17-07-2008, 10:48
|
|
|
חבר מתאריך: 16.07.06
הודעות: 108
|
|
מי ואיך מחליטים על שמות למחנות צה"ל?
בשנים הראשונות שלאחר קום המדינה לא היה חייב להיות קצין בכיר כדי שיקרא בסיס על שם נופל וכך אנו מוצאים את:
מחנה שרגא – המחנה קרוי על שמו של שרגא (יהושפט) מוסטוילישקר-גשרי, איש פלמ"ח וחבר בוועד ההגנה של אזור חיפה, אשר לאחר מכן שירת כסגן מפקד גדוד בחטיבת כרמלי. הוא נפל ביוני 1948 בקרב מול כוחות הצבא העיראקי בעמק הירדן.
מחנה פילון – סגן פילון פרידמן, מפקד בגדוד השלישי של הפלמ"ח וממיסדי מעין ברוך. נהרג בהתקפה השניה על המצודה בנבי יושע. בשנת 1955 שונה שם המחנה הבריטי הגדול ליד ראש פינה למחנה פילון, לזכרו של מפקד אהוב ונערץ.
מחנה עמנואל (ג'וליס) – עמנואל ברשי, הצטרף ל"הגנה" בשנת 1932. במשך השנים סיים קורסי מ"כים ומ"מים והדריך בקורס מ"כים. בשנת 1947 התנדב לפלמ"ח והדריך בקורס ארצי למ"כים. בחודש מאי 1948 הועבר לגדוד בחטיבת "גולני" כמפקד פלוגה והגיע לדרגת סרן וסגן מפקד הגדוד. נהרג במבצע "חורב", לגירוש הצבא המצרי מתחומי ישראל, בבוקר יום כ"א בכסלו תש"ט (23.12.1948). ביום י"ב בטבת תש"ח (13.1.1949) הובא עמנואל למנוחת-עולמים בבית-הקברות בתל עמל.
ואפילו מחנה ע"ש טוראי: מחנה נתן – על שם טוראי נתן אלבז. ביום ה-11 בפברואר 1954, עסק טוראי נתן אלבז ז"ל בפירוק רימונים ותוך כדי כך הופעל אחד מהם. בהשגיחו בסכנה הצפויה לחבריו, שנמצאו בקרבת מקום, התרחק מהם בריצה, כשהרימון בידיו, והשליך עצמו על הרימון. על מעשה זה הוענק לו : עיטור המופת ניסן תשל"ג אפריל 1973, דוד אלעזר, רב אלוף, ראש המטה הכללי.
בתקופת המרדפים שאחר מלחמת ששת הימים נקראו מספר מחנות על שם קצינים בכירים יחסית שנפלו במרדפים, כך אנו מוצאים את:
מחנה חנן (מחנה צה"ל המרכזי ביריחו שהיה בטיגארט של יריחו) – רב סרן חנן סמסון. בעיצומו של שירות המילואים הפעיל, ביום כ"א באדר תשכ"ט (11.3.1969), נפל חנן בשעת מירדף אחרי חבלנים, בשומרו על טוהר הנשק, כאשר נורה ע"י מחבלים שהסתתרו במערה מאחורי אישה המניקה את תינוקה.
מחנה עופר – סא"ל צבי עופר. ביום כ"ט בכסלו תשכ"ט (20.12.1968) הגיע צבי לואדי קלט, מערבית ליריחו, במירדף אחרי כנופיית חבלנים שפניה היו מועדות לירושלים כדי לפגוע באזרחיה. במירדף זה, צעד צבי, כדרכו תמיד, בראש טור של חיילים, שהעפיל אל מצוקי ואדי קלט ואז נורה ונפגע קשות ולאחר שפינוהו אל בית-החולים מת מפצעיו. הניח אשה וארבעה ילדים - בן ושלוש בנות, שהצעירה בהן היתה כבת שנתיים בנפול אביה.
מחנות אריק וגדי (בבקעה) – אלוף משנה אריק רגב וסרן גדי מנלה. אריק רגב מח"ט הבקעה וגדי מנלה קצין המבצעים של החטיבה. בשנות השישים, נהרגו בעת מרדף אחר מחבלים. המושב ארגמן בבקעת הירדן מנציח את זכרם בשמו; שם היישוב הוא שילוב של שמותיהם.
מחנה פלס – סא"ל משה פלס. במשך שירותו הגיע משה לדרגת סגן-אלוף וביום כ"ו באלול תשכ"ח (19.9.1968) היה סגן-אלוף משה מפקדו של כוח מירדף אחרי חבלנים. זו היתה פעילותו האחרונה, בעמק הירדן, כשהוא זינק ראשון ונפצע במטח האש הראשון של החבלנים; וכשם שאירע בחאן יונס התגבר גם הפעם על הכאב שהסבו לו פצעיו הקשים והמשיך במשימה - לעמוד בראש אנשיו ולהפעיל אל הצוקים תחת אש התופת של האויב, אלא שהפעם נפל בקרב.
בשנים האחרונות, ככל הידוע לי, מחנות צה"ל נקראו רק על שם רבי אלופים במיל' כך: מחנה בר לב ומחנה רבין, להוציא חריג אחד מחנה נחמיה – על שם אלוף נחמיה תמרי שנהרג בתאונת מסוק באותו מחנה.
(המידע לקוח מאתר הזכרון של משרד הביטחון, ויקפדיה, אתר הצנחנים, בעוז רוחם, אתר הגבורה ואתר פילון פרידמן www.filonfriedman.co.il)
האם ידוע לכם האם יש בצה"ל קריטריונים לקביעת שמות מחנות? האם יש "וועדת שמות" צהלית? האם תת אלוף ארז גרנשטיין, אחד המפקדים הנערצים ביותר בצה"ל ע"י פיקודיו, שנהרג בפעילות מבצעית קיבל או עומד לקבל מחנה על שמו? ומה עם קצינים זוטרים יותר כמו רועי קליין? ומה הסדר ע"פ זכאים רמטכלי"ם "לקבל" מחנה האם רפול קודם למוטה גור או להיפך (אם אין מחנה על שם אחד מהם שאינו מוכר לי)? האם לעיר הבהדי"ם יש כבר שם?
_____________________________________
ומאחר שיכנס בקשרי המלחמה ישען על מקווה ישראל ומושיעו בעת צרה וידע שעל יחוד השם הוא עושה מלחמה וישים נפשו בכפו ולא יירא ולא יפחד...( רמב"ם הלכות מלכים פרק ז הלכה טו )
|