במסגרת שיחזור מסוק אלואט מס.זנב 010 בחברת מנועי בית שמש,עלתה התהייה האם זהו מספרו האמיתי של המסוק.
אני מחפש עדויות של אנשים שראו את המסוק,או מסוקי אלואט אחרים,בשירות פעיל או כאנדרטה באיזה שהוא בסיס,או כאלו שיש ברשותם תמונות של המסוקים מסוג זה.
כל מידע שיועלה כאן יבורך.
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "ברשותי שתי תמונות מתוך ספר בהן נראים שני מסוקי אלואט 2...."
שמועה שגונבה לאוזני מפי תלמיד בהולץ.
הוא אמר לי שמאחר ומועבר אליהם בקרוב מסוק קוברה, הם נפטרים מהאלואט שברשותם כמדומני 012, לפי מה שהוא אמר הוא עתיד להיגרס. מה אפשר לעשות עם זה?
(אני לא יודע עד כמה הוא אמין כי הוא גם טען בתוקף שמקורות יודעי דבר מסרו לו שישראל ממשיכה לפתח את הלביא בסתר, בדימונעה, ויהיה לו מנוע גרעיני...)
אני מנסה לאתר את מספר האלואט שנפגע ונשרף , הטייס היה חמחצר, הוא לא זוכר את המספרץ זה היה כשהטיס את גנדי ז"ל לגדה. חמיצר זוכר שזה היה אחד מהיותר חדשים עם מנוע אסטזו.
היו לנו מהסוג הזה מספרי הזנב כדלקמן:
15,16,17,19,20,22
נשללו מהאפשרות :
16, נשרף ליד התעלה
17, יש לחמיצר תמונה של עצמו עם זה בזמן לאחר המקרה
22, עדיין היה בשירות לאחר המקרה
אכן יש לי את החוברת,עבודה נהדרת.רק שאני מחפש תמונות של ה-010 וחומר עליו.
אקבל בברכה תמונות שלו מכל מי שיש לו באלבום.
לפי הרטוך,הנ"ל היה במוזיאון,עבר לטכני שם צבעו אותו בשחור כ"21" (סימולו הצבאי של הטכני) וחזר למוזיאון שם הופרד בגסות תא הטייס מהגוף.
לאחר הורדת הצבע במקומות שידוע ששם מספר הזנב ומספר היצרן,בדוק וודאי שזהו ה-010 המקורי.
24 במאי 1960:
הטייס "פפה" קוס (נקודה מעל לאות ו) פגע בחוטי מתח גבוה מסוק מס' 03.
לא היו נפגעים, המטוס תוקן וחזר לשרות.
14 ספטמבר 1961:
הטייס יצחק שני איבד שליטה בטיסת אימון על מסוק מס' 09 המסוק התרסק ונשלח לשיפוץ בצרפת.
לא היו הרוגים.
23 אפריל 1964:
בטיסת הדרכה (מדריכים: יואב בר-לב ז"ל ויוסי שחר ז"ל) ירדו נמוך מאד כשבמסוק שני קדטים הם פגעו בעוצמה בקרקע ושניהם נהרגו הקדטים נפצעו קשה.
5 ביוני 1966 :
הטייס מ. ק. בהטיסו את ה-06 בתרגיל טס נמוך מעל קומנדקאר איבד שליטה ופגע בשלשה אזרחים שנפצעו קשה ויותר מאוחר נהרגו. (כנראה שאתה מתכוון לאירוע זה).
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי מיקיטל שמתחילה ב "המסר שלך יוסיפון אינו ברור לי...."
בתקופה שסביב מלחמת ההתשה. כל הגששים שמצאתי שנהרגו בתקופה הצלחתי גם לגלות כיצד הם נהרגו. רק לגבי הגשש חדר אחמד מוסטפא ג'ריפאת שנהרג ב19.4.1970 לא הצלחתי לאתר את נסיבות המוות.
(בבקשה אל תשאל היכן חיפשתי)
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
רקע מבצעי
שנות 1969 - 1970 מלחמת ההתשה בתעלה בעיצומה. קרבות ארטילריה, ירי טנקים, הפצצות וקרבות אויר (משני הצדדים), תקיפות ימיות, מרגמות, נק"ל, פשיטות וחדירות משני צידי התעלה - עניין של יום ולילה לאורך 163 ק"מ של התעלה. הרוגים ופצועים בצידנו. יותר בצד המצרי. טקטיקות ההתשה עליה הכריז נאצר כשנה קודם לכן כשלב לנצחון המצרי המיוחל מתייעלות מדי שעה מדי יום. בשני הצדדים.
צה"ל מנסה לאלתר, להגיב, נוקט בטקטיקות לוחמה וביוזמות משלו.
לאורך התעלה בצידנו כביש סלול שמרחקו הממוצע מקו המים כ- 800 מטר. לעתים פחות לעיתים יותר. כביש מצרי ישן מלא מהמורות ממרגמות, פה ושם הרוס מזחלי טנקים וזחלמי צה"ל שנעו עליו. "כביש התעלה" נקרא. במשך היום הכביש הזה הינו עורק אספקה למעוזים, תיגבור ותנועה לתצפיות או למארבי לילה בין המעוזים. התנועה בו מסוכנת. בלילה כמעט ואין לנוע בו ללא צורך מבצעי ממשי.
צה"ל מרים סוללת עפר לאורך התעלה גובהה 10 - 20 מטר. עיקר מטרתה מניעת תצפית וירי ישירים על כוחותינו שנעו לאורך כביש התעלה. לטווך ארוך יותר היא אמורה למנוע העברת כוחות שריון ורכב לצד המערבי של התעלה ולהקשות על רגלים גם כן. ( לו רק ידענו מה מחכה לנו ביום הדין...).
פשיטות ליליות בתעלה
קומנדו מצרי חודר כמעט כל לילה לשיטחנו, מניח מוקשים לאורך הכביש. מציב מארבים כנגד הכוחות שינועו לוארכו עם בוקר. מניח מארבים ואף מצליח לחטוף קצינים ולוחמים שלנו לאור יום (סגן אבידן - למי שמכיר את הסיפור...).
הסיור הקרקעי הרכוב - הרגלי שאמורים לפתוח את הצירים לאורך התעלה בבוקר ניתקל לא פעם בחוליות מצריות בשטחנו והעסק מסתבך. רכבי סיור אחרים עולים על מוקשים ואנשים נהרגים. מצב עגום.
המצרים גם מחדירים חוליות מודיעין וקציני תצפית וטיווח לשטחנו. אלה חודרים ומתמקמים עמוק יותר על הרכסים או על הדיונות המרוחקות יותר בשטחנו. חוליה פה חוליה שם. קשה למצוא אותם. עצם בגרון.
סיור אויר יומי - אלואט פותח צירי התעלה
במחצית השניה של 69 מחליטים במטכ"ל להפעיל מסוקי סיורבטיסות יומיות לאורך התעלה. מסוק האלואט עונה על הדרישות. תצפית מרחבית מצוינת, ביצועים נוחים מאד למטרה הזאת. הפקודה אומרת שלא ייצא רכב לקו, לא סיור ולא לוגיסטיקה עד שהמסוק גומר גיזרה ומדווח בקוד - גיזרה נקייה.
המסוק ממריא מדי יום ממש עם דימדומים מרפידים. בהתאם לפקודת המשימה נבחר סיור צפון-דרום או דרום-צפון. המסוק מאויש בטייס - מפקד הטיסה והכלי, סייר-אויר (איש מודיעין), ובמקרים רבים (לא תמיד...!) גשש בדואי מיחידת הגששים הצה"לית. לטייס - אקדח, לסייר אקדח ועוזי, לגשש עוזי. מפות, מכשיר קשר ל"ירוקים", מצלמה צהלית קטנה.
ביום "צפון-דרום" הטיסה מתבצעת בגובה של עד 3000 רגל לערך לכיוון בלוזה. משם פונה לכוון מעוז "חממה" שעל הים התיכון (בקוד "יופיטר" - אין ברשותי מפת קוד משנת 69...), מנמיכה לגובה 10 - 15 מטרים והמסוק "מגלח" את הקרקע מערבה עד מעוז "עטיפה" ("יופיטר") הידוע כ"בודפשט" ביוה"כ (קוד "סיריוס"). הסייר והגשש סורקים בעיניהם את שני צידי המסוק ובקרבתו כדי למצוא עיקבות טריים, ולנסות למצוא מטעני צד ורגבי אדמה בלתי שגרתיים. הכל מדווח בקוד לקרקע. כשיגמרו גיזרה וידווחו סיום, ייצא הסיור הרכוב-רגלי ויבדקו מחדש את הנ"צ שאותרו.
מ"עטיפה" פונים בקו ישר מערבה, עד מקבץ שלושת המעוזים הצפוניים ביותר בתעלה "מכסיקו א', ב', ג'" (קוד "יופיטר"), ומשם פונים דרומה. הטיסה מתחת לגובה הסוללה שמימין. מיסתור מירי בכינון ישיר מהצד המערבי של התעלה. טיסה מאמצת מאד. טסים לאורך תוואי במחצית המרחק מהתעלה לכביש התעלה. מרחק של כמאה או מאתיים מטר מהתעלה. הסיור הרכוב בהמתנה למטה. עוברים מעליו. מנפנפים זה לזה לשלום.
מזהים עיקבות חשודים מהלילה. מדווחים ופונים מזרחה נמוך מעל העיקבות. במרחק מה מהתעלה, מתרוממים מעט כדי לבחון אם חוליה בשטח. בגובה כזה ובמהירות האיטית העסק מסוכן מאד. קלצ'ניקוב של קומנדוס שמעבר לדיונה יכול בקלות להפיל מסוק. העקבות ממשיכים 2- 3 ק"מ מזרחה מדווחים לירוקים, מטילים פנל בד כתום לציון המיקום לירוקים וחוזרים להמשך הסיור. חשוב יותר לפתוח את צירי התעלה.
יורדים דרומה , באזור החווה הסינית פירצה רחבה בסוללה. שם מכינים המצרים קבלת פנים למסוק - נ"מ בכינון ישיר מהצד המערבי. מפחיד. יתראו שנית מחר בבוקר....אולי... מגיעים לגיזרת העיר סואץ שבצדה המערבי של התעלה, דרומה ממוצב המזח הידוע. באיזור עיון - מוסה פונים צפון מזרחה בדרך "הביתה" מעל אום-חשיבה ולכיון רפידים. בדרך בודקים כמה מערות ברכס ההר הגבוה. נתפסו שם קטק"ים בעבר. המסוק עולה ל- 3000 ומצנן את היושבים.
למחרת עוד טיסה. הפעם דרום-צפון. אותו המסלול אך הפוך. הפתעות.
סיפור התמונה (למי שעדיין ער...)
המסוק טס באותו היום בסיור צפון-דרום. בדרכו חזרה מהסיור במחצית הדרך לכוון אום חשיבה, לאחר שעבר מעל מוצבי ה"נברונים" (מוצב תותחנים של צה"ל שחלש על גיזרת פורט תאופיק והעיר סואץ בתותחים שהוכנסו לצלע דיונת-הר בדומה לנברונים הגרמנים במלחה"ע ה-II.... להבדיל...) הודיע לו הבקר שדקות ספורות לאחר שחלף מעל הנברונים הותקפו אלה ע"י רביעית סוחויים מצרים. אנשי המוצב ירו במקלעים (בעיקר במא"גים) והצליחו לפגוע בשני מטוסים. טייס אחד נראה צונח בצד המצרי ואילו האחר בשטח שבין הנברונים לתעלה.
המסוק התבקש לחזור , לאתר את הטייס, ובעזרת הגשש לנסות לדובב אותו ולתחקר באם מכינים לנו יום קרב או הפתעות אחרות בהמשך... (המסלול הכחול במפה שמתחת...)
כדי לנסות ולראות את השטח שלפנים ולמצוא את כתם המצנח, נסק המסוק לגובה רב יותר. מהבקרה באום חשיבה הודיעו על "עקרבים" (שם קוד של אז לנעילת מכ"ם של טילי SAM-2 של המצרים). לפי התרגולת צלל לגובה נמוך והמשיך בדרכו, שוב "מגלח" לכוון הנברונים.
משחלף מעל הנברונים, זכה במתחי מקלעים של מגיני המוצב שבדיעבד התברר שחששו שמסוק מצרי נשלח לחלץ את הטייס. הסתבר גם שבלהט הקרב, לא נעשה תאום עם מפקד הסוללה.
המסוק נפגע במיכל הדלק ואחד הכדורים פגע ישירות בראשו של הגשש שישב מאחור. הלה נהרג במקום.
הטייס (שמו גם כן נשכח ממני... מה עושים...??), הצליח להנחית "נחיתה קשה" ב"מישור" שממול הנברונים. הוא והסייר קפצו החוצה וראו שהגשש נשאר - גופו שמוט הצידה. חזרו התירו את רצועותיו וגררו אותו הצידה.
גופתו נראית בצידו הימני של המסוק השרוף.
בחלקה השמאלי העליון של התמונה ניתן לראות את הקומנדקאר שראשון שמגיע לסייע ממוצב הנברונים.
התמונה והתשליל דוהים לי עם השנים. גם הזיכרן.....
ולפני שיעלמו לחלוטין מצאתי לנכון לספר - ולא בגוף ראשון. מורשת או חלום ?
זהו הסיפור למי שעוד טס איתי כאן....
הנה המפה והתמונה:
נערך לאחרונה ע"י מיקיטל בתאריך 08-09-2005 בשעה 04:17.
על ששיתתפת אותנו בסיפור.
על דרך הכתיבה.
על רמת הההגשה המוקפדת כך שהכל ברור לעין (אחרי שכבר כתבת והכל נמחק פעם אחת, התאמצת וכתבת מחדש. השתמשת באפשריות עורך שונות ובתוכנה גרפית וכו').
לא תיכננת את זה אבל, מגיע לך צל"ש (של הפורום), זה הסימן החדש שמופיע לך ליד השם.
שאלות:
האם נכון להבין שאתה סייר האוויר שבסיפור?
האם אתה בטוח בתאריך? הגשש היחיד שמצאתי שנהרג ב69-70 ונסיבות מותו לא ברורות הוא ג'ריפאת הנ"ל (הפעם קישור מדוייק). על כל הגששים האחרים שנהרגו בשנים אלו ניתן למצוא את הנסיבות, ייתכן שבמקרה הזה פשוט כתבו "במרדף אחרי מחבלים" או "בעלות רכבו על מוקש".
מיקדתי את החיפוש במחצית השניה של 1969 (מה1.5.69) ועד סוף המחצית הראשונה של 1970 (עד 1.6.70), הגששים (נוסף לנ"ל) שמצאתי שנהרגו בתקופה זו : סלמאן חסין חמידי שדידה 1 בספטמבר 1969, נפל באזור תעלת סואץ בעלותו על מוקש.
חוסין שיבלי 26 באפריל 1970, נפל בהיתקלות במארב מצרי באזור תעלת סואץ. על גילוי אומץ לב, יזמה ודבקות במשימה שבה נהרג קיבל את עיטור המופת.
(אני מבין שהשמות לא אומרים לך הרבה, אבל אולי תוכל להסתכל בתמונות שבספר יזכור ולזהות את הגשש ההרוג, כך נדע את התאריך).
אתה יכול אולי לנסות יותר לדייק מאשר "במחצית השניה של 69", אולי תוכל לזכור אם מדובר באביב, קיץ או סתיו?
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
היה גם ה-12.
קבל תמונה.
אבל המסוק השרוף אינו ה-07 וגם לא ה-12 מפני שיש לו מנוע "אסטזו" (ומי כמוני יודע לזהות את המנוע...)
ולא מנוע "ארטוסט" כמו ל-07 ול-12
טייס המסוק היה חיים רון כרגע סיימתי שיחת טלפון עימו הוא מחפש את מספר המסוק בספר הטיסות וישלח לי מייל.
הגשש שנהרג היה חאדאר סעידה.
לשמוע את הסיפור מהטייס עצמו זו חוויה....
בתגובה להודעה מספר 41 שנכתבה על ידי קובי כפרי שמתחילה ב "שלום
אני חדש באתר- רק היום..."
בהחלט כן!
אני מבטיח לסות לחבר אותך עם הטייס.
מיקיטל מגיח מידי פעם אל הפורום ואני מניח שיצור איתך קשר.
בנתיים יהיה מעניין מאד לשמוע את הסיפור מנקודת המבט שלך.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
בהמשך לתגובתי הקודמת
באמצע שנות השישים נגנב או נלקח ללא רשות
מסוק אלואט שעקב עומס יתר ביצע נחית ריסוק בנגב
למיטב זיכרוני האנשים בצוות במסוק לא נפגעו
אולם בנחיתה הם פגעו בקבוצת אנשים על הקרקע
(נדמה לי שכמה מהם אם לא כולם נהרגו)
מערכות מודיעין חוזי (IMINT), מערכות חישה גילוי והתרעה - חלל, אויר, ים ויבשה. התנהלות ביטחונית, תעשייתית וחוזית בינלאומית
חבר מתאריך: 08.03.05
הודעות: 2,997
סיפור מעניין ealany -
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי ealany שמתחילה ב "בהמשך לתגובתי הקודמת
באמצע..."
ואשמח (נשמח) לשמוע יותר עליו. אבל תגובתך הקודמת היא הנכונה למרות שהפרטים בידיך אינם ממש נכונים. נחכה ונראה מי עוד יודע מורשת. אכן מדובר בסיני של מלחמת ההתשה... ומה הסיפור ?, מתי ואיפה קרה ?.....
עופר:תמונות נהדרות.יש עוד?....
מבין התמונות שהעלית אפשר לארות כי:
1.רק למסוק 22 יש מנוע "אסטזו",מקרן שמן/אויר אחר,ומנורת ניווט מעל לתקרת תא הטייס,מה שמקרה שהוא מדגם SA-318C
2.למסוק 10 ול 12 יש את האנטנה במגלש הזנב שעליה דנו מקודם,וגם למסוק השרוף.אולם למסוק 10 אין כיום את אותה האנטנה,מה שמביא אותי למסקנה שאותה אנטנה היתה פריקה.אולי זוהי האנטנה לגילוי אותות ממכשיר ה"שרה".
מסוק 22 מצולם על רקע מדברי.יכול להיות שזהו המסוק שנפגע ונשרף.
אינני יודע אם 22 הוא המסוק שהופל (ראה סיפור המעשה שהבאתי כאן...). נכון החולות ברקע נראים כחולות מדבר, אולם למיטב זכרוני בזוית מסוימת אפשר היה למצוא רקע דומה בשדה דב (לכוון הים), באל עריש, וברפידים.
מכיון ששני מכונאים נראים על המסוק "מטפלים" בלהב, וכאלה ישבו ברפידים, ובשדה דב (ולא בבלוזה, טסה, או במקומות אחרים) ייתכן שמדובר ברפידים (בח"א - 3).
אולם אני חייב לציין שהאלואטים היו מתחלפים ברפידים כל שבוע או שבועיים. בכל עת היו 2 מסוקים ברפידים (לפעמים אחד) וכפי שציינתי - הם וטייסיהם התחלפו מדי שבוע או שבועיים. כך שאפילו אם הרקע של 22 שבתמונה הינו רפידים, יהיה זה ניחוש בסבירות נמוכה שזהו המסוק שהופל ב"נברונים".
ונקודה נוספת - קשה לזהות רקע רחוק, מעבר לחולות והשיחים הקרובים - בתמונה הזו שבה מופיע 22. אבל אם אכן הנוף הרחוק איננו הררי, קשה לי לחזות לאיזה כוון פונה המצלמה שכן ברפידים, הרקע כמעט מכל זווית היה הררי במידה זו או אחרת. אבל ייתכן.
אגב להערכתי ה"חברה" הנראים במסוק 14בתמונה הם מכונאים - כנראה בשדה דב. לא היה "האנגר" כזה ברפידים.
נערך לאחרונה ע"י מיקיטל בתאריך 11-09-2005 בשעה 02:13.
אם כבר באלואטים עסקינן אז הרי לכם סיפור מעניין שגיליתי לפני מספר שנים:
לאור הצלחת מסוק ה-Alouette II SE 3130 (Alouette = עפרוני = LARK), הוחלט בחברת Sud-Aviation כבר בשנת 1957 לתכנן נגזרת של המסוק. הרעיון הכללי היה לייצר גרסה אזרחית מהודרת ללקוחות פרטיים ומבוססים, או אם תרצו – מסוק VIP . המסוק החדש היה אמור להיראות "אישי" יותר, רצוי ללא המסבכים החשופים (זנב מוטות) שאפיינו כל כך את הגרסה הצבאית. התכנית היתה להסב את אחד המסוקים הקיימים לגרסה הפרטית האקסקלוסיבית. השם שניתן למסוק החדש העיד על אופי בעליו היעודיים - "Gouverneur" או מושל (פחות או יותר) בעברית. עיקר ההסבה היה קוסמטי בלבד. את מסבך הצינורות האופייני חיפו בפחי אלומניום אשר שיוו למסוק מראה זרמי יותר (בסגנון משפחת מסוקי הבל שתיוצר אחר כך). בתוך הקבינה צופו המחיצות הפנימיות בחיפויים דקורטיביים, רצפת התא כוסתה ע"י שטיח מפואר, ומושבי המסוק שופרו בכך שהוספו להם משענות לראש ולידיים. אולם פרט אחד בעל חשיבות מכרעת לא שונה – המנוע. מנוע הארטוסט artouste II המקורי של האלואט II נותר על תושבתו. המנוע, פרי תכנונו של יוסף שידלובסקי מייסד חברת טורבומקה, אמנם ידע לספק 260 כ"ס אבל כאשר מדובר בהנעת המסוק המקורי עם תוספות "מייפות" ומכבידות - הפך יתרונו הויזואלי של המטוס לבעיית ביצועים חמורה. המסוק סבל מתת הספק, ובשל כך היה נחות בביצועיו מהדגם הסטנדרי של האלואט. יש לציין כי בתקופה המדוברת מנוע האסטזו Astazou החזק יותר (550 כ"ס) אשר הותקן בשלב מאוחר יותר במסוקי האלואט עדיין לא היה בנמצא. בעיה חמורה נוספת שהתגלתה במהלך טיסות הניסוי היתה יציבות המסוק. התברר כי המסוק בתצורתו ה"אווירודינאמית" החדשה הושפע מעקבות הרוטורים (אותם המערבולות שיוצרים הלהבים) שגרמו לתנודות לא רצוניות בטיסת שיוט.
רק מסוק אחד הוסב לתצורת הגוברנר. דגם המסוק סומן כתת סדרה של האלואט 2 , SE3131. מסוק זה בתצורתו החדשה הספיק לטוס 12 שעות בלבד, אשר רובם היו לצרכי ניסוי וחלקם לצרכי שיווק. המסוק השתתף בסלון האווירי ה-18 בלה-בורז'ה שליד פריז ב-30 במאי 1957 מוטס בידי Jean Boulet, הטייס ששבר שנתיים קודם לכן את שיא הגובה למסוקים פעמיים עם אלואט II. ב-14 בדצמבר אותה השנה, זכה המסוק להטיס איש רם דרג במיוחד, נשיא צרפת רנה קוטי René Coty לשדה אורלי לצורך פגישה עם אר"מ נוסף, מקבילו האמריקני, אייזנהאוור, שהגיע לביקור רשמי בצרפת. בשנת 1958 נקלעה חברת Sud-Aviationלמשבר קטן בעקבות עיכובים באספקת מסוקי אלואט 2 ו- Djinn ללקוחותיה ,וכן בשל הקצאתם של משאבים רבים לצורך פיתוח מסוקים חדשים: מסוק אלואט חזק יותר וגדול יותר – האלואט III ומסוק הפרלון – אביו של הסופר פרלון ששירת בחיל. בעקבות הלחץ בו היתה נתונה החברה נזנחה תוכנית הגוברנר, ולקחים שנלמדו ממנה יושמו במהלך תכן מסוק האלואט III ומסוק הפרלון.
לבסוף הוסב חזרה מסוק הגוברנר לתצורת אלואט II, אך הפעם לדגם SE.3180 (שנקרא SA.318C אחרי 1967). דגם זה נבדל מהדגם המקורי, SE 3130, במנוע החדש אסטזו II.
ולמה אני מספר את הסיפור הזה?
מאחר והמסוק ששימש כפלטפורמה של הגוברנר היה אלואט II ששירת לימים בחיל האוויר הישראלי!
המסוק כאמור יוצר במקורו כדגם סטנדרטי (SE 3130) של אלואט II, מספר סידורי 1055, הוסב לדגם הגוברנר SE3131 עם מספר סידורי 01 ורישום אזרחי צרפתי F-WIEA ששונה מאוחר יותר F-BIEA, ולבסוף הוחזר לתצורת SE3180 שתיקרא לימים SA.318C. המסוק הספציפי הזה התגלגל ברבות השנים לשירות בחיל האוויר, שם שירת שנים ארוכות כאלואט 07. לימים מצא את דרכו למוזיאון חיל האוויר, שם הוא מצוי כיום במצב די גרוע. עד לא מזמן הוא הוצב מול המשרדים בפינת ה"ילדים – תשחיטו!" עד שנתפס מקומו ע"י דיפנדר אומלל (אם אני זוכר נכון). מעניין אם מי מאלו שטיפס עליו שם ידע כי גם נשיא צרפת קדם לו כבר.
אגב שימרתי מספר תמונות מענינות מ"פעילות" המסוק הזה בסיורי התעלה בהתשה. אין לי פנאי כרגע למצוא אותם, לסרוק ולהביא תאורים. לאלה מאיתנו שניכונו בסבלנות - בבקשה "המתן".
אגב הטיסות שתארתי בתעלה בוצעו, באותן השנים, גם בבקעה ולאורך "דרך הטישטוש" שלאורך הירדן. האלואטים אף הובילו לא פעם מרדפים בבקעה. לדאבוני כל שיש לי משם הם זכרונות....וגם אלה דוהים עם השנים.... אם למישהו יש תמונות אלואטים מהבקעה בבוידעם - אנא פרסמו (אולי גם אזהה את הבלורית שכבר איננה......).
נשמח מאוד לראות תמונות נוספות שיש ברשותך ברגע שתמצא את הזמן להעלותם לפורום. כמו כן בכדי שגם הסיפורים ישתמרו נשמח אם תעלה אף אותם לכשתוכל. אגב בכדי שלא יקרו עוד תאונות כתיבה מצערות שמעלימות סיפור ארוך בלחיצת כפתור שלא במקום, תרשה לי להמליץ לך לכתוב אותם כקובץ WORD, כך תוכל לשמור אותם במחשב לשימושך בעתיד ללא סכנת מחיקה פזיזה בטעות. כל שידרש כדי להעלות את הסיפור לכאן הן זוג הפקודות העתק והדבק על הטקסט שכתבת במסמך.
אם זה היה חיזוק - היו ממקמים אותו מול הקורה האלכסונית (הרוחבן) כי הוא הכי אנכי לרכיב הלחץ של ה"חיזוק". לעומת זאת הוא נמצא אחרי הרוחבן בנקודה חלשה, שסביר שתקרוס.
_____________________________________
ילדים: קל לייצר - קשה לתחזק
נערך לאחרונה ע"י Soloavia בתאריך 22-09-2005 בשעה 13:41.
בתמונה הראשונה יושב מימין זה אבא שלי שיחיה עד 120 (קרול דרוקר כיום חיים דור) שהיה המכונאי הראשון של ההילרים ולמעשה המכונאי המוטס הראשון בח"א למרות שלא קיבל כנפיים.
בתמונה השנייה הוא יושב לרגלי הטייס.
יש לי את התמונות המקוריות ועוד על ההילר.
אגב התמונה הראשונה צולמה ביום שנציגי הילר עזבו את הארץ וחזרו לקנדה.
בדקתי ברישומי השעות ואני בטוח כי המטוס היה אלואט מספר 16
מנוע אסטזו
המקרה היה באפריל 1970 בעיון מוסא בחלק הדרומי של תעלת סואץ
הגעתי לאזור בהמשך לסיור תעלה ונדרשתי לחפש באותו אזור שרידי
מטוס מצרי עליו ירו טיל הוק בערב קודם
היתה באיזור הוראת אש חופשית כולל התרעה לחדירת מסוקים מצריים
לכן בוצע בערב תאום ספציפי לטיסה זו בנוסף לתאום הסטנדרטי
לסיור תעלה
הופלתי ע"י כוחותנו באמצעות מקלע 05 בעקבות תאום לקוי של
הפיקוד שלא דווח על כניסתי/ הגעתי
וואו איזו הקפצה - וטוב שכך. אשכול מעניין מאין כמוהו. אגב, הגבת לעמוס דור, ולא לחיים רון. עמוס הביא כאן בציטוט את דבריו של חיים רון, כפי שנמסרו אליו אישית.
_____________________________________
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני, לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון - ומהר מאוד חסרים את שניהם." -בנג'מין פרנקלין
ציטוט:
במקור נכתב על ידי Carl Sagan
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"
מסתבר שלא הצלחתי לקרוא את כל האשכולות בפורום
כשהאשכול הזה פורסם אני גרתי בכפר דרום (נדמה לי שב18.7 הייתי לילה אחד בשירת הים), ללא חיבור לאינטרנט.
תמונות יפות.
אבל... איך לדעתך הייתי מוצא אותו בחיפוש?
שים לב שהתמונות הן שלך ואני הבאתי תמונה שאבינועם צילם.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
מישהו יכול לשפוך קצת אור על נסיבות התאונה של אלואט 20?
התמונה נסרקה מבטאון חיל האוויר, אוגוסט 1981, מס' 23 (124).
_____________________________________
Your signature did not follow Fresh's signatures policy, therefore it was automatically erased. Please see the E-Mail which has been sent to you, to learn how to fix this.
חוץ מזה,למסוק שנפגע בתאונה לא עוטפים את ראש הרוטור והמנוע.
אני משער שזו תמונה מעת שיצא משירות ומועבר לאיזה שהוא מקום
ולפי ההרוורד ברקע,אני מרשה לעצמי להחליט שהתמונה צולמה בטכני.
נערך לאחרונה ע"י avinoam19 בתאריך 03-10-2005 בשעה 07:15.
אני לא רוצה להקפיץ את האשכול ההוא שפתח אבינועם בזמנו.
אבל מצאתי לאחרונה בין התמונות הישנות, את שתי התמונות הללו של האלואט המדובר מס' 16.
אין לי מושג היכן זה צולם ואין לי אפשרות לשאול את המצלם (הוא בגן עדן...)
מקווה שעזרתי במשו.
אלא מנחת רוה"מ הישן. נמצא בדיוק מול משרד רוה"מ ומול גבעת הג'וינט (לא קשור לסמים - צומת הכניסה לאונברסיטה העברית - גבעת ר"ם) - מוכר כיום גם כ"גבעת ההפגנות".
הבתים ברקע - בתי שכונת קרית משה.
המנחת הפסיק לפעול באמצע שנות ה-80.
_____________________________________
ילדים: קל לייצר - קשה לתחזק
נערך לאחרונה ע"י Soloavia בתאריך 06-07-2008 בשעה 12:53.
האשכול עליו אתה מדבר היה אחד המרתקים בפורום. מספורים טכניים על זנב המסוק למלחמת ההתשה וחזרה.
אתה יכול להגיב שם ישירות (עמוס דור חשף שם גם את שמך המלא).
עכשיו אחרי כל כך הרבה שנים, אתה גם יכול לשלוח מסר אישי ל "מיקיטל", שכנראה מכיר את סייר האויר שלך באותה טיסה.
_____________________________________
טל
נערך לאחרונה ע"י Tal53 בתאריך 05-07-2008 בשעה 03:42.
אני הייתי המ"מ שחייליו איבטחו את סוללת הנברונים באותו אירוע טרגי.
חייל שלי בעמדת נ"מ ירה צרור מאג אחד שהדליק את המסוק.
יתר על כן- בתחילה היינו בטוחים שהפלנו מסוק מצרי ואני כמעט שיריתי בטייסים שנחלצו מהמסוק הבוער.
אני הייתי הראשון שהגיע אליהם.
אני חדש באתר והייתי מעונין לספר את הסיפור וגם לדבר עם הטייס.
הייתי מוצב עם מחלקתי לאבטחת סוללת נברון (המסול היה אלחנן טננבאום).
ביום שלפני האירוע הותקפנו על ידי שני סוחויים מצריים . בימים ההם היו תקיפות אויריות מתרחשות בגובה נמוך ולכן היה משקל רב לאש נקל כנ"מ (הנקל היה כולו נותבים) והנשק הסטנדרטי היה מאג בקצב אש מירבי ושרשראות כדורים ארוכות מאד.
התירגולת היתה ליצור ארגז אש שירתיע את הטייסים ולשם כך היו 4 עמדות מאוישות עם כדור בקנה , כאשר בכל אוושה קלה יש לפתוח באש תופת.
ההוראה היתה לפתוח באש על כל מטוס שרואים (אלא אם כן הודיעו לנו אחרת)
וכך אכן קרה- הותקפנו עם אור אחרון, החיילים הגיבו מיידית והמטוסים שזרקו שתי פצצות (0.5-1 טון?)החטיאו.
מחוץ למוצב נפערו מכתשי ענק וכל הגזרה דיברה על כך.
באותו יום התרחשו תקיפות נוספות, לידינו הותקף מעוז המזח ושם ירה מ"מ הטנקים ירון במקלע מפקד על המטוסים. אחד מהמטוסים לא התרומם מהצלילה והמשיך בקו ישר לתוך גבל עתקה...
בערב קיימתי שיחת מחלקה ושיבחתי את התגובה היעילה.
ועכשיו לבוקר האירוע..
את ציר התעלה היה פותח צוות קרב שכלל זחלמים, טנקים , מסוק אלואט ופייפר וכל זאת כדי לאתר מארבים או מטענים שהונחו בלילה.
המסוק מעולם לא התקרב למוצבים אלא ריחף מעל כביש התעלה.
עם אור ראשון בבוקר (אני כבר כמעט הלכתי לישון) נשמע רעש מטוס במרחק אפס מהמוצב וחייל בעמדת נ"מ הבחין הבמסוק . הוא פתח באש ובצרור הראשון הדליק אותו.
כשיצאתי החוצה ראיתי רק עשן שחור מתאבך מעבד לדיונה וצהלות החיילים- הפלנו מסוק מצרי..
עליתי על זחלם ודהרנו לכוון המסוק כאש ר אני דורך את כל הנשקים כדי למנוע מהטייסים המצריים להמלט.
כשנוצר קשר העין עם המסוק הבוער והלב התפוצץ מבפנים, יכולתי לראות שני אנשים גוררים גופה החוצה מהמסוק הבוער.
הגשש שנהרג היה חאדר- גשש אגדתי בגזרה.
הטענה היתה שהטייס רצה לבחון מקרוב את מכתשי הפצצות ...
את המשך הקו שלי- עוד מספר חדשים- עשיתי בסיורי המיתלה כאשר מסוקי אלואט מרחפים מעלינו, פותחים את הציר , מזהים חדירות קומנדו מצרי ועושים מלאכת קודש בהעברת התראות לסיורי פתיחת הציר.
בתגובה להודעה מספר 121 שנכתבה על ידי קובי כפרי שמתחילה ב "סיפור (חלקי) - הפלת האלואט בנברונים"
תודה רבה קובי.
אם הבנתי נכון פיקדת על מחלקת חי"ר? מאיזו חטיבה?
אתה מאשר שהגשש שנהרג הוא חאדר ג'ריפאת. נראה לי מתאים לעדכן את ספר היזכור שהוא נהרג בהתרסקות מסוקו מאש כוחותינו בפעילות מבצעית.
אני אפנה אל משרד הביטחון.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
שלום לכם
אני גר באוסטרליה משנת 1985
בין השנים 1967 לשנת 1973 שרתתי בשדה דב, בתפקידי האחרון שם, הייתי הקצין הטכני של ט-125
אם רציתם לדעת משהו על האלואט, בבקשה אני הייתי זה שהביא אותם מצרפת ויש לי די הרבה תמונות מהתקופה
שלום אלכס,
ברוך הבא!
כל תמונה שתוכל לצרף כאן תתקבל בברכה ותוכל לסייע במחקר.
בנוסף, אם תוכל לתת מידע על כניסת מסוקים לשירות וגריעתם וכן נסיבות הגריעה. התקנות, שיפורים ושינויים שנערכו בהם, החלפות מס' וכו'.
תודה!
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
שלום שמי אילן
ואני חדש כאן,אני אישית מתעניין
בעיקר בשביל חבר שהיה באחד
מהטייסות הנ"ל.
אנחנו מחפשים תמונה של אלואט מ"ס
007 כמו בסקייל שלנו.תמונה מצורפת
תודה יום טוב
אלואט 07 היה מהסדרה המקורית עם מנוע ארטוסט וכפי שניתן להבחין מהתמונה המצורפת, יש לך שם מנוע אסטזו.
בתור קצין מוסך מסוקים ומאוחר יותר קצין טכני טייסת 125 השתתפתי במספר נסיעות לצרפת להבאת הכלים. אלואטים עם מנועי אסטזו היו המספרים הבאים: 15,16,17,19,20,22