-122 (גראד), 160 מ"מ ו-240 מ"מ.
עיקר הרקטות ששוגרו על ישובי הצפון מלבנון היו קטיושות 107 ו-122 מ"מ.
רקטות ה-122 מ"מ שמשוגרות כיום מהרצועה הן "קטיושות" לכל דבר, גם אם הן לא יוצרו רשמית בברית המועצות"
אז בטרם מוכרזת ההכרזה הנחרצת הזו :
..."קטיושות שוגרו גם שוגרו על מדינת ישראל."
הרשה לי בבקשה להתייחס:
אכן הכינוי "קטיושה" נובע כך סבורים מאותו שיר נחמד המספר על קטיה הקטנה שהלכה לקטוף תפוחים ליד הנהר...
עם זאת, יש סברה מציקה יש לומר, שהכינוי דווקא נובע מההרכב של ההודף שראשי התיבות של החומר וממציאו נכתבו כ KAT .....
סברה שלא בוססה עד כה אך עדיין קיימת ואפילו די עקשנית...
אבל לא זה העיקר כמו שלא שנת הכנסת המערכת לשימוש מבצעי שלמיטב זכרוני היתה 63....
המהות היא דווקא בשורות הללו:
..."רקטות הקטיושה קיימות במגוון קטרים, החל מ-80 מ"מ, דרך ה-107 הנפוצה, ה-122 (גראד), 160 מ"מ ו-240 מ"מ."
תרשה לי בבקשה להסתייג מהדברים בכך שאטען כי:
א. הכינוי "קטיושה"אכן התייחס למספר דגמי רקטות שפותחו בתקופת מלחמת העולם השנייה על ידי הרוסים אך למיטב ידיעתי מדובר היה ברקטות 82מ"מ (מערכת שכונתה BM 8 ) רקטות ה 132מ"מ (מערכת שכונתה BM 13 והיא היא המזוהה ביותר עם הכינוי "קטיושה") ומערכת רקטית נוספת בקוטר גדול במיוחד של 310 מ"מ (המערכת כונתה BM 31 ) !
ב. רקטת ה 107 היא בכלל מפיתוח סיני ולא רוסי (אני בספק בכלל אם הרוסים אי פעם רכשו אותה) והיא פותחה ע"י קונצרן הענק "נורינקו" אי שם בשנות השישים תחת הכינוי TYPE 63 (ע"פ מיטב המסורת הסינית)....
ג. ה"גראד" כפי שגם אתה עצמך ציינת וציינת נכון, פותחה בשנות השישים ואני מניח שאתה יודע שהיא בעלת מאפייני מבנה שונים לחלוטין מאותן רקטות מימי מלחמת העולם השנייה....
ד. מערכת ה BM 24 עבור רקטות ה 240 מ"מ פותחה גם היא לאחר המלחמה (שנות החמישים)......
מה שיותר מסקרן אותי לדעת כרגע הוא מהיא אותה רקטת 160 מ"מ אותה ציינת ברשימה !?...
אני מודה ומתוודה שאינני מכיר מערכת רוסית שכזו !
אם כוונתך היתה ל LAR 160 הישראלי דווקא הרי שעל פי ההגיון הזה השלב הבא יהיה שנכניס גם את ה MLRS האמריקאי ה"אסטרוס" הברזילאי ושאר מערכות המטל"ר לאותה קטגוריה וקדימה, נקרא כבר לכולן "קטיושות" !
לסיכום דברי עד כאן - אני חושב שטעות עקרונית היא להכליל את רקטות ה 107 מ"מ , רקטות ה"גראד" 122מ"מ ואפילו את ה 240 מ"מ לקטגוריה של "קטיושות !
אני חושב שהרבה יותר נכון יהיה להכליל תחת הכינוי הזה אך ורק את אותן רקטות רוסיות שפותחו בתקופת המלחמה (ושחלקן אף חלקו את אותם מאפייני מבנה) !
אגב - אתה בטח יודע שבמהלך השנים הכינוי "קטיושה" הפך למזוהה בעיקר עם רקטת ה 132 מ"מ שהיתה הנפוצה ביותר מאותה "משפחה" או לחליפין עם מערכת השיגור עצמה (BM 13 ) ותעיד על כך העובדה הפשוטה שאם תקיש את שם הדגם הזה ב"גוגל" עיקר התוצאות יהיו תואמות ויתמכו בכך! ....
וכפועל יוצא של דעתי ודברי תרשה לי לחלוק על הקביעה הזו:
..."עיקר הרקטות ששוגרו על ישובי הצפון מלבנון היו קטיושות 107 ו-122 מ"מ.
רקטות ה-122 מ"מ שמשוגרות כיום מהרצועה הן "קטיושות" לכל דבר, גם אם הן לא יוצרו רשמית בברית המועצות"
זו דעתי בנדון.
נערך לאחרונה ע"י לבני בתאריך 16-01-2009 בשעה 01:14.
|