אני רואה שאנחנו מסכימים כמעט על הכל
על העובדה שישנן עליות וירידות במחזוריות מסוימת, על כך שלרוב ירידה, גם אם חדה, מסתיימת וחוזרים לצמיחה ועל כך שלמערכת ישנה נטיה טבעית לחזור לאיזון לאחר זעזוע וגם על כך שמערכת מורכבת יכולה, עקב שילוב של כמה גורמים בו זמנית, לאבד את "החיוניות" שלה ולשקוע אל תוך עצמה.
מה שאנחנו לא מסכימים הוא על אותו מקטע בלתי נודע, במורד הפרבולה, שבו הירידה המחזורית הופכת לשקיעה שאין עליה שליטה.
מה שאתה, ואחרים, טוענים הוא שלמעשה אנו נמצאים בפוסט היסטוריה: שצבירת הידע האנושי, שימור הידע, למידת הלקחים השיטתית, וכל מערכת האיזונים והבלמים – כולם ימנעו מהאנושות לגלוש במהירות ובהתמדה במורד הפרבולה, גם אם היא תותקף בהתמדה ע"י כמה גורמים בו זמנית. אין שום ספק שישנה מערכת איזונים כאלה, בנוסף לשאיפה הטבעית של בני האדם לחיים יציבים, בכל מחיר.
אתה אומר שממשלת הצללים של מדענים, אקדמאים, מינויים מקצועיים וסתם הרבה אנשים עם כוונות טובות, זו רשת בטחון יציבה שגם יש לה אינטרס לשמור על הקיים וגם מתקיימת מעצמה והיא בעלת חיות משלה, מה שאומר שלא תעלם סתם כך.
מלבד זאת שהרעיון הזה אינו חדש, וכבר הספיק להכשל (ולהצליח הרבה: אבל סופרים רק כשלונות) לפחות פעם אחת, מאז הפך לפופולארי לאחר מלחמת העולם הראשונה, אני טוען שאתה , ואחרים, "סומך" עליו בעיקר משום שהוא עבד משך כל ימי חייך, ואולי חיי ההורים שלך.
אני טוען שהפאקס אירופיאנקה, כמו גם היציבות שמקרינה ארה"ב, אלה מורשות של שתי מלחמות העולם. בני הדור שחווה את המלחמות האלה ידעו ליצור מערכת יציבה שבה ערכים מסויימים, כמו גם השמירה על הקיים, הם ערכים של יהרג ובל יעבור. אני לא טוען שהמצב הזה הנו בבואה של ממשלת צללים של "אנשים טובים" שיש להם גם רצון, גם יכולת וגם מעמד לדאוג לכך שעולמינו יתגבר על כל משבר. זו, לטענתי, אשליה בלבד. האם אפשר למכור לך אשליות? בוודאי שאפשר! עוד לפני משבר הרעלות/שריעה באירופה כבר נוצר מצב שבו הדור הצעיר ידע לחלוב את הפרה הכלכלית באירופה, ובתמורה העניק לה משפחות אנוכיות של ¾ ילד, 2 חתולים וכלב אחד. הכנסיות הענקיות עמדו ריקות (או שהפכו מקום שבו סטודנטים באים לקרוא ספר בצהריים), האזרח וויתר ברצון על מנהגים בעלי שורשים של מאות בשנים, רק משום ששוכנע שהם היו בלבד הגורמים לחורבן אירופה בשתי מלחמות עולם, ובמקום כל זאת האמין בלב שלם כי העולם שיצר/נוצר עבורו יחזיק מעמד לנצח. מערכת כזאת, גם אם תשתול בה כמנהלים את טובי המוחות, לא יכולה שלא להגיע למצב שבו תעבור לירידה.
אמרתי "הרעלת עופרת" ומייד חושבים "טוב אז תהיה מגיפה ונתגבר עליה". זו החטאה של הנקודה: לא משנה מה תהיה הסיבה – מוות מוקדם, אי פריון או סתם הימנעות מילודה: מה שחשובה היא התוצאה. מערכת שבה דור שני ושלישי של אנשים רואים עצמם כאינדבדואלים, עשויה לאבד חיוניות במהירות הולכת וגוברת. שום מדען לא יוכל לשכנע פרטים המרכיבים חברה שבה 50% מהאנשים חיים של מה שכינית כ"לופט גשעפט" לשנות את מנהגיהם.
דווקא מה שיפה בעולם המודרני, אלה עסקי האויר. אם בעבר היית צריך להיות יצרניכדי להתפרנס, כלל שהאדם התקדם במרוצת הזמן - הוא נדרש להיות יצרני פחות ופחות. אנשים משלמים היום על "בידור", "תרבות", "מוניטין", "מיתוג" ו"רעיונות" כסף. בעושםכך הם למעשה הופכים את הלופט גשעפט, את עסקי האוויר למוצר שאינו שונה במאומה ממוצראמיתי. הביקוש למוצרים, יוצר אם כך, גם את ההצע שלהם ומגדיל כל הזמן את רשימתה"סחורות" העומדות למכירה..
אני אסביר לך איפה אתה טועה: בראש ובראשונה בהמעטה בערך מבנה חברות קדומות. שכבה של אנשים שמתקיימות על עסקי אוויר תמיד הייתה. זו מין פירמידה שבה השכבות העליונות מתקיימות על עסקי אוויר, ובהתאמה השמיים הם הגבול עבורן, בעוד נמוך יותר נמצאות שכבות, גדולות בהרבה מספרית, המתקיימות מזיעת אפן: אין יבלות=אין לחם (כמובן שיכול להיות עירוני שחי בקושי מעסקי אוויר, והוא בפרוסות העליונות, בעוד למטה יהיה בעל מקצוע, שחי לא רע, אבל הוא עדיין בפרוסות התחתונות). העניין הוא שבעבר היו אין ספור פירמידות כאלה: קטנות או בינוניות, כל אחת תופסת חבל, מדינה או מדינת על. קריסה פירושה היה העלמות הסממנים של הפרוסות העליות, אבל רק באותה פירמידה, או במספר סמוך.
היום אתה אומר שעסקי האוויר שונים, שהם מאפשרים לכולם לחיות, אם רוצים (ויש מזל) ולכן הם יציבים יותר. ואני אומר שמה שקרה הוא פשוט שבמקום הרבה פירמידות, ישנה פירמידה אחת גדולה שמכסה את כל העולם: שהפרוסות העליונות מכסות חלק מסויים של העולם (שבמקרה "אנחנו" נמצאים בו) בעוד שהפרוסות התחתונות (עדיין מספרית גדולות בהרבה) מכסות חלק אחר. אתה ושרי אריסון, שניכם בשכבות העליונות. מוחמד בעל באר הנפט, ועזיז רועה הצאן שמסתובב ליד, שניהם בפרוסות התחתונות. אתה לא רואה בעניניים שת אותו חלק הארי של האנושות שאין לו הנאה מעסקי אוויר, ולכן אתה מתרשם ש"אם כולם סביבי חיים מעסקי אוויר אז בטח הם דבר יציב ובטוח". סביב העיר שלך ישנם פרוורים של מושבים וקיבוצים שגם הם השלכה של העיר: הפריפריה הנחשלת היא פשוט ביבשת אחרת, אבל עדיין כאן.
בוודאות יופיעו גורמים כאלה, אך בגלל התקדמות המדע - והאפשרות להעביר מידע ממקוםלמקום - קצב ההתאוששות מהם יהיה מהיר יותר והמשברים עצמם יהיו עמוקים פחות. עדייןפרבולות אך מתונות יותר.
אני יכול להדגים לך איך האפשרות להעביר, לשמר ולהזרים מידע נפגעת באופן כזה שהתאוששות לא תהיה קלה כזאת. למעשה הזרמת המידע היא מהנפגעות הראשונות, ולא בגלל חבלה. צריך לצאת מהרעיון של אירוע ממוקד, אלים או טבעי, כגורם הבלעדי. כל מערכת התקשורת, תחבורה, הנעת כספים, מידע וחומרי גלם, המניעה את האנושות, יכולה לדעוך גם בלי זה. לא מדובר על ניתוק הקשר, אלא על זה שהעניין יהפוך יקר ומסובך והנפגעות הראשונות יהיו שכבות השומן של התרבות האנושית: אלה שלכאורה קל לוותר עליהן. עסקי אוויר זו שכבת שומן.
זו דוגמא מצוינת למה שכתבתי. אם הגורם לשקיעת רומא הייתה הרעלת עופרת, הרי זהמשום שחכמי אותה תקופה לא הגיעו מהר או לא הגיעו בכלל למסקנה שהעופרת היא הבעיה. היום, עם כמות המחקרים המדעיים ואיכותם, לא תתכן שקיעה מסיבה דומה.
אתה מזלזל באיכות ומורכבות העולם הרומי. הם היו חיוניים ושואפים ליציבות לא פחות מההולנדי. אז נכון שהם לא עלו על עניין העופרת: אתה באמת חושב שכיום רוצים (גם אם יכולים) "לעלות" על כל איום שמקורו בתרבות היומיומית שלנו? זה שישנם איומים מיוח"צים היטב, כמו HIV או אנטנות או כורים להפקת חשמל, לא אומר שאנחנו מכוסים מכל הכוונים. בארה"ב ישנן כמה תת קבוצות אתניות (כמו האינדיאנים) שהקוצר המריר עושה בהן שמות בגלל יותר מדי קוקה קולה וטיגון בשמן עמוק. המדענים יודעים בדיוק למה וכמה. הם עדיין מתים שמנים ובני 50.
האם לדעתך, לא יצליח העולם להקטין את רמת הקרינה הנפלטת מאנטנות ורשתותאלחוטיות?
לא! שב ברכבת באירופה וסע לארכה. כשהרכבת עוצרת באיזו עיירה של 3500 איש באוסטריה הלפטופ שלך מדווח על 28 רשתות אלחוטיות שהוא קולט. אנחנו לא יודעים האם זה רע יותר או פחות, אבל אני בטוח שהדחף להתייעל, לעבוד במיטה, לקבל רוחב פס מקסימלי וכמובן לשמור על בטחון מידע, חזקים בהרבה מהדחף לעשות מה שבריא לנו. אנחנו מפרידים בין הפלסטיק לזכוכית באשפה, אבל כל שנה צורכים יותר משני החומרים שלא טבעיים ולא מתכלים האלה... איפה בדיוק אתה מוצא את המדענים שבטוח ימצאו לכל זה פתרון? זה לא יחריב את האנושות, אבל זו תסמונת של חברה שלא בהכרח נמצאת בשליטה אלא רק בשליטה מוגבלת.
שקיעה מהסוג שאתה מציין, תוכל להופיע בעולם אם תצליח תרבות האסלאם להחריב את העולםהמערבי מבפנים ולהשליט עליו בכוח הזרוע דוגמות המעודדות רגרסיה חשיבתית, אם כתוצאהמאיזה אקס פקטור, כמו הפצצה אטומית מפתיעה, יחרבו מוקדי כוח מערביים ויפלו שדודיםבפני צבאות ערב. לדעתי היום זו סכנה מוחשית יותר מהתפרצות שלמגפות.
זו אולי סכנה מוחשית, אבל דווקא לא עולה בקנה אחד עם הדגם שאני מביא (הגירת גורמים שונים לאירופה מעוטת הילודה הנה מתכון לאיבוד החיוניות, זה כן). בכל מקרה הסכנה המוחשית ביותר בעניין זה הנה נעילת האשכול/העברתו למדבר של פורום פוליטיקה...