10-09-2006, 08:18
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
איראן לא השיגה כלום - קמרון בראון
איראן לא השיגה כלום
עד המלחמה מימנה איראן את חיזבאללה. עתה תיאלץ לשקם את לבנון
מאת קמרון בראון
עוד בטרם הסתיימה הלחימה בצפון טענו מומחים רבים בארץ ובעולם כי מצבם של חיזבאללה ופטרוניה בטהראן ובדמשק ישתפר לאחר המלחמה. צ'ארלס קראוטהמר, בעל הטור הידוע ב"וואשינגטון פוסט", הגדיל לעשות וטען שאם לא תצליח ישראל להנחית על חיזבאללה מכה אנושה, יפחת ערכה בעיני הקברניטים האמריקאים.
אולם ההיפך הוא הנכון: לאחר שאיראן השקיעה מיליארדי דולרים בחיזבאללה, איבד כעת הארגון את ערכו האסטרטגי עבורה. רק על מנת לשמר את כוחה בקרב השיעים בלבנון תצטרך איראן להכפיל את השקעתה פי עשרה או עשרים.
חיזבאללה כבר אינו מסוגל לשחק תפקיד מרכזי, כפי שקיוותה איראן, אם ישראל או ארה"ב יתקפו את מתקני הגרעין באיראן. אם יותקפו אתרי הגרעין באיראן בשנה הקרובה, ימצא עצמו חיזבאללה בידיים קשורות.
מדיווחים מלבנון עולה כי אם היא תיגרר למלחמה נוספת בזמן הקרוב, עלול הדבר לפגוע קשות במעמדו המעורער ממילא של חיזבאללה בלבנון. במקרה כזה ינצלו מתנגדי הארגון את ההזדמנות ויטענו שחיזבאללה הוא זרוע איראנית לכל דבר ועניין, טענה שנסראללה ניסה להכחיש מכל וכל במהלך המלחמה.
במציאות שבה איבד חיזבאללה את הרלוונטיות שלו בתוכנית התגובה האיראנית, ושבה הוא מתקשה להוות גורם מאיים בהסלמה בגבולה הצפוני של ישראל, הופכת ההשקעה האיראנית לבלתי כדאית. יתר על כן, אם עד המלחמה יכלה איראן לממן את חיזבאללה בסכומים של 100-200 מיליון דולר בשנה, הרי שכעת היא תיאלץ להזרים מיליארדי דולרים בשנים הקרובות לשיקום לבנון. אם תיכשל איראן בשיקום בתיהם של תושבי הדרום, עשויים גם השיעים לנטוש את פטרוניתם.
אמנם, רבים ייאלצו להודות כי איראן איבדה נכסים צבאיים משמעותיים בקרב בעלת בריתה בדרום לבנון. עם זאת, יטענו כי ההישגים הצבאיים של חיזבאללה במלחמה חיזקו את מעמדה בלבנון ובמדינות ערביות שכנות.
גם כאן, בחינה מעמיקה עשויה להוביל אותנו למסקנות הפוכות: ראשית, חשוב להבין כי אפילו אם היה חיזבאללה מצליח להשמיד את ישראל, סביר להניח כי גם אז חיזבאללה, או איראן, לא היו זוכים לעולם לתמיכה משמעותית בקרב העדות הלא-שיעיות בלבנון.
הדבר נובע משתי סיבות: א. אין נוצרי או דרוזי שהיה מוכן לחיות תחת משטר תיאוקרטי בהנהגת חיזבאללה. ב. גם מעט הסונים שהיו מוכנים לכונן תיאוקרטיה בלבנון לא יסכימו לעולם לשלטון שיעי במדינה.
כך בדיוק קרה עם נסיגת צה"ל מדרום לבנון ב-2000: למרות נכונותם של לבנונים רבים להניף את דגל חיזבאללה אחרי הנסיגה, הרי שכמעט אף אחד, פרט לקהילה השיעית, לא הצביע בעד הארגון בבחירות שהתקיימו מאז.
בהתבוננות על תהליכים באזור כולו, נדמה כי למרות העלייה בפופולריות של איראן וסוריה בקרב ההמונים, שיכנעה המלחמה מנהיגים סונים בצורך לפעול לריסון איראן. לראשונה מאז 1988 קמה קואליציה אנטי-איראנית בהנהגת סעודיה, מצרים וירדן.
לאור השינויים האסטרטגיים במזרח התיכון נדמה, כי גם אם הציג חיזבאללה הצלחות טקטיות מרשימות מול צה"ל, כלל לא ברור אילו הישגים השיגה איראן במלחמה.
הכותב הוא סמנכ"ל מכון גלוריה לחקר המזרח התיכון ויחסים בינלאומיים במרכז הבינתחומי בהרצליה
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/760711.html
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
|