עודכן ב- 15:45 06/08/2008
ישראל וארה"ב הסכימו: חץ-3 יפותח ויתוקצב
ההחלטה מהווה הישג למערכת הביטחון ולתעשייה המקומית, שחששו כי הפנטגון יעדיף טיל מתוצרת אמריקאית; עלות הפיתוח: 700-800 מיליון דולר
מאת אמיר אורן
משרד ההגנה האמריקאי יתמוך בהחלטת ישראל לפתח דור חדש של טיל נגד טילים, חץ-3. כך סיכמו היום (רביעי) ראש סוכנות הגנת הטילים בפנטגון, גנרל טריי אוברינג, המבקר בישראל, ובכירים במערכת הביטחון. אם ייתקל הפיתוח בקשיים ובעיכובים, תוכל ישראל להיעזר בגירסה קרקעית של הטיל סם-3 ("סטנדרד"), הנמצא בשימוש חיל-הים האמריקאי.
ההחלטה המשותפת מהווה הישג למערכת הביטחון ולתעשייה המקומית, שחששו כי הפנטגון יבחר ביחס צונן לחץ-3 ויעדיף בעליל את סם-3, מתוצרת התאגידים לוקהיד-מרטין ורייתיאון. חץ-3 מפותח בתעשייה האווירית ועל פי הסיכום, ייצורו יתחלק בינה לבין התאגיד האמריקאי בואינג. עלות הפיתוח והייצור של חץ-3 נאמדת ב-700 עד 800 מיליון דולר. המערך המבצעי הראשוני של חץ-3 צפוי בעוד כשלוש שנים.
אוברינג יסיים מחר ביקור של שלושה ימים בישראל, במהלכו נועד בין השאר עם מקבילו הישראלי, ראש מינהלת "חומה" אריה הרצוג; עם ראש מינהל המחקר, הפיתוח, אמצעי-הלחימה והתשתית (מפא"ת), שמואל קרן; עם מפקד חיל-האוויר, אלוף עדו נחושתן; מפקד כוחות הנ"מ, תא"ל דניאל מילוא; ועם מנהל מפעל מל"מ של התעשייה האווירית, אורי סיני. היום אחר הצהרים ייפגש גם לשיחה עם הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי.
לקראת ביקור אוברינג רווחו ידיעות על לחץ מסחרי ופוליטי של גורמים אמריקאים, להתנערות מתוכנית חץ-3 ולהעדפת סם-3. המצדדים בטיל האמריקאי טענו שהוא כבר מבצעי, נוסה בהצלחה ומחייב רק התאמה לגרסה קרקעית. מתנגדיו ציינו, כי הוא יקר בהרבה מחץ-3 - למעלה מ-10 מיליון דולר לכל טיל לעומת פחות משני מיליון דולר לטיל הישראלי, שאמור להיות זול אף מהטיל הנוכחי חץ-2, וכי על ישראל לשמור בידיה שליטה מלאה על הטכנולוגייה של טילי היירוט, ללא תלות בטכנולוגיה אמריקאית.
בתום תהליך של ניתוח חלופות, שכלל בחינה של זמינות הטכנולוגיות, עלות פיתוח, הייצור ומיחזור החיים של המערכות והתאמת המענה לצרכים הישראלים הייחודיים של התמודדות עם איומי השיהאב-3 מאיראן וטילים מתקדמים ממנו, נמצאה ההצעה הישראלית הולמת יותר את הצורך הישראלי. לפיכך, הפנטגון לא יתנגד, בבואו לדווח לקונגרס, להמשך תיקצובו של חץ-3, במסגרת של כ-140 מיליוני הדולרים המוקצים לתוכנית הישראלית בתקציב סוכנות הגנת הטילים.
היירוט באמצעות חץ-3 ינוהל באמצעות מכ"ם השליטה והבקרה החדיש "אורן אדיר", מתוצרת אלת"א, שהוא שכלול של המכ"ם הנוכחי, "אורן ירוק". לפני כחודש נערך ניסוי של טיל המטרה "אנקור שחור", מתוצרת רפא"ל, המדמה טיל תוקף שאותו אמורים טילי חץ ליירט. הטיל שוגר מלב ים, מרחק מאות קילומטרים מחופי ישראל, ממטוס אף-15. הטיל נסק, תימרן וניסה להטעות את המכ"ם הקרקעי, אך התגלה. לאחר שטילי היירוט ננעלו במשגריהם על טיל המטרה, פוצץ "אנקור שחור" ללא שיגור.
ישראל טרם גיבשה עמדה בסוגיית המכ"ם האמריקאי בתדר X, העשוי להימסר או להימכר לה. שר ההגנה, רוברט גייטס, הודיע בחודש שעבר, בתום פגישה בפנטגון עם שר הביטחון אהוד ברק, כי אפשרות כזו נבחנת. ההתלבטות הישראלית נובעת ממחירו הגבוה של המכ"ם, אם תתבקש לשלם בעבורו, מהממדים הגדולים שלו ומהשפעתו הסביבתית, המתבטאת בקרינה חזקה ובהפרעה למערכות אחרות. יתרונו נעוץ בתוספת לכושר הגילוי, הזיהוי וההתרעה. ניתן גם להחליט כי יופעל במלוא בעוצמתו רק בשעת חירום.
|