26-09-2007, 07:14
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
'דע מה תשיב לקורניבור' או 'מדוע חם ברישון'
ירידה של 10% בצריכת הבשר האישית עשויה להפחית פליטת גזי חממה (מתוך Lancet) [דרך אתר emed] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.e-med.co.il/emed/new/UserSite/images/line.jpg]
ממחקר חדש עולה, כי הפחתה אישית בצריכת בשר ב-10% עשויה לצמצם פליטה של גזי חממה.
החוקרים מסבירים, כי מזון מספק אנרגיה ונוטריאנטים, אך השגתו דורשת בזבוז אנרגיה. לדבריהם, היחסים המודרניים בין אנרגיה, מזון ובריאות הם מאוד סבוכים, ומעלים אתגרים רציניים.
בעיות בריאות גלובאליות בחברה של היום כוללות השפעות שליליות של צריכת מזון עני בנוטריאנטים צריכה בלתי מספקת, צריכת יתר, ואורח חיים שאינו כולל פעילות פיזית. פעילות חקלאית, במיוחד ייצור מחיות משק, מהווה כמעט חמישית (22%) מסך פליטת גזי החממה, ערך הדומה בתרומתו לזה של התעשייה וגבוה מזה של תחבורה.
החוקרים מציינים, כי קרוב ל-80% מהפליטות מהסקטור החקלאי נגרמות ע"י חיות משק, כולל העברה והאכלה של בעלי החיים. מתאן ו- nitrous oxide, הקשורים שניהם עם הייצור בחיות משק, הם גזי חממה פוטנטיים עם אפקט חימום גדול יותר מאשר פחמן דו-חמצני. פליטת גזי חממה עשויה להשפיע על האקלים, ולהביא להשלכות בריאותיות כמו מיעוט מזון באזורים רבים.
הכותבים ממליצים על פיתוח מדיניות בשל הגדילה הגלובאלית המהירה בצריכת בשר, עם סיכונים בריאותיים נלווים, כולל החמרה בשינויי אקלים והגברה ישירה של הסיכון למחלות מסוימות. הפתרון שהם מציעים להפחתת הפליטה של גזי חממה הוא להפחית הן את הצריכה ברחבי העולם של מוצרים מן החי והן את העוצמה של הפליטה שמקורה בחיות משק.
הגבלת העלייה בפליטה של גזי חממה מחיות משק ופעילות חקלאית אחרת עשויה להפחית את ההתחממות די במהרה, ולכן, לדעת החוקרים, היא בעדיפות עליונה. בהתבסס על מגמות קיימות,
לדברי החוקרים, יישום עולמי של טכנולוגיות זמינות להפחתת הפליטה מחיות משק יפחית פליטות גזים שאינם פחמן דו-חמצני אפילו לא ב-20%, מה שמחייב אסטרטגיה של צמצום והתלכדות, עם צריכה מופחתת של מוצרים מחיות משק.
בהווה, הצריכה הממוצעת של בשר ברחבי העולם הינה 100 גרם ליום, אך ישנו הבדל של פי 10~ בין אוכלוסיות עם צריכה גבוהה ונמוכה. בהנחה שתהיה עלייה של 40% באוכלוסיה הגלובאלית עד 2050 ללא שיפור בפרקטיקות ההפחתה של גזי חממה הקשורים בחיות משק, צריכת הבשר הגלובאלית תצטרך לרדת ל-90 גרם ביום בממוצע לאדם רק בכדי לייצב את פליטת גזי החממה מסקטור זה.
החוקרים מציעים מטרת עבודה גלובאלית של 90 גרם ליום, שתתחלק באופן שווה יותר בין אוכלוסיות שונות, עם בשר אדום ממעלי גירה, כגון בקר, כבשים ועיזים, מבלי לעלות מעל 50 גרם ביום. בשר אדום ממעלי גירה עשוי להיות מוחלף ע"י בשר מחיות בעלות קיבה אחת או ע"י דגים צמחוניים, מה שעשוי להפחית ייצור מתאן, ולהוריד את העומס מהדיג הטבעי כמקור לארוחת דגים לשם טיפוח מקורות מים מתוקים ומי ים.
החוקרים מוסיפים, כי במדינות עם הכנסה גבוהה הפחתה בצריכת הבשר (צמצום) תשפר את הבריאות ע"י הפחתת הסיכון למחלת לב איסכמית, הקשורה בשומן רווי במוצרים מן החי, וכן את הסיכון להשמנת יתר, סרטן מעי גס, ואולי אף גידולים אחרים.
באוכלוסיות עם צריכה נמוכה, צריכה מוגברת של מוצרים מן החי לעבר ממוצע גלובאלי (התלכדות) עשויה לשפר אף היא את הבריאות.
|