אין אופציה אחרת אלא למגר או לפחות לדחות את התחמשותה הגרעינית של אירן – עכשיו!©
אין אופציה אחרת אלא למגר או לפחות לדחות את התחמשותה הגרעינית של אירן – עכשיו!©
מאמר זה הוא המשך למאמר שפורסם לפני כמה חודשים באתר אומדיה ובו הערכה שמדינת ישראל קיבלה החלטה עקרונית לתקוף את אירן תקיפה מקדימה. המאמר הזה הוא פולמוסי בעקרו והוא בא להתעמט עם אלה שמביעים הסתייגות מפעולה צבאית ומעדיפים את האופציה השניה,- לחיות עם אירן בעלת נשק גרעיני. המאמר חתום תחת שם העט רובי בוזגלו.
רובי בוזגלו10/7/2008
היו לי שלוש מטרות בכתיבת המאמר הזה:
1 להעלות באמצעות המאמרים שאני מפרסם, את המודעות של הציבור לאיום האפוקליפטי שאנחנו עומדים בפניו, איום שלא היה כמותו מאז השואה;
2 להעביר לקוראים מסר מרכזי ברור שאין לנו שום אופציה אחרת מאשר להסיר את איום הגרעין האירני עכשיו ובכל דרך אפשרית כי כל אופציה אחרת עלולה להביא לחורבנו של העם ושל המדינה. שום ממשלה ישראלית לא תוכל להבליג כנגד מדינה המאיימת למחוק אותנו מהמפה באמצעות נשק גרעיני.
3 להתעמט עם אלה המצדדים לא לעשות שום דבר ולהשלים עם העובדה שנצטרך לחיות עם אירן מחומשת בנשק גרעיני.
האם אנחנו קרובים לתקיפת אירן?
האם אנחנו מתקרבים למועד התקיפה על אירן (ה-D-DAY)? אני בדעה שאנחנו צפויים לעימות צבאי כמעט ודאי בזמן הקרוב. במאמר שפירסמתי באתר Omedia לפני כמה חודשים, הערכתי שהחודשים הקריטים לתקיפה הם יוני-יולי-אוגוסט 2008. החל מחודש נובמבר מתחיל מזג האויר באירן להיות חורפי מה שעלול להפריע לפעולות התקיפה של חיל הויר. גם חלון ההזדמנויות המדיני, - עם ממשל בוש הידידותי והנחוש למנוע בכל מחיר את התחמשותה הגרעינית של אירן - עומד להסגר והתחזיות שממשל פייסני כלפי אירן עומד ככל הנראה להכנס לבית הלבן, מלחיצה את מקבלי ההחלטות אצלנו.
האם למקבלי ההחלטות יהיה האומץ להורות על פעולה צבאית? בכנות, אינני יודע! בוש אמר בנאומו בכנסת: אם נאפשר לאירן, התומכת בטרור, להחזיק בנשק הקטלני ביותר בעולם – הרי שתהיה זאת בגידה בדורות הבאים. אולמרט וגם ברק יודעים את זה והם חוזרים ואומרים בצורה נחרצת שישראל איננה יכולה לחיות תחת איום שעלול להביא את חורבנה של המדינה. התמרון הגדול של חיל האויר שהתקיים ב-2 ביוני השנה, נועד לתרגל בפעם האחרונה את ההכנות,- שנמשכות כבר למעלה משנה - לתקיפת מתקני הגרעין ותקיפת מערך ההגנה של אירן. ההדלפה על התמרון נועדה לשגר מסר שמדינת ישראל מתכוננת ברצינות לפעולה צבאית. אני לא חושב שהיה כאן מסר למערב שהם צריכים לעשות מאמץ דיפלומטי נוסף כדי לשכנע את אירן להפסיק את העשרת האורניום,- כפי טענו בתקשורת העולמית. היום כבר ברור לכולם שאירן נחושה לפתח נשק גרעיני ושהסנקציות וחבילת התמריצים שהוצעו לאחמדינאז'ד נכשלו לחלוטין. אני גם חולק על אלה הטוענים שאולמרט שיגר איום סרק בנוסח "תחזיקו אותי חזק אחרת ... אתם תראו מה אני אעשה לכם". אולמרט יודע שאם אחרי הפגנת השרירים הזאת לא נתקוף את אירן, - זאת תיהיה קריסה טוטאלית של האמינות ושל כח ההרתעה שלנו.
מתגברים הקולות נגד פעולה צבאית
מה שמטריד אותי הוא שמאז התמרון הגדול של חיל האויר מתרבות ההתבטאויות נגד פעולה צבאית. פרופסור Anthony Cordesman, אסטרטג ומומחה מודיעין אמריקנילשעבר במחלקת ההגנה האמריקנית, הזהיר את ישראל בביקורו בארץ, לא לצאת ל"הרפתקה מסוכנת" כהגדרתו. פרופסור Cordesman תומך בתפיסה שישראל תוכל לשרוד מלחמה גרעינית עם אירן. בחודש נובמבר 2007 , חיבר דוח של מרכז אסטרטגיה ולימודים בינלאומים, שהכותרת שלו "אירן, ישראל ומלחמה גרעינית", ובו הוא מעריך ש"ישראל יכולה לשרוד מלחמה גרעינית, אךאירן - אינה מסוגלת לכך". הטענה העיקרית שלו היא שלישראל יש טכנולוגיה מפותחת יותר ויש לה יותר פצצות גרעיניות מאשר לאירן. אני חולק על המסקנות שלו וטוען שהוא מתעלם מכך:
1 שפגיעה במרכז הארץ, בו רובתושביה הם יהודים ישנה את המאזןהדמוגרפי של ישראל בגלל האוכלוסיה הערבית המתגוררת בפריפריה וספק אם המדינה תמשיךלהתקיים כמדינה יהודית;
2 שזאת תיהיה פגיעה אנושה ליכולת ההרתעה של ישראל בגלל ש- 80% מהפיקוד הצבאי (המטכ"ל), המודיעיני (המוסד)והמסכל (השב"כ) יושמד,- ולהערכתי יעבור עשור עד שגופי הבטחון והמודיעין יתעוששו;
3 על פי הנסיון של צ´רנוביל שם קרס הכור הגרעיני וכל האזור ברדיוס של עשרותקילומטרים הזדהם עם קרינה רדיואקטיבית - לפי אותו תרחיש כל מרכז הארץ יהיה אסורלכניסה למשך 1000 שנים וייתכן שהארץ תחולק לשני קאנטונים כי לא יהיה אפשרי לעבורמהצפון לדרום בדרך היבשה. אז היכן בדיוק חושב הפרופסור המכובד שאנחנו נתגורר?
אני שותף לדעתו של מנהיג הרוחני באירן,Ayatollah Ali Akbar Hashemi-Rafsanjani, השני בחשיבותו אחרי המנהיג הרוחני העליון של אירן, Ayatollah Ali Khameneh’I, שאמר ש"בעוד שהתקפה גרעינית תשמיד לחלוטין את ישראל לאירן הן תיגרומנה "נזקים בלבד".
Nancy Pelosi, יו"ר בית הנבחרים האמריקאי, ידידת אמת של ישראל, חושבת שצריך לקחת בחשבון מה יהיו התוצאות של תקיפה צבאית מקדימה נגד אירן. היא חוששת שמחיר הנפט ירקיע שחקים, ששלטונו של אחמדינאז'אד יתחזק והיא מודאגת מהתגובה של העולם המוסלמי. מענין, אנחנו דואגים לעתיד ילדינו ונכדינו וגברת פלוסי דואגת למחיר הנפט! מענין מה היא היתה אומרת אם נשיא ונצואלה היה מצטייד בנשק גרעיני מצפון קוריאה ומאיים על ארה"ב שהוא ישמיד אותה. לעצם הענין, יכול ליהיות שבטווח הקצר מחיר הנפט יעלה אבל האירנים לא יעזו לתקוף בגלוי את הבסיסים הצבאיים האמריקניים בעיראק או יסגרו את מעבר הנפט במיצרי וורמוז. מפקדי הצבא האמריקני הזהירו את אירן בצורה חד משמעית שארה"ב תגיב בכל כוחה. אינני חושב שמנהיגי אירן ינהגו בצורה בלתי שפויה וחסרת אחריות כמו סאדאם חוסיין.
גם Zbigniew Brzezinski שכיהן בתקופת נשיאותו של ג'ימי קרטר כיועץ לביטחון לאומי, ונחשב לאחד מיועציו של אובמה בנושאי חוץ ובטחון, חושב כי עימות בין ישראל לאיראן יוביל ל"עימות הרסני" ודורש מהנשיא בוש כי יסכל תקיפה של ישראל. הוא טוען כי העימות הצבאי יתרחב ויגרור את ארה"ב לתוכו, והוא יוביל למתקפות איראניות נגד כוחות אמריקניים בעיראק ובאפגניסטן שצפוי להימשך שנים רבות ואף עשורים. גם הוא חושב, שאיום בפעולה צבאית נגד איראן "אינם מועילים", כיוון שהם מאחדים את האוכלוסייה של איראן כנגד ארה"ב. אני חולק עליו לטווח ארוך, ונראה לי שבז'זינסקי לא מעודכן מהעימות המתרחב בהנהגה הרוחנית באירן בין המצדדים בקו הניצי לבין הפרגמטים.
גם בארץ התחילו להשמיע חסידי ה"אל תעשו שום דבר" התנגדות נחרצת נגד פעולה צבאית. יש הטוענים שאין שום סיכוי שבאוירה הפוליטית של היום תתקבל החלטה כל כך הרת גורל. יש המכנים את אולמרט ואת בוש שני "ברוזים צולעים". אני לא כל כך בטוח שזה נכון! יש לנו תקדימים מהעבר. בואו נזכור איך היתה האוירה בארץ לפני מלחמת ששת הימים. היה אז מיתון עמוק, היה דכדוך ודכאון כללי, כולם דיברו על הסוף הקרב, הבדיחה הרווחת היתה "האחרון (שנשאר בארץ) שיכבה את האור בנמ"ת בן גוריון" ואשכול, - ראש הממשלה, היסס לפתוח במלחמה ושידר ברדיו נאום לאומה, בו הוא נשמע מגמגם והכניס את כולנו עוד יותר לדכאון. התקשורת העכירה את האוירה העכורה ממילא ותרמה לתחושה שהמדינה מתפרקת ומנהיגי מצרים, סוריה וירדן, האמינו שזאת ההזדמנות שלהן לתקוף את ישראל. ודוקא באוירה הזאת נחלנו את הנצחון הצבאי הגדול ביותר בהסטוריה של העם היהודי בעט החדשה.
יש הטוענים בהתקשורת שאסור לנו לצאת למלחמה כי אנחנו ניהיה לבד. נכון שממשל בוש לא יזום מלחמה נגד אירן בגלל שהסנאט לא יאשר זאת וגם בגלל האוירה האנטי-מלחמתית השוררת היום בציבור האמריקאי. אבל תקיפה יזומה של ישראל שמטוסיה יצטרכו לעבור דרך עיראק, לא תוכל להתבצע ללא הסכמתה של ארה"ב. אין לי ספק שהצלחת המבצע משרתת את האינטרסים האמריקאים באזור וארה"ב תבוא להגנתה של ישראל אם נותקף על ידי אירן או על ידי אחת מגרורותיה. נקבל את כל התמיכה של הממשל וגם של הקונגרס האמריקאי.
ד"ר רונן ברגמן אמר בראיון בתיק תקשורת, שיש העושים "דמוניזציה" לאחמדינאז'אד, שמעוררים פאניקה מיותרת ומעודדים את ההגירה מהארץ והכל ספין כדי להסיט את דעת הקהל מהכשלונות והשחיתויות של אולמרט. דמוניזציה, שמעתי טוב? לפי הקצב הזה אנחנו עוד נתבשר שאחמדינאז'אד הוא בכלל הבן של "אמא טרזה".
גם פרופסור מרטין ואן קרפלד, אמר באותו ראיון, שמעוותים את דבריו של אחמדינאז'אד. לפי דבריו אחמדינאז'אד אמר ש"מדינת ישראל לא צריכה להתקיים" אבל מעולם לא אמר שיש להשמיד אותה. החלטתי לבדוק את אמיתות דבריו – ואתם יודעים מה,- הוא צודק, הוא מעולם לא איים להשמיד את מדינת ישראל!
החלטתי לבדוק האם היטלר אמר אי פעם שצריך להרוג את כל היהודים. אני אשאיר לכם את האתגר לחפש ולמצוא ציטטה כזאת של היטלר בעצמכם, כי אני לא מצאתי! יתירה מכך, קראתי את התרגום לאנגלית של המסמך שהוצג למשתתפים בועידת ואנזה בשנת 1942 , ובו כתוב שיש למצוא את הפתרון הסופי של היהודים במסגרת גירוש והגירה,- לא כתוב שם שום דבר על השמדת העם היהודי. השימוש במושג המעורפל של ה"פתרון הסופי" נבחר במסגרת ההונאה הגדולה של הנאצים כדי להסתיר את המטרה האמיתית שלהם להשמיד את היהודים. אז מה קורה פה? האם הפרופסור המכובד והמומחה להסטוריה לא מבין שאחמדינאז'אד משתמש בקפידה ובמשפטים מדודים באותה הצורה כדי להסתיר את מטרותיו?
אפרים הלוי, ראש המוסד לשעבר, חושב שלא נוכל למנוע מאירן להתחמש בנשק גרעיני. "אין מנוס", הוא אומר ומוטב להיערך לתרחיש הזה. גם בתקופת המלחמה הקרה היתה קיימת "הרתעה גרעינית" בין המעצמות,- אז מדוע היא לא יכולה להתקיים גם בין אירן לבין ישראל? לדעתי זאת השליה מסוכנת ואי אפשר להשוות בין שני המקרים:
1 בריה"מ מעולם לא איימה על השמדתה של ארה"ב;
2 מנהיגי בריה"מ לא היו פאנאטים פונדמנטליסטים;
3 לשתי המעצמות היו נציגויות זו אצל זו, ניהלו דו-שיח מתמיד ואף היה להם טלפון אדום למקרי חרום.
לעומת כל המסתייגים מפעולה צבאית יש רבים מאלה שהיו בעבר מראשי העוסקים במודיעין ובבטחון המדינה, כמו שבתאי שביט ומאיר עמית, ראשי מוסד לשעבר; אליעזר שקדי, מפקד חיל האויר לשעבר; ח"כ פרופסור יצחק בן ישראל ואחרים – האומרים שאנחנו יכולים להתמודד לבד מול האירנים ושאסור לנו לחכות עד שאירן תחומש גרעינית. האם חיל האויר והיחידות המיוחדות מסוגלים לתקוף את אירן ולהשיג את היעדים שהציבו לעצמם? ימים יגידו.
קשה להתמודד עם אלה הטוענים שאסור לנו לצאת למלחמה בגלל שאחנו נחטוף אלפי טילים בתגובה, אנחנו נצית את כל האיזור, מחיר הנפט ירקיע שחקים, כל העולם יהיה נגדנו, לא נצליח להשמיד לבד את כל המתקנים הגרעיניים המפוזרים והמוחבאים עמוק בהרים. אני לא מזלזל בכל הנימוקים כבדי המשקל שהעלו כל המתנגדים לפעולה צבאית. אבל לא שמעתי מאף אחד מהמתנגדים לתקיפה מה תשובתם לשאלה: מה האלטרנטיבה, לחכות עד שלאירן יהיה נשק גרעיני?
אחרית דבר
אני לא בטוח עד כמה אזרחי המדינה מבינים בפני איזה איום אנחנו עומדים. התקשורת, - הן העיתונות והן ערוצי הטלויזיה – משדרים עסקים כרגיל. רוב הציבור מופתע כאשר הוא שומע שאולי אנחנו הולכים למלחמה נגד אירן. גם האופוזיציה שותקת. האם הם יודעים משהו שאנחנו לא יודעים?
קשה לי להבין את האדישות וחוסר האיכפתיות שאני נתקל כאשר אני משוחח על הנושא הזה. הורי ברחו מאירופה ב-1933 ובזכותם אני, ילדי ונכדי חיים היום. האם אנחנו עדים לאותה התופעה הפאטולוגית של חוסר אונים והשלמה עם הגורל שאיפיינו את התנהגות העם שלנו לפני השואה? במדינות אחרות היו כבר הופכים עולמות ודורשים תשובות. ואצלנו .... "גורנישט מיט גורנישט". יהיו כאלו שיגידו "טוב שזה ככה זה כי העם שלנו היסטרי". אולי, אבל אני עדיין מעדיף שהעם יהיה מודע לקראת מה אנחנו הולכים וכל אחד יקבל את ההחלטות לעצמו ולמשפחתו.
אני מודאג לא פחות, מחוסר היציבות הפוליטית, דווקא בתקופה בה מקבלי החלטות צריכים לקבל הכרעות גורליות קיומיות. כל המערכת הפוליטית קורסת והתקשורת עוסקת כהרגלה ברפש היומיומי.
אני אופטימיסט מטבעי ועדיין מאמין שלא נצטרך להסביר לדורות הבאים למה לא פעלנו בזמן כדי למגר את האיום האירני כפי שבוש אמר בנאומו בכנסת. מאחר ולא יהיה מי שיקים ועדה לבדיקת המחדל האולטימטיבי בישראל אם וכאשר המדינה שלנו תעלם בתוך ענן הפטריה הגרעינית האירנית, תהיה זאת ההיסטוריה שתישפוט את מקבלי ההחלטות שלא היו אמיצים מספיק, את האופוזיציה ששתקה, את התקשורת שהרדימה אותנו וגם אותנו, אזרחי המדינה שלא הרמנו קול צעקה.
רובי
roby5167@fastmail.fm
|