23-11-2006, 22:36
|
תחמושת בע"מ
|
|
חבר מתאריך: 09.03.04
הודעות: 27,743
|
|
תמונות שצולמו השבוע במהלך סיור (מהיר לצערי) במוזיאון אסירי המחתרות שבירושלים (כבד)..
באחד מימי השבוע נדרשתי להגיע לירושלים במסגרת עיסוקי כשעבורי מרבית הנסיעות לירושלים הן הזדמנות נפלאה לעצור לפחות בשוק מחנה יהודה לבצע סיבוב קצר ברגל (רצוי שזה יהייה יום חרפי במיוחד) לספוג קצת מן האוירה המיוחדת ולשוב חזרה לאיזור השפלה, אם יש לי מספיק זמן לנצלו לצרך ביקור באתר כזה או אחר מאותם המקומות שתמיד עוברים לידם ואומרים.... בפעם הבאה.....
הפעם למרות שזמני דחק החלטתי שאחרי לא מעט שנים הגיע הזמן לבקר שוב במוזיאון אסירי המחתרות הממוקם בסמוך למגרש הרוסים (אין עקרונית בעייה של חנייה ואיתור המקום) ולנצל את העניין לפגישה עם "SOLOAVIA" ידידי מהפורום השכן אשר צילם גם הוא לא מעט תמונות שללא ספק איכותיות בהרבה משלי...
למי שלא היה/מכיר - המוזיאון ממוקם למעשה במבנה אשר נבנה בשנת 1864 (שנת סיום הבנייה) ושימש במקור כאכסניה לצליינים נוצריים שעלו לירושלים, בשנת 1917 עם כיבוש העיר בידי הבריטים ריכזו האחרונים את מרבית מבני השלטון שלהם באיזור מגרש הרוסים כשאת המבנה המדובר הם הסבו לצרך שימוש בו כבית סוהר מרכזי.
למרות שבבית כלא זה שוכנו בעיקר אסירים פליליים בתקופת מאבק המחתרות בשלטון הבריטי נכלאו במקום לא מעט מאנשיהן במקום הזה כשחלקם אף הוצאו להורג בחדר הגרדום שבו !
בבית הכלא שוכנו ביחד אסירים מכל המחתרות שפעלו בארץ הן של ה"הגנה" הן מהאצ"ל והן מהלח"י.
בהקשר לאתר הנ"ל ידועים מספר סיפורי גבורה כשבין הבולטים ביניהם הוא סיפור התאבדותם של משה ברזאני ומאיר פיינשטיין זכרם לברכה אשר היו אמורים להיות מוצאים להורג וכן סיפור חציבת המחילה דרכה נמלטו מספר אסירים מתוך הכלא.
התמונות המובאות כאן צולמו כאמור במהלך ביקור שמפאת קוצר הזמן היה קצר מאוד אך לטעמי הן בכל זאת יכולות להעביר את הרושם והתחושה הכללית שניתן לחוש בעת ביקור באתר.
אגב ראוי לציין כי האתר מתוחזק בצורה נהדרת והמוצגים האותנטיים שבו שמורים להפליא ! כל הכבוד !
אז ככה:
החלטתי דווקא לפתוח בצילום של ה"סתתיה" היות והנושא מתקשר לאשכול אחר שפורסם כאן בפורום (ואני מודה שהרעיון הראשון שלי היה בכלל להעלות את התמונה הנ"ל כחידה וממנה לגלגל את האשכול הזה)...
ה"סתתיה" נמצאת סמוך לשביל הכניסה למבנה הכלא ושם למעשה עסקו האסירים בחציבה וסיתות של מציבות עבור החללים הבריטיים (חיילים ושוטרים)שנפלו באיזורינו במהלך מלחמת העולם השנייה והעימותים בא"י. במקום מצויות עדיין מציבות וחלקי מציבות ונראה שכאילו העובדים יצאו להפסקה ותיכף יחזרו (ובכלל הדמיון עובד "שעות נוספות" בעת הביקור באתר הזה) יש לציין כי בית העלימין הבריטי ממוקם ממש לא רחוק - בהר הצופים:
מה"סתתיה" נחזור קצת אחורנית לעבר שער הכניסה למתחם הכלא שנראה כך:
מיד עם הכניסה מימין לשער מוצבת שריונית בריטית ובהמשך מוצבות שתי מציבותיהם המקוריות של משה ברזאני ומאיר פיינשטיין ז"ל :
מתקרבים לכניסה למבנה הכלא כשמשמאלינו ניצב מבנה אשר שימש למגורי סגל השומרים הבריטיים (שימו לב לבנייה היפה):
והנה השער - שער הכניסה למבנה עצמו כשאהבתי במיוחד את העיצוב/שחזור של הכיתוב באנגלית, עברית וערבית בלא מעט נקודות בכלא ששומר וחלקו שוחזר בדייקנות על פי עדויות של אסירים ששהו במקום באותן שנים - פשוט יפה ואמין :
מכאן רצף של תמונות שצולמו בתוך המבנה עצמו כשלחלקן צירפתי הסבר וחלקן פשוט מדברות בעד עצמן, תהינו בסיור:
מיד עם הכניסה מצד ימין נמצאת ויטרינה ובה מספר מוצגים אותנטיים ומעניינים מ"הווי" בית הכלא כגון מכונת כתיבה, אזיקים בריטיים, אלה ועוד... מעניין במיוחד הוא יומן הרישום היומי של (כנראה) קציני המשמרת פרט לכך על הקיר ממול תלוי תקנון בתי הכלא הבריטיים בשפה העברית כשהתמקדתי דווקא בקטעים מאוד מסויימים ממנו..... :
צילום כללי של אחד ממזדרונות הכלא ושל פינת כיבוי אש טיפוסית ושמורה יפה:
צילומים של המטבח, הנגריה (שימו לב לארון המתים) ושאר חדרי עבודה בהם הועסקו האסירים וכן של מרפאת הכלא ומספר חדרי מגורים אופיניים:
החצר - לכלא היו למעשה שתי חצרות האחת יועדה לאסירים הערביים (כולל כמקום תפילה) והשנייה ליהודים, למעשה בהתחלה לא היתה קיימת הפרדה בין שתי קבוצות האסירים ואף ידוע שהקשר בין האסירים היהודיים והערבים היה טוב אך המתיחות ביניהם גברה ככל שימי המנדט הבריטי הלכו והתקרבו לקיצם (למעשה המתח הכללי בארץ גבר גם הוא) לאחר מספר פעמים בהן התרחשו קטטות המוניות בין היהודים לערבים כשאחת מהן (שכונתה "טושה") אף נמשכה שלושה ימים ברציפות ובמהלכה נרצח חובש הכלא היהודי אברהם שוילי ז"ל הוחלט כאמור על הפרדה בין הקבוצות כשלכל אחת הוקצתה חצר טיולים.
חצר הטיולים של הערבים שימשה בין השאר כמקום בו בוצע עונש המלקות.
האסירים היו זכאים לשני ביקורים יומיים בחצר הטיולים כשכל אחד נמשך כחצי שעה.
שימו לב לשני פרטים מעניינים - במתחם הכלא עדיין ניתן למצא לא מעט פרטים משניים מקוריים כגון מכסי ביוב כפי שצילמתי באחת התמונות ופרט מעניין נוסף הוא שעל רצפת שתי חצרות הטיולים נראים בבירור מוקדי פיצוץ של מה שלדעתי הם רימוני יד (ע"פ צורת פיזור הרסס ועומק המכתש הרדוד) !
מתי הושלכו לחצר הכלא רימוני יד? האם במהלך כיבושו על ידי ה"הגנה" במבצע "קלשון" ? מעניין !
שימו לב לעמדת השמירה הצופה לעבר חצר הטיולים /ההלקאה ולמיגון התיל מפני טיפוס:
והנה עוד פרט מעניין - על אחת המרצפות של חצר הטיולים המיועדת לאסירים היהודים מצאתי את הכתובת החרוטה הזו משנת 1947:
ואם בחריטות ואבנים עסקינן - באחד החדרים הצפוניים של הכלא (חדר 23) שוכנו אסירי מחתרות אשר אט אט חפרו מחילה ארוכה לעבר הרחוב העובר כ 10 מטר מגדר הכלא ואף חלקם הצליחו להמלט דרכה !
בחדר זה עדיין נמצאות מספר רצפות עליהן חרוטים שמות של אסירים יהודיים כשחלק מהם אף הוסיפו חריטה של סמלי המחתרות להן השתייכו ! מדהים ומרגש ביותר !!!
והנה השלט המוצב בכניסה אל החדר ועליו חקוק סיפור המעשה (סליחה על איכות הצילום - אינני צלם מקצועי)...
מעל לכל חדר/אולם מצוי שלטים (שלדעתי חלקם מקוריים) שכאלה:
עולי הגרדום:
כאמור בכלא זה קיים חדר גרדום בו הוצאו להורג במהלך התקופה עשרות אסירים אך למיטב ידיעתי לא היו ביניהם יהודים !
האסירים היהודיים שהוצאו להורג נשלחו לשם כך לכלא עכו (אם אינני מדייק אנא תקנו ).
עם זאת היו שני אסירים יהודיים אשר גזר דינם היה אמור להתבצע בכלא זה והם - משה ברזאני ומאיר פיינשטיין ז"ל, השניים הוכנסו בטרם ביצוע גזר הדין לחדר המתנה מיוחד (אחד מתוך שניים)הממוקם בסמוך לגרדום ושם זכו ע"פ החוק וזכויותיהם כאסירים נדונים למוות לביקורו של רב אשר היה אמור להתפלל עמם ולשוחח עמם בטרם ביצוע גזר הדין, במקרה של השניים הכניס להם הרב מספר מצרכי מזון כשביניהם היה מטען חבלה קטן אשר הוסלק בתוך גוף/קליפה של תפוז לאחר עזיבת הרב את הכלא אחזו השניים במטען החבלה/רימון התחבקו תוך שהם מצמידים אותו אל חזותיהם הפעילוהו ומצאו את מותם בטרם הועלו לגרדום.
זהו תמצות הפרטים הקשורים למעשה אמיץ ונורא זה !
בתמונות הבאות נראה החדר בו התאבדו השניים, קיר ההנצחה שבמקום, צילום המכתב שהותירו אחריהם וחדר הגרדום הסמוך ...
בהמשך תמונת חדר ההנצחה לזכרם של עולי הגרדום בו ניתן לעיין בסיפורו של כל אחד מהם.
עד כאן...
כאמור - המוזיאון ממוקם במרכז העיר בסמוך למגרש הרוסים ובית המשפט, אין בעיית חנייה ואין איש שלא ידע להסביר לכם איך למצא אותו !
הביקור במקום מרגש ועם מעט דמיון קל אפילו "להזרק" לתקופה ההיא.......
אישית אני ממליץ וחושב שכל חובב הסטוריה של א"י ותקופת המחתרות חייב לעצמו ביקור במקום(כשביקור ממצה עשוי להמשך כשעה וחצי לפחות) !
מחיר הכניסה למבוגר הוא 10 שקלים ולחיילים/אנשי קבע בחינם.
טלפון המוזיאון - 026233166
בברכה.
לבני.
נערך לאחרונה ע"י לבני בתאריך 23-11-2006 בשעה 22:44.
|