11-10-2007, 16:27
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.04.05
הודעות: 5,100
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "יובל לעידן החלל: 50 שנה לשיגור ספוטניק 1 על ידי ברה"מ"
קצת רשמים מהכנס:
היה מרתק, מרגש, ואינפורמטיבי.
מלבד נאומים די צפויים של צ'יטה כהן שדחף פוליטיקה בכל הכח והשר ליברמן שלא קרא נאום מן הכתב אלא אילתר (דווקא לא רע) מפני שהכלב אכל לו את שיעורי הבית או משהו דומה, זכינו להרצאות מצויינות, לקטעי סרטים מרתקים וגולת הכותרת - למפגש עם נפילים הצועדים בינינו, ותיקי תכנית החלל הסובייטית שחיים כיום באנונימיות בישראל וזכו (לראשונה עד כמה שידוע לי) להוקרה על פועלם ותרומתם לאנושות. כמו כן הוכרז על פרוייקט לתיעוד אישי שלהם ושל פועלם בעזרת תלמידי תיכון, פרוייקט חשוב מאין כמוהו (לדעתי) גם בהיבט האישי ובעיקר בהיבט ההיסטורי. כל הידע על התקופה בה פעלו מאחורי מסך של צנזורה, פרופגנדה ודיסאינפורמציה שהציב המשטר יכול ללכת לאיבוד אם לא יתועד.
ההרצאה של טל ענבר הייתה מרתקת, פרטנית ומלווה בצילומים ותיעוד שאני אישית נחשפתי לחלק גדול מהם לראשונה. משיחות ששמעתי בעת ההפסקה שלאחריה התרשמתי שהיה לה אימפקט די רציני על הישראלים שבקהל (חלקם הגדול ותיקי ח"א והתעשיות הבטחוניות) שפשוט לא היו מודעים לכמה מתקדמת הייתה תכנית החלל הסובייטית, ונטו לזלזל בטכנולוגיה ובהישגים הסובייטים ולפטור אותם כתעמולה. זה רק מוכיח כמה שהתקשורת האמריקאית השפיעה על תודעת המירוץ לחלל במערב בכלל ובישראל בפרט. משפט אחד שאמר אחד הנוכחים די מגדיר את ההבדל בין תפיסה למציאות - "זה בדיוק כמו שצחקנו על המיג 25 אחרי שח'ברה חזרו מארה"ב וסיפרו שהוא מחובר בחוטי ברזל, אבל בינתיים הטייסים שלו צחקו עלינו מלמעלה".
ההרצאה לוותה בסרטון שכיסה את תהליך פיתוח ושיגור הספוטניק והפרוייקטים שאחריו, אני מאוד נהניתי מהסרטון אבל זה כלום לעומת איך שנהנו ותיקי תכנית החלל הסובייטית שבקהל שהתלחשו וזרקו שמות בכל פעם שראו פרצוף מוכר על המסך ומחאו כפיים עם השירים הפטריוטיים שליוו את הסרטון.
ההרצאה של פרופ' שטיינברג הייתה פחות קשורה לספוטניק ותכנית החלל הסובייטית אבל הייתה מעניינת מאוד וכללה לא מעט מידע ותובנות על מדיניות המעצמות בנושא לוויני הריגול, בעיקר בסוף ותום המלחמה הקרה. נראה לי שלפחות ליושבי פורום זה הוא לא היה מחדש הרבה מבחינת יכולות ומשמעויות של ריגול לוויני, אבל כל ההתייחסות המדינית והאסטרטגית (להבנתי, זה התחום בו הוא מתמחה) הייתה מעניינת והייתי שמח לשמוע עוד על האספקט הזה.
ד"ר פרד אורטנברג מהטכניון החליף את פרופ' גלמן בהרצאה (ברוסית) על שילוב מדענים עולים במרכז אשר לחקר החלל בטכניון. ההרצאה שלו התמקדה בעיקר בפרוייקט טכסאט 2, שהסתבר כמוצלח הרבה מעבר למה שחשבתי. זו דוגמא להישג זול (מיליונים ספורים ללווין במסלול) שמפתיע שלא חוזרים עליו.
אחרי ההרצאות התקיים פאנל קצר (מדי) בהשתתפות כמה קליברים מתכנית החלל הסובייטית שחיים כיום בישראל ומדהים היה לשמוע סיפורים של אנשים שעבדו עם קורוליוב על הטילים הראשונים, עם יאנגל על טילים בליסטיים בין יבשתיים, פיתחו חליפות חלל שעד היום נחשבות למתקדמות וצעדו בחזית הפיתוח המדעי והצבאי בתפקידים בכירים והיום חיים בישראל. לכל אחד מהם היה סיפור או אנקדוטה על הימים ההם, ואני משוכנע שאם לא היה נגמר הזמן היינו יכולים ערב שלם להיות מרותקים אליהם.
בקיצור - כנס מצויין, מאוד נהניתי. כל הכבוד ליוזמיו, בייחוד על ההחלטה לא לערוך כנס אקדמי נטו אלא לאתר את הוטרנים ולשלב את אירועי שבוע החלל בהצדעה והוקרה להם.
|