20-11-2005, 03:23
|
|
|
חבר מתאריך: 02.11.01
|
|
אני רוצה לחזק את תשובתך, מלבד ההתייחסות להוריקנים.
יש לנו אפשרות להשפיע השפעה על איתני הטבע (אפילו אם מדובר על קליע ברק, שמשפיע על מהלך הברקים ומגן עלינו במידה מסויימת). ההשפעה אמנם קטנה מאד, אבל היא השפעה.
בנושא התחממות כדור הארץ כתוצאה מפעולת בני האדם, אין מחלוקת בקהילה המדעית. חשוב לציין כי בהחלט קיימים תהליכים שמשפיעים על טמפרטורת כדור הארץ, תהליכים משמעותיים מאד, שיכולים לגרום להתחממות הקיימת כיום - למעשה, במשך רוב קיומו של כדור הארץ, לא היו קרחונים כלל, אז אפשר להגיד שאנחנו אפילו נמצאים בתקופה יחסית קרה... אנחנו גם לא מבינים את כל מנגנוני ההיזון החוזר, כך שלהגיד שאנחנו מבינים הכל בנושא הזה לא יהיה נכון.
אבל המתאם הגבוה מאד בין העליה בפעילות האדם, במיוחד בכל הנוגע לפליטת גזי חממה לבין העליה בטמפרטורה, ברור. ולכן בין מדעני האקלים קיימת הסכמה רחבה שמעשי האדם אחראים לחלק משמעותי בעלית הטמפרטורה במאה האחרונה. זאת, מלבד ממדענים בודדים, שדעותיהם זוכים להד נרחב במיוחד בשל לובי פוליטי בארה"ב.
אני לא רוצה שזה ישמע כהשמצה, אז אני רוצה להדגיש שלא מדובר בהכרח על מדענים שמושפעים מהתעשיה - פשוט מדענים שבדומה כמעט לכל תחום אחר, רואים את אותן העדויות, ומגיעים למסקנות שונות מהמקובל. אבל מדען אחד מתוך 1000, ואפילו מתוך 100, שמגיע למסקנה שונה מהמסקנה של כל האחרים, זה לא "מחלוקת בקהילה המדעית" כפי שמתואר לפעמים.
זה לא אומר שצריך להתעלם מאותם האנשים. להיפך. תמיד טוב שיש מי שמקדיש את החיים שלו כדי להוכיח שמה שיודעים אינו נכון. אם זה לא היה כך, השיטה המדעית לא היתה עובדת. אבל כאשר מדברים על הנושא, צריך להבין את הפרופורציות.
בדומה למקרים אחרים שבהם מעורבים גופים בעלי אינטרס שאינו מדעי נטו, ושמסקנות שהגיעו אליהם בשיטה המדעית אינן מתאימות להן, קיים ניסיון להציג מחלוקת במקום שאינה באמת קיימת.
אין שום ספק שאנחנו רחוקים מלהבין את כל התהליכים המשפיעים על הטמפרטורה באטמוספירה, אבל זה שלא יודעים הכל, לא אומר שצריך להתעלם ממה שכן יודעים... ויודעים המון.
למרות זאת לקשר בין ההוריקנים האחרונים לבין ההתחממות הזו, גם לא נכון. אולי זה קיים. באותה מידה, בהתאם לידע שלנו כיום, זו יכולה להיות מקריות בלבד.
גם כאן, לא נעים להגיד, הרבה מהאחראים על פרסומים מהסוג הזה הם גופים בעלי אינטרס.
אני חושב שיש לגנות כל צד שמנסה לסלף את התוצאות המדעיות לטובתו, ולא משנה כמה האינטרס שלו טהור. בטווח הארוך, אני מאמין שזה רק מזיק.
|