13-07-2007, 00:22
|
|
|
|
חבר מתאריך: 19.04.04
|
|
תן לי לסבר את אוזנך
תפקיד הליבה בחיל שלי הוא מפקד מחלקת תומכי לחימה בפלוגת המפקדה. בחירום חלק ניכר מהמחלקה נמצאים על הנגמ"שים האורגנים של המחלקה שלי , כאשר בסדיר אותם נגדים אמורים לאייש ולפקד עליהם (עם קצין בהתאם למתאר והחלטה), קצין אחד על נגמ"ש המפקדה ועוד חולייה נעה על רכב קל בין המרחב הזה והדרגים. בשבוע הראשון שלי בתפקיד, כאדם שרוב שירותו עד אז היה עורפי+02, נזרתי לזירת לחימה רוויית נ"ט, צליפה, נק"ל ומטענים שהצריכה פיקוד על רק"מ כבד לשם חילוץ תחת אש ועבודות תשתית תחת איום מתמיד -ללא הכשרה נאותה. בפחות משנה וחצי נפצעו מאש ארבעה קצינים, איש קבע ומספר חיילים במרחב החטיבתי שלי, אף אחד לא עבר הכשרת לחימה נאותה -מקסימום 03/04 מורחב.
בזמני באחד המחזורים האחרונים של "בסיסי" עברתי את הכשרה הבקושי מינמלית שנדרשת ממי שיש סיכוי רב שבחירום ובשגרת בט"ש יתקל באויב ויצטרך לפקד על חייליו בלחימה - רובאי 04 (לדעתי גם זו לא מספיקה). בזמנו זה כלל תכני חי"ר סבירים, נגמ"ש, מא"ג/נגב/רימונים/שאר ירקות, תרגילי שטח טקטים+אב"כ ברמה מסויימת, לש"ב מינימלי, בוחן מסלול, ירי מאמץ וכו.
היום הם עוברים 03 די מצומצם, שבמקרים מסויימים רוב מה שפירטתי בכלל לא שם .
מ"פ מפקדה (כאלו שאכן הגיעו מלוגיסטיקה), שליש, קח"ש, רופא נמצאים במה שמוגדר שמרחב לחימה, אמנם לא קידמי ועיקרי אך חשוף ומאוים. בבט"ש אלו בין הגורמים שנעים באופן רצוף בשטח, והסיכויים שיתקלו גבוהים. הסיכויים שאחד מהם יצטרך למלא מקום בפיקוד זמני על שדרת הכלים שבמרחב הזה במידה והמפ"מ יפגע די גבוהה.
דוגמאות מבט"ש? רכב לוגיסטי על ציר כיסופים בזמנו שנפתחה עליו אש. במקום לעצור כמו שצריך, לפרוק ולהתמודד בצורה כלשהי, או לפחות לסגור את הציר במרחק כמה עשרות/מאות מטרים המשיך בדרכו לחטיבה, ורק שם הודיע על המקרה - ניתוק מחשבתי מעולם הלחימה (קשר? מי בדק אותו בכלל?). מתקפת המחבלים במגן 12? קצין חימוש שלא עשה הרבה מסיבות שונות, אבל חוסר הכשרה ,חוסר ציוד וממנטליות קלוקלת השצבא מטמיע בתומכי הלחימה. מה עם חדירות לבסיסים ברמת סיכון גבוהה? מפג"ד, חטמ"ר? חלק ניכר מהחיילים לא יודעים, לא יכולים ולא מסוגלים להתמודד במקרה כזה. אותו קצין תומך לחימה חייב להיות מסוגל לחשוב בקור רוח, לארגן את הכוח ולנטרל את האירוע.
והיום? אותם קצינים לא רואים את עצמם כמפקדים רובאים קודם כל, אלא כמנהלים מקצועיים שבמקרה יש דרגות על כתפיהם. בעקבות הבדיחה הזו, חיילים,נגדים וקצינים תומכלי לחימה מסתובבים במרחבי לחימה מבלי להתייחס לאיומים, ובמזל עם קרמי וצולבת אחת או שתיים( וסט/אפוד מלאים ברכב? הצחקת 90% מהם) בעקבות זה, כך נראים וחושבים כל חיילי צה"ל העורפיים - נשק פעם בחודש, 10 כדורים פעם בשלושה-שישה חודשים. ואחר כך כשיש מלחמה, וצריך לפתוח ציר לוגיסטי במרחבי לחימה תחת איום? הצחקת אותם! דבר עם תומך לחימה שעבר את של"ג ויום-הכיפורים ושאל אותם לדעתם לרמת הסיכון מול ההכשרה ...
John Kennedy Toole
נערך לאחרונה ע"י GrimReaper בתאריך 13-07-2007 בשעה 00:33.
|