לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 28-10-2007, 17:12
  ארדיכל ארדיכל אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
ועוד רמזים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ארדיכל שמתחילה ב "חידת פתחים מס' 7"

לזרם הזה, שכתבתי עליו, קוראים "ברוטאליזם", ופירוש המילה היא, בעצם, "בטון חשוף". ללא שום קשר ישיר למילה "ברוטאליות", אך ללא ספק עם קשר עקיף והגיוני. הזרם הזה שלט באדריכלות הישראלית מסוף שנות החמישים ועד סוף שנות השבעים, שתיהן של המאה העשרים.
באותן שנים, שתחילתן פעולות התגמול, המשכן במלחמת ששת הימים וסיומן בעליית הליכוד לשלטון, שלט בציבוריות הישראלית הדימוי של ה"סברס" - מחוספסים בחוץ, מתוקים בפנים. האדריכלים אהבו במיוחד את ה"חספוס" הגברי הזה, הבטחוניסטי, הלא-אירופאי, לא-מעונב. בשם הדימוי הזה, האדריכלות של הצברים (ואכן זה היה הדור הראשון של אדריכלים שנולדו כאן) לבשה שלמת בטון, ללא צבע וללא חיפוי.
שתיים מהתמונות הן של בנינים שנבנו בתקופה הזו, אך לא שייכים לזרם המרכזי. האחד הוא מבנה דת גדול ומפורסם, שנבנה כאן בארץ, והשני הוא מבנה מסחרי גדול ומפורסם. בשניהם האדריכלים ניסו לעדן קצת את השפה המחוספסת, ולהוסיף קצת רומנטיקה, קצת רכות וקצת קישוטים.
המבנה השלישי הוא המבנה הראשון שנבנה מבטון חשוף. מי יודע היכן וממתי?
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 28-10-2007, 20:39
  ארדיכל ארדיכל אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
שח-מט
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ארדיכל שמתחילה ב "חידת פתחים מס' 7"

כל הכבוד, רבותי. פתרתם הכל.



התמונה הימנית היא אכן כנסיית המולד, בנצרת. הכנסיה נחנכה ב-1969, לאחר 11 שנות תכנון ובניה, ממש בשיא התקופה הברוטאליסטית. הארכיטקט האיטלקי, גיובאני מוציו, היה מודע היטב לזרם הברוטאליסטי, הגס והמחוספס, אך מצד שני היה צריך לבנות מבנה דת נשגב ומרומם נפש. התוצאה היא בדיוק זה – מבנה שהוא גם מרומם וגם גס ופשוט. לטעמי האישי – אחד המבנים המעניינים והמרשימים ביותר בארץ, שממזג תפישה נוצרית דתית עם אדריכלות בת זמננו. קצת על הארכיטקט עצמו – כבר ב-1923 הוא תכנן בית מגורים חדשני ביותר שנקרא "קאזה ברוטה", הבית המכוער, על שום חדשנותו. ב-1939, תחת השלטון הפשיסטי, הוא זכה באחת התחרויות היוקרתיות ביותר, לבנין בככר העם האיטלקי באוניברסיטה החדשה של רומא. מוציו, שנפטר ב-1982, תכנן המון מבני ציבור ומבני דת, בעיקר במילאנו, אך גם בנצרת ובבית לחם, ותמיד ניסה למזג מסורתיות עם חדשנות.

ראו כמה תמונות של כנסיית המולד.



תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

וראו מה הוצע, 4 שנים לפני שמוציו נשכר (ב-1954) :

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

בתמונה המרכזית זה אכן מבנה משאבות, (RTO זיהה אותו) שכנראה היה מבנה הבטון הראשון בא"י. הוא שומר ע"י חברת חשמל. אפשר לראות אותו היטב בין עצי האקליפטוס הענקיים, מדרום לכביש 5 (חוצה-שומרון), בואכה מחלף קסם. הוא תוכנן ע"י דניאל ליכטנשטיין (אבו-שימנטה), אבי הבטון הארצישראלי, ב-1913, עבור בצלאל יפה. במלחמת העולם ה-I הוא עזר לבנות בתים לפליטי תל אביב, ובאחד הימים נתפס ע"י התורכים ונכלא, כחשוד בעריקה, כיון שלא היו לו איתו תעודות. הוא נפטר מטיפוס בכלא בדמשק ב-1918, חודשיים לפני כיבוש דמשק ע"י הבריטים. לא ידוע היכן נקבר. על בניית בנין המשאבות עצמו אינני יודע הרבה, למעט הדמיון שלו לגימנסיה הרצליה שנבנתה באותן שנים, וכיכבה בחידה הקודמת. ליכטנשטיין ודאי סבר שזהו הסגנון הארצישראלי, וניסה להראות שניתן ליישם אותו גם בבטון.

ראו השוואה.



תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

התמונה השמאלית היא אכן השוק הבדואי בבאר שבע. מה שמיוחד בו הן הקשתות, והשימוש באבן, שניהם מוטיבים שנחשבו באותה תקופה כמוטיבים "מזרחיים" והיו מוקצים באדריכלות של המדינה-הנלחמת-על-קיומה/מעוז-הקדמה-בים-הלבנטיניות. אבל – בגלל שמדובר בשוק לבדואים, הרשו האדריכלים לעצמם להשתולל. שנים מעטות לאחר מכן, לאחר מלחמת ששת הימים, היומרה המערבית התחלפה בגעגועים למזרח, וקשתות בטון, אבן ירושלמית והמון מוטיבים מזרחיים נוספים כיכבו בארכיטקטורה המקומית.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 23:03

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2025 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר