לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 05-04-2013, 18:39
  טל ענבר טל ענבר אינו מחובר  
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
 
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
רואים רחוק:הצצה ליחידה שמביטה מלמעלה על איראן / כתבה וראיון עם מפקד 9900

http://news.walla.co.il/?w=/2689/2630624

ראש אגף המודיעין האלוף אביב כוכבי קרא בדצמבר 2012 למפקד יחידת 9900 ששמה לא הותר עד לאחרונה לפרסום לעלות אל הבמה ולקבל את פרס ראש אמ"ן על פועלה של היחידה במשך השנה החולפת, בדגש על מבצע "עמוד ענן". במהלך הטקס ניסה כוכבי להסביר על מה בעצם הפרס, אך כמה משפטים שקשורים ליצירתיות ולאיומים על מדינת ישראל לא בהכרח הספיקו כדי לתאר את האתגר שניצב מול חיילי היחידה ויכולותיהם שמביאות להצלחות. הרוב מתחיל ונגמר במודיעין על מטרות וככל שהן רחוקות יותר כך הקושי לאסוף עליהן מידע מודיעיני מתגבר. בשלב זה נכנסת לפעולה יחידת 9900.

יחידת 9900 אוספת מידע חזותי ומפענחת אותו. נשמע פשוט. הנשק האמיתי של 9900 נמצא בחלל. הרחק מאוד מאדמת מדינת ישראל. לצורך המשימה הרחבה וחוצת היבשות, פועלים בשירותה לווייני ריגול, סיירי אוויר, כלי טיס מאוישים ולא מאוישים, תצפיות מאוישות ולא מאוישות וסנסורים מתקדמים שלא ניתן לפרסם אודותיהם ברבים. המידע מתנקז לשולחנם של מומחים שיידעו להפוך את הכפר התמים בדרום לבנון למאות מטרות לפני תקיפה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

בקיץ 2010 השלים צה"ל את המהפכה בתחום הריגול לאחר ששיגר בהצלחה את הלוויין אופק 9 שהצטרף למשפחת הלוויינים שפועלים בשירות הצבא וכוללים את אופק 5, אופק 7, ארוס A, ארוס B ואת אחד הלוויינים המתקדמים בעולם המכונה "טכסאר" שהיווה עבור אגף המודיעין בצה"ל קפיצת מדרגה ביכולת לאסוף מודיעין על האויב. אופק 9 מאפשר דגימת מטרות בהיקף גבוה מאוד בתלת ממד, מסוגל לדלג על בעיית עננות, לשדר גם בלילה ובתנאי מזג אוויר קשים, להביא תמונות ברזולוציה גבוהה ולכסות שטחים נרחבים.

הלוויין חג מסביב לכדור הארץ ואוסף מידע מודיעיני על פי פקודות. לדבריו של טל ענבר ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר, "בעוד שביעדים מרוחקים נשמרים הצילומים בלוויין עד לחליפתו מעל שטח ישראל, ניתן לרתום את הלוויינים לטובת מודיעין בזמן אמת, כאשר מדובר בטווחים קצרים (כמו סוריה, לבנון ועזה, א.ב)". כמו כן, מדגיש ענבר, "באמצעות לוויינים ניתן לעקוב אחר פעולות שונות המוכחשות על ידי הצד השני כמו למשל שיגורים כושלים של טילים באיראן".

חיבור יכולות לוויין "אופק 9" ליכולות של ה"טכסאר" ושאר הלוויינים מאפשר להגיע לידי מצב שהמידע מתקבל ברצף משאר הלוויינים והופך את היכולות של אמ"ן לבעלות משמעות רבה כשהם נדרשים לעקוב אחרי מטרות במרחק של אלפי קילומטרים מישראל. לא מדובר רק במתקני הגרעין של איראן, אלא במטרות רבות במזרח התיכון ובעולם שמעניינות את ישראל.

מפקד יחידת 9900 אלוף-משנה י' מספר בראיון מיוחד לוואלה! חדשות על פעילות היחידה הרחק מאור הזרקורים וחושף מעט על המאמץ שמפעילים החיילים מאחורי מסכי המחשב וסביב התצלומים השונים. הוא החל את שירותו הצבאי ביחידת העלית שלדג תחת פיקודו של רב-אלוף בני גנץ, שהיה באותם ימים מפקד היחידה. מאוחר יותר עבר לחטיבת המחקר באמ"ן ומילא שורה ארוכה של תפקידים ביניהם היה ראש הזירה הדרומית בדגש על חמאס, ראש הזירה הצפונית בדגש על חיזבאללה ועד לאחרונה סגן ראש חטיבת המחקר בעל מיקוד לאיראן. לפני מספר חודשים הוא מונה לפקד על יחידה 9900 האחראית להפקת מודיעין חזותי וגיאוגרפי. הגדרה משעממת לאור היכולת בעלת קנה המידה העולמי של חייליה.

9900 משתמשת במגוון של אמצעים טכנולוגיים כדי לאסוף ולהפיק את המודיעין החזותי שהיא מספקת באמצעות תצפיות, כלי טיס בלתי מאוישים שמשדרים בזמן אמת תמונות בחדות יוצאת דופן, גיחות צילום של מטוסי קרב לאזורים מאוימים כמו לבנון ולוויינים שפועלים 24 שעות ביממה 365 ימים בשנה ועוקבים אחרי יעדים במרחק של אלפי קילומטרים מגבולות מדינת ישראל ביניהם איראן. פרס אמ"ן חשף טפח מיכולותיה המודיעיניות והטכנולוגיות הרבות של היחידה שסיפקה תמונה עדכנית ומפורטת של מרחב הלחימה. המידע שסיפקה היחידה, כך טוענים בפיקוד דרום, סייע בפגיעה מדויקת בפעילי הטרור השונים ובתשתיות ארגון החמאס, תוך צמצום הפגיעה בבלתי מעורבים.

"התוצרים של היחידה מורכבים ממגוון רחב של תחומים", מסביר אל"מ י' ומתבונן בחשדנות על שולחנו כדי לראות שלא נותר מסמך מסווג שעלול להיחשף בפני. "זה יכול להיות תשתיות של האויב, תאי שטח שמתוכם צריך לאתר את המיקום של האויב וכשמאותר המקום אנחנו נביא את הפרטים הקטנים והמדויקים ביותר. אין קונץ פטנט במשימה הזו. זו עבודת נמלים שמבוססת על ידע שנצבר שנים".

בעבר נדרשה היחידה לאתר את הצבא הסדיר של סוריה ומצרים ולהבחין אם הצבא העיראקי נע לאזורנו ומה הן כוונותיו. כיום האויב נטמע בלב אוכלוסייה אזרחית, פושט מדים ומעביר את יכולותיו - חמ"לים, אתרי שיגור ומחסני תחמושת - עמוק מתחת לפני האדמה. חיילי היחידה נדרשים לאתר רמזים שיובילו לסודות הכי כמוסים של האויב. בקצה הפעילות יהפוך המידע המודיעיני לסדרת ספרות שיכוילו על ידי טייס הקרב ב"מוח" של טיל לפני שיגורו לעבר המטרה.

"הקרקע היא מושג חמקמק מאחר ומהשמיים הוא יכול להיראות תמים אבל בפועל מדובר במבנה של אויב שחפור עמוק מתחת לאדמה ואנחנו צריכים לתאר ולמקם אותו על המפה. זו משימה סופר מורכבת וקשה", מסביר אל"מ י' ומחייך כשהוא נזכר בתהליך שעובר בידי חייליו עד שהמידע הופך למטרה מאושרת לתקיפה או מוצר שניתן להגיש אותו בפני הדרג המדיני, שמעת לעת מזכיר לכולם שמישהו כאן עובד יום ולילה כשהוא אומר "אנחנו עוקבים בדאגה אחר הנעשה....".

יחידה 9900 לא מתגייסת רק לטובת המחקר ואיסוף מודיעין לבניית בנק המטרות, אלא גם נדרכת לקראת מבצעים מורכבים של היחידות המיוחדות בצה"ל וטייסי הקרב של חיל האוויר. "היום אנחנו יודעים לבנות דגם אמיתי מוקטן של המטרה או לבצע סימולציה בתלת מימד כדי שיבינו הלוחמים כיצד זה יראה בפועל", מסביר אל"מ י' כיצד מתבצעת אחת העבודות הרגישות ביותר ביחידה, "אנחנו משרתים את המטרות מהרמה המטכ"לית ועד לאחרון הלוחמים בשטח בניגוד לעבר שזו הייתה יכולת מטכ"לית בלבד".

"יודעים לספק תצלומי אוויר לרמת השטח בזמן קצר"

מלחמת לבנון השנייה טלטלה את אגף המודיעין לאחר ששקעה ההבנה כי במגירות הצטבר מידע איכותי שלא זרם אל הכוחות בשטח והמידע יכול היה להציל חיים. המשימה להפיל את חומות המידור החלה בעידן האלוף (במיל') עמוס ידלין שהחליט במבצע "עופרת יצוקה" שנציגי יחידת 9900 ישבו בחמ"לים של החטיבות השונות ויסייעו ככל שיידרש בהכנת הכוחות לתמרון ותוך כדי תנועה בפענוח פעילות האויב. האלוף כוכבי קידם את הרעיון בתכנית מטה סדורה שמכונה "מעשה אמן", שנועדה למצות את הכוחות באגף המודיעין לטובת כלל החילות והאגפים בצה"ל.

"הנציג של 9900 יושב עם המג"ד או המח"ט ומסייע לו איזה ציר לבחור, מה המשמעויות של הקרקע שנגלית לעיניו דרך התצלום האווירי והאם נדרש לבחור ציר אחר כי באזור הזה יש מתקנים צבאיים או מבנים רגישים", מספר אל"מ י' ומציין כי הפעילות של היחידה מתבצעת דרך החלל והתצפית, אך כשהם נדרשים לבחון את הקרקע מקרוב הם מגייסים את הגיאולוגים של היחידה. "במבצע 'עופרת יצוקה' היינו צריכים לבחון את הקרקע ולקבוע האם הגשם יגרום לנגמ"שים והטנקים לשקוע בבוץ של עזה. אני חושב שהתשובה שלהם הייתה ברורה לאור מה שהתרחש במבצע".

יחידות השדה למדו בשנים האחרונות להכיר את היכולות של יחידת 9900 והדרישות מהשטח לקראת מבצע ובזמן אמת גברו כדי לשפר את רמת הביצוע של התמרון ויכולות האש. "אנחנו מקיימים ימי עיון משותפים לחטיבות והאוגדות כדי ליצור שפה משותפת. היום אנחנו יודעים לספק תצלומי אוויר לרמת השטח בלוחות זמנים מאוד קצרים", מספר אל"מ י', תוך כדי התייחסות לעובדה שמפקד הפלוגות במלחמת לבנון השנייה קיבלו מפות ישנות לפני הסתערות על הכפרים בדרום לבנון. "התמונה שיקבלו המפקדים משקפת את המציאות בשטח. אנחנו נדע לעדכן אותם עד רמת הבית ומה יש בכל חדר. מה קורה בסביבה בה הם פועלים ומה צפוי להם בדרך. זה נותן ללוחמים המון ביטחון כי הם יודעים לאן הם הולכים ומה מצפה להם. יש לנו היום יכולת צבירת מידע גבוהה מאוד והיא רק הולכת ומשתפרת בסיוע אמצעים טכנולוגים רבים שאוספים מידע. החוכמה היא לא רק לאסוף מידע לעבד ולנתח אותו, אלא להזריק אותו לאן שצריך בזמן אמת. אם יש לנו מידע חיוני על מבנה שנחשף או פעילות מיוחדת של האויב ולא נעביר אותה בזמן, זה לא שווה כלום".

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


העבודה של חיילי 9900 לא מסתכמת רק לפני התקיפה מהאוויר, מהים או מהיבשה, או תמרון הכוחות ללב שטח האויב, אלא גם אחרי התקיפה של המטרה. אל"מ י', מסביר כי אחרי כל פעולה מתבצעת סריקה של האזור על ידי היחידה, "במקרה מסוים אנחנו נבדוק את המבנה או התשתית ונראה האם היא באמת נהרסה ובאיזו מידה. או אם נדרשת תקיפה נוספת. במקרה אחר אנחנו נדרש לשאלה האם הפגיעה הייתה מדויקת או שמא פגענו גם במבנים בסביבה".

מפקד יחידת 9900 נדרש כמעט בכל יום לבחון את סדר העדיפויות של החיילים מאחר והמשאבים שעומדים לרשותו יקרים מאוד והוא מתבקש למצות אותם עד תום אל מול האיומים שרק הולכים ומתגברים בשנתיים האחרונות. "הפעילות שלנו כוללת את תחום האש שכולל בניית בנק מטרות לצה"ל כולו וליווי הפעילות בזמן אמת ותחום התמרון שכולל תכנון אופרטיבי. מהמטרה הכללית של המבצע או ההכנות למלחמה ועד לרמה של איך מגיעים ליעד. אנחנו היום יודעים להמחיש בצורה יוצאת דופן כי נראה את הכפר אליו נדרשים להגיע מכמה זוויות. העבודה שלנו מתחלקת 50% על מעגל ראשון ושני ו-50% על מעגל שלישי (בדגש על איראן א.ב)".

האתגר המורכב ביותר של יחידת 9900 הוא פענוח הממצאים בכפר שמעין הציפור נראה תמים לחלוטין, "כל מחסן 'נדקר' והופך ליעד לחקירה ברגע שאנחנו מבינים שהוא מכיל אמצעי לחימה", מסביר אל"מ י' ומתייחס לקושי לאתר מטרות על אדמת אירן שחלק ממתקני הגרעין שלה חפורים מתחת לאדמה, "מן הסתם פתח אוורור של מתחם תת קרקעי יותר קשה לאיתור אבל זה בהחלט אפשרי. אנחנו נפעיל לוויין ונתחקר כל משמרת ביחידה כדי לראות שאכן בוצעה המשימה שנדרשה מהמפעיל".

יחידת 9900 קלטה בשנים האחרונות מערכות לניתוב ועיבוד מידע שמאפשרות לה למצות את המידע המודיעיני שנאגר בזכות האמצעים השונים בצורה טובה יותר. בכל רגע נתון יכולה היחידה לקבל בקשה מגורמים שונים בצה"ל ובקהילת המודיעין בישראל ולסייע במעקב ותיעוד. בעבר הייתה נדרשת היחידה לעבד תמונה שצולמה מספר ימים לפני הפעולה וכיום היא מסוגלת להעביר את התמונה בזמן אמת על אף שהפעולה שמתבצעת נמצאת במרחק של אלפי קילומטרים. הדינמיקה במזרח התיכון והאיומים המתגברים מחייבים את היחידה לפתח כלים חדשים כאלו שמאפשרים לה לגלות באמצעות צילום, האם הכור בנתנז פועל, האם האוניה פרקה את המשלוח המיוחד לכור ומי הן דמויות המפתח שהגיעו לפקח על המשימה.

אל"מ י' הסביר כי כל פעילות חוצת גבול לא מתבצעת ללא סיוע של יחידה 9900, חלקה אפילו בזמן אמת: "האביב הערבי הוא סוג של טלטלה מכל מה שנדרש מאתנו. אנחנו נדרשים למתוח את עצמנו מקצה לקצה כדי לספק את הסחורה. בעבר היה ברור היכן הוא הצבא הסורי ומה המגמות שלו. היום יש מורדים שאף אחד לא יודע איך לאבחן אותם במדויק ואת מיקומם. זה אירוע הרבה יותר מורכב מלאתר את חיזבאללה שלא בהכרח לובש מדים בלבנון. בכל זאת אנחנו נדרשים לפענח את המתרחש ולעקוב אחרי מה שקורה בסוריה. לשם כך אנחנו יותר גמישים ויצירתיים מבעבר. על איראן אני לא מוכן להרחיב".

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 13-11-2013, 11:07
  טל ענבר טל ענבר אינו מחובר  
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
 
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
יחידת ביון הלוויין של צה"ל – 9900
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "רואים רחוק:הצצה ליחידה שמביטה מלמעלה על איראן / כתבה וראיון עם מפקד 9900"

http://i-hls.com/he/2013/11/9900-th...elligence-unit/

(ההדגשות שלי)

הוגה הדעות הצבאי והאסטרטג הבריטי הנודע סר באזיל הנרי לידל הארט (Basil Henry Liddell Hart), שטבע את המושג "אסטרטגיה של גישה עקיפה", נהג לומר כי "האמת העמוקה ביותר בנוגע למלחמה היא שהקרב מוכרע במוחם של המפקדים היריבים, ולא בגופם של החיילים" וכי "על מנת להצליח בלחימה יש תמיד לשמור על עמימות בנוגע לכוונות, ולהכות באויב באופן שאינו מצפה לו ובמקום שאינו מוכן בו". על בסיס האמירה הזו ניתן לקבוע בוודאות כמעט מוחלטת כי "הקרב בעת הזאת מוכרע במוחם של ממציאים ומפתחי טכנולוגיות מתקדמות המאפשרים הפעלת שיטות לחימה חדשות שרק לפני כמה עשרות שנים נראו כמדע בדיוני רחוק מן המציאות". הוכחה מעשית לנכונותה של התיאוריה הזו היא יחידת המודיעין החשאית 9900, הקרויה בלשון היום-יום הצה"לית "תשע תשע-מאות", או בשפה המכובסת: "יחידת הלוויינות" הפועלת במסגרת "עוצבת המודיעין החזותי" כחלק מאגף המודיעין.

מודיעין חזותי מדויק ומעודכן בזמן אמת - זה שם אמצעי הלחימה המוביל כיום להכרעת הקרב, יותר מאי פעם בעבר. את המודיעין הייחודי הזה מציגה "תשע תשע-מאות" לא רק בפני המנתחים של אגף המודיעין אלא מעמידה אותו לרשותם ולשימושם של מפקדי השטח, כדי שיוכלו לדעת במדויק מה עושה האויב בשדה הלחימה, מעבר לרכסים ובשטחים המתים. את המידע הזה אוספת ומפענחת 9900 כאשר האמצעים החיוניים להשגתו משייטים בחלל, מאות קילומטרים מעל קרקע זירת הלחימה. פרט ללוויינים פועלים בשירותה של 9900 כלי טיס מאוישים ולא מאוישים, תצפיות מאוישות ולא מאוישות וסנסורים מתקדמים המסוגלים לקבוע אם מה שנראה לעין הוא אמתי או בדוי.

המהפכה הצה"לית בתחום השגת מידע אמת מעודכן הושלמה בקיץ 2010, בעקבות השיגור המוצלח של לוויין הביון "אופק 9", שהצטרף למשפחת הלוויינים שפועלים בשירות מערכת הביטחון - אופק 5, אופק 7, ארוס A, ארוס B ואחד הלוויינים המתקדמים בעולם המכונה "טכסאר". ייחודו של "אופק 9" בכך שהוא מאפשר מעקב אחרי מספר רב של מטרות בו זמנית ובתלת ממד, מסוגל להשיג מידע חזותי גם בתנאי עננות, לקלוט ולשדר "ויזואליה" בלילה וגם בתנאי מזג אוויר קשים, להציג תמונות ברזולוציה גבוהה ולכסות שטחים נרחבים. ייחוד נוסף של "אופק 9" – על פי פקודות מן הקרקע ניתן לכוון את עדשות המצלמות אל יעדים שונים ולקלוט את התמונות המצולמות בכל מועד, ולא רק בזמן המעבר של הלוויין מעל שטחה של ישראל. חיבור יכולות "אופק 9" ליכולות של ה"טכסאר" ושאר הלוויינים הביטחוניים הפועלים 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, מאפשר מעקב אחר זירות ומטרות במרחק של אלפי קילומטרים מישראל, כולל איראן.

חיילי יחידת הלוויינים פועלים מתוך בונקרים תת קרקעיים והם שולטים על תחום נרחב בזירת המודיעין המרוחקת, בעוד שלטווחים קצרים מעדיף צה״ל להשתמש במטוסי ביון בלתי מאוישים (כטב״מים). דוגמה ליכולות של 9900 הציג בשנת 2009 מי שהיה מפקד המערך החזותי בצה״ל, אל״מ אלי פולק, בכנס של מכון פישר לחקר החלל בשיתוף משרד המדע. בכנס נחשף סרטון הדמיה בתלת ממד של האתר האיראני להעשרת אורניום בנתאנז, כולל מבנים תת קרקעיים. ״ללא עולם הלוויינות כנראה שלא היינו רואים מה קורה באיראן. היכולת של מדינת ישראל לעבוד בטווחים הללו תלויה בלוויינות״, אמר פולק.

אין זה סוד בעולם כי ישראל היא "מעצמת לוויינים". מדענים ישראלים העוסקים בפיתוח מערך הלוויינות מסבירים כי ״קיימות כיום שבע מדינות הפועלות בחלל על בסיס ידע ויכולת עצמאית". מבחינת איכות הלוויינים והטכנולוגיה הקיימת בהם ישראל ניצבת במקום השני בעולם אחרי ארה״ב, והיא מהמדינות הבודדות אשר גם מייצרת לוויינים מתקדמים וגם את המשגרים שלהם. אחד היתרונות הייחודים של ישראל הוא יכולת פיתוח לוויינים במשקל קל, כמעט בגודל של מקרר ביתי. דוגמה לידע ולהתמחות הישראלית בתחום הלוויינות ניתן ללמוד מן העובדה הבאה: לא מכבר פנתה צרפת בבקשה ללמוד את הטכנולוגיות המתקדמות של ישראל. על פי ההצעה הצרפתית ישראל אמורה לבנות את הלוויין וצרפת את המצלמה. כדי לפתח את המצלמה פרסמה צרפת מכרז בינלאומי. למרבה ההפתעה הזוכה במכרז הייתה ״אל-אופ״ של "אלביט" הישראלית.

באמצעות היכולות של 9900 מעביר צה״ל לידי הכוחות בשטח הדמיה ממוחשבת בתלת ממד של המטרות הנדרשות לצרכי הלחימה. בדרך זו יודעים הלוחמים בשטח לאן בדיוק הם נכנסים, לאיזה תוואי קרקע, היכן קיים מבנה "חשוד" ומאחורי איזה קיר עלול להמתין להם מארב. בנוסף, מעמידה היחידה לרשות הלוחמים מפות מפורטות, לא כצילום לווייני אלא כמפה ממוחשבת בתלת מימד שעליה מסומנות כל המטרות בכל אזור, כולל דרכי גישה לנקודות שונות.

יחידה 9900 מספקת מידע בזמן אמת לכל צרכני המודיעין החל מהדרג הפוליטי והביטחוני ועד לרמת גדודים ואף יחידות קטנות יותר. כיוון של-9900 יש יכולות תצפית למדינות רחוקות, הצרכנים הכבדים של היחידה הם הגורמים השונים במערכת הביטחון. מסביר מפקד היחידה: "המענה למידע המבוקש הוא מידי. כאשר מגיעה בקשה למידע אנו מכוונים עדשת לוויין לאזור המבוקש. כיוון שיש לישראל כ-10 לוויינים, וכל לוויין מקיף את כדור הארץ בערך בשעה וחצי, יש לנו כיסוי לווייני בכל מקום בעולם. מערכת מתוצרת ״אלביט״, למשל, מסנכרנת את פעילות הצילום של הלוויינים לפי סדר מסוים וכך אנו מקבלים מידע בזמן אמת".

יחידה 9900 אינה עוסקת רק באיסוף מודיעין לבניית בנק מטרות, אלא גם נערכת לקראת מבצעים מורכבים של היחידות המיוחדות בצה"ל וטייסי הקרב של חיל האוויר. "היום אנחנו יודעים לבנות דגם אמתי מוקטן של המטרה או לבצע סימולציה בתלת מימד, כדי שהלוחמים יבינו כיצד זה הדברים נראים בפועל", מסביר מפקד היחידה. "אנחנו משרתים את המטרות מהרמה המטכ"לית ועד לרמה של הלוחמים בשטח. זאת בניגוד לעבר שיכולת זו הייתה מטכ"לית בלבד".

ומוסיף מפקד 9900: "יחידות השדה למדו בשנים האחרונות להכיר את היכולות שלנו והדרישות מהשטח לקראת מבצע ובזמן אמת גברו. היום אנחנו יודעים לספק ללוחמים בשטח תצלומי אוויר בלוחות זמנים מאוד קצרים. התמונה שיקבלו המפקדים משקפת את המציאות בשטח. אנחנו מעדכנים את הנתונים כך שכוחות הקרקע מקבלים מידע עד לרמת הבית ומה יש בכל חדר, מה קורה בסביבה בה הם פועלים ומה צפוי להם בדרך. היכולת שלנו איננה רק לצבור מידע ברמה גבוהה אלא גם להזרים אותו לאן שצריך בזמן אמת".

9900 קלטה בשנים האחרונות מערכות לניתוב ועיבוד מידע שמאפשרות לה למצות את המידע המודיעיני שנאגר בצורה הטובה ביותר. בכל רגע נתון יכולה היחידה לקבל בקשה מגורמים שונים בצה"ל ובקהילת המודיעין בישראל ולסייע במעקב ותיעוד. בעבר הייתה נדרשת היחידה לעבד תמונה שצולמה מספר ימים לפני הפעולה וכיום היא מסוגלת להעביר את התמונה בזמן אמת על אף שהפעולה שמתבצעת נמצאת במרחק אלפי קילומטרים.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 31-03-2015, 10:46
  משתמש זכר קרן-אור קרן-אור אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.09.06
הודעות: 10,353
מהאנשים שהביאו לכם את 8200: הכירו את 9900 - האחות הקטנה והשאפתנית
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "רואים רחוק:הצצה ליחידה שמביטה מלמעלה על איראן / כתבה וראיון עם מפקד 9900"

http://www.themarker.com/technation/1.2603595

(הדגשות שלי)

ציטוט:
"9900 מתכללת את העולמות הגיאוגרפיים והחזותיים באגף המודיעין (אמ"ן) ובצה"ל. מתוקף כך, תחת 9900 יש כמה גופים שזה עיקר התמחותם והם עוסקים גם ברובד הטכנולוגי", אומר אל"מ י', מפקד מערך 9900, שבו משרתים כמה מאות חיילים. עד השנים האחרונות היחידה כמעט שלא נחשפה בתקשורת, וכעת היא מגלה מעט פרטים על פעילותה. "9900 היא מיקרו־קוסמוס של אנשים שעוסקים באיסוף מודיעין, טכנולוגיה וגופי מטה", מוסיף י'. [..] 9900 מורכבת מכמה יחידות: הראשונה היא מרכז המודיעין, שעוסק בפענוח, מחקר שטח ומיצוי החומרים לתובנות מבצעיות. פעילות המרכז כוללת ניתוח צירי תנועה, נתוני שטח והבנת משמעויות של איומים. מפענחי היחידה יודעים, למשל, לזהות אמצעי לחימה לפי תמונות אוויריות. המידע שהיחידה מנתחת מגיע מחיישנים בתחום הלוויינות, תצפיות קרקעיות, חיישנים מוטסים, מערכת מידע גיאוגרפית (GIS), וחלק גדול מהמידע מופק ממידע גלוי.

יחידה נוספת היא מרכז המיפוי והגיאו־אינפורמציה, שעוסק במיפוי לצרכים מבצעיים ולשאר הצרכים של צה"ל. יחידת הלוויינות אוחזת בלוויינים המודיעיניים (לא לווייני התקשורת הישראלית), ועוסקת בכל המשימות שלהם לטובת כל הגופים הזקוקים למידע מרגע שיגורם.
[...]

אחד ממושאי הביקורת המרכזיים במלחמת לבנון השנייה היה היצמדות המפקדים הבכירים למסכי הפלזמה בשטח ישראל במקום להיכנס עם הכוחות לשטח. ל–9900 יש כיום תפקיד בהחזרת הכוחות לשטח, עם שילוב המידע ממסכי הפלזמה המפורסמים. "כשראיתי את מסקנות עופרת יצוקה, לחרדתי ראיתי שהן דומות באופן מפתיע למסקנות ממלחמת לבנון השנייה", אומר י'. "מצבנו לא השתפר מספיק. מודיעין השטח, עם כל המשמעויות שלו, הוא הבסיס להכל. אם לא מכירים את השטח, לא יודעים לאן להגיע, איפה אפשר לראות, מה המבנה של הכפר, של המחסן, איפה אפשר להיכנס. לא משנה כמה המודיעין מתוחכם, הכוחות לא יודעים לבצע את המשימה".

בשנים האחרונות מנסים ביחידה לשנות את המצב, ולדברי י', התוצאות כבר נראות בשטח. "דברים שנראו כמו חלום לפני כמה שנים לא היו מתאפשרים בלי הטכנולוגיה. בצוק איתן היינו במקום טוב באמצע בתהליך בניין הכוח הזה, הוכחנו מפגן יכולות סביר לעת הזאת, והוא ממשיך ומשתפר בכל רגע נתון".

[..]
הדוגמה הזאת לשימוש של הכוחות הלוחמים בשטח אינה מקרית. זו התפישה שעומדת מאחורי אחד הפיתוחים המרכזיים ביחידה בתקופה האחרונה, שאף זיכה אותה בפרס ראש אמ"ן ל-2014 על החזון וההישגים עד כה. הפרויקט נקרא "בונים עולמות", והחזון הוא לחבר את עולם המיפוי והגיאו־אינפורמציה וליצור מודל שיאפשר שימוש במשקפי מציאות רבודה, כמו גוגל גלאס, כדי לספק לכוחות בשטח מודיעין בזמן אמת על גבי תמונת המציאות. הכוח יוכל לראות, למשל, מה נמצא בתוך מבנה שמולו הוא עומד - כוחות צה"ל יסומנו בצורה מסוימת, בעוד כוח אויב יסומן בדרך אחרת, וגם ניתן יהיה לקבל את מירב המידע המודיעיני הקיים על תוואי השטח.
[..]

כדי להמחיש כיצד עובדת המערכת, י' מציג הדגמה של כוח הנמצא בסמטה בעזה. באמצעות משקפי מציאות רבודה, אפשר להזרים נתונים לכוח - מה המטרה, לסמן באדום את האויב ובכחול את כוחותינו, מידע בזמן אמת על שיגורים של רקטות בגזרה, ויכולת לראות פנימה לתוך מבנים.

הטכנולוגיה הזאת עוד לא בשלה, וכרגע היא מאפשרת לכוחות להתכונן למבצע לפני שהם מגיעים לשטח. הניסויים במערכת נעשים על גבי מכשיר המציאות המדומה Oculus Rift - מסיכה שמשמשת בעיקר גיימרים למשחקים בסביבה תלת־ממדית. [..]

עד כה נעשה שימוש במכשיר לפני עשרות מבצעים בצוק איתן, ולדברי י', המשוב של החיילים חיובי מאוד: "בעזרת בנייה של עולם וירטואלי, החיילים מקבלים כלים טובים יותר ללמוד את המשימה ולתרגל מקרים ותגובות מול אויב". בשלב הבא של המערכת ישתמשו בה הכוחות בשטח בזמן פעילות באמצעות משקפי מציאות רבודה, בצורה קלה ונוחה, שתיתן כלים ללוחם, לא תפריע לו, ותאפשר לו לתקשר עם סביבתו. ב–9900 לא מתכוונים לפתח בעצמם משקפי מציאות רבודה, אלא להתאים פתרון שקיים בשוק האזרחי.


אני מבין שקשה מאוד לדון בנושאים האלו בפורום, אבל אני רואה שתי נקודות בעייתיות:
- הסתמכות הכוחות על מודיעין חזותי וניתוח שטח ב-9900, כשחלקו יכול היה להיאסף בזמן אמת ע"י הכוח עצמו.

- אני מניח שהצגת כוחותינו על מפה זה דבר קיים (blue force tracker). לשים את זה על מודל 3D (DTM- מפה כולל קווי גובה) לא נשמע לי מסובך במיוחד. נאמר, החברה הזו עשתה את זה על בסיס google earth ב-2006.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 31-03-2015, 22:04
  עידו גנוט עידו גנוט אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 24.09.05
הודעות: 5,542
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "ההתלהבות שלי מאוקולוס ריפט..."

הריפט הסופי יהיה הרבה יותר מרשים מהקרדבורד. אבל זה נושא אחר.

אתה לא יורד לסוף דעתי אבל - מה שיפה הוא שבצה"ל מאמצים טכנולוגיות מדף (אפילו קדם מדף) ולוקחים אותם לכיוון מבצעי - זה יפה לראות. מעניין מה הסיפור מאחורי העניין (אני בטוח שיש סיפור - אולי המתכנת הוא גיימר שהעלה הצעה למפקד לנסות את זה על האוקולוס וכך נולד הפרויקט - היה מעניין אותי לשמוע איך זה נוצר - הסיפורים האלו תמיד מעניינים אותי).
_____________________________________
עידו גנוט, מייסד ועורך ראשי
MegaPixel - אתר הצילום הישראלי
עמוד הפייסבוק שלנו.
www.MegaPixel.co.il
http://lensvid.com/ - אתר סרטוני הוידאו לצלמים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 16-03-2022, 16:32
  הנביא הכפול הנביא הכפול אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.06.10
הודעות: 342
הרצאה: זרקור על אגף המודיעין בצה"ל – פרק א' רקע היסטורי 1962-1948
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "רואים רחוק:הצצה ליחידה שמביטה מלמעלה על איראן / כתבה וראיון עם מפקד 9900"

ד"ר אורי מילשטיין, מנהל אתר "לעומק עם אורי מילשטיין", קיים סדרת מפגשים שבהם הוא משוחח על אגף המודיעין בצה"ל עם סא"ל (בדימוס) אלי דקל. דקל שירת כ־30 שנה בחטיבת המחקר באגף המודיעין. סדרת הרצאות זו מבוססת על ספרו "מודיעין תלוש מהקרקע - הצלחה וכישלון בעבודת המודיעין הגאוגרפי".
בפרק הראשון שלפניכם דקל מציג את ראשיתו הקמתו של אגף המודיעין ואת השינויים שחלו במבנה האגף בשנים 1962-1948. במהלך השיחה עולה עניין המודיעין החזותי ופענוח צילומי האוויר בראשית ימי צה"ל.
ניתן לצפות בהרצאה בקישור:


לצפייה במקור באתר YouTube, לחצו כאן.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 11-05-2023, 14:02
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
"שיתוף פעולה אווירי-מודיעיני": תיעוד ייחודי של תקיפות צה"ל
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "רואים רחוק:הצצה ליחידה שמביטה מלמעלה על איראן / כתבה וראיון עם מפקד 9900"

דובר צה"ל הפיץ תיעוד חדש מתקיפות מבצע "מגן וחץ" אתמול ברצועת עזה, מאחוריו עומדת יחידת "שלף" המשותפת לטייסת 100 בחיל האוויר וליחידה 9900 באמ"ן, "המספקת ליווי חי לתקיפות צה"ל ומבצעת איסוף מודיעין חזותי איכותי". כך יכולות היחידה באות לידי ביטוי בשטח

https://www.mako.co.il/pzm-soldiers...&pId=1898243326

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 03:54

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר