טילי נ"ט "'מזרחיים" מול "'מערביים" - השוואה.
אמנם הרוסים הם שהמציאו כנראה את המטען החלול, המהווה כבר עשרות שנים את עיקרו של כל טיל נ"ט, אך בכל זאת אם נשים אחת מול השניה את קבוצות טילי הנ"ט המערביות מול המזרחיות, אני לא חושב שהייתי בוחר את האחרונות, והגם שאינני מומחה אני מתקשה להבחין בעדיפות כוללת של נשקי הנ"ט המזרחיים על פני המערביים, וזאת למרות שבחלק מהצבאות המתבססים על אמל"ח מזרחי תפקיד טילי הנ"ט משמעותי יותר מאשר אצל צבא מערבי ממוצע (דוגמא קלאסית ומוכרת – סוריה, על תו"ל 'הקרב הקרוב' שלה).לבחינת הנושא נשתמש בדגמים המתקדמים המצויים באזורנו – טאו-2 וגיל מצד אחד ומטיס-M וקורנט מצד שני – ונערוך ביניהם טבלה פשוטה של הנתונים המשמעותיים:
כמה הערות מקדימות: 1. קיימות מחלוקות לגבי חלק מהנתונים. 2. יש תתי דגמים שונים, במיוחד לTow, וההבדלים ביניהם לא נלקחו כאן. 3. לא התייחסתי לקצב השיגור האפשרי לדקה, הדומה אצל כולם פחות או יותר.
טילי נ"ט רוסיים מתקדמים:
1. Metis-M (או – AT13)
- טיל נ"ט דור ב', מונחה על ידי תיל.
- טווח מקסימלי: כ1,500 מ' (ביום ובלילה) אותם עובר הטיל ב9 שניות. בגרסת הM1 הטווח הוא 2,000 מ'.
- יכולת חדירה: כ90 ס"מ שריון אחרי מיגון ריאקטיבי. בגרסת הM1 כמה סנטימטרים נוספים.
- משקל המערכת המלאה (כולל טיל): 29.9 ק"ג.
במילים: קל ופשוט לשימוש, אך בעל טווח קצר למדי והנחייה ניתנת לשיבוש.
2. Kornet-E (או – AT14)- טיל נ"ט דור ב', רוכב קרן לייזר.
- טווח מקסימלי: כ5,500 מ' (בלילה: 3,500), אותם עובר הטיל ב21 שניות.
- יכולת חדירה: עד 120 ס"מ שריון אחרי מיגון ריאקטיבי.
- משקל המערכת המלאה: 46 ק"ג.
במילים: מהיר, טווח גדול במיוחד ואפקט חזק, אך מערכת כבדה למדי.
טילי נ"ט מערביים מתקדמים:
1. גיל (או – Spike MR/LR)- טיל נ"ט דור ג', בעל הנחיה עצמית ("שגר ושכח").
- טווח מקסימלי: 2,500-4,000 מ' (תלוי בדגם). את 4 הקילומטרים עובר הטיל ב26 שניות.
- יכולת חדירה: כ98 ס"מ שריון אחרי מיגון ריאקטיבי.
- משקל המערכת המלאה: 26.5 ק"ג.
במילים: קל, עצמאי מרגע השיגור ובעל זווית תקיפה עילית – פוגע במקום רגיש.
2. Tow 2 A/B (או – עורב [2])- טיל נ"ט דור ב', מונחה על ידי תיל, בעזרת אינפרא אדום\+זיהוי תרמי (ישנה גרסה מונחית על ידי גלי רדיו).
- טווח מקסימלי: 3,750 מ', אותם עובר הטיל ב21 שניות. (ישנה גרסה חדשה של 4.5 ק"מ)
- יכולת חדירה: כ88 ס"מ שריון אחרי מיגון ריאקטיבי.
- משקל המערכת המלאה: 121 ק"ג
במילים: טווח מכובד, אך מערכת כבדה מאד (!).
_________
כפי שניתן להבין, אני סבור שהטיל העדיף מבין הארבעה הוא - הגיל:- מבחינת האפקט, אמנם יכולת החדירה הרשמית של הקורנט גדולה יותר, אך כיוון שהגיל תוקף מלמעלה הוא פוגע בפועל בנקודות משוריינות פחות ורגישות יותר, ולפיכך יכולת הנזק המעשית שלו לא פחותה מהקורנט ואף גדולה ממנו.
- מבחינת התפעול, ה'גיל' קל וקומפקטי בהרבה מהקורנט, על כל המשמעויות הנגזרות מכך לגמישות הפעלת חוליית הירי – וחשוב יותר: הוא בעל הנחייה עצמית, מה שאומר שמרגע השיגור הוא עצמאי ואינו תלוי במצב חוליית הירי, ולכן סיכויי הפגיעה שלו גבוהים בכל מקרה. זאת בניגוד לקורנט, שפגיעה בחוליית הירי שלו בזמן שבין השיגור לפגיעה עלולה בסבירות גבוהה לגרום להחטאת המטרה, ואף הסחת דעת היורה\מכווין (ע"י אפקטים פירוטכניים למשל) פוגעת בסיכויי הפגיעה. כמו כן, ניתוק של קו הראייה בין חוליית הירי למטרה (ע"י מיסוך, מציאת מסתור וכו') יקשה מאד על אפשרות הפגיעה. בנוסף, אם הקורנט נמצא על גבי פלטפורמה רכובה, עליה לעמוד במקום לא רק בזמן רכישת המטרה לפני הירי אלא גם בכל משך הזמן שבין השיגור לפגיעה – דבר המקטין את שרידותה (נתון זה חסר משמעות בהקשר החיזבאללה, שלא יורה את טיליו מרכבים כלשהם).
- היתרון שיש לקורנט עם זאת, הוא בעיקר הטווח שלו, הנחשב לגבוה במיוחד ביחס לרוב טילי הנ"ט הקיימים, וכן מהירותו הגבוהה (260 מ' לשניה מול 153 מ' לשניה של הגיל), המקשה על גילוי הטיל במעופו ומקצרת את זמן התגובה האפשרית של המטרה המותקפת.
נערך לאחרונה ע"י DJ ESH בתאריך 22-08-2006 בשעה 18:19.
|