קודם כל בוא נתחיל מ: איך כותבים את זה? פילבקס, פלבקס, פלבוקס. מהו מקור המילה? איזה שפה? מה המשמעות?
פילבקס הוא סוג של מגדל שמירה, לא להתבלבל ביניהם כי מגדל שמירה זה מ-ימי הבניים ולפני כן... הפלבוקס שונה ממגדל שמירה פשוט. ממה שהבנתי הוא יותר מודרני, לי היה מצלמה תרמית ומשקפת בפילבוקס.
בתור אחד שכבר שהה 12 יום(4*3) וישהה הרבה זמן בעתיד זה מעניין. עשיתי חיפוש ולא מצאתי כלום ואם משהוא שמבין בזה קצת יכול להסביר זה יהיה מעניין.
איזה פילבוקסים אתם מכירים? מה יש בהם? מה שימושם? מה הסכנות? מה משנה הגובה שלהם, איפה כדאי לבנות פלבוקס.. אסונות שקרו בפלבוקסים... ועוד ועוד ועוד.
הערה: לפילבקסים בשטחים יש משימה כמו לכל עמדת שמירה. לדוגמא בפילבוקס שאני הייתי צופים בעיקר על מבתרים לוודא שאין אף אחד שירצה לזרוק איזה סלע או אפילו אבן על הכביש שעובר מתחת. במשפט האחרון מה שאמרתי תקין... אני לא אומר איפה, מי, כמה ולמה כי זה "יכול"(אולי איכשהוא) להיות פגיעה בבטחון ואני גם לא מבקש מאף אחד נתונים כאלה מסיבה זו.
פילבוקס הוא הכינוי שניתן לעמדות שמירה מסוג בלוקהאוס עשויות בטון שהקימו הבריטים בארץ ישראל בתקופת המנדט, החל במאורעות תרצ"ו. מקור השם בצורתן הגלילית שהזכירה קופסת גלולות (Pill Box). באינתיפאדת אל אקצא החל צה"ל להכניס לשימוש את סגנון הביצורים של הפילבוקס המנדטורי כחלק מפעילות הביטחון השוטף.
זאת הרגשה מוזרה לחיות באמצע עיר מודרנית ובו זמנית מרחק הליכה מאתרים היסטורים שבהם התחוללו קרבות או שהיו קשורים בדרך זאת או אחרת למלחמה(בחולון יש מספר מקומות כאלו). משפטים "על גבעה הזאת ישבו ערבים" או על הכביש הזה נהרגו חיילים" נשמעים מוזר כשנאמרים על מקום שעוברים לידו ביומיום . כמובן שהבניה באותם אזורים הייתה מאוחר יותר ו"בלעה" בתוכה את המקומות ההיסטורים, אבל בכל זאת ההרגשה היא כאיל האירועים שקרו במקום עדין טריים.
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי Alkhimey שמתחילה ב "זאת הרגשה מוזרה לחיות באמצע..."
אגב - זו בדיוק גם הסיבה שכתבתי בהודעה שלי שמופיעה באשכול שאת הקישור אליו צירפתי שאני בכלל לא בטוח שמי ש"ממנגל" על הגבעה הזו ביום העצמאות מודע לעובדה שבמקום הזה התחולל קרב כל כך קשה לפני כ 60 שנה !
ולגבי חולון - בתחום העיר כיום בהחלט יש מספר אתרים בעלי עבר "בטחוני" ע"ע חולות חוסמסה, חולות מולדת, מקווה ישראל ומגדל המים שמאחורי "ימית 2000" ששימש כמתקן איתות של ה"הגנה"....
, כמו כן יש שני פלבוקסים חדשים(מתחילת 06 או סוף 05) על כביש 443 למי שעובר שם יצא לראות. הם ענקיים ומשמשים לתצפית על כביש והיישובים הפלסתינים שמסביב... בהם "שמרתי" ימים.
איזה ישוב? הפילבוקס הזה יושב באמצע המחלף, מבודד לגמרי, אין זכר לגדר מסביב או לגרפיטי. לא שחקרתי את העניין (עדיין) אבל לפחות במבט חולף גם נראה שיש לו חרכים לפחות מ 3 צדדים כך שלא ברור איך היה חלק מגדר או פינת גדר כלשהי. אנחנו מדברים על אותו מקום?
מדובר בפינת החומה הצפון מזרחית של בן שמן מתקופת טרום המדינה, העמדה הזו נמצאת היום סמוך לכביש (לעליה לגשר שממנו ניתן לפנות ימינה לכוון רמלה או שמאלה לכוון מודיעין) אך עד לפני הרחבת הכביש היא היתה מרוחקת כמה עשרות מטרים ממנו.
וואלה... הגדר נסתרת לחלוטין מהכביש ולכן הפילבוקס נראה כאילו הוא יושב על הקרקע ולא מוגבה ממנה... תגיד, נתקלת בפילבוקסים מהסוג הזה במקומות אחרים ברחבי הארץ מלבד המחלף? הבונקרים שהתגלו לפני מספר שנים בשטח 9 בגבעתיים בעת חפירת השטח לטובת הקמת הקניון מזכירים אותו.
יש לך קישור לסיפור על גבעתיים?
לא הייתי מספר שנים בארץ.
בתור ילדים שיחקנו בבונקרים האלה שטח 9 היה ידוע אז כ"המחנה". הכניסה לאחד, הזכור לי במיוחד כעמוק ומסועף היתה מבחן האומץ של ילדותי.
האם התגלו נוספים?
את המשפט הגאוני הזה אמר לנו לפני כשלוש שנים מפקד בכיר מאוד (אינני זוכר בוודאות מי זה היה,אבל מדובר כנראה באחד מ"גיבורי" המלחמה האחרונה) בתחילת התעסוקה המבצעית של פלוגת המילואים שלי באיזור גוש עציון. זאת הייתה התגובה שלו לטענות שהעלנו בפניו על נקודות תורפה רציניות מאוד של הפילבוקסים שאיישנו. ברור כי פיתחנו נהלים לימצום הסכנות, אבל תוך כדי ביצוען הקפדנו לשנן אחד לשני-אל תדאג, הערבים נורא פוחדים מבפילבוקס .
בתור אחד שטחן פילבוקס אני מכתיר אותה כמשימה הכי משמינה ולא בריאה שקיימת היום בשטחים ובכלל... שבוע של טוסטים (אחרי שנגמרת הגבנ"צ, בד"כ ביום הראשון, עוברים לשוקולד), חוסר במקלחת, חוסר באוויר, אחרי שבוע בפילבוקס אתה חוזר כשאדים ירוקים עולים ממך , פלוס חמישה קילו. הדבר החיובי היחידי שיש בפילבוקס זה שאפשר לגמור שמה ספרים בקצב מסחרר.... אפילו בתור צעיר בפלוגה, שפילבוקס היה המפלט שלהם מהטחינה, העדפתי להישאר במוצב ולטחון סיורים- שמירות - מטבחים...
הייתי מתגלגל למעלה על המתקן הזה (הכסא שמסתובב במעגל) שעות , מדמיין שאני באיזה סרט של מלחמת הכוכבים באחד החלליות הענקיות.. (כן אני אינפנטיל) . למרות זה , מאוד לא מומלץ למי שסובל מקלסטרופוביה... (השינה במיטות שאפילו גמד שכמוני היה מתקשה להיכנס בהם זה סיפור מאגדות) .
מישהו יכול להסביר את התמונה / הסיטואציה החריגה הנ"ל? נראה שמדובר באחד הפילבוקסים בחומת גוש קטיף, שמשום מה ננטש בהתנתקות (בניגוד לרוב האחרים שפורקו ופונו לריכוזים בבארי ובצאלים) ולאחר מכן נשרף בידי הפלסטינאים, כפי שמרמזים הגרפיטי והפוסטרים.
בתגובה להודעה מספר 38 שנכתבה על ידי strong11 שמתחילה ב "בקשה לתמונות של מוצב טרמית החדש, בעיקר אחרי הפינוי, שהוא מונח על מוביל בדרכו לישראל.."
ציטוט:
מוצב טרמית יקום לתחייה בגבול מצרים
לפני הנסיגה מעזה הגדירו לוחמי צה"ל את מוצב טרמית כ"גיהינום". כעת הוחלט בצבא להקים בסיסים קטנים מחומרי בניין שנלקחו מהמוצב שפורק
אחיקם משה דוד | 25/12/2011 8:15
מבנה הבטון והפלדה העצום שלו היה מסמליו של צה"ל ברצועת עזה, כמו גם האש הבלתי פוסקת שספגו מדי לילה הלוחמים שאיישו אותו. כעת, לאחר יותר משש שנים מאז פינויו, שב מוצב טרמית לפעולה בדמותם של ארבעה בסיסים קטנים שיוקמו על גבול ישראל-מצרים.
מוצב טרמית בגבול מצרים, יוקם מחדש. צילום: אדי ישראל
בצה"ל הוחלט לאחרונה כי מאות טונות הברזל והפלדה היצוקה שהרכיבו את מוצב טרמית נחוצים לפעילות מבצעית בגבול מצרים, שהפך למתוח בשנה האחרונה. בעקבות ההחלטה יועברו שרידי הבסיס בימים הקרובים מאזור מעבר כרם שלום, בסמוך למחנה אמיתי, ויוקמו מחדש.
הקמת הבסיסים היא חלק מפרויקט "שעון החול" שבמסגרתו תוקם גדר הגבול מול מצרים, שאמורה להיות מוקמת במלואה עד סוף 2012. עד סוף ינואר תושלם בנייה של 100 ק"מ מתוך 230 ק"מ בסך הכל.
מוצב טרמית היה ממוקם על ציר פילדלפי, בגבול בין רצועת עזה למצרים, וייעודו המקורי היה למנוע הברחות ממצרים לרצועה. מיקומו הפך אותו למטרה למתקפות ולירי בלתי פוסקים, ובשנים שלפני ההתנתקות כינו אותו החיילים שישבו בו "גיהינום".
בהתחלה הם הפסיקו לספור את בקבוקי התבערה, אחר כך את אירועי הירי, ובסוף גם את מאות הרימונים שהושלכו לעברם כל לילה מתוך רפיח חיילי גדוד הסיור המדברי ששירתו במוצב טרמית נזכרים במנהרות התופת שנחפרו להם מתחת לרגליים, מספרים על החבר שהוציא ראש מתוך הנגמחון ונהרג מאש צלפים, ומסבירים איך החזיקו מעמד 47 יום בלי לצאת הביתה