לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 14-06-2007, 09:38
  יובל. יובל. אינו מחובר  

חבר מתאריך: 28.09.05
תגובה לטירון
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "שאלות "גרעיניות""

נושא הגרעין מקיף מכפי שניתן יהיה לסכם אותו בתגובה כאן. מבחינה עקרונית, על מנת להגיע לנקודת שחרור האנרגיה הבלתי-מבוקרת של הפצצה הגרעינית יש צורך בשליטה ובקרה על מספר תהליכים חיוניים. כל "פספוס" בתהליכי הבקרה הללו מונע את המעבר לשלב הבא ומחייב חזרה לנקודת ההתחלה-כמו בניית מגדל קלפים. כל שלב כזה מחייב ביצוע תהליך מדעי כלשהו, שבשפה הפופולרית מכונה "ניסוי". מרגע ש"ניסוי" כזה נכשל, שוב חוזרים לנקודת ההתחלה. ה"ניסוי" הסופי הוא הבדיקה האם מתרחש שחרור אנרגיה- פיצוץ. "ניסוי" כזה א"א להעלים שכן כל מכשיר סייסמוגרף יקלוט אותו. אין אפשרות לוותר על השלב הזה שכן זו הדרך לוודא שהפצצה שבידך "יעילה". הפרסומים לגביהם איראן נמצאת X שנים מפצצה הם אופטימיים ויוצאים מנקודת הנחה שכל ניסוי שתבצע איראן בשנים הקרובות יוכתר בהצלחה מיידית- תרחיש לא סביר.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 14-06-2007, 10:49
צלמית המשתמש של nsdq160
  nsdq160 nsdq160 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 08.08.04
ניסויים גרעיניים
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "תודה!"

בעוד שמבחינה "פורמאלית" מדינה צריכה לבצע ניסוי גרעיני בכדי שתוגדר כמדינה גרעינית, הרי שבפועל לא כך הדבר. אם לוקחים דוגמיה של מדינות כמו צפון-קריאה ופקיסטן, הרי שההתייחסות אליהן הייתה כאל מדינות גרעיניות עוד בטרם אלה ביצעו ניסוי. ואם נתייחס לישראל, הרי שזו דוגמה למדינה נוספת, שלפי מקורות זרים, היא בעלת יכולת גרעינית ללא שביצעה ניסוי מלא (לא ברור עדיין מה קרה ב-1979).
תכן גרעיני מהדור הראשון הואו פשוט יחסית. אם המדינה מוכנה להסתכן בכך שהנשק לא ישיג את התפוקה המיוחלת וייסבול מ-Fizzle, אזי היא לא חייבת לבצע ניסוי. במקרה כזה ניתן לזווד את ההתקן הגרעיני כנשק גם בלי ניסוי.
לניסוי גרעיני יש שתי חשיבויות עיקריות: בחינת התכן, בעיקר כאשר מדובר בתכן מתקדם (תכן קטן ממדים, תכן עם Boosting, תכן תרמו-גרעיני דו-שלבי וכדומה), בכדי לראות שהוא אכן משיג את התפוקות הנדרשות לצד עמידה בפרמטרים אחרים. שנית, בעיקר עבור מדינה גרעינית חדשה, מדובר בהוכחת יכולת (אם כי לכך יש מחירים אחרים).
לכך יש להוסיף היבט נוסף והוא שניסוי גרעיני עוד לא מעיד על יכולת גרעינית צבאית. פיצוץ התקן גרעיני הוא שלב חשוב, אך ראשון. השלב הבא הוא היכולת לזווד את ההתקן כנשק. לא פעם התקן גרעיני ראשון הוא גדול מדי מכדי להיות יעיל כאמצעי נשק ולכן יש צורך להסבו לתצורה מתאימה יותר. גם שלב זה אורך זמן ודורש משאבים רבים. קבוע הזמן לא מוגדר. ניתן להניח שמדינה שמפתחת יכולת גרעינית עסוקה במקביל גם בתוכנית לפיתוח תצורה מבצעית של התקן.
לגבי השאלה האם ניתן להעלים ניסויים גרעיניים? התשובה, באופן כללי, היא כן. אבל מדובר בדבר מסובך, המחייב לרוב מדינה בעלת שטח גיאוגרפי רחב, התקן גרעיני בעל תפוקה נמוכה, התקן "נקי" יחסית ועוד תנאים שאינם תמיד בשליטת המדינה. במקרה כזה ניתן יהיה לזהות חשד לניסוי אך יהיה קשה להוכיח שהוא התבצע. האישור יתבצע על-ידי ניסיון לאתר בטמוספירה תוצרי לוואי של ניסוי. כך קרה במקרה של הניסוי האחרון בצפון-קוריאה. לכן, בעוד שהמודיעין האמריקאי חשש בעבר הלא רחוק מאי הצלחה לאתר ניסויים רוסיים, ספק אם ניסוי גרעיני של מדינה גרעינית חדשה או "צעירה" לא יתגלה, גם אם האישור יתקבל מספר ימים לאחר התרחשותו.
לכן, אין לפסול את האפשרות שהאיראנים יכריזו בוקר בהיר אחד שיש בידיהם יכולת גרעינית מבלי שיערכו ניסוי. האם במקרה כזה יהיה קל לטעון - ולהוכיח - שהם מבלפים? ספק מאוד. הצפון-קוריאנים זו דוגמה למדיניות כזו שהצליחה.

נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 14-06-2007 בשעה 10:53.
ישן 14-06-2007, 12:12
צלמית המשתמש של nsdq160

אני לא בטוח שהחלופות תשארנה אותו דבר אם יש חשש שלאיראן יש כבר יכולת גרעינית מסויימת
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "ברור , לא?"

האם תעשה שימוש בכוח נגד מדינה שייתכן ובידיה יכולת גרעינית התקפית? הרי כבר היום יש חששות שונים ומשונים מתגמול איראני אפשרי. מה אם נוסיף למשוואה אפשרות של תגמול גרעיני (וכאמור אין ניסוי הוכחה להימצאות יכולת כזו). האם החלופות של ארה"ב ביחס לצפון קוריאה, למשל, לא השתנו בעקבות הנחת המודיעין האמריקאי שבידי מדינה זו מספר פצצות גרעיניות? (ואני מודע לבעייתיות הרבה של חלק מהחלופות עוד קודם להערכת מודיעין זו).
הסיפור, כמו בכל דבר שקשור לסוגיות גרעיניות, אינו פשוט וחד-משמעי. רק שהסיכון בהערכה מוטעת הוא גדול.

ישן 14-06-2007, 12:35
צלמית המשתמש של nsdq160

והאם תדע מתי אתה קרוב לאותו "ניסוי" מפתח כדבריך?
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "לדעתי..."

למרות סימנים מעידים שונים הרי שהאמריקאים, למשל, לא הצליחו/כשלו בחיזוי הניסויים ההודיים ב-1998. דו"ח צוות הבדיקה לנושא (David Jeremiah (R), Intelligence Community’s Performance on the Indian Nuclear Tests (1998)) אינו חשוף, למיטב זכרוני, אבל בקישור הבא יש את תמליל מסיבת העיתונאים עם מי שהיה אחראי על חיבורו: http://www.fas.org/irp/cia/product/jeremiah.html
כמו כן, כפי שכבר כתבתי קודם, מה תעשה במקרה שהאיראנים יוותרו על ניסוי ופשוט יכריזו שיש להם יכולת גרעינית?
ועוד דבר, למה שלא יעשו שימוש בנשק שלא נבדק? האמריקאים עשו זאת ב-1945. ואם תגיד שזה כי הם ידעו שליפאן אין יכולת תגובה גרעינית, אזי לפי אותו היגיון ישראל, לו יש לה יכולת גרעינית, לא תעשה בה שימוש שכן היא לא יודעת האם היא תעבוד (שכן ישראל לא עשתה ניסוי).

נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 14-06-2007 בשעה 12:41.
ישן 14-06-2007, 12:55
צלמית המשתמש של nsdq160

הניסיון ההיסטורי מראה שניסויים גרעיניים רבים נתגלו רק בדיעבד
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "הכל בהנחה ש..."

לא ברור לי על סמך מה אתה קובע - שניסוי הוא החלק הכי קל לזיהוי. הדבר נכון, אולי, בדיעבד - אחרי שהניסוי נערך. לא לפני כן.

יש מקרים שבהם היו הערכות שמדינות "חדשות" עומדות לערוך ניסוי גרעיני על סמך גילוי סימנים מעידים. במקרה של דרום אפריקה, למשל, לא ברור האם אלה היו הכנות לניסוי אמיתי או הכנות "שקופות" שנועדו להתגלות בכדי להעביר מסר (דבר שתואם לדוקטרינה הגרעינית הרב-שלבית של דרום אפריקה בתקופת האפרטהייד). במקרים אחרים לא היה ברור האם הסימנים שנתגלו הם אכן ראייה לניסוי שעומד להערך או שיש הסבר חלופי (ראה, למשל, פרשת "יציע הכבוד" בצפון-קוריאה) . ויש מקרים שבהם מדינות ערכו ניסוי והדבר נתפס כהפתעה. הדוגמה של הודו והניסוי ב-1998 (ויש לזכור שהודו פוצצה התקן גרעיני כבר ב-1974) היא דוגמה שיש הפתעות רבות גם בתחום זה. המסקנה מכל זאת, שלי לפחות, שייתכן מאוד מצב שבו נדע על ניסוי איראני רק אחרי התרחשותו (ואולי אף יעברו מספר ימים עד שניתן יהיה לקבוע שאכן מדובר בניסוי גרעיני). לכן, זו תהיה טעות לבנות אסטרטגיה על סמך אירוע שכלל לא בטוח שנדע עליו טרם התרחשותו וגם אם כן ייתכן מאוד שקבוע הזמן יהיה קצר מאוד.

ביחס לישראל, הרי שלפי מקורות זרים, ייתכן ובוצע ניסוי משותף עם דרום אפריקה ב-1979 (פרשת ה-VELA). יש ויכוח רב על הנושא. אבל גם אם נצא מנקודת הנחה שאכן היה כזה ניסוי הרי שמדובר באירוע בודד לפני 18 שנה. כלומר נוסה בו התקן גרעיני מסוג אחד. אני לא יודע ולא נמסה לשער מה יש או אין לישראל. אבל ספק אם די בניסוי אחד בכדי להשיג את כל הידע הנדרש להוכחת יכולת של תכן גרעיני (בעיקר אם מדובר בתכן מתקדם). גם אם כן, מדובר בתכן אחד וכזה שהוא כבר בן קרוב ל-20 שנה. כלומר, לשיטתך, כל מה שפותח - במידה ופותח - מאז 1979 לא רלוונטי שכן אין ערובה שהוא עובד.

"לא ביצענו ניסויים כמו שלא הודענו שיש לנו יכולת" - זה בדיוק מה שמחזק את טענתי המקורית. הרי הנחת המוצא שלך, כפי שאני מבין אותה, היא שלישראל יש יכולת גרעינית צבאית. כלומר, ניתן להנות מדימוי של מדינה בעלת יכולת גרעינית גם בלי ניסוי או טענה רשמית שיכולת כזו קיימת. מה אם איראן תנהג כן אך, בניגוד לישראל, גם תצהיר רשמית שיש לה יכולת כזו?

נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 14-06-2007 בשעה 12:59.
ישן 14-06-2007, 13:40
צלמית המשתמש של nsdq160

דוגמה לחלק מהניסיונות לפתח מתודלוגיות לאיתור ניסויים גרעיניים חשאיים
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי nsdq160 שמתחילה ב "הניסיון ההיסטורי מראה שניסויים גרעיניים רבים נתגלו רק בדיעבד"

http://www.llnl.gov/str/Walter.html

http://www.llnl.gov/str/Carrigan.html

לכך יש להוסיף את התחום המרתק שנקרא Nuclear Forensics או מז"פ גרעיני. כל מי שעוסק בתחום יודע עד כמה היבט זה של הנושא פופולארי היום בקהילה המקצועית והמדעית. הרעיון, באופן כללי, הוא פיתוח היכולת להגדיר "טביעת אצבע גרעינית", כך שבמקרה של פיגוע טרור גרעיני, למשל, ניתן יהיה להגדיר מי עומד מאחוריו לפי התכונות של שרידי הפיצוץ. יכולת דומה, ברמה שכנראה עדיין אינה זמינה, הופגנה בסרט האווילי אך משעשע "The Sum of All Fears".
מאמר בסיסי ותמציתי בנושא: http://www.armscontrol.org/act/2006_10/CVRForensics.asp

נערך לאחרונה ע"י nsdq160 בתאריך 14-06-2007 בשעה 13:51.
ישן 14-06-2007, 14:47
  טירון טירון אינו מחובר  

חבר מתאריך: 07.05.06
צ'מע חבר...
בתגובה להודעה מספר 15 שנכתבה על ידי nsdq160 שמתחילה ב "דוגמה לחלק מהניסיונות לפתח מתודלוגיות לאיתור ניסויים גרעיניים חשאיים"

קראתי את כל תגובותיך שוב. רואים שאתה יודע, מבין וחושב. רק מה? לא היה דבר פוזיטיביסטי (פרקטי) אחד שהצעת! על כל דבר שאני או אפילו אתה העלית - מייד הבאת טיעון נגד! למשל: "ומה אם לא נדע מראש שיש ניסוי"? או - "ואם יעשו ניסוי - זה משנה משהוא?" "אולי כן, אבל זה משנה ל-2 הכיוונים".
בחייך. ברור שזה נושא מורכב, אבל לוא אני פוליטיקאי או רמטכ"ל ואתה היועץ שלי - הייתי משתגע.

אסור שמורכבותם של עניינים תמנע ניסוח ברור ופשוט של אסטרטגייה שיש בה קוים אדומים (למשל, אולי, ניסוי כזה), שכל העולם ואישתו יודעים עליה. זה חלק מהרתעה, שלפעמים עדיף שתהיה בה שקיפות. הפלפולים האקדמיים, ההסטוריה ("ארה"ב זרקה אטום בלי ניסוי!") עם כל הכבוד, עלולים להיות לנו לרועץ.
ושוב - אני מדבר על פשטות ולא על פשטנות.
על כל מקרה, החכמתי (והוטרדתי) ממה שלמדתי מתגובותיך.
ישן 14-06-2007, 16:40
  טירון טירון אינו מחובר  

דוגמא
בתגובה להודעה מספר 19 שנכתבה על ידי nsdq160 שמתחילה ב "אז מה השאלה שלך? למה אתה מקווה לקבל תשובה?"

1. האם לדעתך רצוי להבהיר לאיראנים (בחשאי כמובן) (ולא משנה כרגע מי, אנחנו, או ארה"ב), שאם יוודע לנו ש"הניסוי הסופי", כפי שקראנו לו עומד להתבצע בטווח של שבועות ספורים - שזה מהווה קאזוס בלי, ולפני שהוא מתבצע, (אולטימטום!) תהיה מתקפה מיידית על כל מתקני הגרעין שלהם ועל עוד מטרות בשטחם?

2. אם ניסוי כזה מתבצע (ומצליח) מבלי שנדע עליו מראש- "בא לנו בהפתעה" - ובזמן שנשיא איראן לא התמתן בהצהרותיו, מה המשמעות האופרטיבית מבחינתנו, שהם הגיעו למצב הזה: האם זה מחייב אותנו ל"מאזן אימה" כמו שכתבת שמתקיים פעמים רבות בין מדינות שיש להן חימוש כזה, ולחכות שהם יהיו אלו שיתקפו ראשונים, או להפך - לתקוף מייד ובכל הכוח, (ותכניות בטוח כבר יש לכך ככה שלא צריך "להערך" שבועות ארוכים או חדשים) לפני שיהיו להם לא 2-3 פצצות, אלא 15?

אני שואל בכללי ומפשט, ויודע שלא הכנסתי משתנים נוספים כמו מה עם סורייה, מה עם ארה"ב בעניין ומה ההקשר הכללי.

סתם תרגיל מחשבתי למקרה של עליית המדרגה הזאת, שמתישהוא תגיע אם לא נעשה שום דבר קודם. (ולא שאני חושב שצריך, בהכרח, לעשות משהוא קודם).
על זה אפשר (אתה או אחרים) לחוות דעה?
תודה!

נערך לאחרונה ע"י טירון בתאריך 14-06-2007 בשעה 16:56.
ישן 14-06-2007, 17:01
צלמית המשתמש של nsdq160

אני אענה לתך תשובות מעט פשטניות ו"בשלוף"
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "דוגמא"

וזה לא חלילה מתוך זלזול אלא מתוך מגבלת הזמן העומד לרשותי.
א. כפי שכתבתי קשה לנו להיות בטוחים שנדע מתי המועד של "הניסוי הסופי", כפי שהגדרת אותו (ואני לא בטוח שזו הגדרה נכונה). גם האיראנים מודעים לכך. לכן, ומסיבות נוספות (רק לדוגמה - קביעת "קו אדום" עשויה לסנדל את ישראל יותר מכפי שהיא רוצה. מה יקרה, למשל, אם נגלה שאיראן עומדת לבצע ניסוי אך הנסיבות לא יאשרו לנו לממש את האיום שלנו?), נראה לי לא נכון לאיים בתגובה על חציית "קו אדום" שאנחנו, כמו גם הצד השני, כלל לא בטוחים שנדע להצביע על כך שהוא עומד להיחצות. נכון יותר, אם כבר, להגדיר נקודה כללית יותר. אבל, במקרה הנ"ל, לא נראה לי שזה דבר שישנה את תהליך קבלת ההחלטות באיראן. לא מפני שהם משוגעים - ולטעמי הם לא - אלא מפני הנחישות האמיתית והכנה שלהם לרכוש יכולת גרעינית (וניתן להתווכח מה זה נקרא להשיג יכולת כזו). אם כבר להגדיר נקודת זמן/נקודה טכנית, הרי שייתכן ויש חשיבות לקביעת נקודת זמן כזו עבורנו בכדי "לנהל נכון יותר" את הזמן שלנו ואולי אף לאלץ קבלת החלטה לכאן או לכאן. שימוש נוסף בקביעה כזו יהיה בכדי לנסות ולהפעיל לחץ על האמריקאים, בגדר של אם עד מועד X לא יהיה שינוי במצב נאלץ אנחנו לפעול בצורה "דרמטית" יותר. אבל גם לכך יש לא מעט חסרונות שצריך להיות מודעים אליהם.

ב.אני לא דיברתי קודם על מאזן אימה, אלא רק על כך שבפועל, ואין עך כך מחלוקת, לא נעשה שימוש ממשי בנשק גרעיני מאז 1945. על השאלה האם ייתכן קיום מאזן אימה גרעיני בין ישראל לאיראן ניתן לנהל ויכוח שיימשך על פני שעות, ימים וחודשים (וויכוח כזה אכן מתנהל במקומות שונים - רשמיים יותר ורשמיים פחות). ורק תזכור, מה שכתבתי קודם. זה שעושים ניסוי גרעיני עוד לא אומר שלמחרת יש פצצות גרעין. זה תהליך שיכול להימשך עוד חודשים ויותר.

וחשוב לעשות תרגילים מחשבתיים כאלה. כאמור, הם נעשים במקומות שונים ומשונים.

ישן 14-06-2007, 17:22
  טירון טירון אינו מחובר  

המשפט האחרון שכתבת...
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי nsdq160 שמתחילה ב "אני אענה לתך תשובות מעט פשטניות ו"בשלוף""

הוא בהחלט העניין. בעוד שאנחנו יודעים פחות או יותר מי מנהל את הדיונים הבטחוניים בשאלות כגון אם כן או לא להכנס לעזה, ומה העמדות, הרי בנושא זה - אין לאף אחד מושג (ואין לי , אני חושב, טענה על זה)- לא רק מה האיסטרטגיה, אלא גם מי ומה ב"פורומים", והאם הם מתואמים עם ידידתנו הגדולה.

דווקא באחד הנושאים הבטחוניים הכי קיומיים - נבחרה גישה של "ערפול". גישה זו היא בעייתית במיוחד בשנה זו - לאור ההרגשה ש"סמוך", יהיה בסדר, צבאנו חזק,מנהיגינו נבונים וכו. - לא הוכיחה את עצמה נגד החיזבאללה, ובמקביל נראה שהעולם כולו (ארה"ב ואירופה) די חסרי אונים או משותקים בפני התחמשות איראן בגרעין והנחישות שלה הן ליצר נשק כזה, והן למחוק את "הישות הציונית."

לא זוכר שראיתי אי פעם דיון בעיתונות על "היום שאחרי הניסוי". כתבות (ושיר) על היום של/אחרי הפצצה - יש בשפע...
אני רק מקווה שלא יהיה דיון קבינט ראשוני לילי על "מה עושים" אחרי הניסוי, אלא שיש כבר תסריט מוכן , או לפחות "מיתאר" שעבדו עליו טוב טוב.
ישן 14-06-2007, 23:29
צלמית המשתמש של nsdq160

דיונים בנושא "היום שאחרי"
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי טירון שמתחילה ב "המשפט האחרון שכתבת..."

בנוגע לדיונים בתוך המערכת הרי שאיני יכול להגיד עליהם דבר וחצי דבר ולו מהסיבה שאני לא איש מערכת ולכן לא בסוד העניינים.
מה שאני יכול להגיד לך זה שעד לאחרונה הגישה, לפחות בקרב אנשי אקדמיה בארץ וכן בארה"ב, הייתה שלא צריך לעסוק ב"יום שאחרי". הטענה הייתה שעצם העיסוק בנושא עלולה לשדר את הרושם כאילו יש הכרה בכך שאיראן תשיג נשק גרעיני. והרי המדיניות הכללית היא שמצב כזה הוא בלתי מתקבל על הדעת ואסור להסכים שיקרה. זה נשמע אולי ילדותי, אבל זו הייתה הגישה. אני אומר זאת מניסיון אישי בתחום כמו גם משיחות עם עמיתים בארה"ב.
היום המצב הוא שונה. יותר וותר מתקיימים דיונים אקדמיים, חלקם בהשתתפות גורמים רשמיים, בנושא "היום שאחרי", קרי תסריט שאיראן תרכוש בסופו של דבר יכולת גרעינית. חלקם של דיונים אלה פתוחים לקהל הרחב וחלקם סגורים. אני יכול להעיד שמתקיים שיח נרחב בנושא ומושמעות דעות מעניינות וחשובות, לרבות דעות "לא פופולאריות". על השאלה מה מהשיח הזה מחלחל לדיונים בהשתפפות האנשים החשובים ביותר - קרי מקבלי ההחלטות - קשה לי להשיב.

תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 13:37

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר