19-02-2015, 13:02
|
|
מנהל פורום צבא ובטחון
|
|
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,952
|
|
מי יחלץ את ה-Seals? השבתת טייסות מסוקי מ"מ של צי ארה"ב
לפני מספר ימים דיווח האתר האמריקאי Fighter sweep כי צי ארה"ב מתעתד לסגור תוך מספר חודשים את שתי טייסות המסוקים למבצעים מיוחדים שפועלות במסגרת NSWCOM - פיקוד המבצעים המיוחדים הימי. הטייסות HSC-84 Red Wolves ו-HSC-85 Firehawks קיימות ופועלות בגלגולים שונים ותחת שמות שונים מאז אמצע שנות ה-60, אז פעלו בוייטנאם בתפקידי החדרה חיפוי וחילוץ למבצעי SEAL ברחבי דרום מזרח אסיה.
בשנותיה הראשונות, הפעילה טייסת מ"מ HAL-3 של הצי מסוקי UH-1/HH-1 אשר שופרו הותקנו וגם חומשו בהתאם לצרכי המשימות הנ"ל. המסוקים החמושים נשאו כמות גדולה של מקלעים ורקטות כדי לחפות על חילוץ לוחמים תחת אש, בעוד מסוקי הסער הותקנו עם מנוף כבל וסולמות גלילה לצורך חילוץ הלוחמים. הטייסת נסגרה בשנת 1972 לאחר הנסיגה, והופעלה מחדש בשנת 1989 עם מסוקי חילוץ ייעודיים HH-60H המבוסס על דגם ימי SH-60F שעבר סדרת התאמות לפעילויות המדוברות ולפעילויות ויכולות חדשות שנוספו עם השנים. בין היתר הותקנו מקלע רב-קני M-134 וחלון נוסף להפעלתו, מערכת תצפית וסימון מטרות AAQ-16 בחרטום המסוק ומערכות שיבוש והטעיה שאינן נמצאות במסוקי צי רגילים. כמו כן נוספה יכולת שיגור טילי הלפייר וחלק מהמסוקים נצבעו בסכימת הסוואה ייחודית. סדרת תמונות מקיפה של המסוק פורסמה באתר Prime portal.
מאז תחילת הלחימה בעירק HSC-84 רשמה רקורד מרשים של 13,000 שעות טיסה שמעל חציין מבצעיות והשאר אימונים ופעילות שוטפת. הטייסת השתתפה ב-1,600(!) מבצעים ופשיטות – סוג פעילות הדורש מקצועיות דיוק וקור רוח רב מצד צוותי המסוקים שלפעמים נכנסים ללחימה בטווחים קצרים מאוד. HSC-85 הופעלה מחדש בשנת 2010 למשימת מבצעים מיוחדים, שנים בודדות לאחר שהושבתה ונסגרה בגלגולה הקודם (HSC-5). יש לציין ששתי הטייסות עמדו במשך יותר משנה וחצי במוקד מאבק תקציבי לוהט בין פיקוד המבצעים המיוחדים הבין זרועי (USSOCOM) ולבין הצי, כאשר הראשון לא מוכן לקלוט מסוק חדש נוסף לשורותיו על כל המשמעות התקציבית והלוגיסטית הכרוכה בכך בעוד השני (הצי) לא מעוניין לתקצב במלואה פעילות הנמצאת מחוץ לליבת המשימות שלו.
אין להקל ראש במשמעות ההשבתה - למרות שמדובר ב"רק" שתי טייסות, בפועל מדובר בחיסול של סל יכולות שלם יחד עם הניסיון המבצעי והטכני שנצבר במהלך שנות הפעלת הטייסות. מדובר בריטואל החוזר על עצמו כל מספר עשורים, כאשר הטייסות המקוריות שפעלו בוייטנאם נסגרו לאחר הנסיגה ונפתחו מחדש מספר שנים מאוחר יותר. מאחר שנדרשו לשרת כמות גדולה של מבצעים - הן של כוחות צי ארה"ב והן של כוחות מ"מ ממדינות הקואליציה וצבא עירק שעבדו איתם – הם נדרשו להעמיד זמינות ושמישות כלים ברמה גבוהה ביותר (שהגיעה בפועל ל-98%!!!). עקב מחסור ביתירות שנבע מכמות מסוקים מוגבלת מהדגם הנתון, הטייסות החזיקו מערך טכני מקצועי ביותר שכאמור חרג במיוחד לטובה מהסטנדרטים הרגילים של הצי. בנוסף מאחר והצפי הגלובאלי לעתיד הקרוב מציג עליה חדה בדרישה למבצעי מ"מ מהסוג בו תמכו הטייסות, היעלמות של סד"כ כלים ייעודי על אנשיו יגרום בהכרח לפגיעה קשה ביכולות מ"מ ולוט"ר של הצי. מחסור עתידי זה מכביד עוד יותר על המצב הקיים בו לאחר עשור וחצי של מלחמה עולמית בטרור בה יחידות לוט"ר/מ"מ תופסות תפקיד משמעותי ואינטנסיבי, קיימת שחיקה קשה במסוקים של כלל טייסות מסוקי מ"מ בזרועות השונות של צבא ארה"ב.
_____________________________________
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל
|