06-01-2007, 18:26
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
אכן מאיר טוביאנסקי
האיש שגילה מה עומד להיות גורלו (משפט שדה והוצאה להורג) רק אחרי שהובא למקום ללא שחשד בכלום, מי שנשפט לפי נוהל שלא היה עומד בשום "בג"צ ובצלם" (חוקריו, מאשימיו ושופטיו היו אותם אנשים, אנשי הש"י של ההגנה) ב 30/6/48 בחורבות הכפר בית ג'יז הסמוך לדרך בורמה - האיש הוא איש ההגנה ומהנדס חברת החשמל מאיר טוביאנסקי שהוצא להורג באשמת שווא של מסירת מידע על מתקנים אסטרטגיים לבריטים בזדון. אחד מראשי חוקריו ושופטיו - איסר בארי - הוא האיש שלא היה נוכח ממש במשפט (הרכיב את כיתת היורים באותו זמן, לא רחוק ממקום המשפט) ויותר מאוחר היה היחיד מבין המעורבים שהורשע ונגזר עליו עונש בפועל: מאסר של יום אחד (וגם על זה קיבל חנינה).
אמנם בגילי קשה לי לבסס את זה זה, אבל נראה לי שפרשת טוביאנסקי שהתרחשה כ"כ מוקדם בחיי המדינה הצעירה, השפיעה מאוד על נהלי הטיפול של המדינה במי שנחשבו לסיכון בטחוני מקרב הציבור היהודי. במדינות מערביות רבות אחרות באותם זמנים, עוד היו מוציאים מרגלים להורג ולא פעם ללא הוכחת אשמה ברמה המצדיקה עונש מוות (ע"ע אתל רוזנברג).
ויתר דברי הפרשה הרי הם כתובים על ספר "כיתת יורים בבית ג'יז" וויקיפדיה (שאגב: הערך שם זכה לעריכונת שלי אחרי שעוצב בקטע אחד ע"י תועמלן נקבה).