07-06-2008, 18:27
|
|
|
|
חבר מתאריך: 13.09.05
|
|
חוק איסור לשון הרע:
לשון הרע מהי (תיקון התשנ"ז)
1. לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול -
(1) להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;
(2) לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;
(3) לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;
(4) לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, מינו או נטייתו המינית.
בסעיף זה, "אדם" - יחיד או תאגיד.
שים לב להדגשים שלי. לפי סעיף קטן 3 אפשר להתייחס לנקודות שהעלית.
1. צועק בקולי קולות, מנופף בידיו - אתה רוצה להגיד לי שכל בן אדם שמרים את קולו ומנופף בידיו באוויר יש לאסור אותו ולמנוע ממנו לעשות תנועות גוף שלא פוגעות באיש? מה שמפריע לך זאת העובדה שהוא פונה לכל לקוח בנפרד ואומר לו "חרא חברה רמאים ושלא יקנה כאן". אם הדגש שלך הוא על הניבול פה של האדם - יש טעם ללשון הרע ולפגיעה בכבוד. אך אין מניעה אם האדם הזה מספר ללקוחות על עוול שנגרם לו (למשל, "הקופאית קראה לי שמן, ומצאתי שיערה בקפה" - כל עוד זה באמת קרה).
2. אם מדובר בחברה שמספקת סחורות פגומות, ולא מטלפת בלקוחות שלה, אני לא רואה כל מניעה לפרסם את הפליירים הללו. האם כולבוטק, כשהוא מספר לך שאנשים משתינים על הדג שאתה אוכל, עובר על חוק איסור לשון הרע? לא נראה לי. לרוב יש טעמים אחרים. כמובן שאם האדם סתם מתנכל לעסק ומחליט לפרסם פליירים על אירועים שקריים ודברים שמעולם לא קרו - אין מניעה להעמידו לדין.
3. האינטרנט זה עולם מופלא. כל מה ששאלת קודם, גם אם נתתי לך חו"ד דעת שגויה, עדיין שריר וקיים וחקוק בסלע (סלע שיש לה לפעמים אופי משתנה, אבל עדיין סלע). אינטרנט, הוא יותר כמו נהר שעדיין משנה את אפיקיו ולא קיבע את מסלולו. אתה בטח שואל על החוק הישראלי. לפרסם ביקורת על שירות קלוקל שקיבלת ועל ההתנהגות של עסק היא לא לשון הרע. כאמור - כל עוד אתה לא ממציא שקרים ואירועים.
בכל אופן בעניין האינטרנט:
- היכן נכתבה הביקורת?
- היכן פורסמה?
- ע"י מי?
- האם יש חקיקה מתאימה בארץ בה יושב השרת של הביקורת?
- האם משנה מיקום השרת או מיקום המחשב שכותב את הביקורת?
בכל אופן, החוק שלמעלה תקף גם לגבי האינטרנט, לבינתיים בלי יותר מדי פסיקה החלטית:
פרסום מהו
2. (א) פרסום, לענין לשון הרע - בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמות, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר.