21-02-2008, 21:59
|
|
|
חבר מתאריך: 08.11.02
הודעות: 32,894
|
|
עתיד בדיקות התוכנה
סביר כי לא אחת אתם מהרהרים בעתיד התעשייה המתקדמת בעולם. איך ייראו פניה המשתנות חדשות לבקרים בעשור הקרוב ? איך אנו משתלבים בה כמהנדסי בדיקות תוכנה ? כמי שעוקב בדריכות אחר הצפי להתפתחות תחום פיתוח התוכנה וכבעליה של חברת TestPro מהמובילות בישראל בתחום בדיקות התוכנה, מצאתי לנכון לנסות ולהאיר את עתיד מקצוע הנדסת בדיקות התוכנה מנקודת מבטי על מנת שנוכל להבין מגמות ולתכנן את עתידנו, כבעלי עניין.
ראשית יש להבין כי הנדסת בדיקות תוכנה היא דיסציפלינה של הנדסת תוכנה ויש קשר הדוק בין עתיד פיתוח התוכנה לעתיד בדיקות התוכנה. מנקודת מבטי עתיד פיתוח התוכנה מצביע באופן מפורש על שתי מגמות עיקריות :
» המגמה הראשונה - כלים וטכנולוגיות (חשבו על מגוון השפות העתידיות, דור הכלים המתקדמים הבא...)
» המגמה השנייה והמשמעותית - שיטות ומתודולוגיות עבודה (שינוי שורשי בתפיסת ההתנהגות של הענף, הבנה כי הוא מקצוע הנדסי וצמצום פערי התנהלות הענף לכדי מקצוע הנדסי קונסרבטיבי)
אם בעבר מפתח תוכנה היה סוג של גורו וספרים המרמזים על אומנות כגון :"The Art of Software Programming" היו רואים אור במדפים, הרי שכיום, עם התקדמות סביבות הפיתוח והנגישות הגלובלית למידע, ה-"אומנות" כבר פסה מן הענף ואיתה גם ההילה ומשכורות העתק. כיום הנדסת תוכנה תרה אחר התייעלות וייצור המוני מסחרי, במילים אחרות, עבודה לכל דורש בתנאי כניסה בסיסיים וברורים לכל בעל עניין תוך שחוקי התנהלות נוקשים מופעלים על מנת להצדיקה. פיתוח הטכנולוגיה לבדה כמטרה אינו די עוד וכיום מוטלת על מפתחי הטכנולוגיה חובת הוכחת הכדאיות המסחרית.
בעוד על מהנדס הפיתוח מוטלת האחריות לסגור פערים טכנולוגיים בנוגע לכלי פיתוח ושפות עלינו כמהנדסי בדיקות תוכנה מוטלת האחריות לפתח לקדם ולמסד התנהגות ארגונית בסביבה הנדסית - מתודולוגיית עבודה, זו האחרונה היא שתבדל בין ארגון טוב למצוין, בין טכנולוגיה מסחרית למחקרית שלא תראה אור.
ארגונים יבלטו ויובילו על סמך ההשקעה שלהם באיכות המוצרים שאת בסיסם הטכנולוגי יפתחו.
חברות המפתחות טכנולוגיות ומוצרים - לא יתפעלו מחלקת בדיקות תוכנה - שכן זהו לא תחום עיסוקן. את הקו המנחה יובילו חברות שירותים בתחום בדיקות התוכנה. לארגון לא תהא עוד מחלקת בדיקות עצמאית, כי אם מנהל תחום אשר יקבל את מלוא השירותים מגוף חיצוני. מפתחי התוכנה יפנו עצמם לחלוטין למשימת האתגר הטכנולוגי וישאירו את משימת הבדיקות למקצוענים עתירי ניסיון ומשאבים.
במידה וננסה להשוות זאת למקצועות הנדסיים אחרים, לדוגמא, הנדסה אזרחית, הנדסת מכונות או כל הנדסה אחרת נגלה תאימות מלאה. בשני המקרים מדובר בדיסציפלינות שמטרתן היא ייצור המוני עם דרישות משתנות.
בהנדסת בניין המהנדס צריך לחשב עוד בשלב התכנון אם המבנה שאותו הוא מתכנן יעמוד בעומסים הנדרשים
בהנדסת תוכנה - בשלבי הפיתוח, ניתן וצריך לחשב האם תוכנית הבדיקות מתאימה לדרישות, אך זה אינו תפקידו של מתכנן המוצר או של פורץ הדרך הטכנולוגית (ה"קונסטרוקטור" - מתכנן הבניין)...אלא של מומחה הבדיקות (אותה מעבדה חיצונית שמגיעה לאתר הבנייה ולוקח דוגמיות מכל יציקת בטון למטרת בדיקות חוזק חומרים)
נושא ההתמחות עומד בראש סדר העדיפויות, ההתמחות האופקית של מהנדס הפיתוח תהא מוגבלת שכן הוא אינו מצוי באזור זה (הבדיקות) באופן טבעי. האם העומס המיוצר על מוצר זה או אחר הוא סביר? מה הכלי המתאים ביותר לביצוע בדיקות אוטומטיות על מוצרי וידיאו ? מהי רמת כיסוי הבדיקות הנדרשת למוצר העומד בתקן FDA ? ולזה העומד בתקן FAA ? ועוד ...ועוד.
מעבר לכך, טכנולוגית, קצב התפתחות הטכנולוגיה ואיתו קצב התפתחות הכלים התומכים בטכנולוגיה מצריך התמחות.
מהירות השינויים היא בלתי נתפסת, חישבו על כמות הטכנולוגיות הרואות אור חדשות לבקרים, חישבו על אותם מהנדסי פיתוח ותוכניתנים שצריכים לעמוד בקצב השינוי המשמעותי הזה, מתי בדיוק יהיה להם זמן להבין את צרכי הבדיקות ? לסמן את מטרות הבדיקה ? הרי שראשם קבור בערמה אינסופית של משימות השלמת פערים טכנולוגיים והמתחרים נושפים בעורפם !
שוק הבדיקות יעבור להתמחות ועבודה פרויקטאלית עם דיווח מטריציוני למנהלי תחומים. תחום שרותי בדיקות התוכנה המקצועיים - יזכה למקום מרכזי בענף ויהווה מקור משיכה למיטב המומחים. במסגרת הפעלת עובדיה, חברת שירותי מומחי בדיקות התוכנה תהא קורת הגג המקצועית של העובדים ותספק הכשרות והתמחויות בתחום הבדיקות למומחיה.
לקוחות לא ימסרו עבודה לאלו אשר יורידו את המחיר לשפל חדש... הם יחפשו את העלות תועלת הטובה ביותר ולא את המחיר הטוב ביותר, שכן לאיכות המוצר בעידן מסחרי תהא משמעות הרבה יותר גדולה מאשר חיסכון של אחוזים בודדים בעלות בדיקות התוכנה.
ומה לגבי המחיר ?
כל השיטה של הוזלת עלות הבדיקות קרסה. ההודים, האוקראינים, המיזמים החברתיים בשטחים, כולם, לא הוכיחו עצמם. יותר ויותר חברות התעשתו והבינו כי הטיול "הזול" לשטחים עולה להם ביוקר. לא זכור לי שמגדלי אקירוב בתל-אביב תוכננו בהודו, או באוקראינה, והמהנדס של מגדלי עזריאלי לא עבר הסבה של חודש ואז תכנן את המגדל, למה בהנדסת בדיקות תוכנה אפשר ?
מובילי התחום - מורידים אותו כל פעם מחדש לשפל חדש, לוקחים לקוחות להרפתקאות זמניות בחוסר אחריות משווע שעושה שם רע להנדסה החשובה ביותר לטעמי בענף פיתוח התוכנה - הנדסת בדיקות תוכנה.
אני צופה כי חברות המתכוונות ברצינות להעלאת איכות מוצריהן יצביעו לכיוונם של המומחים ויהיו מוכנים לשלם מחיר הוגן עבור שירותי מומחה, מתוך הכרה ברורה כי הנדסת בדיקות תוכנה היא היא שתכריע - "בין ארגון טוב למצוין, בין טכנולוגיה מסחרית למחקרית שלא תראה אור" בעשור הקרוב יוותרו בתחום בדיקות התוכנה, מקצועני הבדיקות בלבד- אלו שמסוגלים להביא איתם לאתר הלקוח את ה- "Professional Effect".
http://www.bubbletech.co.il/bt/ARTICLE.jhtml?value=166
_____________________________________
חתימתכם הוסרה כיוון שלא עמדה בחוקי האתר. לפרטים נוספים לחצו כאן. תוכלו לקבל עזרה להתאמת החתימה לחוקים בפורום חתימות וצלמיות.
|