|
09-05-2006, 11:57
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
העולים החליטו לדבר, ומסרו מידע חדש על שואת יהודי בריה"מ
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "9 במאי, יום הניצחון על גרמניה הנאצית - חג שמח!"
העולים החליטו לדבר, ומסרו מידע חדש על שואת יהודי בריה"מ
היום: וטרנים בישראל ובעולם יציינו 61 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית
מאת עמירם ברקת ויולי חרומצ'נקו
במבצע תיעוד יוצא דופן מסרו יותר מאלף עולים מבוגרים המתגוררים בדיור מוגן עדויות על קורותיהם בתקופת מלחמת העולם השנייה. לרגל יום הניצחון ה-61 על גרמניה הנאצית, החל היום, הגיש יו"ר הסוכנות זאב ביילסקי מקבץ ראשון של עדויות ליו"ר הנהלת "יד ושם" אבנר שלו. ביד ושם אמרו אתמול כי לעדויות החדשות חשיבות מחקרית רבה - בעיקר כי הן מגיעות מאזורים בבריה"מ לשעבר, שהידע הקיים לגבי מה שאירע בהם בזמן השואה היה מועט יחסית. יום השנה לניצחון בעלות הברית יצוין היום גם באירופה ובארה"ב.
כ-6,500 קשישים מתגוררים כיום בבתי הדיור המוגן של "עמיגור", חברה-בת של הסוכנות היהודית; כ-90% מהם עולים חדשים מבריה"מ לשעבר. עמיגור החלה בפרויקט לפני חמישה חודשים ולדברי מנכ"ל החברה יובל פרנקל, "היוזמה למבצע באה משיחות אקראיות עם עולים בעת מסיבות לציון יום הניצחון על גרמניה. מדובר בחג הכי חשוב בשנה בעבור העולים מבריה"מ לשעבר. בכל אירוע כזה היינו שומעים מהעולים סיפורים על חוויותיהם במלחמה, וחשבנו שחייבים לתעד את הדברים לפני שיהיה מאוחר".
סמיון רוזנפלד, בן 84, תושב בלארוס, התגייס לצבא האדום ב-1940. באוגוסט 1941 נפל בשבי הגרמני; הוא הועבר למחנה ריכוז במינסק, וממנו למחנה המוות סוביבור שבפולין. "לא מספרים מספיק על הבריחה מסוביבור", הוא אומר, "זה היה כמו מרד גטו ורשה, רק שאת סוביבור מחקו מעל פני האדמה, ועכשיו יש שם שדה חרוש". רוזנפלד הוא אחד מ-80 שבויים שהשתתפו במרד.
רק חמישה מהם נותרו בחיים ומתגוררים היום בישראל. אחרי המרד הסתתר ביערות פולין במשך עשרה חודשים וב-1944 חזר לצבא האדום. במהלך שירותו נפצע קשה, וכשהחלים הצטרף למחלקתו שהגיעה עד ברלין. "על אחד הקירות של הרייכסטאג היתה חתימתי", הוא מתגאה בעדותו.
מריה קצפ, בת 90, היא דיירת בבית דיור מוגן "שמשון" בבאר שבע, השייך לעמיגור. קצפ גדלה בקיבוץ היהודי "אמת", שהוקם בדרום-אוקראינה על ידי ארגון הג'וינט העולמי. במארס 1942 כבשו הגרמנים את האזור, וזמן קצר לאחר מכן הוצאו בני משפחתה של קצפ להורג בירי. "כשברחתי מהגטו עם חברתי, לא רציתי לעזוב את אחותי ולהשאיר אותה שם", היא מספרת, "אבל היא אמרה לי שאין לה בשביל מה לחיות. היא בת 36, ולא תלד עוד ילדים, ושאני צעירה ואשרוד. 'את צריכה ללכת ולספר מה קרה לנו כאן', אמרה לי". רק אחרי שעלתה לישראל הסכימה לספר את סיפורה בפומבי. "גרתי באזור שלא היו בו הרבה יהודים וחששתי איך הסיפור שלי יתקבל", היא אומרת. כעת היא חשה שמילאה אחר הצו של אחותה, גם אם באיחור.
כשליש משלושה מיליון היהודים שחיו בבריה"מ נספו בתקופת מלחמת העולם השנייה.
חלק ניכר מהנספים היו חיילים ששירתו בצבא האדום, אך מאות אלפים נוספים נרצחו על ידי הנאצים שכבשו את אוקראינה, בלארוס ומערב רוסיה. הד"ר גיא מירון מ"המכון הבינלאומי לחקר השואה" ביד ושם אומר כי המידע שהצטבר במוסד על השואה באזורים אלה מועט יחסית.
לדבריו, "זה נובע קודם כל מכך שהרצח בוצע שם בתקופה מאוד קצרה ובשיטה של הוצאות המוניות להורג בבורות הריגה. הסיבה השנייה היא שרוב היהודים ששרדו מהאזורים האלה חיו מאחורי מסך הברזל".
סמנכ"ל עמיגור אריק אלדר אומר כי העובדה ששני עולים מתו ימים ספורים לאחר שכתבו את עדותם ממחישה את העובדה שהפרויקט נעשה בדקה ה-90. "העולים לא אהבו לדבר על השואה - הקטסטרופה, כפי שהם מכנים אותה - אלא רק על המלחמה ועל הגבורה", אומר פרנקל, "צריך גם לזכור שהאסון הפרטי של יהודי בריה"מ נבלע במחיר העצום של המלחמה שגבתה את חייהם של 20 מיליון מאזרחי בריה"מ".
חלק ניכר מהעולים שסירבו תחילה לשתף פעולה שינו בסופו של דבר את דעתם כשהוסבר להם שלעדויות יש חשיבות רבה בעבור הדורות הבאים וכחלק מהמאבק בהכחשת השואה. "ביד ושם היו די סקפטים בהתחלה", אומר פרנקל, "אבל כשהם ראו במה מדובר - היחס השתנה לגמרי ולאחרונה הם ביקשו מאתנו להעביר לעולים 2,000 דפי-עד כדי לנסות ולהגיע דרכם לשמות חדשים של יהודים שנספו בשואה".
פרנקל קורא לחברות נוספות המשכנות עולים בדיור מוגן כמו "עמידר", "חלמיש" ו"פרזות", להצטרף ליוזמה. לדבריו, "יש צורך לאומי להגיע לאנשים האלה. גם ביד ושם חסר עדיין המון מידע - לא רק לגבי שמות של נרצחים אלא גם לגבי גטאות, מחנות ובורות הריגה". ביד ושם קוראים לכל מי שיכול למסור מידע ליצור קשר בטלפון 02-6443752.
יום הניצחון ה-61 על גרמניה הנאצית יצוין מחר בעצרת ממלכתית שתתקיים ביד ושם. בעצרת ישתתפו מאות וטרנים ולוחמים ששירתו בצבאות בעלות הברית במלחמת העולם השנייה.
כמו כן, ישתתפו נכי המלחמה, פרטיזנים ולוחמי מחתרות. יום הניצחון יצוין גם בבתי אבות ובמוסדות קהילתיים ברחבי הארץ, שבין הנזקקים לשירותיהם עולים רבים מבריה"מ לשעבר.
עמירם ברקת ויולי חרומצ'נקו
http://www.haaretz.co.il/hasite/obj...l?itemNo=713859
|
|