במאי 1998 בהפתעה מוחלטת ערכה הודו ניסוי גרעיני שכלל סידרה של 5 פיצוצים.
שבוע לאחר מכן פקיסטן ערכה ניסוי גרעיני משלה שכלל סידרה של 6 פיצוצים.
עד אז באופן רשמי רק 5 מדינות השתייכו "למועדון הגרעין" (ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה).
על-פי ניתוחי מומחים, להודו יש בין 100 ל-150 ראשי קרב גרעיניים, אם כי נראה שברשותה אורניום ופלוטוניום כדי לייצר עד 500 ראשי קרב כאלה. פקיסטן, ע"פ הערכות נמצאת מעט מאחור וברשותה בין 25 ל-50 ראשי קרב כאלה, אם כי ישנן הערכות אחרות לפיהן הצליחה להרחיב את הכמות ולהגיע למאה ראשי קרב. בכל מקרה, מה שברור הוא שלשתי המדינות יכולת לגרום נזק רב אחת לשנייה.
המרוץ להשגת יכולת גרעינית:
כבר במחצית שנות ה 60, הודו הייתה הראשונה להתחיל לפתח יכולת גרעינית.
פקיסטן החלה לפתח נשק גרעיני מספר שנים לאחר מכן וזאת לאחר מאמץ אדיר שעשה מנהיגה זולפיקר עלי סלם בוטו שהחזיר לארצו מדענים רבים מכל קצווי העולם ע"מ להשיג פצצה גרעינית איסלמית ראשונה.
שתי המדינות מתבססות על מערך טק"ק לשיגור הנשק הגרעיני שברשותן ונימצאות כבר מספר עשורים בתהליך רכישה, פיתוח וניסויים מתוקשרים של טילים שונים לצורך מטרה זו.
להודים יש את סידרת טילי האגני והפריתווי ולפקיסטנים את הגהורי, שאהין ואחרים.
צבא פקיסטן נחשב לנחות לעומת צבא הודו גם מבחינה איכותית וגם מבחינה מספרית.
בגלל גודלן העצום של המדינות, צבאן מתבסס על חילות האוויר ועל מערך הטק"ק - להודו יש את חיל האוויר הרביעי בגודלו בעולם, סקירה על חיל האוויר ההודי כאן.
מבחינה פוליטית השילטון בהודו יציב במבנה דמוקרטי מסודר שסביר להניח שייקח החלטה רציונאלית במקרה של מתיחות גרעינית לעומת השילטון בפקיסטן שידעה שילטון גנרלים מושחתים וכתוצאה מכך הסיכוי לטעות הוא גדול.
הרקע למתיחות:
באוגוסט 1947 הסתיים שילטון האימפריה הבריטית בתת היבשת ההודית שנשארה מחולקת ל 6 אזורים: הודו, פקיסטן המזרחית, פקיסטן המערבית, בורמה, ציילון (כיום סרי לנקה) וחבל קשמיר.
הודו, פקיסטן המערבית, בורמה וציילון הפכו למדינות ריבוניות, פקיסטן המזרחית (ששאפה לעצמאות) השתייכה לפקיסטן המערבית וחבל קשמיר נותר שנוי במחלוקת (רובו בשליטה הודית ללא הסכמת פקיסטן).
בסיס החלוקה היה אתני-דמוגרפי כלומר הכוונה הייתה שבהודו יהיה רוב של בעלי דת ההינדו ובפקיסטן מוסלמים, כתוצאה מכך נוצר תהליך חילופי אוכלוסין - בפועל כ 15 מיליון בני אדם נאלצו לעבור ממקום למקום.
התוצאה הייתה פליטים רבים שסבלו מעוני, מחלות, אסונות טבע וטבח אתני - סך כל הקורבנות נאמד בכמיליון נפש.
בין הודו לפקיסטן היו 4 מלחמות:
1947 - כוחות פקיסטניים לא רשמיים פולשים לקשמיר, לאחר קרבות עם ההודים האו"ם מצליח להשיג הפסקת אש כששליש משטח קשמיר נותר בידי פקיסטן ושני שליש בידי הודו (כולל עמק קשמיר הפורה).
1965 - כוחות גרילה פקיסטניים פולשים לקשמיר ההודית, צבא הודו הודף אותם. לאחר 5 שבועות של קרבות האו"ם הצליח להשיג הפסקת אש בין הצדדים.
1971 - תושביה הבנגלים של פקיסטן המזרחית התמרדו ודרשו עצמאות בתמיכת הודו, פקיסטן תקפה שדות תעופה ומתקני צבא הודיים בהשראת מלחמת ששת הימים.
תוך זמן קצר הושגה עליונות אווירית וצבאית הודית, אך במשך 9 חודשים צבא פקיסטן טבח במורדים הבנגליים (ע"פ הערכות שונות בין 300,000 ל 3 מיליון הרוגים כולל נפגעי סופת ציקלון שפקדה את האזור באותם ימים) ושוב נוצרה בעיית מיליוני פליטים שברחו מערבה להודו.
בדצמבר 1971 הובס הצבא הפקיסטני ופקיסטן המזרחית זכתה לעצמאות ושינתה את שמה לבנגלהדש.
1999 - שוב כוחות גרילה פקיסטניים (בסיוע לוחמי טאליבן/אל קאעידה) פולשים לקשמיר (אזור קרגיל), אך כוחות הצבא ההודי הודפים אותם.
ההשפעה על ישראל:
מכירת נשק: הודו נחשבת לאחת הלקוחות הכי גדולות (אם לא הגדולה ביותר) של תעשיות הנשק של ישראל ומהווה קטליזטור אדיר בנושא פיתוח הנשק והכנסה כספית נאה.
איראן: קיים חשש שטכנולגיית טילים ו/או גרעין פקיסטנית תזלוג לאיראן (בין אם באופן ישיר או ע"י מתווכי צד ג' או אפילו ע"י גניבה), דבר שיקצר את תוכנית איראן להשגת נשק גרעיני.
יציבות באזור: גם אם לכאורה הודו ופקיסטן רחוקות אלפי קילומטרים מישראל, שימוש בנשק גרעיני הדדי עלול להתפרש ע"י העולם המוסלמי כג'יהאד שיגרום להתלקחות גם אצלינו.
המצב כיום:
שתי המדינות רוכשות ללא הפסקה נשק ובמקביל מעצימות את יכולת הגרעין שלהן, יחד עם זאת לאחרונה ניראה שרוח של פיוס מנשבת ויש רצון מצד שני הצדדים ליישב את הסיכסוך ביניהן בנוגע לגורלו של חבל קשמיר בדרכי שלום.
נשיא פקיסטן פרבז מושארף בשנת 2004 יזם הצעה לפיתרון הסיכסוך שהחלה לקבל רוח גבית ע"י ארה"ב והאו"ם.
אפילוג באווירה של שלום ולא של מלחמה:
ב 01.08.1971 נערך במדיסון סקוור גרדן בניו יורק מופע ה LiveAid הראשון בעולם, המופע הצליח לגייס כ 250,000 דולר למען פליטי המלחמה בבנגלהדש.
את המופע יזם והוביל הזמר והיוצר האגדי ג'ורג' האריסון, יחד איתו הופיעו: אריק קלפטון, בוב דילן, רינגו סטאר, בילי פרסטון, לאון ראסל ואחרים.
ג'ורג' האריסון בעקבות כך ניכנס להיסטוריה כאחד מגדולי שוחרי השלום בעולם, ניפטר ב 29.11.2001 בגיל 58 ממחלת סרטן הריאות ממנה סבל.
שיר הנושא מתוך הקונצרט למען בנגלהדש
הדברים הבאים נכתבים עפ"י הזיכרון בלבד, ייתכן שיש בהם אי דיוקים:
ראוי לציין שב93 נחטפו שישה ישראלים שטיילו בקשמיר ע"י מורדים מוסלמים. המורדים שמחו מאד כשגילו מה יש להם בידיים.
הישראליים החטופים, ארבעה גברים ושתי נשים שירתו רובם ביחידות מיוחדות (נדמה לי שהיו שם מטכ"ליסט וסיירת גבעתי), בהזדמנות הראשונה הם השתלטו על השומרים שלהם, חטפו קלאץ' מאחד מהם וברחו. רק ישראלי אחד (דתי מהרובע היהודי שעוד מעט אזכר בשמו) נשאר בשבי וגם הוא שוחרר כעבור מספר ימים.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "[size=1]הדברים הבאים נכתבים..."
לא יודע למה, אבל אצלי הסיפור הזה קשור למטיילים יוצאי יחידות קרביות שנחטפו בדרום אמריקה ולא בקשמיר (אני לא מדבר על אירוע החטיפה משנת 2003 בקולומביה), אבל בהחלט ייתכן שזה היה בקשמיר.....
אני זוכר ריאיון שנתן אחד החטופים כשחזר לארץ בו הוא סיפר שאכן רובם היו ביחידות קרביות וברגע שהחוטפים הבינו שהם מישראל פתאום נהייתה אצלם המולה.
בשלב מסויים כשהם ישבו על הקרקע והחוטפים כיוונו אליהם כלי נשק (קלאצ'ים) הם הבינו שעומדים לירות בהם, אז מייד אמרו אחד לשני שאין מה להפסיד וצריך להסתער על החוטפים, חילקו ביניהם מטרות וברגע של חולשה עשו את זה.....סיפור מדהים!
על חבל קשמיר יש אזהרת מסע חמורה של המטה למלחמה בטרור ויש לו מקום של כבוד על מפת הטרור האיסלאמי העולמי.
אבל המקום הזה שלדעת רבים מהמם ביופיו מושך אליו מטיילים צעירים רבים וביניהם גם ישראלים.
גורמי הטרור האיסלאמי באזור בחסות אל קאעידה שמבצעים ללא הרף פיגועים נגד השילטונות ההודים מנצלים עובדה זו וביצעו בשנים האחרונות סידרה של פיגועים גם נגד מטיילים (בשבוע שעבר בוצע פיגוע בסמוך לאוטובוס תיירים בסרינגר בירת קשמיר).
אגב, לפעמים החטיפות הן לצרכי שוד כמו במקרה של דרור שק ז"ל שנירצח בחודש שעבר בצפון הודו.
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "[size=1]הדברים הבאים נכתבים..."
הארוע התרחש ב27/6/1991 בעיר האגם סריניגאר שבצפון קשמיר ההודית.
שבעה ישראלים והולנדית נחטפו על ידי שלושה חמושים מארגון איסלאמי.
בעל בית הסירה שישנו בו הלשין עליהם ככל הנראה.
שתי הבחורות, ישראלית והולנדית שוחררו, והחטופים נקשרו והועמדו מול הקיר.
כשהבינו שעומדים להוציאם להורג, השתחררו, השתלטו על נשק אחד והתפתח קרב יריות.
הם הרגו שניים מהחוטפים, שלושה מהחטופים נפצעו וארז כהנא הי"ד, בן מחזור שלי מהתיכון, משוחרר טרי מהצנחנים, נהרג.
כשהם נושאים אתם את הפצועים, הם מצאו מחסה בבית פרטי עד בוא המשטרה ההודית.
במהלך הבריחה אבד הקשר עם יאיר יצחקי, שנשבה מחדש ע"י קבוצה אחרת של ג'יהדיסטים. הוא שוחרר בתום מספר שבועות - זכור לי במעומעם שנתן ראיון מוזר בו הזדהה עם שוביו (אני מתנצל מראש אם אני טועה בנקודה זו).
משרד החוץ הפאקיסטני הודיע בעקבות האירוע כי החטופים היו חברי סיירת מובחרת שזממו לפוצץ מתקן בקשמיר הפקיסטנית שמעבר לגבול.
הודו מפנה אצבע מאשימה לפאקיסטן ולטענתה יש בידיה ראיות לקשר ישיר בין הממשל בפקיסטאן למחבלים שהגיעו מקראצ'י.
כתבה מ Ynet על עליית המדרגה במתיחות בין הודו לפאקיסטן כאן
מצגת מעניינת שערך ה BBC על יחסי שתי המדינות לאורך השנים כאן
חשוב להזכיר כי ביחסים בין השתיים קיים (נוסף לאחרים) גורם נוסף משמעותי והוא סין העממית.
בין הודו לסין קיימת יריבות ארוכת שנים כאשר כל אחת מהן רואה עצמה כהגמון אזורי על בסיס גודלן
הגיאוגרפי והדמוגרפי. במהלך שנות ה-60 וה-70 כל אחת מהן ראתה עצמה כדוברת של העולם ה-3
ועל רקע זה לובתה המתיחות גם כן.
על בסיס היריבות הזו, סין קשרה קשרים עם פקיסטן וסייעה לה בתחומים רבים במיוחד סיוע צבאי. חיזוק המשמעותי הראשון לכך היה ב-1972
כאשר חלה ההתקרבות וההפשרה ביחסים בין סין לארה"ב.
מאז, פקיסטן הפכה למעשה לקליינטית ובת חסות של סין העממית כחלק מהעימות עם הודו וסין ממלאת בו תפקיד חשוב.
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
לכאבי הראש הרבים שפקיסטן גורמת לארה"ב (שיתוף פעולה בכל הדרגים עם הטליבן, מתן מחסה לאל-קעידה, מוקדי איסלם רדיקלי, אנרכיה במדינה גרעינית) נוסף אחד חדש: כלי נשק גרעיניים מבצעיים משונעים בין אתרים ברחבי המדינה בכלי רכב בעלי חזות אזרחית, ללא אבטחה נראית לעין, בתוך התנועה הרגילה.
ציטוט:
According to both Pakistani and American sources, vans with a modest security profile are sometimes the preferred conveyance.
המטרה היא לא (רק) למנוע תקיפות מצד ארגוני איסלם רדיקלי, אלא להתגונן מפני פשיטה אמריקאית. הארגון האחראי לאבטחת פרויקט הגרעין, Strategic Plans Division (SPD), פועל נגד איסוף מידע הודי ואמריקאי על הפרויקט, ולא רק נגד איום הטרור הפנימי.
בשנים האחרונות היו לפחות שישה מקרים של פיגועים כנגד מטרות הקשורות לתוכנית הגרעין הפקיסטנית, למשל:
- נובמבר 2007: פיגוע התאבדות על אוטובוס עובדי בסיס חה"א Sargodha.
- דצמבר 2007: תקיפת אוטובוס בית-ספר ליד בסיס חה"א Kamra
- אוגוסט 2008: פיגוע התאבדות כפול בשערי מפעל התחמושת POF במחוז Wah
מערכת הביטחון האמריקאית חוששת כי נשק גרעיני פקיסטני יגיע לארגוני טרור, כי ידע גרעיני יזלוג למדינה אחרת, וכי פלג קיצוני של הצבא ישתלט על חלק מהארסנל.
כידוע, פקיסטן תלויה במימון אמריקאי מאסיבי וארה"ב זקוקה לשיתוף פעולה פקיסטני בלחימה נגד אל-קעידה והטליבן. למשל, הפשיטה על מעון בין-לאדן באבוטאבד לא היתה מתואמת עם פקיסטן - אבל שעות אחריה, הגופה הוטסה מאפגניסטן לנומ"ט "קארל וינסון" מעל שטח פקיסטן בטיסת מטען שגרתית.
מצד שני, פקיסטן מוטרדת מאוד מההתעצמות ההודית ומהיחסים הקרובים בין ארה"ב והודו, מהפגיעה האמריקאית בריבונות פקיסטנית ומכוונה הודית אפשרית ליצור ברית עם אפגניסטאן נגד פקיסטן (כוונה שהקשר הפקיסטני עם הטליבן אמור לסכל).
האבסורד הוא שהפעולה הפקיסטנית שנועדה למנוע פעולה אמריקאית בעצם עלולה להגביר את הרצון האמריקאי לפעול ולהשתלט על הנשק הגרעיני הפקיסטני.
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "האטלנטיק: פקיסטן- בת ברית מהגיהנום"
אבל פקיסטן גרעינית זה פחות גרוע? מדינה מוסלמית שלא אוהדת את ישראל בלשון המטה, אנרכיה ,טרור קשה וטאליבן שעושה שמות במדינה. האם ישראל לא צריכה לחשוש שבכאוס שהולך שם מישהו פנאט עם חיזיון משיחי יום אחד יקום ויחליט להפעיל את הנשק הזה נגד המדינה הציונית?
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי -TsAcHi - שמתחילה ב "כולנו דואגים מאיראן גרעינית"
"נקודת האור" היחידה בסיפור הוא שהטליבן בגרסה הפקיסטנית שונאים גם את הודים ושיעים (וכמובן את המערב), כך שיש להם עוד מטרות פוטנציאליות.
דרך אגב - גם סין היא תומכת גדולה של פקיסטן (גם בנושא הגרעיני). עוד מקרה של מעצמה שחושבת שאפשר לגדל נחש צפע ולא מבינה שהוא יתקוף גם אותה בסוף.
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי MS_Rogue שמתחילה ב "ישראל נמצאת נמוך בסולם השנאה..."
ובנוסף לכך שפקיסטן לא מתעניינת בנו במיוחד, ארה"ב כבר מודאגת (מאוד) מפקיסטן. קשה לי לחשוב מה ישראל יכולה לתרום לעיניין שם, בפרט אם נשקלל את הנזק המדיני בחשיפה אפשרית של מעורבות ישראלית נגד פקיסטן.
מתנצל על הבורות, וגם על ההקפצה (מקווה שזה בסדר).
מה החשיבות של חבל קשמיר עבור כל אחת מהמדינות? אני סבור שאין למקום משמעות דתית
עבורן, וכן מתקשה למצוא את היתרון האסטרטגי בשליטה על אזור. אשמח אם תאירו את עיניי.
כמו כן, יש סיפור מעניין מאחורי הגרעין ההודי? אמנם אין לי שום מושג בנוגע ליכולות הטכנולוגיות
של המדינה, אך עדיין קשה לי להאמין שהשיגה את היכולות בצורה "טבעית".
ואם כבר הועלה האשכול, יש עדכונים ביחסי המדינות (והגאופוליטיקה)?
בפרסומים רשמיים רוסים עד היום מודים רק בארבע הפלות של המטוסים שלהם. אני נתקלתי בטענה שהופל על ידי Buk לפי גרסה אחת, ו- Osa-AKM לפי גרסה אחרת כאשר במהלך גיחה לילית הנמיך מ- 12000 ל- 4000 מטרים. ספיידר בהחלט יכול להתאים לגרסה השניה ואולי הזיהוי של אוסה היה פשוט שגוי. מצד שני, אולי זאת באמת הייתה אוסה וספיידר היה סוג של wishful thinking
_____________________________________
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Morty
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי The_last_Apachi שמתחילה ב "בפרסומים רשמיים רוסים עד היום..."
ציטוט:
במקור נכתב על ידי The_last_Apachi
בפרסומים רשמיים רוסים ...
זה נחשב פחות או יותר המקור הכי פחות אמין.
בזמן המלחמה הם הודו ב-9 הפלות.
נוח להם לייחס את זה לאש ידידותית או לטילים ממוצא סובייטי.
צריך לקחת את הדברים האלו בזהירות רבה.
כמו שהוזכר כאן, יש רגישות מדינית לאילו טילים הפילו את המטוסים הרוסים.
רשמית הם מעולם לא הודו ביותר מארבע. לפי מחקרים בלתי תלויים, במהלך חמשת ימי לחימה רוסיה איבדה שישה מטוסים ולאחר סיום הלחימה ועוד מספר כלי טיס, ביניהם מסוקים, בתאונות.
_____________________________________
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Morty
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי amiros91 שמתחילה ב "26.02.19 מתיחות בין הודו לפקיסטן ושימוש בחימוש ישראלי"
ע"פ הדיווחים חיל האוויר ההודי תקף באמצעות מטוסי מיראז' 2000 נושאי פצצות ספייס 2000 וטילי פופאיי מתחם של ארגון הטרור ג'ייש מוחמד בתוך פקיסטן, לטענתם מבנים במחנה הושמדו ויש לארגון הטרור כ 200-300 הרוגים. https://www.thehindu.com/news/natio...cle26379607.ece
הפקיסטנים מצידם טוענים שהחימוש פגע באזור מדברי, לא נפגע אף מבנה, אף אחד לא נהרג וחיל האוויר הפקיסטני הגיב מייד, הצליח להפיל שני מטוסים של הודו, לשבות טייס אחד ולהבריח את השאר. https://www.dawn.com/news/1466286
כאמור בהודעה הפותחת יש גם דיווח על הפלת כטב"מ פקיסטני ע"י מערכת דרבי של הודו.
כמו כן יש דיווח על שימוש בכטב"מי הרון של הודו למודיעין אווירי.
בתגובה להודעה מספר 30 שנכתבה על ידי Fang שמתחילה ב "ע"פ הדיווחים חיל האוויר ההודי..."
הדיווח היחיד שנשמע אמין מכל הסלט הזה הוא הדיווח על המיג ההודי שהתרסק.
_____________________________________
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. -Rick Cook
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי amiros91 שמתחילה ב "26.02.19 מתיחות בין הודו לפקיסטן ושימוש בחימוש ישראלי"
לפי הצילום כאן. מטוס 1 לפחות - Hawk הודי.
מקור: https://twitter.com/dr_pakistani
המטוסים שאיבדו במפגן האירובטי היו בצבעי תצוגה.
לכן. כנראה, לא מדובר בצילום מהאירוע של שבוע שעבר..
קיים גם דגם מבצעי\אימון מבצעי.
נערך לאחרונה ע"י TrrOiK בתאריך 27-02-2019 בשעה 09:45.
בתגובה להודעה מספר 37 שנכתבה על ידי double_o שמתחילה ב "נראה שאת המיג-21 הפיל JF-17..."
לא כל כך ברור למה ההודים שלחו מטוסי מיג 21 לאזור בעייתי כזה שיש להם אפשריות הרבה יותר טובות (כמו ה SU30MKI) אז נכון יש להם הרבה מטוסים כאלו , אבל גם אם שולחים את המטוסים האלו כמובילי פצצות (ןאני בספק כי רוב המיגים האלה בקושי טסים) עדיין הייתי מצפה שיצרפו אלהם מטוסי עליונות אוויריות.
נערך לאחרונה ע"י dbe3 בתאריך 27-02-2019 בשעה 19:23.
בתגובה להודעה מספר 39 שנכתבה על ידי The_last_Apachi שמתחילה ב "ממה שהבנתי, טייסת הביזונים..."
עדיין, הודו ידעה שהיא הולכת לתקוף בפקיסטן , הייתי מצפה שלפחות אחרי התקיפה היתה מקדמת כמה מטוסי יירוט מהשורה הראשונה. לא היתה להם שום בעייה להקפיץ נניח משדה התעופה של פונה (במהרשטה) רבעייה או שניים של הSU30.
הכוונה היא לא להקפיץ לתגובה אלה לפרוס טייסת בבסיס קידימי לספק הגנה אוורית. למה פונה (שבסיס האוויר באזור חולק את שדה התעופה האזרחי) ? כי לפחות לפני מספר שנים זה היה היעוד של אחת מהטייסות שם , למה ? להודים הפתרונים.
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. -Rick Cook
Recent imagery of INS Hansa reveals the completion of 3 new Aircraft Hangars adjacent to the runway, possibly to house the #IndianNavy P-8I squadron #India plans to operate from its western shore pic.twitter.com/HzSyIt4Uty