|
21-03-2005, 14:28
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
מנתח עם פינצטה - ראיון עם הצנזורית הראשית אל"ם מירי רגב
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/logo.gif] מנתח עם פינצטה
אחד הדברים הראשונים שעשתה אלוף משנה מירי רגב עם כניסתה ללשכת הצנזור הראשי היה למנות ועדה לבדיקת סמכויות הצנזורה. ההחלטה גררה פרסומים שתקפו אותה על רצונה להאריך את המספריים שלה. בקרוב ייתכן שתחצה שוב את הקווים ותסגור מעגל עם מינויה לדוברת צה"ל בעידן חלוץ
מאת עמיר רפפורט, מוסף שבת
18/3/2005
"אם הייתי רוצה להקשיח את עמדות הצנזורה לא הייתי צריכה את הוועדה. יש לי את המנדט". אלוף משנה מירי רגב, הצנזורית הראשית, מחזירה מלחמה. בשבועות האחרונים הגיחה הצנזורה הצבאית מאחורי הקלעים אל אור הזרקורים. הסיבה לכך היתה רצף של ידיעות ומאמרים שעסקו בעבודתה של ועדה מיוחדת שהוקמה כדי לבחון האם צריך להרחיב את סמכויות הצנזורה או לצמצם אותן.
בראש הוועדה עומד ד"ר אליהו וינוגרד, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, וחברים בה גם הפילוסוף פרופסור אסא כשר והמשפטנית פרופסור גבריאלה שלו.
את הוועדה מינתה רגב בתיאום עם שר הביטחון, שאול מופז. השבוע, בראיון ראשון מאז מונתה לתפקיד, היא מתייחסת לפרסומים שלפיהם הצנזורה שואפת, באמצעות ועדת וינוגרד, להאריך את המספריים שלה ולהפוך דרקונית יותר.
"הוועדה נמצאת במהלך עבודתה. היא עוד לא אמרה את דברה לגבי שום נושא. אין מקום לכל הספקולציות. אני מקווה שהיא תגיש את המלצותיה במהלך החודשים הקרובים", אומרת רגב.
הגאוניות של בן-גוריון
אלוף משנה מירי רגב, בתכל'ס, לא נראה לך שאפשר לראות בצנזורה גוף אנכרוניסטי בעידן התקשורתי הנוכחי?
"אני חושבת שהצנזורה היום היא גוף מודרני וליברלי המתנהל בהתאם לרוח הדמוקרטית שקיימת במדינה. דווקא במדינה דמוקרטית ראוי לעבוד מתוך הסכמים ופשרות ולא מתוך חוקים וצווים. אין גוף היום שיכול למלא את הייעוד הזה של שמירה על ביטחון המדינה במצב הביטחוני שאנחנו נמצאים בו טוב יותר מצנזורה כפי שהיא פועלת כיום, אבל רק בתנאי שכלי התקשורת מקיימים הסכמים.
"כשהגעתי לצנזורה החלטתי למנות את ועדת וינוגרד לאחר שדיברתי עם בכירים במערכת הביטחון שחלקם מרגישים שאין בכלל צנזורה, ודיברתי עם אנשי התקשורת שטענו שיש צנזורה אבל היא לא הוגנת, כי מי שמגיש חומרים לאישור יוצא הפראייר התורן. שאלתי את עצמי מאיפה זה בא? זה שיש צורך אמיתי לשמור על סודות המדינה, ברור לכולם, גם לגופי התקשורת, גם לגופי הביטחון וגם לאזרחים במדינת ישראל. עכשיו ברור שלא יהיה ואקום, המדינה לא תאפשר לסודות שלה להתגלגל בלי לשמור עליהם ולכן בכל מקרה יהיה צורך בנקיטת אמצעים.
"נראה לי שהרעיון הגאוני של בן-גוריון ליישום הסכם הצנזורה, שהוא ייחודי מסוגו בעולם, הוא הפתרון הנכון ביותר. אין מדינה שנמצאת במצב ביטחוני כמו מדינת ישראל, שהיא יותר חופשית וליברלית ממדינת ישראל. אבל מצד שני אי אפשר להפוך את זה להפקרות ביטחונית. אם כלי התקשורת לא יקיימו את ההסכם, לא תהיה שום ברירה אלא ללכת לצווי איסור פרסום גורפים באמצעות בתי המשפט או לחוק צנזורה".
למה אין נציג של תקשורת בוועדת וינוגרד?
"משום שכל נציג תקשורת יכול להיראות כבעל עניין. גם אין נציג של מערכת הביטחון. החלטתי שזו תהיה ועדה עצמאית שהמטרה שלה היא לבחון כיצד עושים את האיזון בין חופש הביטוי לשמירה על ביטחון המדינה".
הציבור בישראל נחשף רק לעתים רחוקות לדרכי פעולתה של הצנזורה, שאמורה לבחון כל ידיעה בנושא ביטחוני, לפני שהיא מתפרסמת באמצעי התקשורת השונים. מדובר במערכת המונה כמה עשרות צנזורים בכל משמרת, קציני צה"ל או אזרחים עובדי צה"ל, שמרוכזים בבסיסים בתל אביב ובירושלים ואמורים לקרוא כל ידיעה לפני שהיא עולה לשידור או עומדת להתפרסם. נציגים של הצנזורה יושבים גם במערכות ערוצי הטלוויזיה, כדי לבחון כתבות לפני שידור.
הצנזור הראשי עצמו הוא קצין המשתייך לאגף המודיעין, וממונה ישירות על ידי שר הביטחון. הצנזורית הנוכחית צמחה דווקא ביחידת דובר צה"ל, שם שימשה בתפקידיה האחרונים כראש ענף קישור לעיתונות וכסגניתה של הדוברת הנוכחית, תת אלוף רות ירון.
הצנזורה פועלת מתוקף תקנות ההגנה לשעת חירום שמקורן עוד בימי המנדט הבריטי, אבל מאז שנותיה הראשונות של המדינה מעוגנת פעולתה בהסכם שנחתם בין ועדת העורכים בכלי התקשורת ובין שר הביטחון, שלפיו כלי התקשורת "מתנדבים" למסור את המידע לאישור הצנזור עוד לפני הפרסום.
על פי ההסכם, כאשר מתעוררות השגות של כלי תקשורת כלשהו על החלטת הצנזור הוא רשאי לערער עליה לוועדה מיוחדת, בראשות משפטן המכונה "טריבונל", שבה חברים גם נציג של כלי התקשורת ונציג של מערכת הביטחון. אם גם החלטת הוועדה אינה מקובלת על כלי התקשורת ניתן לערער על הפסילה בפני בג"ץ.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/main/264/725.jpg]
הצנזורה היום ליברלית
"עבודת הצנזור היא כמו של מנתח בפינצטה", אומרת רגב, "עשרות צנזורים עושים את עבודתם יום-יום, שעה-שעה, בכל ימות השנה, גם בשישי ובשבת. בכל זמן נתון הצנזורים מטפלים במאות ידיעות וכתבות מהתקשורת המקוונת, האלקטרונית, הכתובה והזרה. בודקים גם ספרים, דוחות שונים ומאמרים.
"מלאכת הצנזורה היא של איזונים. כל הזמן אתה עסוק בשאלה 'למה לפסול' ולא 'למה לאשר'. בודקים רק איפה הפרסום של המידע פוגע בביטחון המדינה. זאת לא שאלה פשוטה. לפעמים הבטן של הצנזורים ושלי מתהפכת ואנחנו שואלים את עצמנו האם עומד בפסילה מבחן 'הוודאות הקרובה לפגיעה ממשית בביטחון המדינה'. או האם יש במידע כדי לגרום פגיעה בחיי אדם.
"הצנזורה היום היא צנזורה ליברלית והיא תמיד היתה כזאת לטעמי. אנחנו מאשרים באופן מלא 85 אחוז מהידיעות שמגיעות אלינו. אחרות מאושרות בתיקונים כאלה או אחרים. כמות הכתבות שאני פוסלת לגמרי היא זעומה. כיום מספר הנושאים שפסולים לחלוטין ואשר נמצאים על שולחני הוא פחות מאצבעות כף יד אחת".
בעידן שבו זורם מידע ללא גבולות ברשת האינטרנט, יש בכלל טעם במאמץ של הצנזורה לשים את האצבע על החור בסכר כדי לעצור פרסום?
"אנחנו באמת נמצאים בעידן תקשורתי חדש ומאלף. יש בליל של מידע וזה עובד לרעתנו אבל גם לטובתנו. תאמין לי, מה שקורה בצ'אטים ובפורומים לא מדאיג אותי בכלל, כי אם יש חייל שאומר דבר אחד מיד צצים כמה שאומרים דבר אחר ואי אפשר לייחס שום אמינות לשום מידע. אנחנו כצנזורה לא מי שמתעסקים עם הפורומים והצ'אטים אלא מחלקת ביטחון מידע של צה"ל. אנחנו כן מצנזרים את אתרי החדשות באינטרנט, וכאן, תתפלא, שיתוף הפעולה הוא מצוין. יש לנו כללים עם עורכי האינטרנט הראשיים וגם עם האתרים הקטנים שרוצים להיות רציניים אז הם מקיימים את הכללים. יש אפילו יתרון בכך שאם עולה ידיעה באינטרנט שכוללת מידע מסווג, אפשר להוריד אותה בתוך שבריר שנייה, לעומת זאת אם מתפרסם בשוגג מידע אסור בעיתון אין שום דרך לעצור לאחר מכן את הפצתו".
ומה עם הכתבים הזרים?
"גם איתם אנחנו עובדים מצוין. הם יודעים מהארצות שלהם מה זה חוקים ומקפידים מאוד להגיש חומר לאישור לפני הפרסום".
מהצד של התקשורת נראה לפעמים שהצנזורה היא בעצם כלי שרת של מערכת הביטחון כדי לפסול ידיעות באופן שרירותי. זה נכון שאת נוטה יותר לעמדת המערכת מאשר לעמדת התקשורת, כקצינה באמ"ן?
"אחת הסוגיות שביקשתי מוועדת וינוגרד לבדוק ולהמליץ היא האם הצנזור צריך להיות איש צבא או אזרח. מצד שני יש יתרונות בכך שצנזור הוא לובש מדים, היות ומי שנמצא במערכת הצבאית הופך ללא פוליטי. הוא נחשב איש מקצוע שמחויב בראש ובראשונה למקצוע שלו ולשמירה על ביטחון המדינה.
"מאז שנכנסתי לתפקידי ואני חושבת שגם אצל קודמיי, הצנזורה לא מהווה אמצעי לשלטון להעלים מידע מהציבור, ואני אומרת את זה בוודאות של מאה אחוז. הצנזורה איננה פוליטית, והיא מתייחסת רק לדבר אחד: פגיעה בביטחון המדינה או פגיעה בחיי אדם. מאז שאני בתפקידי לא היה מצב שמישהו התקשר אליי ואמר לי 'תפסלי נושא' כי הוא חשב שזה לא נוח לו שיתפרסם".
השימוש הסיטונאי בצווי איסור פרסום שמוצאים על ידי בתי המשפט גורם לפעמים למצבים מגוחכים כמו למשל כאשר בכל העולם ידעו לפני כמה חודשים על מעצרו של אזרח דני בישראל בחשד לריגול עבור החיזבאללה, או על שחרורו המתקרב של עזאם עזאם, רק בישראל היה אסור לפרסם את זה בגלל שהיה צו.
אלוף משנה רגב, השימוש הזה שנעשה בעיקר בשב"כ הוא הפרה של הסכם הצנזורה כלפי כלי התקשורת.
"אני לא יכולה להגיב על דברים שארגון אחר עושה, אבל דיברתי איתם ועם פרקליטות המדינה ויש רצון להמעיט את השימוש בצווים".
העמדה לא הוקשחה
העיתון "הארץ" תקף לאחרונה את המדיניות של הצנזורה במאמר מערכת. "מגמה לחיזוק הצנזורה מנוגדת לפסיקתו העקרונית של בג"ץ מ-1989, שלפיה הצנזור אינו מוסמך למנוע פרסום מידע אלא אם כן קיימת ודאות קרובה לפגיעה ממשית בביטחון המדינה", נכתב במאמר, "פסק הדין היה מאז ל'אורים ותומים' בנושא. מן הראוי ששר הביטחון, שאול מופז, שהצהיר לא אחת על הכרתו בפסיקת בג"ץ כיוצרת איזון סביר בין צורכי הביטחון לבין זכויות הפרט, יפעל לרסן את הרוחות החדשות והמטרידות, המנשבות בצנזורה הצבאית".
ב"הארץ" הגדירו אותך כאקטיביסטית. זה נכון?
"אני לא רוצה להתייחס למאמרים ב'הארץ'. הם ציינו באחד המאמרים שהם עומדים בפני בירור בוועדת השלושה ותעשה אתה את האחד ועוד אחד. עם זאת אני חושבת ש'הארץ' הוא עיתון אחראי ופועל על פי חוק. לגבי הטענה שאני אקטיביסטית, אני רוצה להסביר. בתקופתי, הצנזורים לא הרחיבו את הפסילות ולא הקשיחו את העמדה שלנו. ההפך הוא הנכון. אני בוחנת את האפשרות לצמצם את רשימת הנושאים שצריך להגיש לנו. הדבר העיקרי עליו אני מקפידה הוא שמירה על קיום ההסכם. אם הקפדה כזו הופכת אותי לאקטיביסטית אני מוכנה לשאת זאת בגאווה. הרי אם אני כצנזורית לא אאכוף את ההסכם לא יהיה לבסוף מנוס מלהגיע לחוק שיהיה דרקוני הרבה יותר כפי שנבחן כבר בכנסת, כי אי אפשר יהיה שסודות הביטחון יסתובבו ואף אחד לא יגן עליהם".
כיום , סודות הליבה עדיין לא נחשפו?
"בוודאי. לפעמים דולפים סודות שעומדים להתפרסם ואנחנו פוסלים אותם, שרק מעצם הרעיון שהם דלפו השערות שלי סומרות. יש במערכת הביטחון אנשים פטפטנים כל כך, שקשה להאמין".
בתקופת ההתנתקות תפעילו צנזורה חריפה לגבי פעולות צה"ל או שאין טעם להתאמץ כי ממילא הכל ידלוף?
"נבחן כל פרסום לגופו בדיוק כמו כל נושא אחר".
למרות שאלוף משנה מירי רגב, בת 39, מדברת בלהט על חשיבות הצנזורה היא מזוהה יותר מכל עם יחידת דובר צה"ל, שבה צמחה. במהלך הראיון היא ניסתה להתחמק מהשאלה המתבקשת האם היא עומדת להתמנות לדוברת צה"ל הבאה. בפרסומים באחרונה הוזכרה רגב כמועמדת העיקרית לתפקיד היוקרתי בעידן הרמטכ"לות של דן חלוץ.
"אני לא רוצה להתייחס לכך. שום דבר לא סוכם. לא התקבלה החלטה", היא יורה.
בכל זאת, את באופן אישי מעוניינת שוב לחצות את הקווים כדי לשמש כדוברת צה"ל?
"כל אחד שנמצא במסלול מסוים רוצה להתקדם בו ולהגיע לפסגה. ראית סמח"ט גולני שלא רוצה להיות מח"ט?".
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 21-03-2005 בשעה 14:31.
|
|