נחל חווארים – עין עבדת, סיפור מסלול.
נחל חווארים – עין עבדת
ישנם שלושה מסלולים אפשריים כאן – שניים קצרים: 1. נחל חווארים בלבד. 2. עין עבדת בלבד. הארוך: נחל חווארים עד החניון העליון של עין עבדת.
משך הטיול: נחל חווארים בלבד - 2-3 שעות. עין עבדת בלבד –2-3 שעות. נחל חווארים - עין עבדת – כ 5 שעות.
אורך המסלול: נחל חווארים בלבד – 3 ק"מ. עין עבדת בלבד – 4 ק"מ. נחל חווארים - עין עבדת (עד חניון עליון) - 7 ק"מ.
מפה: מפת סימון שבילים צפון הנגב - מערב.
סימון השביל: נחל חווארים – מסומן בסימון כחול, עין עבדת – מסומן בשביל ישראל (כחול-לבן-כתום).
יש להצטייד במים מראש, אין נקודות מילוי מי שתייה לאורך המסלול, מלבד בחניון תחתון עין עבדת, שם יש שירותים ומים לשתיה.
שימו לב! אם החלטתם לעשות את מסלול עין עבדת בלבד, או שאתם עושים את המסלול הארוך – וודאו שאתם מגיעים לחניון התחתון של עין עבדת לפני השעה 15:00. המקום נסגר ב 16:00 והכניסה נאסרת בערך חצי שעה עד 45 דקות קודם, והפקחים מאוד לא מתפשרים :D
איך מגיעים:
נחל חווארים:
כ - 2 ק"מ דרומה למדרשת שדה בוקר, על הכביש למצפה רמון, יש שלט שמכוון מזרחה ל"בור חווארים". זהו נחל חווארים. נוסעים על שביל העפר בערך 100 מטר ומגיעים לחניה. פה משאירים את הרכב (עם הנהג שיבוא לאסוף אתכם בקצה השני J).
עין עבדת:
יורדים עם הכביש ממדרשת שדה בוקר עד לחניון תחתון.
נקודות איסוף:
נחל חווארים: על הכביש שיורד ממדרשת שדה בוקר לעין עבדת, בסוף הפיתולים, ליד השלט - לנחל חווארים.
עין עבדת בלבד וחווארים עד עין עבדת: בחניון עליון של עין עבדת. כ - 7 ק"מ דרומה למדרשת שדה-בוקר, פניה דרך עפר שמגיעה לחניון. יש שילוט.
סיפור מסלול:
נחל חווארים:
מהשלט יורדים בערוץ נחל שמוביל לבור מים מן התקופה הנבטית. הבור, כבורות מים רבים באיזור זה, נחצב בדופן הקירטון של הערוץ, כך שיקלוט רק חלק מן הזרם (שלעיתים יכול להיות מאוד חזק) העובר בערוץ. מבט לתוך הבור יגלה את עמוד התמיכה המרכזי התומך בשארית התקרה. לפעמים ניתן גם לראות בבור מים, אבל המים נשארים בבור זמן קצר יחסית, מכיוון שהטיח ששמר על איטום הבור (ושאת השאריות שלו אפשר לראות על הקירות) התבלה, וכעת המים נספגים בסלע הרך.
מהבור ממשיכים בערוץ, ועוברים בין שני קירות סלע צור שעבר קימוט, שיוצרים מין שער המכונה "שער הצור".
אחרי השער מגיעים לאזור ובו סלעי פוספוריט. מסלעים כאלו מפיקים פוספטים במפעלים שבאזור. בסלעים אלו נשמרו מאובנים רבים, וכדאי לחפש באזור. אל תיקחו מאובנים! זה אסור.
בהמשך מתרחב הערוץ, מכיוון שהסלע ממנו עשוייות דפנות הערוץ הוא עתה סלע רך – פוספורט וחוואר.
מולכם תראו עכשיו גבעה, שכדאי מאוד לעלות לראשה, משם יש תצפית יפה על הנחל. מהגבעה ממשיכים בשביל עד לערוץ הראשי של הנחל.
עכשיו מתרחב הנחל עוד יותר, כשהוא חותר בסלעי חוואר וחרסית, שהם רכים מאוד (נסו לשרוט את הסלע בציפורן – תראו כמה הוא רך!). שימו לב לתצורות על קירות הערוץ, יש בהן יפות מאוד.
ממשיכים עוד ק"מ אחד עד שמגיעים לכביש היורד ממדרשת שדה בוקר.
נחל חווארים-עין עבדת:
אם החלטתם לעשות את המסלול הארוך, אל תמשיכו אל הכביש, אלא פנו ימינה לכיוון עין עבדת. עכשיו אתם הולכים בערוצו של נחל צין. הדרך תוביל אתכם עד אל החניון התחתון של עין עבדת.
עין עבדת:
ליד החניון תראו קבוצת עצי צפצפה, הגדלים סביב עין מור, מעיין קטן שסביבו אפשר לראות יעלים הבאים לשתות. נמשיך בדרך בין המצוקים. בהמשך נראה משמאל אלה אטלנטית יפה, בת כ 250 שנה. מכיוון שהאלה מכוונת לסבב עונות אחר, היא ירוקה בקיץ ועומדת בשלכת בחורף. זה מקום מוצלח לשבת למנוחה קלה.
נמשיך להתקדם לאורך המצוק, ונראה את השינוי בצמחיה ואת המים הזורמים.
לאחר כק"מ אחד מגיעים לבריכות – בריכה מוארכת וצרה שלגדתה אנחנו הולכים עד שמגיעים לבריכה עגולה וגדולה שלתוכה נשפך מפל הזורם כל השנה. זהו עין עבדת. זהירות, הסלעים מסביב חלקים!
חוזרים כ - 100 מ' לאחור ועולים במדרגות החצובות בסלע אל מעל המפל. ממשיכים לאורך המצוק אל קבוצה של צפצפות. מעל הצפצפות ישנן מערות, ומתחתיהן – הבריכות העליונות של עין מעריף. אל הבריכה הראשונה מגיעים עם המסלול, אבל אל הבריכות העליונות והמפלים העליונים הגישה היא מסובכת ומסוכנת ונעשית רק עם ציוד טיפוס. לא לנסות!
עולים מעלה במדרגות החצובות בסלע עד לסופן ומשם ממשיכים בסולמות (קלים לטיפוס). בערך האמצע העלייה ישנו שביל צדדי קטן שמוביל למערות שנחצבו ע"י נזירי העיר עבדת. ניתן להגיע לשם, אבל שימו לב שהשביל צר מאוד. בסוף העלייה תראו מבנה הרוס. זה מגדל שמירה מן התקופה הביזנטית ששלט על הירידה למעיין.
בקצה העלייה נמצא החניון. המשיכו לאורך המצוק עד לקצה החניון, שם ישנה תצפית יפה מראש מפל על הקניון והבריכות.
צמחים שכדאי לחפש לאורך המסלול:
רותם, מלוח, זוגן, קזוח, קרקש, קיפודן.
_____________________________________
נערך לאחרונה ע"י Noa_A בתאריך 29-03-2007 בשעה 21:46.
|