אני אתייחס בהתאם להערות שלך:
ב. אכן, אחד החששות הגדולים ביותר של בעלות הברית הייתה הפעלת חל"כ ואמצעים רדיולוגיים כנגד הכוחות שנועדו לנחות בנורמנדי. צ'רצ'יל פנה לרוזולט וביקש להעביר מסר חריף במיוחד לגרמנים ערב הפלישה שכל שימוש בנשק שכזה יביא לתגובה חריפה במיוחד. רוזוולט סירב הן בשל החשש שהדבר יסגיר את המהלכים הצבאיים הבאים והן בטענה שהושמעה הזהרה דומה קודם לכן וחזרה עליה תיצור רושם של אי אמון של בעלות-הברית ביכולת ההרתעה שלהם. יחד עם זאת, הכוחות הנוחתים צויידו באמצעי גו"ז, לרבות מוני גייגר. אני מציע לך לקרוא מה ברדאלי כותב ביחס לחששותיו מהתקפה כימית שלדעתו תפגע קשות במבצע הנחיתה.
מדוע הגרמנים לא עשו שימוש? התשובה המקובלת, על סמך ניתוח טקסטים גרמניים וחקירת שבויים לאחר המלחמה היא שהגרמנים חששו יותר מהתקפה כימית מאסיבית כנגד ערים גרמניות. באותה עת כושר ההגנה האווירית הגרמנית נפגע קשות. הגרמנים חשבו, בצדק או שלא, שמוטב לבלום את הפלישה באמצעים קונבנציונאלים מאשר להכניס לתמונה נשק זה ולספוג מכה קשה במיוחד בעורף. הערכות הגרמניות היו כי לבעלות הברית יתרון כמותי ואיכותי בתחום הכימי, לרבות החזקת גז עצבים. אני לא אתייחס לסיבות לכשל הערכתי זה, אך מדובר בטעות משמעותית.
מסכים לחלוטין, אתה חוזר פה לסעיף של התרעה הדדית, שכבר אמרתי שאני מסכים איתו.
אבל זה לא אומר שלא היה צורך בחל"כ, פשוט ההרתעה ההדדית הייתה חזקה מדי.
ג. אי הטמעה - הסיבות לכך רבות ומגוונות וכאן לא המקום להיכנס לכולן. חלקן טכניות - האמל"ח היה מסורבל לתיפעול ולאיחסון והניסיון ממלחמת העולם הראשונה לא היה טוב, בלשון המעטה. זאת בניגוד לניסיון מוצלח בשימוש בכלים אחרים שציינת. בנוסף, הגישה באותה עת הייתה שיש צורך בתמיכה רבה של מדענים בתיפעול הנשק. גם תפיסה זו התבססה על ניסיון מהמלחמה הקודמת.
אם תקרא, ואני מניח שקראת, ספרים ויומנים של אנשים שהיו מעורבים בתיפעול נשק כימי במהלך מלחמת העולם הראשונה תראה עד כמה כולם שנאו את הנשק ולא מסיבות מוסריות. אני מניח שאם הנשק היה נחשב להצלחה היה נעשה יותר ניסיון להטמיע אותו.
אני אתן פה רק דוגמא אחת (פשוט לדעתי היא ממש טובה, כי אף אחד לא יכול לטעון שלטנקים לא היה מקום מרכזי במלחמה הגדולה השניה). הפעם הראשונה שטנקים נכנסו לקרב היתה בניוולה ( Nivelle ) שם נתקעו בשוחות החפורות ולא שרדו את מטח האש הראשון (כמעט, חלק הושמדו רק בשני...) והפעם השניה הייתה בסומה (Somme) ביולי 1916, המצב המכני שלהם היה זוועתי (17 התפרקו לפני שהתחיל הקרב), שדה הקרב היה נורא (בוצי וטרשי), הטקטיקה לא הייתה יעילה, המיגון שלהם לא עצר מכונות יריה והמפקד של הגזרה חשב שהם בזבוז מאמץ וחיי אדם (גם לפני וגם אחרי הקרב). למרות הכל השקיעו הרבה בפיתוח והטמעה והגיעו לתוצאות טובות כבר ב 1917 בקרב בקמבראי לדוגמא (Cambrai). אם היה רצון היכולת הייתה מתורגמת לפיתוחי אמל"ח ותו"ל.
ואני אחזור שוב - אי הטמעה היא סימפטום, לא גורם לאי שימוש באמל"ח.
ד. העכבות של רוזוולט היו בהחלט פסיכולוגיות ומוסריות. אבל זה לא קשור לג'וקים כפי שכתבת קודם. (
אני לא טענתי שמדובר בג'וקים, אלא בגזענות פשוטה וישנה.) רוזוולט נכון היה לשקול שימוש בנשק גרעיני ובפצצות תבערה. זה לא יותר חביב מנשק כימי
(בעיני מי? בעינייך ובעיני אולי, לא בעייני כולם, שיפוט מוסרי זה דבר יחסי). ולראייה, אחרי מותו, הצבא האמריקאי החל להיערך בצורה רצינית לקראת שימוש בנשק כימי. עד אז כל התכנונים האופרטיביים אושרו בכל הדרגים, לרבות נימיץ, אך הנשיא סירב בכל פעם. במקום זאת הוא המשיך לדבוק בעיקרון התגמול באותה המטבע שבו האמין עוד ערב המלחמה ואף הצהיר זאת מספר פעמים. כל העדויות מראות שרוזוולט היה נכון להורות על שימוש בנשק כימי כתגמול על שימוש ראושני בנשק זה על-ידי האויב.
נכון, רוזוולט אישר מספר פעמים תוכניות תגובה, בעיקר כאלו שיזמו אחרים (תוכנית ההגנה על חופי אנגליה לדןגמא, שצבא ארה"ב היה אמור להיות חלק פעיל לא קטן בה). דווקא זה מחזק את הדעה שלי שמדובר במחסום תרבותי מחשבתי. אני לא אדם חזק, אבל העבר הוכיח לי שאני מסוגל להשתמש ביעילות באגרופים שלי כשאני ממש צריך. אני לא אלך ברחוב ואכניס לך אגרוף, אבל אם אני אחשוב שאתה מאיים עלי, אני כבר אהיה מוכן להחזיר לך אחד...
בנוגע להיטלר, יש הסברים שונים ומשונים. המידע מצביע ברובו על כך שהיטלר האמין כי לבעלות-הברית יתרון כמותי ואיכותי בתחום הכימי. במקרה זה אני חושב שהשיקול שלו היה בעיקרו רציונאלי והושפע הן מאיומים שהשמיע רוזוולט בנושא, והן מהסכמה עקרונית שהושגה עם צרפת ובריטניה ביום הראשון למלחמה לפיה לא יעשה שימוש בנשק כימי על-ידי מי מהצדדים. לכל הצדדים היה נוח לקיים התחייבות זו שנעשתה דרך השוויצרים.
נכון, מסכים, ושוב הגענו לסעיף ההרתעה שכבר הסכמתי עליו, ואף ציינתי אותו בעצמי.
ה. הצבאות העדיפו מערכות נשק שהם מכירים ושהוכיחו עצמן. הנשק הכימי היה מסורבל במיוחד לתפעול. קל יחסית היה להתגונן מפניו בשדה הקרב, הוא היה רגיש לתנאי מזג-אוויר וסביבה, והתיפעול שלו היה מסוכן מאוד עבור המפעיל. לכן, עיקר התכנונים הכימיים עסקו בתגמול אסטרטגי, שכן הפעלה נגד ריכוזי אוכלוסין לא מוגנים עשוייה הייתה להיות עם השפעה רבה. הפעלת נשק כימי לצרכים טקטיים נבחנה באותם תנאים בהם לאויב הייתה יכולת תגמול והתגוננות מוגבלת ובמתארים שבהם היה לנשק הכימי, לכאורה, יתרון מבצעי. דוגמה לכך היא הפעלת חל"כ נגד ביצורים יפאניים (ראה מבצע "ספינקס").
1. אני לא יודע הרבה על מבצע ספינקס, למיטב ידיעתי הוא לא יצא לפועל בסופו של דבר, אני אשמח אם תוכל להאיר את עיני בתחום.
2. שוב, נכון מאוד, אבל אלמנט תוצאתי ולא גורם. הדוגמא שנתתי על שריון נכונה גם פה לדעתי. כשהיה רצון הופגנה יכולת. כשלא - אז לא.
לסיכום, אני לא מקל ראש בשיקולים לא רציונאליים, אך העובדה היא שנעשה שיקול דעת רב סביב שאלת הפעלת נשק כימי במלחמת העולם השנייה. יש בידינו, החוקרים את הנושא, כמות גדולה של מקורות ראשוניים - בעיקר מבריטניה וארה"ב - סביב הדיונים הללו. הרושם, הוא שהשיקול העיקרי הייתה העובדה שאף אחד לא ממש התלהב מהנשק הזה. אני מחזיק בדיעה שאם הניסיון ההיסטורי היה כולל מצב שבו נשק כימי היה משיג תוצאות מרשימות בקרב קודם למלחמת העולם השנייה, הרי שהיינו רואים הפעלה משמעותית שלו במהלכה.
ואני טוען שהנשק הכימי לא השיג את התוצאות כי בניגוד לרוב הפיתוחים של מלחה"ע ה I, אחרי שהבינו את פוטנציאל הנזק, פחדו לשכלל את האמל"ח הזה. אחרת אין הסבר למה בכישלונות מוכחים (ע"י 2 צבאות שונים, עם 2 אמצעים שונים מאותו סוג, בשתי קרבות שונים, בגזרות שונות) המשיכו להשקיע ובהצלחה החלקית של איפריט לא.
אבל שוב, זו רק דעתי.
פשוט כמה שחפרתי על זה, חוץ מהרתעה הדדית שהיא הגרסא הנפוצה והמלומדת ברוב הצבאות שאני מכיר (כשאתה שומע קצין בכיר מצבא איטליה מדקלם את אותה תשובה של רס"ן מצבא הודו לשאלה הזו, אתה מבין שבכל העולם לומדים מאותו ספר אמריקאי...) וסיבות פסיכולוגיות (ופה זה השערות שלי).
ועד שהמחקר המקיף שלי בנושא יסתיים אני מפנה אותך לשלושה פרסומים לא רעים בנושא (אם כי אפשר לנהל ויכוח של שעות גם אודותיהם):
Brown, Fredric, Chemical Warfare: A Study in Restraints
Price, Richard. The Chemical Taboo
Legro, Jeffrey W., Cooperation Under Fire - Anglo-German Restraint During WW2