13-12-2006, 20:19
|
|
|
חבר מתאריך: 17.03.05
הודעות: 1,161
|
|
מידע סודי דלף תוך דקות לרשת במהלך המלחמה
מאת ליאור הנר [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] כך סיפר בכנס בכנס לוחמת מידע מקוונת שי בליצבאו מחברת מגלן; האלוף במיל. עמידרור: האינטרנט הוא אתגר עבור ארגוני מודיעין. אני לא אופטימי לגבי הצלחתם [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
הדמות של סוכן חשאי החובש כובע אלגנטי ועוטה מעיל גשם ארוך כדי להסתיר את אקדח ה-9 מילימטר שלו כבר מזמן לא תקפה. היום חלק גדול מאוד מאיסוף המודיעין מתבצע ממשרדים סטריליים במיקום לא ידוע כשכל המידע כבר מזמן אינו זורם במעטפות חתומות שמשמידות את עצמן אלא בכבלי נחושת או סיבים אופטיים על גבי הרשת. מלחמת המידע עברה בשנים האחרונות לאינטרנט במלוא הכוח ולפי ההתבטאויות של העוסקים בדבר, הממשלות וארגוני הביון עדיין לא ממש יודעים איך לאכול את זה.
"עבודת כריית המידע מהאינטרנט היא אומנות ולא כל אחד שניגש למחשב יכול לעשות את זה", הסביר אמש אלוף במילואים יעקב עמידרור, לשעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן בכנס לוחמת מידע מקוונת שאירגן מכון נטוויז'ן לחקר האינטרנט באוניברסיטת תל אביב. "צריך לבנות אנשים שיגיעו לרמה גבוהה של קבלת מידע מהאינטרנט", ציין עמידרור. "העולם הזה שינה לגמרי את פני המודיעין, מדובר בים ענק שדגים יכולים להיטמע בו בקלות. סוכן זר שיושב בתל אביב יוכל לדווח הביתה בקלות ויהיה קשה מאוד לתפוס אותו. ניתן ליצור דרך האינטרנט רשתות שקשות מאוד לאיתור. מדובר באתגר בלתי רגיל למודיעין והוא יותר קשה בסדרי גודל בהשוואה למה שהיה מוכר בעבר", חשף עמידרור. עם זאת, עמידרור מקווה שבסופו של דבר ועם הקצאת משאבים, מדינות יצליחו להשתלט על האינטרנט בזכות יתרונן במשאבים.
אתגר נוסף לארגוני הביון הוא העובדה שכבר אי אפשר לבצע סינון של אזרחים חשודים לפי מיקום. "האינטרנט גרם לכך שכדי לשמוע אידיאולוגיה לא צריך להגיע למסגד או לנקודת התארגנות כלשהי", הסביר עמידרור. "איבדנו את היכולת לאבחן את אותם אנשים חשודים - המידע יכול להגיע לכל מקום בעולם". לדברי עמידרור, גם אם המדינות ייצרו מערכות טובות יותר ממה שקיים היום, זה יהיה מאבק קבוע בין מי שרוצה להסתתר לבין מי שרוצה לאתר אותו - "האינטרנט מבטיח למודיעין חיים ארוכים של אתגר הדדי אבל אני לא אופטימי לגבי ההצלחה של ארגונים כאלה".
מה שבכל זאת אפשר כבר לגלות הוא המידע הגלוי שעובר ברשת מבלי לחקור את מה שמכונה "הרשת העמוקה", המידע שאינו מופיע במנועי חיפוש רגילים כמו רישומי תכתובות, מאגרי מידע חסויים ומידע מוצפן. לדברי הנואמים בכנס, ישראל הרבה יותר גרועה בהסתרת מידע מבצעי ודליפות רבות, כמו תמונות או סרטונים שחיילים מצלמים דולף לאינטרנט במהירות רבה וחושף מידע מסווג רב.
"במלחמת לבנון השנייה גילינו שהיה מידע קיים וזמין מפעילות מבצעית בבינת ג'בייל או דבל לדוגמה", הסביר שי בליצבלאו, מנכ"ל מגלן-טכנולוגיות העוסקת בהגנת מידע ובדיקות דליפת מידע. לדבריו באמצעות חיפוש מודיעין ויזואלי ברשת האינטרנט אפשר למצוא מידע מהימן ועדכני.
"ביטחון המידע, כפי שנחשפנו אליו, נמוך מאוד בצד שלנו, בטחון המידע מהצד היריב הוא דווקא גבוה ביותר", טען בליצבלאו. "לחיזבאללה היה ציוד מתוחכם בשטח שכלל מצלמות אבל לא הועברו תמונות לאינטרנט. בצד הישראלי מודיעין טקטי רב נחשף כמו תדרים של רשתות קשר, עזרים מבצעיים, מרשמי קרב, אורח חיים בזירת הלחימה, מידע אישי ואמצעי לחימה ייעודיים", ציין בליצבלאו. בדוגמאות שחשף היה ניתן לראות תמונות שאסף מאתרים שונים ברשת שהציגו חיילים בפעילות מבצעית ותרשימים שונים מחמ"לים. לדבריו המידע הגיע לרשת מהר מאוד לאחר שצולם בזמן שהכוחות היו בשטח.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasen/images/0.gif]
http://www.haaretz.co.il/captain/pa...0&itemNo=800660
הייתי במושב הראשון. עמידרור, לדעתי, לא חידש הרבה. אבל הדברים של בליצבלאו והבחור מוורינט, נקלבאום, היו בהחלט מעניינים.
התמונות שבליצבלאו הראה ממש המחישו את המצב - היה די מפחיד לגלות שאפשר בקלות לראות תדרים בחמ"ל בלי שום תוכנה מסייעת - הטוויסט בעניין היה שכל התמונות שהוא הציג לנו היו של קצינים.
לדבריו, במסגרת פרויקט אחר שלהם הם הצליחו בין היתר לגלות בזמן אמת מידע על תרגיל חטיבתי שכלל בין היתר אימון על מודל סודי של סיירת מטכ"ל.
נערך לאחרונה ע"י odedy בתאריך 13-12-2006 בשעה 20:25.
|