|
29-12-2014, 13:14
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
|
|
שמתי לו פודרה
שמתי לו פודרה\ מאת אביחי בקר עונש הומוריסטי חינוכי שנתן סמל מחלקה מצטיין לטירון הסתיים במעצר הסמל לשלושה שבועות בעקבות התערבות הרמטכ"ל. אפילו הטירונים התארגנו למחות על גזר הדין החמור. זאת הזדמנות להיזכר בטרטורי המ"כ, שאול מופז תחילתה של התסבוכת בשיר ידוע של אביתר בנאי. המקום: בית הספר להנדסה צבאית אי שם בדרום, הזמן: תחילת ינואר. מחלקה 5 פלוגה ד' עמדה למסדר כשמקצה השורה נשמע לפתע הטירון תומר נדב מהמהם להנאתו את "שמתי לי פודרה, צבעתי ריסים, לבשתי שמלה מקושטת כיסים". סמל המחלקה, אסף גול, לא אהב את העבירה המשמעתית והפסיק אותה במבט זועם. כמה שעות אחר כך, כשהם כבר בשטח האימונים, הגיעה עת העונש. סמ"ר סול תפס את הטירון נדב והורה לו "להתגלגל בפודרה". פודרה, למי שלא בקי בהוויה החיילית, הוא החול הטחון של אדמת הנגב. ההיגיון היצירתי שהנחה את גול היה פשוט: מי שחטא בפודרה יכפר בפודרה. מבחינתו זה עונש עדיף על, נניח, עיכוב ביציאה לחופשת שבת. יתר על כן, גול זינק אל החול בעצמו והדגים לטירון מה זה להתגלגל ב פודרה. בגמר ההדגמה פנה מאובק כולו אל נדב והורה לו: "עכשיו אתה". נדב קפץ אל הפודרה והסיפור נסגר. המחלקה חזרה לענייניה.
גם בחלומות הפרועים לא תיאר איש לעצמו שהלקח הקטן שלימד הסמל את פיקודו, שלא היה בו זדון ובטח לא גינוני שררה, יתפתח לכותרת בעיתון של המדינה, פלוס 21 ימי מחבוש לסמ"ר גול. כבר בתחילת כהונתו הכריז הרמטכ"ל שאול מופז על מסע נגד התעללויות, טרטורים, קאדרים, זובורים ושאר צרות שיש בהן כדי להפוך את השירות הצבאי לסיוט מר. "כבודם של החיילים כבני אדם הוא בעינינו ערך עליון. אני עושה כמיטב יכולתי להשריש את זה בצבא. אין לאיש זכות לפגוע פיזית או מילולית בחיילים", חזר מופז והבהיר בעת ביקור בבקו"ם ביולי 99'. הוא שב והדגיש כי סטייה מהנורמה תטופל בתקיפות. כדי לוודא שהוראתו מתמלאת עורך מופז ביקורות פתע ביחידות. בסיור כזה, לפני כתשעה חודשים, התלוננו לפניו טירונים במתקן אדם על מפקד כיתה שהעמיס עליהם ג'ריקנים. המ"כ נשלח לרצות 14 ימי מחבוש.
ביום שלישי בשבוע שעבר, 4 בינואר, נחת מופז בבסיס הטירונים של חיל ההנדסה, הפעם בליווי רון בן ישי, כתב "ידיעות אחרונות". כמנהגו נפגש עם הטירונים ללא נוכחות הסגל. כולם הביעו שביעות רצון מהתנאים ולא העלו אף טענה אחת. רק בערב, לקראת סיום, שמע הרמטכ"ל על פרשת הפודרה. לפי דיווחו של בן ישי הביא לו את המידע סא"ל שנלווה אל הרמטכ"ל. מופז לא התמהמה: "'להדיח אותו מיד ולשפוט אותו', הורה הרמטכ"ל, ואל"מ א' רשם בפנקסו", דיווח בן ישי. עוד באותו הלילה הוזעק גול משטח האימונים. הוא נדהם כששמע במה העניין. בהליך מזורז הוא הוכנס בשמאל ימין למפקד הבסיס, אל"מ אלי פרץ, שם הודה בעובדות אך לא באשמה. המב"ס, כנראה לאור התערבות הרמטכ"ל, הטיל עליו עונש כבד במיוחד: שלושה שבועות מעצר. במאמר שהתפרסם כעבור יומיים ב"ידיעות אחרונות" נעטף מופז במחמאות על ההחלטיות שבה טיפל בעניין. "הרמטכ"ל נגד גלגול בפודרה" היתה הכותרת שלא הותירה ספק מי הטוב ומי הרע. בלשכת דובר צה"ל, שם מנתחים מדי בוקר את האזכורים בתקשורת על פי מפתח של חיובי-שלילי-ניטרלי, לא יכלו לאחל לעצמם סיקור אוהד מזה. "סוד הצלחתו של הרמטכ"ל הנוכחי", כתב בן ישי, "הקפדה על ביצוע הנחיותיו, גיוס ושכנוע בלתי פוסקים של המפקדים הכפופים לו וענישה ללא רתע ברגע שמישהו מפר אחת מהוראותיו או את פקודות מטכ"ל". מלים בסלע. רק גורלו של גול לא העסיק איש.מחאת הטירונים אסף גול, בן רמת השרון, התגייס לצה"ל ביולי 97'. הוא התנדב לסיירת מטכ"ל אך נאלץ לעזוב אחרי שנה וארבעה חודשים בעקבות ירידת פרופיל. לבקשתו הוצב ביחס"פ, יחידת העילית של חיל ההנדסה שייעודה סילוק פצצות. במסגרת זו שירת בלבנון וחתם שנה קבע. לבקשת מפקדיו הוא יצא להדריך את המחזור הראשון שהיחס"פ קלט באופן עצמאי כבר בבקו"ם. חוות הדעת שקיבל בדרך מעידות כי הוא חייל ומש"ק מצטיין, ערכי ואכפתי, "ראש גדול". בסך הכל, היפוכו המוחלט של המתעלל הפוטנציאלי, שנפל קורבן למדיניות גורפת, שלא מבחינה בין עיקר לטפל ובוודאי שלא מבינה הומור. הטירונים שהדריך היו המומים כששמעו ש"המפקד אסי" הנערץ עליהם הושלך למחבוש.
בהתארגנות ספונטנית שאינה אופיינית לטירונים מבוהלים, בקושי חודש בצבא, שיגרה מחלקה 5 בפלוגה ד' מכתב למפקד הבסיס: "עבורנו הוא עדיין וימשיך להיות המפקד המוביל בסגל. בצורה יעילה וללא ויתורים הוא חתר כל רגע ורגע להחדיר לנו את דרך החשיבה היעילה ביותר ולהקנות לנו כלים לעבודה נכונה ומקצועית. הוא שאף וגם הצליח לפרוץ את אופקינו ולעורר את סקרנותנו באלפי נו שאים ומעטים הם המפקדים אשר הטירונים מסתכלים עליהם ביראת כבוד לא רק בגלל היותם מפקדים אלא קודם כל משום היותם בני אדם מיוחדים. "השוני הבולט והמרכזי היה ההתייחסות אלינו כאל חיילים חושבים, אשר אין שום צורך לנסות ולהטיל עליהם מורא, פחד ודרכי ענישה על מנת שיבצעו משימות. להיפך, כל דבר ודבר מוסבר עד לפרט האחרון, כאשר החשוב ביותר הוא להבין את ההיגיון המצוי מאחורי כל דרישה ודרישה ומאחורי כל פקודה ופקודה. אנו הפסדנו בן אדם שדיקדק עד לפרט הקטן ביותר ותמיד הדגים, לימד והסביר, תוך מתן דוגמה אישית אפילו אם זה אומר מצידו להישכב על הפודרה בזינוקי פזצט"א, בזחילות ובגלגולים. "אין גבול לדברים שיכולנו ללמוד ולהחכים ממנו ואנו שמחים כל כך שהתמזל מזלנו להכיר וללמוד ממנו ולו לזמן מועט. מועט, אך משמעותי. המפקד אסי הוא הסטנדרט אליו אנו שואפים ונשאף במהלך שירותנו הצבאי וגם בחיינו הפרטיים האזרחיים. במכתב זה, שבא הישר מלבנו, ביקשנו להביא לידיעתך את אופי הדברים כפי שאנו כולנו רואים אותם ולבקש ממך לנסות כמיטב יכולתך לתקן את העוול שנעשה לאדם שכל רצונו היה לתרום. מאמינים ומקווים שעוד נשוב ונהיה פקודיו של ה מפקד אסי".
את מערכת הצדק הצבאית זה לא דיגדג. אבל מצעד הסולידריות נמשך גם במכתבים נסערים ששלחו הטירונים למתקן הכליאה שבו הוחזק גול. אגרת מספר 1: "המפקד אסי, אני מצטער מאוד על העוול שנעשה לך, כולי זעזוע ואכזבה מהמערכת הצבאית ומהאנשים שנמצאים בראשה". אגרת מספר 2: "לבטא את התסכול, העצב, ההלם והריקנות לא ניתן. דבר אחד בטוח, אנחנו לא נהיה אותם חיילים, אותם אנשים". אגרת מספר 3: "תדע המפקד, שמה שקרה אני מרגיש בושה ממש". אגרת מספר 4: "איזו שטות, איזו השתלשלות אירועים נוראית. איך יתכן שאת המפקד הנעלה ביותר שלנו הפסדנו. תדע, כולנו צחקנו וקיבלנו ברוח טובה את ריקוד הפודרה, כולל תומר נדב. כל כך רוצים בחזרתך".
מכתב מרגש ללשכת הרמטכ"ל מאת אמו של גול, שזעקה על העוול, הובא לעיונו של מופז. עוזרו, אל"מ עמי שפרן, ענה בשמו: "הרמטכ"ל רואה בחומרה רבה התנהגות שאינה עולה בקנה אחד עם נורמת שמירת כבודם של החיילים וזהו מסר וערך שאין כוונה להתפשר בו. לאור האמור לעיל, אין בכוונת הרמטכ"ל להתערב בהחלטת מפקדיו של בנך או בהליך השיפוטי ותוצאותיו". המשפחה מיצתה ערוצי ערר נוספים, מקצינת פניות הציבור ועד הפרקליט הצבאי הראשי. התשובות שהתקבלו לא היה בהן כדי לסייע לגול, שחש נבגד.מעללי מופז דרך ארוכה עבר צה"ל מאז היה רב"ט מופז מ"כ של מחזור נובמבר 67' בגדוד 890, פלוגה ב' מחלקה 1. בעזרת יוצאי הפלוגה, אפשר לשחזר לקט קצר מהטרטורים התקניים שהיו נהוגים בתקופתו. הרמטכ"ל ודאי זוכר את הלילה שבו החלה שנת 68'. בחצות העיר ידידו הטוב ביותר, גם הוא מפקד כיתה, את המחלקה בחזיזים, וכשכל הציוד עליהם הם יצאו לחפש את השנה שעברה. כיוון שלא מצאו, הם צעדו עד עלות השחר. על פי אותו עיקרון נערך מסע שנקרא "עד שהאלונקה תמריא"; עד שלא תמריא אסור להוריד אותה מהכתף. עוד ברפרטואר - "שירי מולדת": אחד נושא את חברו על הכתפיים בעוד המ"כ מלמד אותם, שורה אחר שורה, בסבלנות אין קץ, מזמורי תקומה, עמק וציון. שלא לדבר על תרגילי סדר עם קורות, תמיד בשעות הכי מטורפות. עוד בסיוטים של בית-ליד - "סיבוב לבן קצר" של שבעה ק"מ או "סיבוב לבן ארוך" של 13 ק"מ, כשכל ה"בית" על הגב, והכל בשלוש בלילה. יש אפילו מי שנדרש לרוץ את המסלול כשהוא יחף. היה גם אלמנט ה"ספוטניק" - ריצה סביב המחלקה בעוד היא עצמה רצה. מי שפישל באימון שדאות ביום, נש לח בלילות לכתוב באבנים מסוידות "תגבצצ"ת", כשכל אות נפרשת על מטר לפחות. סיגריה שנשלפה שלא בהפסקת עישון גזרה על המחלקה לכרות בשביל הבדל קבר עמוק שממדיו מטר על מטר על מטר. לישון הם בקושי ישנו אז. חייל שכשל מסר את הנשק לאפסנאות וקיבל לחלופין קשת וחץ. בפלמחים רוקנו המפקדים את העוקב, והטירונים נדרשו לרוץ לחוף הלוך וחזור עם המימיות כדי למלא אותו מחדש, הפעם במי ים.
האגדות הן מסמרות שיער ויש כאלה שקשה להאמין שהתרחשו. למשל מ"כ, עוד עמית של מופז, שבשדה היה מתחקה אחרי טירונים שיצאו לעבר השירותים. אחרי שבחן ותיזמן כמה שניות נדרשות לחייל הסביר כדי להפשיל מכנסיים ולשבת, הוא צפה לעבר התאים וכשניגש לשם טירון כלשהו הוא ירה ירייה בודדת אל הפח, כשהוא מכוון מעל לקומת אדם. אחרון חביב הוא הרס"פ שלקח את המחלקה למסע מהמחנה לעבר ביתה של אהובתו בכפר סבא. הוא עלה לקומה השלישית לרוקן הורמונים והורה לחניכיו: "עד שאני לא יורד האלונקות נשארות על הכתפיים".
התרומה הייחודית של מופז היתה ריצת לילה שהחיילים הוקפצו אליה בלי חגור, נשק, קסדה ופק"ל. סוד החגיגה הזאת התגלה בהדרגה. אחרי 500 מטרים קלילים התגלתה בצד הדרך אלונקה. מה עושה פה אלונקה? השתומם מופז, בואו נפתח אותה. ומיד הנחית עליה פצוע תרגול. אחרי 100 מטר התגלתה מרגמה, אחרי 200 מטר - ג'ריקן, ואחר כך מקלע. מופז, מתברר, פיזר את ההפתעות שלו בעוד מועד. כשחזרו מהסיבוב היה עליהם ציוד בטונות. מעניין מה היה האומר הרמטכ"ל מופז לרב"ט מופז. נכון, הנורמות השתנו, אבל הרשימה הארוכה של מעללי פלוגה ב' ההיסטורית מעמידה בפרופורציה מסוימת את מעשיהם של גול ודומיו ומחייבת את הרמטכ"ל, בטרם הוא גוזר על הדחה בעוון עבירה קלה שבקלות, לבדוק היטב כל מקרה לגופו ולראות כל מקרה בהקשרו המלא.
שיחה עם מפקדים, מהם שכיהנו בעבר הקרוב ומהם שמכהנים בהווה כמפקדי בסיסי טירונים, מבהירה כי הם מסכימים לחלוטין עם תפישתו של הרמטכ"ל. יחד עם זאת, מעיר אחד מהם, "כבר קרה שהגזמתי בענישת מש"קים רק כדי לרצות את הביקורות המטכ"ליות. ממה שאני מתרשם הלכנו רחוק מדי בהגבלות שאנחנו מטילים על מפקדים זוטרים. כשאומרים לי סמלים שאין להם סמכויות לאכוף משמעת, אני בהחלט מבין אותם. היום הם חוששים לדחוף מאחור חייל שמפגר במסע כי זה עוד עלול להתפרש כאלימות".
מפקד אחר רואה את הדברים בצורה מתונה יותר: "החריגות טבועות כל כך חזק, שמתחייבת יד חזקה, ועדיין גם ככה הטירונות קשה מאוד. השפלות זה עניין של הקשר ולא של הגדרה, ברגע נתון אפשר לפרש את זה כך וכעבור שעה זה נתפש לגמרי אחרת. יש גם מצבים שבשביל הטירונים הם קטע של בדיחות דעת, אבל אני רואה אותם כחמורים. קח, למשל, מקרה שהיה אצלי. מ"כ הלך עם החניכים למטבח כדי להכין איתם חביתות. פחות מעשר ביצים לחביתה, הוא צחק איתם, יעלה בעשרים כפיפות שמיכה. היה שם אחד ששם במחבת שמונה והמ"כ הוריד אותו לשכיבות. החבר'ה צחקו, אני שטפתי את המ"כ". אם בכך מסתכמות ההתלבטויות, הרמטכ"ל יכול לטפוח לעצמו על השכם, משימתו להחדרת הקודים הצליחה.
סוף דבר: גול שוחרר מהמעצר כשגמר לרצות את מלוא העונש. הוא ביקש לחזור לאלתר ליחס"פ, לעלות ללבנון, אך הוחזר למחלקת הטירונים שממנה הודח בהוראת הרמטכ"ל. החיילים היו מאושרים עם שובו, גול הרבה פחות. הוא כבר לא יהיה אותו סמ"ר גאה כמו שהיה בטרם פרשת הפודרה.
("הארץ", 11.02.2000)
_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
|
|