אגף התקשוב במלחמת לבנון השנייה
המלחמה הראשונה של אגף התקשוב
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] מאת ערן גבאי [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://news.fresh.co.il/icons/haaretz.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] עדכון אחרון - 09:04 23/07/06
באגף התקשוב של צה"ל רצו לערוך החודש ניסויים ראשונים ברשת התקשורת האלחוטית החדישה WiMax, אבל נסראללה אירגן להם הקפצה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
רק בסוף דצמבר 2005 חתם אגף התקשוב של צה"ל על ההסכם היוקרתי של פרויקט "אפיק רחב" להחלפת מערכות הרד"ט (רדיו טלפון) הישנות של צה"ל בפריסת תקשורת ניידת אלחוטית בטכנולוגיית ה-WiMax המתקדמת. ההבטחה הגדולה של הפרויקט היא בחיבור מקיף ומיידי בין כל מערכות התקשורת של זרועות צה"ל, על פי סדרי עדיפויות ברורים. באמצעות התשתית הזו ניתן יהיה לספק תקשורת רחבת פס, שתגיע עד קצבים של 155 מגה ביט בשנייה, בין המפקדה לכוחות הנעים בשטח, ולהעביר שידורי וידיאו מלאים בין הזרועות, כך שמפקדי השטח של צה"ל יוכלו לקבל תמונה אחת, כוללת ומערכתית על זירת הקרב בזמן אמת.
צה"ל הוא גוף גדול מאוד ועל כן פרויקט דוגמת "אפיק רחב" נפרס על פני זמן רב. אחרי מכרז שנמשך 9 חודשים, נבחרה תדיראן קשר לבצע את החלפת המערכות בצה"ל. ניסויים ראשונים ברשת נקבעו ליולי, כשעל פיילוט מבצעי ראשון לא חשבו. רק באוגוסט או ספטמבר התכוונו באגף תקשוב לקבל החלטה ולהתחיל בתהליכי פריסה של הרשת, כך שבעוד שנה וחצי תוכל המערכת לעבוד ברמה מבצעית מלאה.
אבל אז החליט מזכ"ל החיזבאללה, חסן נסראללה, לחמם את גזרת הצפון, ובאגף התקשוב מצאו עצמם מבצעים את המשך ניסויי המערכת החדישה תוך כדי מלחמה. נכון שהמערכת רחוקה ממבצעיות מלאה, אך מונחי הזמן שדובר בהם קודם, אינם רלוונטים עוד.
"אנחנו לא חייבים כעת להשתמש ב-WiMax אף שהושגה בשלות טכנית. עם זאת, בשבועות האחרונים עברנו ניסויים מוצלחים בטכנולוגיה" אומר אל"מ אבי ברגר, ראש מחלקת אמצעי לחימה באגף התקשוב ומהנדס אלקטרוניקה בהשכלתו. "הפרויקט מוגדר לשלוש שנים, אך יש לנו סעיף שאם אנחנו לא מקבלים את הוכחת היכולת שציפינו לה, אנחנו לא לוקחים את המערכת" הוא אומר. גם ברגר לא האמין כי הניסוי הטכנולוגי הגדול הראשון של המערכת יהיה בזמן מלחמה.
ואכן המלחמה בצפון מקצרת את זמני התגובה של אגף התקשוב בצה"ל, שהוקם לפני מעט יותר משלוש שנים תחת המשימה לרשת את כל הצבא ברשתות מחשבים ותקשורת מתקדמות כדי להכשירו לשדה הקרב העתידי. אגף התקשוב, תחת פיקודו של האלוף אודי שני, ניצב כעת בפני המלחמה הראשונה אותה הוא מנהל מתוך ראייה ובחינה כוללת של צורכי הקשר של זרועות הצבא והמפקדים בשטח, וזו לו הזדמנות ראשונה לבצע ניסוי כלים של ממש בחלק מיכולות התקשורת הצה"ליות המתקדמות שנרכשו והוקמו רק בשנה וחצי האחרונות.
הנקודות החמות של צה"ל
מערכת ה-Wimax היא טכנולוגיית אלחוט בפס רחב שנועדה בעיקר לשחרר עומסי רשת. המערכת, שזוכה במגזר האזרחי ללא מעט ביקורת וחשש מפני השקעה מסיווית בה, נבחרה על ידי צה"ל ואגף התקשוב כטכנולוגיה שתוביל את רשת הקשר הצה"לית בשנים הבאות. לצורך כך, מתכוון הצבא להגדיל בהתמדה את מספר ה"נקודות החמות" שלו, קרי האזורים שבהם יחוברו המחנות בתקשורת אלחוטית ב-WiMax ויזכו לאספקת שירותי טלפוניה, וידיאו, מערכות מידע, דואר אלקטרוני ומערכות רדיו - כך שכל מי שיימצא ב"נקודה חמה" יהיה נגיש לרשת מרמת האוגדה ועד רמת הגדוד הפרוס בשטח בקצבי מידע גבוהים מספיק.
"היינו אחד הצבאות הראשונים שהבינו, כבר לפני כמה שנים, שאין עוד משמעות לכך שאתה מייצר מטרות רבות בצד אחד, בזמן שיכולת האש שלך בצד השני לא מסונכרנת. מה הטעם אם אתה לא מסוגל להעביר את הידע מהמטרות אל האש. כדי למצות את יכולות מערכות המידע והתקשוב של הצבא טוב יותר אין עוד סיבה לקיים קשר שונה בכל רמה זרועית" אומר ברגר.
המשמעות היא שאגף התקשוב אינו מסתפק עוד בבניית כוח התקשוב של כל זרוע בנפרד, אלא אמון על ביצוע איזון וממשק חכם בין כל מערכות הקשר של הצבא. "אם יש לנו יכולת בחיל האוויר לעשות מהלך באופן פשוט יותר מאשר היכולת הקיימת ביבשה ועם פחות נפגעים - המערכות יאפשרו לבצע זאת. המשימה יכולה להיות למשל מידע להזזת כוחות מאזור אחד לאחר כדי לבלום תכנון של הצד שכנגד. התפקיד שלי זה לקחת את כל יכולות התקשורת של חיל האוויר, המודיעין, היבשה והים ולוודא שבסופו של דבר מתקיימת זרימה מלאה של מידע לכלל תמונה אחת ממצה לגורמי הכוח השונים" אומר ברגר.
קפיצת מדרגה ביכולת הקשר
את ה-WiMax החלו באגף התקשוב של צה"ל ללמוד רק לפני כשנתיים. עד אז התבסס הצבא על מכשירי מיקרוגל (תחומי תדר הגבוהים מ-1,000 מגה) שידעו להעביר נתונים מקצה לקצה ברוחבי סרט נמוכים ביותר של כמה מגה בודדים בלבד. אלא שאז הגיעו הצרכים החדשים, ובראשם תמונת הווידיאו בזמן אמת, והבינו באגף שגם במונחים של עלות פר ביט נכון עבור הצבא לעשות קפיצת מדרגה ביכולות הקשר שלו.
המחשבה הראשונה והמסורתית בצה"ל היתה לבחון פיתוח של היכולות בתוך הצבא, אבל קיצוצי התקציב בצבא, בריחת המוחות, ובעיקר העובדה שמחירי ציוד התקשורת ירדו בעשרות אחוזים - הובילו את הצבא להתבסס על הציודים האזרחיים המתקדמים תוך ביצוע התאמות בלבד.
כך החל ברגר, לפני כשנתיים, לעבור בין כל זרועות הצבא, להבין ולאסוף את הצרכים המבצעיים של כל אחד מהם. אחרי בדיקת היתכנות וקביעת סדרי העדיפויות בין הזרועות השונים, מקצה כיום ברגר את רוחבי הפס הרלוונטיים לכל גוף לוחם. ברגר אחראי גם על פריסת עורקי המיקרוגל הצה"ליים, על מערכת הסלולר המוצפנת הצה"לית "ורד הרים" שהקימה עבורו מוטורולה, וכן על תשתיות הסיבים האופטיים הענפות.
מה היו השיקולים שלכם בהחלטה לבחור ב-WiMax על פני החלופות?
"הסלולר לא רלוונטי כי גם הדור השלישי, עם כל הגדולה שלו, לא יכול לספק לך את הקצבים שאתה רוצה - עשרות מגה ביט לאתר. ה-Wlan הוא נורא נחמד, רק שהוא לטווחים נורא קצרים, בעוד אני צריך טווחים של עשרות קילומטרים. כך שהיה ברור לנו שאנחנו נלך לכיוון ה-WiMax. שלא תבין לא נכון, היתה פה דילמה לא פשוטה. ידענו שהטכנולוגיה עדיין לא נמצאת ברמת בשלות מספיקה, אלא רק מתחילה להיכנס בעולם. מצד שני, הבנו שאם לא נשלם כעת, נמשיך לרדוף אחר הזנב. גם השיקול של המחיר היה מכריע. ההשקעה הכוללת בפרויקט נאמדת ב-100 מיליון שקל עבור פריסת הרשת בעשרות רבות של אתרים, אבל אילו לא הלכנו על המהלך המשותף היינו מוציאים יותר מכפול כסף. הוזלנו את ההשקעה של צה"ל בתשתיות תקשורת ב-50%".
מה הם אותם תכנים שיעברו במערכת?
"וידיאו, אודיו מערכות שליטה ובקרה. נעביר תמונות וידיאו בשידור חי ליחידה נפרסת, כך שתמונת מל"ט שתרד לרשת הנייחת, תגיע ליחידה בשטח שנפרסת ומבצעת משימה. זו יכולת מבצעית חדשה לחלוטין. אם עד היום היושב בחפ"ק היה עיוור, הרי שכעת כל מערכות הנתונים המבצעיות ישתפו ויעבירו מידע לתמונת מצב אחת. כבר ב-2006 וב-2007 יהיה חיבור ברשת נתונים IP בהיקפים מאוד גבוהים בעולם הנייח לרמה של גדוד. ה-WiMax הנייד יגיע בשנים הקרובות, עד 2008, גם לרמה של אוגדה וחטיבה".
מה באשר לביטחון הקשר. נתקלת בגופים או יחידות שאמרו לך שחומרים מסוימים הם לא יעבירו על גבי רשת ה-WiMax?
"המערכת תוגדר אצלנו לסיווגים המתאימים, כשמה שמעבר לסיווג לא יעבור. בשלב הראשון מדובר בסיווג 'סודי' ובשלב הבא נעלה את הסיווג".
אתה בונה על ה-WiMax לקבלת תפוקה מבצעית ל-10 שנים. איך אתה חושב על 10 שנים, הרי בתחום הזה אתה לא יכול לחשוב 3 שנים קדימה?
"נכון. אבל אני לא מתיימר להחליף את הרשת אחרי 3 שנים. כשאני בונה מודל כלכלי אני בודק 5 ו-10 שנים, גם אם אצטרך לבצע בעתיד התאמות. אני לא מחפש להיות על הרשת האופטימלית או האידיאלית, שכן אחרת הייתי מחכה כנראה הרבה יותר זמן ומשלם הרבה יותר כסף. אני מחפש את הטכנולוגיה שתהיה מספיק טובה לצרכי הצבא".
ברגר גאה לספר כי צה"ל ביצע כבר ב-99' הערכת מצב לקראת מעבר לתשתיות IP וקיבל החלטה שלא להשקיע עוד ברשתות התקשורת המסורתיות.
"כבר אז התחלנו השקעות ראשונות ב-IP, ונערכנו עם כוח האדם המתאים. האישור לפרויקט רשת ה-IP ניתן כבר ב-2001, כשבשוק האזרחי עוד היו ספקות רבים בעניין זה. כיום אני יכול לומר כי בתוך 5-3 שנים כל הצבא יפעל ב-IP";.
ברגר מודה כי בכל הקשור ל-WiMax מידת הביטחון שלו בטכנולוגיה נמוכה יותר.
אילו אמצעי תקשורת מפעיל צה"ל בצפון?
במערכה בצפון מפעיל צה"ל תקשורת נתונים נייחת ברשתות IP שמגיעה לאתרים רבים בצפון ומחוברת לזרועות צה"ל השונים על פי היררכיה שנקבעה מראש בין היחידות השונות. בדרך זו מצליח צה"ל להעביר מידע ממקור אחד לשני וליצור סינכרון מידע במונחים של שעות בודדות. עם זאת, לעתים נדרשת הרבה יותר סבלנות וסגירת מעגל הקשר המתאים בין כל היחידות נמשכת עד יומיים.
צה"ל עושה כעת שימוש נרחב במערכת הסלולר המוצפנת של"ורד הרים". זו טבילת האש המבצעית השנייה שלה, אחרי שפעלה באופן נרחב גם בהתנתקות מעזה. צה"ל השקיע בשנים האחרונות עשרות מיליוני דולרים ב"ורד הרים", שתתרחב השנה לכ-150 אתרים. בצבא אומרים כי כמות השיחות ומשך זמן השיחות גבוהים כעת במאות אחוזים רבים מאלה שאפיינו את מבצע ההתנתקות. מדובר בעיקר על שיחות Voice ועל העברת נתונים לרמה שמגיעה אפילו עד פלוגה בחלק מהמקרים.
המהפכה האמיתית במערכה בצפון היא בהפצת ה"חוזי" קרי שידורי הווידיאו. זו מערכת שצה"ל הקים בשנה האחרונה לשיתוף וידיאו בזמן אמת, וחיל האוויר עושה בה כעת שימוש נרחב ומעביר אותה לרשת הצה"לית. אם בתחילת 2005 רק 40 אתרים יכלו לקבל וידיאו באמצעות עורק קו ישיר (נל"ן), הרי שכיום אתרים קולטים וידיאו IP. המשמעות היא שהמח"ט בשטח מקבל 8-6 מקורות וידיאו שונים על מטרה אחת.
ובימים אלה אי אפשר לסיים כתבה כזו בלי לשאול כיצד רשת הטלוויזיה של החיזבאללה, אל-מנאר, עדיין משדרת. גורמים בצבא אומרים כי "אין בעיה להפריע לערוצים לווייניים לשדר - היכולות קיימות" אך מסרבים להסביר מדוע הדבר לא נעשה.
_____________________________________
חתימתכם הוסרה כיוון שלא עמדה בחוקי האתר. לפרטים נוספים לחצו כאן.
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 23-07-2006 בשעה 16:25.
|