16-01-2007, 21:31
|
|
|
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
|
|
כחול לבן: ננובטריות ואבק חכם
ערב טוב,
היום פרסמנו כתבה חדשה על פיתוח ישראלי עליו עבדו חוקרים מאוניברסיטת ת"א במשך השנים האחרונות. הפיתוח הוא סוג חדש של סוללה - ננו-סוללה או למעשה סוללה אחת המורכבת מעשרות ומאות אלפי סוללות ליתיום קטנות. היתרונות של הסוללה רבים - ראשית ניתן ליצרה בגדלים שונים (ובטכניקות מגוונות בהתאם לצורך), היא בעלת עוצמה גדולה יחסית (למרות שבשלב זה לא גדולה מסוללה רגילה (גם זה יגיע בעתיד), וחשוב במיוחד היא בטוחה משמעותית מסלוללות רגילות משום שגם אם יתגלה באחת מהננו סוללות קצר (מה שלרוב פוגע וגורם נזק, לעיתים קטסטרופלי לסוללות ליתיום רגילות) הוא לא יגרום לשיתוק הסוללה כולה (ובוודאי שלא לשריפה או פיצוץ). אפשר שניתן יהיה גם ליצור סוללות כאלו בלי חלק ממנגוני הבטיחות המורכבים של סוללות ליתיום קיימות דבר שיוזיל את העלות ויצמצם משמעותית את גולן של הסוללות.
הקשר לצו"ב:
אחד היישומים האפשריים של הסוללה על פי מפתחיה הוא לצרכי MEMS או Micro-Electro-Mechanical Systems אשר הולכים ונעשים נפוצים בשנים האחרונות.סוג אחד של MEMS הם מיקרו חיישנים לשימושים מגוונים בניהם גם שימושים צבאיים. בשנת 2001 הציע פרופ' כריסטופר פיסטר מאונק ברקלי שבארה"ב ליצור חיישני MEMS מסוג אבק חכם (Smart dust) הפרוייקט החל לתפוס תאוצה ו-DARPA ממנת כיום מחקרים העוסקים בפיתוח זה. האבק החכם הוא סוג של גלגול מודרני לפרוייקט איגלו וויט אשר בו דנו גם בפורום זה ואשר התנהל (לא בהצלחה יתרה יש לומר) בתקופת מלחמת ויאטנם. אלא שאז כוח המחשוב וגודלם של החיישנים (כמו גם בעיות נוספות הקשורות לתפעול) הקשו מאד על השימוש בטכנולוגיה החדשנית. הרעיון וההבטחה הטמונה באבק החכם המודרני הוא ליצור מיקרו חיישנים (שגודלם קטן מאד) ואשר ישדרו סוגי אינפורמציה שונים (ססמי, אלקטרוני ואחר) מאזור נתון בשליטת האויב ויאפשרו תמונה מלאה של המתרחש באותו אזור (כל תנועה של מחבל תיקלט ותועבר אחורה). כמובן שאחת הבעיות הקשות היא פיתוח מקורות אנרגיה חזקים מספיק לחיישנים אלו ויהיו קטנים דיים ועמידים. וכאן נכנסים הננו בטריות לתמונה. מכיוון שניתן ליצור אותן בגדלים קטנים מאד הן עשויות לשמש מקור כוח מעולה למטרה זו אם וכאשר ייבנו החיישנים עצמם יחד עם מערכות השליטה והבקרה המורכבות שלהם.
באופן אישי רעיון הSmart dust נראה בעיני כפתון מעולה אם כי עליו להתגבר על כמה מכשלות בטרם יוכל לצאת לפועל. ראשית פיתוח חיישנים עצמם בגודל ובעלות הרלוונטית. יש לזכור שחיישנים בגודל של אבק עשויים להיות גם מסוכנים (לנשימה). חיישנים גדולים יותר עשויים להיות נתונים להשמדה/זיהוי. כמו כן יש צורך במערך שליטה מתקדם מאד הכולל גם יכולת סינון אינפורמציה לא רלוונטית (הרבה מאד התראות שווא - כלב הולך בשדה), כמו גם אינטגרציה עם אמצעי שליטה ומודיעין קיימים. אם נצליח להתגבר על כל המכשלות וליצור מערכת אמינה שלא ניתן לנטרלה בקלות (לחסום את התדרים שלה למשל) נקבל אמצעי שיאפשר לנו שליטה כמעט מוחלטת במה שמתרחש בתאי שטח שלמים בשטח האוייב מבלי לסכן כוחות מיותרים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.tfot.info/images/stories/nanobatteries_away_with_exploding_batteries/nanobattery-small.jpg]
הכתבה שלנו - ננובטריות מאוניברסיטת תל אביב וראיון עם הצוות שפיתח.
נערך לאחרונה ע"י עידו גנוט בתאריך 16-01-2007 בשעה 21:34.
|