30-01-2006, 00:12
|
|
|
חבר מתאריך: 02.11.01
|
|
אני אכתוב תשובה שהיא ברמה מסויימת מנוגדת לדברים שכתבו פה קודמיי, אבל לא סותרת אותם. ואני צריך לציין שאני לא כותב על אותו אדם ספציפי, אלא באופן כללי:
קריאת מחשבות או טלפטיה אינם סותרים את חוקי הפיזיקה. חוקי הפיזיקה, והידע המדעי בכללותו, נועדו להסביר את המציאות - המטרה אינה להתאים את המציאות למדע אלא להיפך.
יחד עם זאת, עוד לא נמצאה יכולת מסוג זה שעמדה במבחן מדעי.
אני רוצה להבהיר: לא כל קוראי המחשבות או הידעונים למיניהם הם שרלטנים שמנסים לרמות במודע. ישנם אנשים שמאמינים באמת ובתמים ביכולת שלהם - ויש כאלו שבאמת יש להם יכולות מדהימות, למרות שלא תמיד היכולות שהם מאמינים שיש להם. למשל, רבים מהם מסוגלים להבין רבות על אדם שיושב מולם מתגובות והבעות פנים שרובנו לא נשים לב אליהם. יש כאלו שמסוגלים לקלוט את שינויי הטון הקלים ביותר בשיחת טלפון.
כמובן, יש גם כאלו שסתם זורקים דברים שיתאימו לרוב האוכלוסיה: קיימות תכונות אופי שהן כביכול יחודיות, אבל רבים יסכימו עם מי שיתאר אותם בצורה הזו ("אדם חזק חיצונית אבל רגיש מבפנים"). כנ"ל לגבי אסוציאציות מסויימות (רוב האנשים, כשמבקשים מהם לחשוב על צבע, חושבים על אדום. כלי עבודה - פטיש).
כדי לבדוק דברים מסוג זה, פשוט מסתירים את האותות ואפשרויות המניפולציה (שוב, שלא בהכרח נעשים במודע), וגם משווים את התוצאות, לסיכוי של החיזוי להיות נכון גם באופן אקראי.
לדוגמא, אם רוצים לבצע בדיקת אמינות אדם הטוען שקיימת לו יכולת להבין על אנשים מכתב ידם בלבד, יבקשו מהאדם שאת כתב ידו רוצים לבדוק, להעתיק קטע שאחר כתב. זאת כדי למנוע את "דליפת" אישיות הכותב לתוכן. גם לא יספרו לנבדק שום דבר על האדם שאת כתב ידו הוא מנתח. אפילו האדם שמבצע את הניסוי, לא ידע כתב יד של מי הוא נותן. וכן הלאה.
רוצים לבדוק אם אדם יכל לנחש צבע שאדם אחר חושב עליו? לא יתנו לאדם "החושב" לבחור, אלא יקחו קלפים עם הצבעים ויערבבו.
עד לרגע זה, לא קיים אדם שהצליח להראות את יכולתו גם במבחנים מדעיים אמיתיים.
|