28-07-2008, 19:13
|
|
|
|
חבר מתאריך: 12.05.06
הודעות: 13,563
|
|
המדריך לתארים מתקדמים
אוקיי, אז לבקשתו של רומק - המדריך המלא לתארים מתקדמים.
אני אכתוב רק מה שאני יודעת - רלוונטי לתואר שני במקצועות מדעי החיים באונ' העברית ודוקטורט בטכניון
אז ככה. השלב הראשון הוא למצוא מנחה. חשוב לדעת איזה סוג מנחה מתאים לך ולתחקר קצת לגבי איך פרופסורים שונים מתנהגים עם הסטודנטים שלהם. הכי חשוב זה למצוא נושא מחקר מעניין. כי בספו של דבר יש המון מאמרים לקרוא וחשוב שיהיה מעניין. כשמצאתם מס' אנשים שעונים לקריטריונים של נושא ומנחה - זה השלב לחזר על הפתחים - לשלוח קו"ח וגליונות ציונים (אם יש אז גם מכתבי המלצה) ולקוות לטוב. אחרי שמקבלים תשובה חיובית סביר להניח שיהיה סוגשל ראיון עם הפרופסור, בו יוצג גם הנושא הספציפי של המחקר (אם יש)
בשלב הבא צריך להירשם - מי שממשיך במוסד בו למד לתואר הקודם התהליך עבורו פשוט יותר.
עד כאן - השלבים לדוקטורט ומאסטר זהים.
במאסטר - יש לקחת 28 נק' זכות בקורסים, מתוכן 2 נק' חובה (במחלקה לביוכימיה באונ' העברית) שהן סמינריון מוסמכים ובו גם יש נוכחות חובה (גם לחברי הסגל, לא רק לסטודנטים) וזוהי הרצאה אותה נותנים על עבודת המחקר. אורכה כ-45 דקות והיא אל מול כלל המחלקה - סטודנטים וחוקרים.
לאחר סיום העבודה על הפרוייקט (כשנתיים) וכאן אני חייבת להדגיש - במאסטר אין חובה לצאת עם תוצאות חיוביות. אפשר לכתוב בתיזה ניסיתי XYZ ולא הצליח ולנסות להסביר למה.
אם כך, לאחר סיום העבודה המעבדתית מתחיל הסיוט האמיתי - כתיבת התיזה. אפשר לבחור אם לכתוב בעברית או באנגלית. לאחר סיום הכתיבה שמאושר ע"י המנחה - מגישים את התיזה אאל"ט בחמישה עותקים. נקבעת ועדת בוחנים והתיזה נשלחת אליהם. כחודש לאחר ההגשה - הבחינה. במחלקב לביוכימיה הבחינה איננה על התיזה כי אם בחינה בביוכימיה. הבחינה היא בע"פ, כאשר יש שלושה בוחנים ומשקיף. את השאלות מקבלים 45 דקות לפני תחילת המבחן, ובזמן זה ניתן לענות בראשי פרקים (ללא ספרים כמובן). עם תום 45 דקות מתחילה הבחינה, גם היא 45 דקות, כך שמה שמספיקים מספיקים ומה שלא - אבד....
חשוב לציין שכאשר נפגשים עם המנחה בהתחלה רצוי מאד לברר את תנאי המלגה המוצעים והאם יש אופציית תרגול. באונ' העברית, אם אינך מתרגל, המלגה כולה מגיעה מתקציב המחקר של המנחה.
בדוקטורט - נכון לפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית, עם הרישום יש צורך להגיש הצעת מחקר ראשונית בהיקף חמישה עמודים ולתת שמות ממליצים. סטודנטים שמגיעים ממוסד אחר להשכלה גבוהה יעברו ראיון עם סגן הדיקן לעניני מוסמכים, בו גם יבשרו על מס' מנות המלגה שיומלצו ע"י הפקולטה. בנוסף, יש לתאם עם המנחה את הקורסים אותם עליכם לקחת (בהיקף של לפחות 6 נ"ז). לאחר מכן אתם עולים לדיון בועדה לעניני מוסמכים פקולטאית והם מחליטים האם לאשר את קבלתכם.
לאחר שנה, יש לתת הרצאה סמינריונית על עבודתכם עד כה והתכניות לעתיד. יש להגיש תיאור תמציתי לקראת עבודת דוקטור - בהיקף של 25 עמודים בתשעה עותקים. התיאור צריך להכיל תכנית עבודה מדוקדקת, רקע ספרותי ותוצאות ראשוניות. התיאור עובר גם הוא בועדת מוסמכים פקולטאית ומשם לבי"ס למוסמכים. אי הגעה לבי"ס למוסמכים במועד, תגרור עיכוב במלגה (שכאן ניתנת ע"י הטכניון ולא ע"י המנחה) עם ההגשה נקבעת ועדת בוחנים (מנחה + ארבעה, כשלפחות אחד מהפקולטה ואחד מחוץ לטכניון). עם אישור ההצעה בועדה, נשלחת ההצעה לבוחנים ומתואם מועד לבחינה. לבחינה זו אין ציון אלא עובר/לא עובר. כל מה שנוגע לתיאור התמציתי וכל התהליך הזה נכון גם להגשת התיזה בסוף. גם כאן אין ציון (בניגול למאסטר בו יש ציון על התיזה) אלא קבלה או אי קבלה של התיזה לאחר בחינה. הטכניון הוא המוסד להשכלה גבוהה היחיד בארץ בו נהוגה בחינה להגנה על התיזה בסיום הדוקטורט. בשאר המקומות, ועדת הבודקים מאשרת או לא מאשרת אותה.
אני אשמח לענות על כל שאלה בנושא......
|