זוהי סקירה שבחרתי לבצע על משחתות ARLEIGH BURKE, הנתונים נאספו מתוך הספר WARSHIPS מאת דיוויד מילר, 2001. זוהי הסקירה הראשונה שלי, אשמח לקבל הערות ותגובות עליה.
ארלי ברק היא אחת מדגמי ספינות הקרב החזקות והיעילות שקיימות כיום, זוהי המשחתת (סיווג DDG ) החדישה ביותר הנמצאת כיום בשירות מבצעי בצי ארה"ב, הספינה הראשונה מדגם זה נבנתה ב 1991 ובנייתן אמורה להמשך עד 2008. הספינה תוכננה להגיע ליעילות של 75% מאחותה הגדולה- סיירת הטייקונדרוגה בעלות של 66% ממחירה, למרות שאין מדד מדויק שהצליח למדוד זאת, ניתן לראות ששתי הספינות כמעט שוות מבחינת יעילות וכח אש, למרות שהטייקונדרוגה כבדה מהברק בכ- 1000 טון.
ייצור הספינה מתחלק ל 3 סדרות- FLIGHT I, II, IIA, קיימים מספר הבדלים בין הסדרות שעליהם אפרט בהמשך, הנתונים הטכניים מתייחסים לסדרה I.
מספר ספינות בשירות- 21
דחי- 6624 טון ריקה, 8315 מזוודת
מימדים: אורך- 153.8 מטר
רוחב- 20.3 מטר
שוקע- 6.3 מטר.
הנעה- 2 מדחפים
4 טורבינות גז ג'נרל אלקטריק 2500 LM, כח כולל של 90000 כוחות סוס
מהירות- 30+ קשר
טווח- 4400 מייל ימי (1.8 ק"מ) במהירות 20 קשר (מייל ימי לשעה)
חימוש- 2 מערכות VLS (מערכת שיגור אנכי) סימן 41, סה"כ 90 טילי נ"מ, 29 בחרטום ו 61 בירכתיים, 8 טילי הרפון, תותח 5 אינץ', 2 מערכות וולקן פלנקס 20 מ"מ, 6 צמ"טים (צינורות טורפדו) סימן 32.
צוות- 337 איש.
גוף הספינה בנוי בעיקר מפלדה, הארובות מאלומיניום וחלקים מהמבנה מחוזקים ב 130 טון שריון קוולאר, ש 70 טון ממנו מקיפים את מרכזי הפיקוד והשליטה בספינה. גוף הספינה רחב ונמוך ביחס לארכה, מה שתורם למבנה ההידרודינמי שלה ומקנה לה יציבות ומהירות מעולות בכל מצב ים.
הספינה תוכננה לשרידות מירבית- מבנה הספינה חמקני ברובו והארובות מכוסות במתקנים שמסננים פליטות אינפרא אדום, מה שמקטין בצורה ניכרת את חתימות הרדאר והחום של הספינה (להערכתי האישית במכ"ם היא תופיע בגודל של ספינת סיור גדולה). הספינה מצויידת במערכת פריירי מאסקר, שעל ידי יצירת מסך בועות מקטינה את רעשי המדחפים וע"י כך מקשה על זיהוי ע"י סונר.
הספינה יועדה לעמוד בתקיפות אב"כ- כל המערכות האלקטרוניות מוגנות נגד פולסים אלקטרו מגנטיים (תוצר לוואי של פיצוץ גרעיני). זוהי הספינה האמריקאית הראשונה שמותקנת בה הגנה נגד נשורת גרעינית או לוחמה כימית/ ביולוגית- במקרה של התקפה כזאת הספינה נאטמת אוטומטית ע"י מנעולי אוויר כפולים (הפתחים בסיפון מועטים יחסית לספינות בגודל זהה) והלחץ בתוך הספינה גדל למניעת כניסה לא מבוקרת של אוויר חיצוני, פתחים מיוחדים מבקרים הזרמת אוויר מסונן לתוך הספינה. ניתן לראות הוכחה לשרידות הספינה בפיגוע בשנת 2000 נגד המשחתת "קול"- למרות הנזק העצום באזור המכונות ומותם של 17 אנשי צוות, יציבות הספינה לא ניזוקה ולאחר שיפוץ היא חזרה לשירות מבצעי.
מערכות החיישנים והנשק מרוכזות במערכת האייגיס D1 SPY שבנוייה מ 4 פאנלים שנמצאים בשני צידי המבנה בכיווני החרטום והירכתיים ונותנים כיסוי מכ"ם של 360 מעלות. כמו כן קיימים מכ"מים נוספים לניווט ובקרת אש ושני מערכי סונאר- מובנה בחרטום ונגרר. מרכז ידיעות הקרב של הספינה נמצא מתחת לקו המים.
חסרון בולט בשתי הסדרות הראשונות הוא חוסר בהנגר לנשיאת מסוקים, למרות זאת קיים מנחת בירכתי הספינה והיא מצויידת באמצעים לתדלוק מסוקים אורחים וחימושם, כמו כן קיים ממשק שליטה ובקרה שמאפשר לקבל נתונים מהמסוק.
סדרה II של הספינה זהה במימדים, ביצועים וחימוש לסדרה I וכוללת מספר שיפורים כמו מיכלי דלק מוגדלים, יכולת לעבד נתוני מידע טקטי שיתופי עם גורמי צבא נוספים (JTIDS)