לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 27-09-2006, 16:53
  G_Zhukov G_Zhukov אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
כמו לאכול מרק בסכין: הניסיון האמריקאי בווייטנאם 1959-1973

האם אפשר ללמוד משהו מהניסיון האמריקאי להכריע את וייטנאם

היא היתה מלחמה אימפריאליסטית וגם אחת המלחמות הראשונות של העידן הפוסט-קולוניאלי; היא היתה מלחמת אזרחים אבל גם חלק מהמלחמה הקרה; והיא גם היתה אחת המלחמות המודרניות הראשונות בכוחות גרילה ובתוך אוכלוסייה אזרחית. דוד טל על מחקר חדש על מלחמת וייטנאם

מאת דוד טל

כמו לאכול מרק בסכין:
הניסיון האמריקאי בווייטנאם 1959-1973
טל טובי. הוצאת משרד הביטחון, 89 שקלים

פנים רבות לה למלחמת וייטנאם. זו היתה מלחמה אימפריאליסטית, לפחות בשלביה הראשונים, וגם אחת המלחמות הראשונות של העידן הפוסט-קולוניאלי; היא היתה מלחמת אזרחים, כמו גם מלחמה שההקשר הרחב שלה הוא המלחמה הקרה; היא מלחמה אמריקאית, כפי שהיא מלחמה וייטנאמית; והיא גם פשוט מלחמה, כלומר כזו שתעניין לא רק היסטוריונים שעניינם אזורי, מדיני או אולי חברתי, אלא כאלה שעניינם בהיסטוריה צבאית.

הספר שלפנינו אכן מתמקד בהיסטוריה צבאית של מלחמה, או ליתר דיוק, בהיסטוריה צבאית של מלחמה לא קונבנציונלית, מלחמה שניהלו כוחות גרילה נגד צבא סדיר (ולהיפך), מאלה שמכונות כיום "מלחמה נמוכת עצימות" (Low intensity conflict). זהו איננו מודל חדש של מלחמה; למעשה, כבר בעת העתיקה התנהלו מלחמות מסוג זה: שהרי מה היו מלחמות המכבים ביוונים, מרד בר כוכבא, ההתגוששויות בין כוחות רומיים לבין גורמים מקומיים ברחבי האימפריה, למשל במקומות כמו גליה (צרפת של היום)? ומה היו המלחמות שניהלו בשחר העת המודרנית כוחותיו של נפוליאון בספרד, מלחמות שהנחילו לנו את המושג גרילה ("מלחמה קטנה")?

ואולם המלחמה שלחמו האמריקאים, ולפניהם הצרפתים, בווייטנאם, היתה שונה ממלחמות העבר בשני היבטים עיקריים: האחד, המלחמה נמוכת העצימות המודרנית לא יכולה היתה להיות אותה מלחמה חסרת רסן ומעצורים שהיתה המלחמה בזמנים קדומים; בעידן המודרני אי אפשר היה להשמיד יישובים שלמים כפי שנהג לעשות הצבא הרומי למורדים באימפריה. השני היה השינוי שחל בכוח המניע של מי שניהלו את מלחמת הגרילה: אלה הניפו עכשיו את דגל הלאומיות, שהתגלה ככוח מגייס בעל עוצמה רבה, והעניק ללוחמים בשמו יכולת עמידה שחרגה הרבה מעבר למה שכוחות התנגדות בעבר ניחנו בה. הצירוף של מגבלות על יכולת הפעולה של הצבא הנלחם נגד כוחות גרילה, בצירוף הכוח המגייס של הלאומיות שמכוחה לחמו לוחמי הגרילה, העמיד לפני המדינאים והגנרלים שיצאו לנהל מלחמה נגד כוחות הגרילה אתגר קשה ביותר. האתגר הזה הוא שעומד במרכזה של עבודת המחקר המעניינת שלפנינו.

כאשר החלו האמריקאים לנהל את מלחמתם בווייטנאם בשנת 1959, עמד לרשותם ידע רב באשר לאתגר שניצב מולם; מכוני מחקר אמריקאים ניהלו מחקרים שבהם נבחנו ארבע מלחמות שיכלו לספק לקחים ומסקנות באשר לדרך שבה כדאי ורצוי לנהל מלחמות מסוג זה: מלחמת צרפת בווייטנאם (שהתנהלה בשנים 1946-1954); מלחמת בריטניה במרידה הקומוניסטית במלאיה (1948-1960); מרד המאו-מאו בקניה (1952-1956); ומלחמתה של צרפת באלג'יריה (1954-1962). המסקנה ממלחמות אלה היתה, כי הצלחה או כישלון תלויים ביכולת ליצור חיץ בין האוכלוסיה האזרחית לבין כוחות הגרילה.

חוקרים הציעו פתרונות שונים לבעיה זו, שהתבססו בעיקר על יצירת מערכת משולבת של מהלכים צבאיים ואזרחיים, שמטרתם לסייע לאוכלוסיה האזרחית. זה אכן היה הפתרון שאימץ ממשל קנדי, הממשל האמריקאי הראשון שעסק בסוגיה זו. כך ניהל ממשל קנדי את המאבק נגד כוחות הגרילה בדרום וייטנאם (הווייטקונג), באמצעות "ביצוע פעולות על ידי כוחות מאומנים בלוחמת גרילה, בשילוב מסיבי של כוח אווירי וארטילריה (...) תוך שילוב משני של פעולות 'השכנת שלום' וקריאה לממשלת דרום וייטנאם לבצע רפורמות פוליטיות" (עמ' 78).

המהלך החל בשנת 1961, אז החלה ארה"ב לנקוט בשורה של פעולות ומבצעים, בשיתוף ממשלת דרום קוריאה, שנועדו להשיג יעד זה. עד 1969 התבצעו כמה תוכניות כאלה, שמטרתן, מחד גיסא, לרכוש את לב האוכלוסיה האזרחית ומאידך גיסא למנוע מהווייטקונג להישען עליה ("תוכנית המתחמים המאובטחים"; "תוכניות קבוצות ההגנה האזרחיות הלא סדירות" ו"תוכנית השכנת שלום").

לא רק התוכניות השתנו מעת לעת, גם הכוחות שהוציאו אותן לפועל התחלפו. בהפעלת התוכניות היו מעורבים גורמים אזרחיים שונים; הצבא על זרועותיו, ובהן "הכומתות הירוקות", שפועלן זכה להנצחה בסרטו המפורסם של ג'ון ויין, הנושא את שמן; גם המארינס וה-CIA הפעילו תוכניות משלהם. ריבוי הגורמים המעורבים מלמד גם הוא על הקושי להשיג את היעד העיקרי של המלחמה: "להביא את האוכלוסיה המקומית לתמוך בממשלת דרום וייטנאם (...) ולמנוע מהווייטקונג את הבסיס העממי שלו".

דרך פעולה נוספת שאותה בוחן טובי בספרו היא "תוכנית העריקה"; הרעיון מאחורי התוכנית היה פשוט: יצירת תנאים לעידוד אנשי וייטקונג לערוק, וזאת על סמך ההנחה ש"מטרתו של האיכר היתה שיפור רמת חייו הכלכלית". ההנחה האמריקאית היתה שמענק כספי משמעותי יהיה "צעד חשוב בעידוד לוחמי הווייטקונג לערוק" (עמ' 169). ואכן, על פי הנתונים שמביא טובי, בין שנת 1963 לשנת 1971 ערקו קרוב ל-190 אלף אנשי וייטקונג. אבל האם מדובר במספר גדול או קטן? התשובה לשאלה זו תלויה כמובן במספר לוחמי הווייטקונג בכלל, וטובי איננו מתייחס לעניין זה וחבל. על פי נתוני המודיעין האמריקאי בווייטנאם מסתבר כי בשנת 1966, למשל, ערקו כ-20 אלף אנשי וייטקונג, ואולם מספרם הכולל של הלוחמים במחתרת הקומוניסטית היה באותה שנה קרוב לחצי מיליון. וכך, גם אם מספר העריקים מרשים כשלעצמו, ההצלחה האמריקאית פחות מרשימה מכפי שהיא נראית במבט ראשון. מכל מקום, הערכת אנשי הצבא האמריקאי בווייטנאם היתה שהתוכנית משיגה את יעדיה, ושמספר העריקים נמצא בעלייה מתמדת משנת 1967 ועד שהתוכנית הגיעה לסיומה (יחד עם שאר התוכניות האמריקאיות) בשנת 1972, אז העביר הממשל האמריקאי את האחריות לניהול המלחמה נגד הווייטקונג לממשלת דרום וייטנאם.

העובדה שבמהלך השנים הללו הופעלו לפחות חמש תוכניות, מלמדת על כך שכל אחת מהן נכשלה, גם אלה שלכאורה הצליחו על דעת יוצריהן ומבצעיהן. מה היתה הסיבה שבסופו של יום כשלו המאמצים, הצבאיים והאזרחיים, לנתק את הווייטקונג מהאוכלוסיה הכפרית בדרום וייטנאם? טובי מסביר כי החברה הווייטנאמית היא חברה אגררית מסורתית, ומכיוון שכך, התאפיין הכפר הוייטנאמי בנוקשות מעמדית ובנאמנות רבה לשלושה מוסדות: למשפחה, לכפר ולכנסייה (הקונפוציאנית). גם המבנה הגיאוגרפי של וייטנאם היה גורם משמעותי בטיפוחה של נאמנות מקומית מצד הכפריים; הריחוק בין הכפרים בסביבה הררית קשה הביא לכך שכפריים קיימו מגע רק עם שניים או שלושה כפרים בקרבתם.

הכפר הווייטנאמי, מסכם טובי, "היה יחידה פוליטית וכלכלית מבודדת", שהממשל המרכזי כלל לא הגיע אליה, עובדה שנוצלה על ידי הווייטקונג. פעילי המחתרת לא ניסו לגייס את הכפריים למאבק לאומי, מושג שהיה זר לכפרי הווייטנאמי, ובמקום זאת פעלו לשכנע את הכפריים שמאבקם הוא מאבק שהקשרו משפחתי-מסורתי, והצליחו בכך. גורם חשוב נוסף היה העניין הכלכלי: הווייטקונג הציע לכפריים רפורמות אגרריות, והכפריים הגיבו בחיוב להצעות אלה.

טובי מסכם את הקושי האמריקאי בהבנת המערכת הווייטנאמית בדרך קולעת: "התפישה האמריקאית את וייטנאם נבעה גם מעצם תרבותה של ארה"ב כאומה: התרבות האמריקאית מאופיינת במערכות ביורוקרטיות גדולות, דוגמת הממשל וחברות ענק המעסיקות רבבות עובדים. המערכת האמריקאית יצרה כלים להפעלת ביורוקרטיה יעילה. לעומת החברה האמריקאית, החברה הווייטנאמית המסורתית היתה מבוססת על התארגנות בממדים קטנים ועל יצירת מיקרו-חברה (...) מכיוון שהנאמנות היא בראש וראשונה (לעתים אף באופן בלעדי) לאותו מעגל מצומצם, קשה לפתח נאמנות כפולה, כלומר, נאמנות שתינתן גם לכפר/שבט וגם לשלטון המרכזי של המדינה" (עמ' 231).

האם לסיפור הזה יש לקח עבורנו כאן, במזרח התיכון? ספק רב. יש פיתוי גדול לראות בהיסטוריה מעין מדריך למשתמש, ולחשוב שמי שיפעל בדיוק לפי הוראות היצרן, ינצח. האמריקאים, למדנו מספרו של טובי, ניסו לעשות בדיוק את זה: הם עיינו בספר הוראות השימוש שהשאירו אחריהם בעלי ניסיון קודם. והם נכשלו. לכן, אם יש לקח בספר הזה, הוא אולי זה שכל אומה מתעקשת לחוות על בשרה את מה שחוו אחרים. את הצלחותיהם אבל גם את כישלונותיהם.

ד"ר דוד טל הוא פרופסור אורח באוניברסיטת סירקיוז בניו יורק

http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...SubContrassID=0
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir
Humphrey Appleby


תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 27-09-2006, 18:59
  YGH YGH אינו מחובר  
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
 
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,565
מעניין.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי G_Zhukov שמתחילה ב "כמו לאכול מרק בסכין: הניסיון האמריקאי בווייטנאם 1959-1973"

יש באנגלית ספר בדיוק באותו שם, שיצא ב-2001, ומשווה בין מלאיה לויאטנאם. קריאת חובה אצל הרבה קצינים אמריקאיים.
מוזר לי שבחרו באותו שם בדיוק. מה מערכות תעשה עכשיו כשתרצה לתרגם את הספר האנגלי?
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)


המדריך לשביל ישראל, מאת יגיל הנקין ויעקב סער. מהדורה רביעית, 2020
גלריית התמונות שלי

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 16-10-2006, 00:53
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
טל שלום וברוך הבא לפורום
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי tovytal שמתחילה ב "כמו לאכול מרק בסכין"

הספר בהחלט מעניין ואני מתכוון לפנות את הזמן כדי לקרוא.
איחדתי את התגובה שלך לתוך האשכול שעוסק בספר.
ראיתי את הראיון שלך בתוכנית של לונדון וקירשנבאום, חוסר ההבנה שלהם משווע, אולי זו הסיבה שהם ניסו להוציא ממך אמירות באשר לצה"ל היום.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 16-10-2006, 01:38
  משתמש זכר קרן-אור קרן-אור אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.09.06
הודעות: 10,353
קשר לישראל? מסופקני
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "טל שלום וברוך הבא לפורום"

קראתי את הספר במהירות. כאמור, הוא עוסק בתוכניות שונות בויאטנם שמטרתן היתה "תשתיתית" ולא "צבאית": לגרום ללוחמי הצפון לערוק, למנוע מאנשים להצטרף לגרילה, לחסל את מנגנוני הטרור של הויאטקונג.
בישראל: כבר באינתיפאדה הראשונה התברר שישראל אינה נאבקת על הלבבות והמוחות הפלסטיניים, והיא לא מנסה בכלל לגרום אפילו לחלק מהאוכלוסיה לתמוך בה. ניתן לומר שכמעט עשרים שנה ישראל לא מנסה "להשכן שלום" אלא "להפסיק את האש"- ברור לנו ששונאים אותנו, כל עוד זה לא מלווה במעשים אנו מבליגים. הסיוט הכי גדול של ישראל הוא הרי שראש עיריית בית לחם יבוא למחסום עם דגל לבן, יודיע שהעיר נכנעה, החליטה לעבור לצד הישראלי וידרוש סיוע כלכלי ואזרחות ישראלית לכולם.
לכן, מעבר לתחום המצומצם של הפעלת סוכנים, אין למבצעי "השכנת השלום" המתוארים קשר לישראל.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 16-10-2006, 12:16
  סמל ראשון סמל ראשון אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 21.09.03
הודעות: 3,003
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "קשר לישראל? מסופקני"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי קרן-אור
. ניתן לומר שכמעט עשרים שנה ישראל לא מנסה "להשכן שלום" אלא "להפסיק את האש"- .


לא יודע על מה אתה מדבר
אבל מיאפה שאני עמדתי ב20 שנה אחרונות דיברו על איזה הסכמי אוסלו שהיו אמורים להביא לשלום
ועל ועל קימפ דיויד ועל וואי ועל הודנות ושמונדות ומפות דרכים והשד יודע מה .
וכל פעם שהאש נעצרת לאיזה 2 שניות (החלפת מחסניות) קופץ
לו איזה בילין אוו איזו דיין עם תוכנית חדשה לשלום במזרח התיכון !
היה פה גם איזה ראש ממשלה לרגע בשם אהוד ברח (ומסתתר טוב טוב כי ממש לא ראינו אותו במלחמה האחרונה) שסיפר לנו על "קץ הסכסוך" והביא לנו אינטיפדה חדשה וברח הוא גם סיפר לנו על זה שנסיגה חד צדדית מלבנון בהסדר בין לאומי יביא שקט ושלווה לגבול הצפון .
ועכשו כל.....נו מככביים בסרט "אני יודע מה עישתה באוגוסט האחרון " .
והיתה פה עוד איזה תוכנית קטנה בשם "תוכנית ההתנתקות שהבטיחה לכלוא את הטרור בתחומי עזה .................
_____________________________________
טוב.... האמת שכבר רס"ר ,אבל לא מחליפים "ניק" מנצח!

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 16-10-2006, 12:18
  shlomz shlomz אינו מחובר  
מנהל פורום מילואים (במיל.)
 
חבר מתאריך: 21.08.06
הודעות: 4,003
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי סמל ראשון שמתחילה ב "[QUOTE=קרן-אור]. ניתן לומר..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי סמל ראשון
והיתה פה עוד איזה תוכנית קטנה בשם "תוכנית ההתנתקות שהבטיחה לכלוא את הטרור בתחומי עזה

שקר וכזב. אף אחד לא הבטיח שתכנית ההתנתקות תעשה שום דבר (חוץ מאשר לדפוק אי אילו מתנחלים).

ולעניין עצמו: ראשית, אני לא מבין איך הלאומיות הפכה לכוח מגייס מצד אחד, אך ארה"ב נכשלה בויאטנם משום שהויאטנמים הזדהו עם הכפר שלהם ותו לא...

שנית, "בעידן המודרני אי אפשר היה להשמיד יישובים שלמים כפי שנהג לעשות הצבא הרומי..." ספר זאת לכורדים, לאפגנים או לצ'צ'נים. הם ישמחו לדעת.

שלישית, יש לכבד את עצם הנסיון האמריקאי ללמוד מן ההיסטוריה ולהפיק לקחים רלוונטיים, על אף הכשלון בהשגת המטרה. נכון, ההיסטוריה אינה "מדריך למשתמש", אך אי אפשר, לדעתי, לטעון שהיא אינה יכולה לשמש כחלק מהבסיס לתכנון מדיניות.
_____________________________________
על מג"דים אין שירים, רק כתובות בשירותים.

http://www.baking.co.il


נערך לאחרונה ע"י shlomz בתאריך 16-10-2006 בשעה 12:29.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #12  
ישן 16-10-2006, 14:25
  YGH YGH אינו מחובר  
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
 
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,565
אני לא אוהב להיכנס לפוליטיקה,
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי shlomz שמתחילה ב "[QUOTE=סמל ראשון] והיתה פה..."

אבל בבג"ץ ההתנתקות, שכל הציטוטים להלן ממנו, נאמר בניגוד אליך:

1. המדינה טוענת שההתנתקות "מגשימה תכלית מדינית-בטחונית-לאומית ראויה ומשכנעת, המשלבת אופק מדיני בתהליך השלום עם הפלסטינים וביחסי ישראל עם ארצות ערב והעולם,יחד עם סיכוי להפחתת החיכוך הבטחוני לרווחת אזרחי ישראל כולם."
2. "במכתבו לנשיא ארצות הברית מיום 14.4.2004 , הודיע ראש ממשלת ישראל כי משהגיע למסקנה כי אין שותף פלסטיני עמו ניתן להתקדם בדרכי שלום לקראת הסדר, החליט ליזום תהליך של התנתקות הדרגתית. בהתייחס למטרות התכנית, מנה ראש הממשלה את אלה: הקטנת החיכוך בין ישראלים ופלסטינים, שיפור בטחון ישראל, ייצוב המצב המדיני והכלכלי ופריסה יעילה יותר של כוחות הביטחון.
ביום 6.6.2004 קיבלה הממשלה, ברוב קולות, את מה שהוגדר כ"תכנית התנתקות מתוקנת", ומטרתה המוצהרת "להוביל למציאות ביטחונית, מדינית, כלכלית ודמוגרפית טובה יותר". ".
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)


המדריך לשביל ישראל, מאת יגיל הנקין ויעקב סער. מהדורה רביעית, 2020
גלריית התמונות שלי

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #16  
ישן 24-02-2008, 09:47
  shlomz shlomz אינו מחובר  
מנהל פורום מילואים (במיל.)
 
חבר מתאריך: 21.08.06
הודעות: 4,003
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי G_Zhukov שמתחילה ב "כמו לאכול מרק בסכין: הניסיון האמריקאי בווייטנאם 1959-1973"

הקפצה בעקבות קריאת הספר.
לא הבנתי משהו: בספר טל טוען שהתכניות האזרחיות השונות נכשלו, אך יחד עם זאת הויאטקונג הובס.
האם המשמעות היא, שהגישה הצבאית ה"טהורה" היתה נכונה (כמו שניסח זאת ניקסון, אאל"ט: "תחזיק להם בביצים, הלב והמוח יבואו אחריהן...")?
ואם אמנם הובס הויאטקונג (אגב, לא הייתי מודע לעניין עד לקריאת הספר) ומ-1968 ואילך נעשתה עיקר הלחימה ע"י צבא צפון-ויאטנאם, האם אין בכך כדי לשנות באופן מהותי את הדרך שבה מלחמת ויאטנאם נתפסת בציבור? הרי יש הבדל בין "מלחמה שארה"ב לא יכלה לנצח בה" ל"מלחמה שארה"ב לא יכלה לנצח בה בשל מגבלות פוליטיות"!
_____________________________________
על מג"דים אין שירים, רק כתובות בשירותים.

http://www.baking.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 24-02-2008, 10:57
  shlomz shlomz אינו מחובר  
מנהל פורום מילואים (במיל.)
 
חבר מתאריך: 21.08.06
הודעות: 4,003
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "להבנתי המוגבלת, היו חילוקי..."

יגיל, שמחתי עליך שתענה

ב"מגבלות פוליטיות", כוונתי לכך שהאסטרטגיה האמריקאית היתה הגנתית (גם אם הטקטיקה היתה התקפית): ארה"ב לא ניסתה בשום שלב להביס את צפון-ויאטנאם, אלא רק לבסס את דרום-ויאטנאם כמדינה עצמאית וחזקה (אם כי ע"י נקיטת אמצעים שמנעו זאת...), שתוכל להתקיים לאורך שנים.

לכאורה, ארה"ב ניסתה להימנע מתוצאות דומות לאלה שהיו לחציית קו הרוחב ה-38 במלחמת קוריאה (כניסת סין למלחמה), אם כי ניתן לשאול איך היתה נראית קוריאה, שבה הצפון לא הובס צבאית בצורה נחרצת ב-1950, עשר שנים מאוחר יותר. אני מניח שהדרום לא היה זוכה בפרק הזמן הדרוש לגיבוש מוסדותיו.

אגב, אני שותף לדעתו של קרן-אור לגבי טט. המתקפה אולי היתה כישלון טקטי, אך הביאה לניצחון אסטרטגי.
_____________________________________
על מג"דים אין שירים, רק כתובות בשירותים.

http://www.baking.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #21  
ישן 23-05-2008, 11:39
צלמית המשתמש של ctua
  ctua ctua אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 01.09.07
הודעות: 1,722
הסיבה שצבא צפון וייטנאם נכשל במצור על קה סאן
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי Fox450 שמתחילה ב "צריך לזכור שמעבר לכשלון הצבאי..."

נגרם בגלל היכולת האדירה של צבא ארה"ב להטיס לשם כמויות אספקה גדולות במסוקים ולספק סיוע רצוף באש ארטילרית וסיוע של מטוסים ומסק"רים כך שבעצם המצור אולי התקיים פיזית אבל לא באמת הורגש. זה שונה מהמקרה של דיין ביין פו שבו שותקו מסלולי הנחיתה במתחם באש תותחים ומכיון שתחום המסוקים לא היה מפותח אז כל כך לא היתה דרך להעביר לצרפתים תגבורות ואספקה וכך קרה שהצייד הפך בסוף לניצוד וחוסל.גם המגבלה שהוטלה על צבא ארה"ב לא לעבור את קו הרוחב 17 לא עזרה במיוחד ולפי דעתי אם היה ניתן לצבא ארה"ב אישור לחצות את הקו מיד לאחר מתקפת טט במתקפת נגד על צבא צפון וייטנאם כנראה שהתוצאה היתה שונה אבל לא נדע זאת לעולם...

ובקשר לספר עצמו - אני לקראת סופו וחייב לציין שהספר מרתק , מענין ושופך אור על חלק ממלחמת וייטנאם שלא ידוע להרבה אנשים. מה גם שמשתמע מהדברים שצבא ארה"ב עמד לפני נצחון בוייטנאם ורק עקב דעת הקהל נסוג לבסוף מהמלחמה. הספר מומלץ בחום!
_____________________________________
NZSAS

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 06:14

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר