[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
w w w . h a a r e t z . c o . i l
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
עודכן ב- 04:13 06/04/2008
ישראל וארה"ב מתאמות חשיפת פרטי התקיפה במתקן הסורי
מאת
ברק רביד ועמוס הראל
ישראל וארה"ב מתאמות ביניהן חשיפה של פרטים על תקיפת חיל האוויר בסוריה בספטמבר, שלפי פרסומים זרים כוונה נגד מתקן גרעיני שדמשק בנתה בסיוע צפון-קוריאה. פקידים אמריקאים עשויים לחשוף החודש את הפרטים בדיון בקונגרס. על אף התנגדות מערכת הביטחון בישראל, לשכת ראש הממשלה וכן הממשל בארה"ב מעריכים שניתן לחשוף כעת את הפרטים, משום שיש סיכוי קטן בלבד שסוריה תסלים את המצב הביטחוני כנקמה על התקיפה.
הפרטים עשויים להיחשף על ידי בכירים בממשל האמריקאי, שיעידו בפני ועדה של הקונגרס. יועצי ראש הממשלה, יורם טורבוביץ' ושלום תורג'מן, דנו בנושא בשבוע שעבר בוואשינגטון עם בכירי מודיעין אמריקאים ועם היועץ לביטחון לאומי, סטיב הדלי. ל"הארץ" נודע כי לנסיעתם קדם דיון בנושא בין ראש הממשלה לבין שר הביטחון, אהוד ברק.
בפגישות בארה"ב סיכמו הצדדים אילו פרטים יש לפרסם על התקיפה ומה יהיו השלכות הפרסום. לפי פרסומים זרים, ישראל העבירה לארה"ב מידע מפורט על המתקן שהותקף, אך שתי המדינות הסכימו שלא לפרסם פרטים בעניין בלא תיאום מוקדם.
בוואשינגטון ובירושלים סבורים, שחשיפת פרטי התקיפה תחזק את ההרתעה הישראלית ואף עשויה לגרום לסוריה לקרר את יחסיה הקרובים עם איראן ועם צפון-קוריאה. ארה"ב גם מעריכה, שהחשיפה תחזק את עמדתה בשיחות עם צפון-קוריאה, על פירוק האחרונה מנשק גרעיני.
עם זאת, במערכת הביטחון מתנגדים לכל חשיפה בדבר נסיבות התקיפה בסוריה ומביעים חשש כי פרסום אמריקאי על פרטי המתקן שהותקף עשוי להוביל להסרת איפול הצנזורה החריף שהוטל בישראל על הפרשה. בכירים במערכת הביטחון ובצה"ל אמרו בימים האחרונים, שישראל חייבת לשכנע את האמריקאים להעביר את הדיווח לבית הנבחרים במתכונת של "דלתיים סגורות".
זאת, לנוכח הערכת גורמי המודיעין כי הפרסום יוסיף למצב המתוח ממילא בין סוריה לישראל, על רקע כוונת חיזבאללה לנקום את מותו של בכיר הארגון, עימאד מורנייה. לדעת גורמי מודיעין, פרסום רשמי על התקיפה ועל אופי המתקן שהופצץ עלול לדחוק את נשיא סוריה, בשאר אסד, לפינה ולגרום לו לחוש שעליו להגיב בהתקפה על ישראל.
הפרשה החדשה תורמת גם לחשדנות ההדדית בין לשכות ראש הממשלה ושר הביטחון. במערכת הפוליטית יש הערכות שראש הממשלה, אהוד אולמרט, עשוי להחליט להסיר בעצמו את איפול הפרסום לקראת יום העצמאות ה-60, בתחילת מאי וכי פרסום בנושא עשוי לחזק את מעמדו. מנגד, גורמים פוליטיים אחרים טוענים כי כל פרסום אמריקאי בנושא לא יוביל לשינוי מדיניות הצנזורה הישראלית וכי ראש הממשלה לא ידבר על כך בראיונות החג.
השימוע בוועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקאי עשוי להיערך כנראה בשבועות הקרובים. בלחץ חברי קונגרס נקבע בחוק תקציב המודיעין, כי שירותי המודיעין של ארה"ב לא יקבלו חלק ניכר מהתקציב בטרם יחשפו את מלוא הפרטים על התקיפה בסוריה ועל שיתוף הפעולה הגרעיני בין פיונגיאנג לדמשק. בישראל ובארה"ב מעריכים, שבשל כך יחשפו פקידים אמריקאים את פרטי התקיפה במהלך הדיון.
השיחות בין ארה"ב לצפון-קוריאה אמורות להתחדש מחרתיים בסינגפור. כתנאי להסרת הסנקציות מעליה, ארה"ב דורשת שצפון-קוריאה תחשוף את שיתוף הפעולה הגרעיני שלה עם מדינות אחרות, שפיונגיאנג מכחישה את קיומו. עיתון בדרום- קוריאה דיווח בסוף השבוע, שצפון-קוריאה הסכימה למסור לארה"ב מידע על שיתוף הפעולה הגרעיני שלה עם סוריה, בתנאי שוואשינגטון לא תפרסם זאת. עוד דיווח העיתון כי ארה"ב העבירה לצפון-קוריאה רשימה של מהנדסים צפון קוריאנים שלפי החשד היו מעורבים בבניית המתקן.
בפיקוד הצפון, וכן במערכי האבטחה שמפעיל השב"כ סביב מוסדות ישראליים והתעופה הישראלית בחו"ל, נמשכת הכוננות הגבוהה מחשש לפיגוע נקמה של חיזבאללה על ההתנקשות במורנייה. הצהרתו של שר הביטחון, אהוד ברק, בשבוע שעבר שישראל תגיב בחומרה על התקפה נגדה, ניתנה לאחר התייעצות עם גורמי המודיעין. בישראל יש חשש כי ההנחיה לביצוע פיגוע הנקמה כבר ניתנה - וההכרזה נועדה לאותת לחיזבאללה ולפטרוניות שלו, סוריה ואיראן, שישראל לא תשלים בשום אופן עם התקפה כזאת.
ברק רביד ועמוס הראל
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.haaretz.co.il/hasen/images/0.gif]
כל הזכויות שמורות ,"הארץ" ©