10-05-2006, 08:57
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
|
|
היי. עוד לא יצא לי לפתוח איתך דיון על כך
וע"פ התגובות מעלה, יש סיכוי טוב שינעלו את האשכול בקרוב אם לא יהיה פה דיון רציני ומעניין, אלא רק השתלחויות.
אינני מסכימה איתך בנוגע לכך ש"כל תפקידו של צבא הוא להרוג". אני מסכימה שאולי כך היה בעבר, אך היום המצב מעט שונה.
אני מתייחסת פה לצה"ל, כיוון שאינני בקיאה מספיק בצבאות אחרים.
צה"ל הוגדר כ"צבא העם" עוד מקום המדינה, וכאן המקום להתייחס למושג- "צבא העם"- צבא שכל העם משתתף בהנחלתו, מורשתו ושימור מסורותיו ומכאן יוצא- עם שכולו צבא. עם מיליטריסטי.
אין כאן ויכוח האם מדינת ישראל מתבססת על מיליציה ברובה, שכן מספיק להסתכל ימינה ושמאלה, ולהווכח כי העם כולו מגוייס. (ואני לא נכנסת כאן לבסיס גיוס העם, המניעים לכך ודעותיי על כך)
הומניזם= גישה או דרך חיים שמרכזו תכונותיו של האדם (הפיזיות והרוחניות) והערכים שמנחים את פעולותיו ומחשבותיו. ההומניסטים מאמינים שלכל בני האדם מצפון המאפשר להם להבחין בין טוב לרע, ושמצפון זה אינו תלוי באמונה דתית או במוצא תרבותי. בני האדם טובים מטבעם, ואם אין משבשים את מצפונם, הם בוחרים בטוב. מכל אלה נובעת גישה פציפיסטיתלמחצה שעל-פיה אלימות או מלחמה אפשריות רק כהגנה עצמית. כלומר מותר להשתמש באלימות, באופן פרטי או כמלחמה, רק אם יש בכך כדי להגן על חפים מפשע מפני "רשעים". הרשעים על-פי גישה זו הם אנשים המתכחשים למצפונם, שלא נמצאה כל דרך זולת אלימות לעצור בעדם. (ויקיפדיה)
כאן אפשר להכנס לדיון, מיהם אותם "רשעים", בהגדרה, והאם באמת אין דרך זולת אלימות לעצור בעדם. זה כבר ויכוח שנוטה לפוליטיקה, ועל כן אמנע מלגעת בנקודה זו.
אני מסכימה, צה"ל איננו צבא הומני בכללו. הוא לא יכול להיות, כפי שציינת, כיוון שכל צבא לא יכול להיות הומני. צבא, בהוויתו, יוזם פעולות תקיפה אסטרטגיות, נכנס לערים ומחסל יעדים וכל כולו אומר אלימות.
אולם, יש פה נקודה אחת שכדאי לציין, בנוגע להומניותו של הצבא. כיוון שהוגדר כ"צבא העם", דואג הצבא גם לתכניות שיקום ותכניות לימוד לחיילים מעוטי יכולת ומוגבלי שפה. הצבא דואג לתכניות השלמת בגרויות, למועדוניות בהן משרתות חיילות, מורות חיילות בכיתות ומדריכים מטעם הצבא בחברה להגנת הטבע. (תבוא ותשאל- היכן ההומניות לישראלים שאינם יהודים? ובכן, בענין זה אני חושבת ש"עניי עירך קודמים")
ניתן לטעון כי זו עוד דרך של הצבא להשריש את עצמו בילדים עוד מגיל קטן, אך אין פה סיבה לטעון כי כל הוויתו היא אלימות והרג. יש עוד צדדים לצבא.
דווקא במקרה זה, החייל אכן הביע הומניות רבה ואף חמלה. אינני יודעת אם זה מצביע על צה"ל בכללו, אך זה מבליט את החייל ועומד לזכותו.
אני מקווה שנוכל לפתח פה דיון מרתק, ולא להתלהם כשאר התגובות פה