|
30-10-2009, 19:04
|
|
|
חבר מתאריך: 24.06.06
הודעות: 13
|
|
קצת היסטוריה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי עבדול אלהזרד שמתחילה ב "סדר בבלגן - היסטוריית השימוש בקלצ'ניקוב בצה"ל?"
רובה קלשניקוב אוטומטי מודל 1947 (ברוסית: Автомат Калашникова образца 1947 года או בקיצור AK-47, המוכר גם בשם קלשניקוב (רבים מבטאים "קלאצ'ניקוב" או בקיצור: "קלאץ'"), הוא רובה סער מתוצרת סובייטית בקליבר 7.62 מ"מ.
הרובה תוכנן על ידי מיכאיל קלשניקוב ואומץ על ידי הצבא האדום בשנת 1947. קלשניקוב היה מפקד טנק בצבא הרוסי במלחמת העולם השנייה, ולאחר שהטנק שלו נפגע הוא נאלץ לצאת ממנו, ולהגיע בכוחות עצמו למקום בטוח. במהלך הלחימה הרגלית הזאת הבין כמה חסר רובה אוטומטי לצבא האדום, בשעה שהגרמנים עושים שימוש מוצלח וקטלני בתמ"ק האוטומטי שלהם (הMP40 שמייסר). בעת שהחלים מפציעתו בבי"ח צבאי קרא ספר על פיתוח רובים וכלי-ירייה, והתחיל לתכנן את הרובה האוטומטי שלו. מאוחר יותר סיפר, שהתכונה החשובה ביותר לדעתו ברובה היא היופי.
הקלשניקוב מצטיין באמינות גבוהה ובעמידות. למרות שבעת פיתוחו היה קל וקצר מרובי התקופה, חסרונו הגדול הוא משקלו הרב (בערך 4 ק"ג לאחר ריקון) וחוסר התאמה לאביזרים מערביים מודרניים. עם השנים נוצרו לו גרסאות נוספות (קת מתקפלת, קליבר 5.56 מ"מ ועוד).
הקלשניקוב הוא הרובה הנפוץ ביותר בעולם ומלבד המספר העצום של רובי AK-47 שנפוצו בעולם, מספר רב של מדינות (בייחוד בגוש המזרחי) ייצרו חיקויים של הקלשניקוב ורובי סער המבוססים עליו. אחד מהם הוא רובה הסער הישראלי גליל, שמבוסס על גרסה פינית של הקלשניקוב המוכרת בשם Valmet.
בגלל תפוצתו הרבה ומחירו הזול, הגיע הקלשניקוב למספר רב של קבוצות גרילה וארגוני טרור, והרובה הפך מזוהה עמם. רוב הכוחות המערביים מעדיפים את סדרת ה-M16 האמריקאית על שלל גרסאותיה ורובים אירופאים כגון FN FAL ,GIAT FAMAS ,G36 ו-SA80.
הרובה מופיע בדגל מוזמביק ובלוגו החזבאללה.
- המודל המקורי הראשוני. נדיר כיום.
AK-47 1952, 7.62x39mm - מודל בעל משקל של 4.2 ק"ג. מותאם להרכבת קת עץ ובעל ציפוי כרום.
AKS-74 (רובה אוטומטי קלשניקוב מודל 1974, בלועזית: Avtomat Kalashnikova model 1974, או בקיצור: AKS-74) - גרסה מחודשת של ה-AK-47 שההבדל ביניהם הוא במעבר מקוטר 7.62x39mm ל־5.45x39mm. הרובה משמש את הכוחות המוטסים הרוסים שכן הקת הוחלפה לקת מתקפלת וחלקי העץ של הרובה הוחלפו בפלסטיק חזק.
AKS-47 - מתאפיין בקת מתכת מתקפלת-מטה, דומה לרובה הגרמני ה-MP40. נישא בעיקר על נגמ"ש ה-BMP-1, כמו גם על ידי כוחות מזוינים.
AK-74U - רובה אוטומטי קלשניקוב מודל 1974 מקוצר. זוהי בעצם גירסת הקראבין של הקלשניקוב, עם קת מתקפלת.
AKMS 7.62x39 מ"מ - דגם מתקפל של ה-AKM, הנישא בעיקר על ידי כוחות מוטסים וצנחנים.
RPK 7.62x39 מ"מ - דגם כבד, בעל קנה ארוך.
AKM 7.62x39 מ"מ - דגם קל של ה-AK-47. שוקל 3.1 ק"ג.
AK-101 - סדרת רובים.
AK-103/AK-104 - סדרת רובים.
AK-107/AK-108 - סדרת רובים.
בסוף שנות ה-90 פותח דגם בולפאפ של הקראבין שנקרא "גרוזה" - סערה. הדגם הזה נמצא בכמויות מוגבלות בשימוש הספצנאזים השונים, הכוחות המיוחדים של רוסיה.
גליל הוא רובה סער ישראלי שפותח על ידי התעשייה הצבאית הישראלית על בסיס רוס"ר Rk 62 הפיני, אשר הינו נגזרת של קלאצ'ניקוב. הגליל שימש כנשק הסטנדרטי של כוחות הביטחון הישראלים בשנות ה-70 ובה-80: הוא היה הנשק התקני של חיל הרגלים הישראלי וחילות השדה של צה"ל במשך כמעט שני עשורים, והיה בשימוש תקופה ארוכה יותר במשטרת ישראל ובמשמר הגבול. נכון ל-2009, גרסאות מקוצרות של הגליל משמשות חיילים עורפיים ותומכי לחימה. גרסה של הנשק בשם "מגל" בקליבר 0.3 קרבין נמצאת בשימוש במשטרת ישראל.
הגליל פותח במטרה להחליף ביחידות החי"ר הצהליות את תמ"ק העוזי ואת רובה ה-FN FAL שהיו בשימוש יחידות אלו במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום הכיפורים. בשנות ה-70 חיפש צה"ל רובה סער ובחן שתי הצעות. בסופו של דבר נבחר הגליל - שתוכנן על ידי תע"ש, יעקב ליאור וישראל גליל - על פני הגל - הרובה של עוזיאל גל, ממציא ה"עוזי" [1], הפיתוח זיכה את ממציאיו בפרס ביטחון ישראל לשנת תשל"ג.
הרובה נכנס לשירות כרובה הסער של חלק מחטיבות החי"ר הצהליות ב-1974 אם כי מספר רובים חולקו עוד באמצע מלחמת יום הכיפורים. כבר מתחילת דרכו בצה"ל, סבל הגליל מתחרות קשה מצד ה-M-16, שסופק לצה"ל בכמויות גדולות ובמחיר זול ברכבת האווירית של מלחמת יום הכיפורים ובתהליך ההצטיידות שהתרחש לאחר אותה מלחמה.
הגליל שימש חלק גדול מיחידות צבא ההגנה לישראל עד לשנות ה-90. בשנת 1993 יצא הרוס"ר כליל משימוש כוחות החי"ר, בעקבות החלטה של מפקדת חילות השדה שקבעה שרובה הM-16 האמריקני עדיף עליו, במיוחד בקליעה ובמשקל. הרובה הועבר ליחידות אחרות, ובמשך שנים שימש כנשקם האישי של חיילי שריון ותותחנים. כיום (נכון ל-2009) משמש בישראל בעיקר את כוחות המילואים ביחידות שריון ותותחנים.
רובי גליל ורובים המבוססים על הגליל מיוצרים גם במפעלים מחוץ לישראל, ונמצאים בהיקפים שונים שימושם של כוחות ביטחון במדינות רבות, בעיקר באמריקה הלטינית. הגליל הוא הרובה הסטנדרטי בצבא קולומביה, המשתמש בכלים מתוצרת חברת אינדוּמיל הקולומביאנית. בדרום אפריקה מיוצר רובה ה-R4, המבוסס על הגליל.
רוס"ר הגליל מבוסס על רובה Rk 62 תוצרת פינלנד, שמבוסס בעצמו על הקלאצ'ניקוב (AK-47) הרוסי, אך נעשו בו מספר שינויים, כגון שינוי קוטר הקליע מ-7.62 מ"מ, קוטר התחמושת הרווחת במדינות ברית המועצות לשעבר, ל-5.56 מ"מ, קוטר התחמושת שבשימוש ארצות הברית ונאט"ו. בנוסף, זכה הגליל למספר תוספות תכנוניות שנועדו להפוך אותו לרובה טוב לשטח עבור החייל הקרבי - אלה כללו דורגל קדמי המשמש גם כקוצץ גדרות תיל ומתאם לירי ררנ"ט. במהלך פיתוח הגליל, יצר ישראל גלילי את רובה ה"בלשניקוב" (ע"ש שם משפחתו הקודם) שהיה קלצ'ניקוב שהוסב לקנה 5.56 וחוברו לו דורגלים. אחת הבעיות ההנדסיות הבולטות שלו היא הכוונת האחורית המורכבת על מכסה גוף הנשק, דבר שגורם ליציאה קלה מאיפוס בכל פירוק של הנשק. בעיה זו היא האחת הגורמים לחוסר הדיוק היחסי של הנשק.
יתרונותיו: אמינות, עמידות לתפעול בתנאי שטח קשים וקומפקטיות (כאשר הקת מקופלת).
חסרונותיו: משקלו הכבד יחסי וחוסר הדיוק שלו לעומת רובה M-16.
רוס"ר R4 הדרום אפריקאי מבוסס על הגליל.
לגליל מספר דגמים:
גליל סטנדרטי - שימש את כוחות החי"ר.
גלילון (גרסה מקוצרת) - שימש את כוחות השריון, תותחנים ומפקדים ביחידות. כיום משמש בעיקר נהגים, ותקופה מסוימת שימש חיילים בבסיסים עורפיים בהם M-16 ארוך היה הנשק הקבוע, כ"מקוצר" למפקדים.
מיקרו-גליל (מג"ל) - הוכנס לשימוש במשטרת ישראל במטרה להחליף את M1 קרבין. דגם זה נועד לענות על הצורך של משטרת ישראל ברובה סער בעל יכולת מודרנית (כגון הM-16, ה-M4, ה-תבור ועוד). המשטרה החלה לחפש רובים שונים שיענו על צרכיה, ולבסוף נבחר המיקרו גליל (מג"ל) שיצרה תע"ש וכיום תעשיות נשק לישראל (IWI). המיקרו גליל מבוסס על הרוס"ר גליל הצה"לי, ובוצעו בו מספר שינויים כגון שיפור המגרעות של הגליל, שיפור המחסניות וקיצור הקנה. עקב בעיות כגון התחממות יתר וחוסר אמינות נפסקה ההצטיידות בו והוא קיים רק במספרים קטנים.
גליל צלפים - גרסה מוארכת ומשופצרת לירי צלפים.
קוטר: 7.62 מ"מ.
משקל: 8 ק"ג (כולל כוונת)
אורך כללי: 1,115 מ"מ.
אורך קנה: 508 מ"מ.
גליל ACE: גרסה מודרנית של הגליל תוצרת IWI המבוססת על מנגנון הפעולה האמין של הגליל אך עם החלפת הקת והמתפסים כדי להקטין את האורך והמשקל, ולהגדיל את נוחות הכלי.
כדי להגביר את המכירות בחו"ל, מוצע ה"גליל" למכירה גם בקליבר 7.62 מ"מ מזרחי.
הקלצ'ניקוב במדינת ישראל
השימוש וההחזקה ברובי קלצ'ניקוב אסורה על פי החוק הישראלי, אך מעבר ברצועת עזה וברמאללה הקלצ'ניקוב נפוץ ביותר ומרבית האוכלוסיה כולל ילדים ובני נוער יודעים לתפעל אותו. בצה"ל מוחזקים קלצ'ניקובים רבים אשר נלקחו שלל ממחבלים, סליקים, אוניות הברחה כגון ה-Karin A, וכו'. ע"פ הודעות רשמיות רובים אלו נמכרים לצבאות חוקיים ברחבי העולם. למרות האיסור על שימוש בקלצ'ניקוב, מפני שהוא אחד מהרובים היחידים בעולם אותם אפשר להכניס למים, נעשה בו שימוש בקומנדו הימי-שייטת 13 בנוסף לגליל ולגלילון.
_____________________________________
טל - אמל"ח
|
|