אין הרבה שלא מכירים את שלושת משחיתי הטנקים הצבעוניים שמוצבים בכניסה הדרומית לק"ש.....
השבת הזדמנתי למקום ותוך כדי צילום הבנות הבחנתי שעל כל חולייה בזחל וכן גם בתוך תא הצוות מופיעים כיתובים באנגלית מה שהעלה את השאלה "מדוע"?..
למיטב ידיעתי הכלי הוא מתוצרת ברה"מ ואני בספק אם יוצר/היה בשימוש במדינה בה נהוג כיתוב באנגלית/לטינית....
פרט לכך (ואשמח לקבל תיקון אם אני טועה) כלים אלו מעולם לא הוכנסו ולו לתקופה קצרה לשימוש בצה"ל דוגמת כלים רוסיים אחרים...
להלן מס' תמונות שצילמתי, הן של הזחלים והן בתוך התא...
אשמח למידע בעניין...
לבני.
ה-SU100 לא היה כלי כל כך נפוץ בצבא הסורי. למיטב זכרוני, במלחמת יום כיפור נתפסו כמה כאלה באיזור שמצפון לחרמונית. באותה גזרה לחמה החטיבה המרוקאית. על- כן, צריך לבדוק את האפשרות שמדובר בכלי שהגיע בכלל ממרוקו.
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי מרקויס שמתחילה ב "לגבי שלל משל''ג? אני חושב שכן..."
אין שום קשר בין התותח מנהריה- שהוא שלל של"ג -לבין התנ"טים בקרית שמונה. לטעמי, לא היו כלים כאלה בשירות אש"פ. לא ראיתי כאלה מעולם בלבנון. מנגד, ראיתי כאלה אחרי יו"כ בגזרת צפון רמה"ג.
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי Centurion שמתחילה ב "תודה על הקישור. אבל, לצערי,..."
הערכה שלי (על סמך היכרות עם רבות מעבודותיו): עוד אנדרטה בסידרה של תיקווה לשלום (וכיתתו חרבותם...). נראה כמו כלים חקלאיים המושכים מתקן חרישה.
גם בלוד יש לו אנדרטה בשם "אנדרטת השלום" ובה חלקי טנקים ונשק.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "מקור ה SU 100 שבכניסה לקריית שמונה...."
יכול להיות שהכתב באנגלית על ארגז זיווד נעשה במסגרת הכנת הכלים לייצוא. הסימון על הזחל באותיות לטיניות אולי נעשתה במפעל שיצר את הזחל - אולי באחת המדינות הברית וורשה שמשתמשות בכתב לטיני או אפילו במפעל שמחוץ לברית וורשה.
בתגובה להודעה מספר 34 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "אלו בהחלט שתי אופציות אפשריות...."
נראה בצנטוריון צודק בקשר לזחלים:
ציטוט:
The vehicle remained in service with the Red Army well after the war; production continued in the Soviet Union until 1947 and into the 1950s in Czechoslovakia
.
בהחלט יתכן שהדגמים מק"ש יוצרו בצ'כולסלובקיה. הם באמת סיפקו נשק לסורים.
גם מטוסי המיג 15\17 שסופקו למצרים במסגרת העיסקאות הצ'כיות נצבעו בסטנסילים באנגלית. (אלו שלפחות יוצרו בצ'כיה).
ואני מחזק את הטענה שהכלים בק"ש הם ממצרים.
מאחר וסוריה הייתה תחת מנדט צרפתי,אין סיבה אמיתית שהם ידעו לדבר אנגלית ולו בסיסית.
נערך לאחרונה ע"י גיל חזקיה בתאריך 05-05-2010 בשעה 18:08.
בשנים 1958-1960. לא בידי צ'כוסלובקיה.
לפי תיעוד זה - הצ'כים סיפקו OT-64C בסוף שנות ה70 ובתחילת שנות ה90 גם T-72M1
רוב המשוריינים הגיעו לסוריה מבריה"מ, ובשנות ה50 וה60 רק ממנה.
ציורים ותמונות של רק"ם סובייטי מתקופת מלחמת העולם השניה בצבאות ערב נמצאים בקישור הזה: http://www.o5m6.de/middle_east.html
מתוך האתר המומלץ Engines of the Red Army גם כאן מצויין הייצור הצ'כי של הכלים.
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי Centurion שמתחילה ב "יכול להיות שהכתב באנגלית על..."
אני זוכר התייחסות לכך שבדגמי יצוא של טנקי טי (62/72) היו כיתובים באנגלית במקום/בנוסף כיתובים באותיות קיריליות ושזה מה שמבדיל אותם מרק"ם שיוצר לשימוש פנים-סובייטי ויוצא מאוחר יותר.
מצד שני, ראיתי פעם צפ"ע (ציור פני עדשה) של הכוונת בטיראן, ובה הסימונים נעשו באותיות קיריליות דווקא.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "מקור ה SU 100 שבכניסה לקריית שמונה...."
סו-100 סופק מצ'כוסלובקיה לסוריה ומצריים בשנות ה-50. אפשר להבדיל בין הדגם הסובייטי לדגם הצ'כי לפי החיפויים שמעל צינורות הפליטה בחלק האחורי של הכלי. בדגם הסובייטי החיפויים "ישרים". בדגם הצ'כי הם "גליים". מכאן שהסו-100 שבאנדרטה הם מהדגם הצ'כי.
מצריים השתמשה בכלים כאלה עוד ב-1956 וכמובן ב-1967 ו-1973. אם האנדרטה מ-1968, הניחוש שלי הוא שהכלים היו מצריים במקור.
בתגובה להודעה מספר 48 שנכתבה על ידי מרקויס שמתחילה ב "אם כבר עלה הנושא מה ההבדל בין..."
"משחית טנקים" זה כמו שלאגף הישן במלון יקראו "האגף הנוסטלגי" - מדובר בדרך הכי זולה לחבר מינימום רק"ם במינימום השקעה לתותח הכי נורמלי שאתה ממציא וזאת כי מישהו מתקמצן בינתים על תכנון צריח מתאים.
בתגובה להודעה מספר 50 שנכתבה על ידי עבדול אלהזרד שמתחילה ב ""משחית טנקים" זה כמו שלאגף..."
אחרת איך תסביר את SU-122, או אפילו SU-152 המפלצתי? ואת פאר היצירה של האויבים שלהם, Jagdpanther ו-Jagdtiger? ואני בכוונה אפילו לא נכנס לכלים העתידיים שבוטלו כמו אובייקט-268 הסובייטי...
למשמידי טנקים היו כמה יתרונות מעבר למחיר, בנוסף לאלה שהזכיר noamlaw:
- עמידות גבוהה יותר, ע"י שריון עבה ו"העלמת" התפר צריח-תובה הפגיע
- מבנה שטוח יצר צללית נמוכה, וגם איפשר
- נשיאה של תותחים בקליבר גדול מזה שטנקים יכלו להתמודד איתו
בתגובה להודעה מספר 53 שנכתבה על ידי מרקויס שמתחילה ב "אז כדי לשים כוונות על מטרה..."
לתותח שהותקן במשחיתי טנקים היתה יכולת צידוד והגבהה, שכמובן היתה מוגבלת למדי בהשוואה לטנקים רגילים. SU-100 היה חמוש בתותח D-10S (אותו תותח שהותקן ב-T55) בעל יכולת צידוד של 10° לכל צד, הנמכה של 3°- והגבהה 20°+. לכלים המאוחרים יותר (122, 152) היו יכולות דומות בהבדלים של 3-5 מעלות.
"השגנו את מטרתינו בנחישות ובעוצמה שלא לאפשר לערבים המשוגעים האלה להשיג נשק גרעיני.
אנחנו לא חוששים מאותן 'נשמות טהורות',שכל התנינים בנהרות דרום-אפריקה לא יוכלו לספק להן די דמעות שיוכלו למחות את צביעותן,ובטוחני שאתה מבין אותנו היטב".
רא"ל רפאל איתן במברק אל שר ההגנה הדרום אפריקני מגנוס מאלאן מיד לאחר תקיפת הכור בעיראק.
ב 1969 הקים אורי ברז את גדוד 74 כגדוד סדיר שני בחטיבה 188 המתגבשת וכעבור שנה יצא איתו למבצע קיתון 10 בדרום הרמה. במבצע נתפס משחית טנקים בודד מדגם SU-100, הוסע לשטחנו והוצב בגאווה בכיכר שאחרי הכניסה למחנה הגדודי. מישהו יודע מתי נעלם משם ומה עלה בגורלו?
בעקבות בקשה להשתמש בתמונות שצילמתי (שהועלו לאשכול זה) עבור עבודה אקדמית, בדקתי גם את הרקע של הכנת הפסל וגיליתי ששמו הוא "ביג צ'יף".
הנה כתבה שכתב הפסל יגאל תומרקין על הפסל שעשה:
במאגר הארוורד ישנו אוסף הנקרא Syrian tank SU100 activated by IDF soldiers, אני לא מכיר תמונות נוספות מסוג זה ועדיין מעניין האם מדובר בבחינה מסודרת או סתם photo op של הצלם.
באתר האוניברסיטה מצויין שהאס יו 100 צולם בשנת 1970.
אני מציע לזהות אותו עם המט"ן שנלקח שלל במבצע קיתון 10 ב-27 ליוני 1970. הכלי הוסע לישראל ע"י נהג סורי. התקרית מוזכרת בעיתונות היומית - וגם בביוגרפיה של אהרון יריב.
לאחר מכן הוא הוצב בבסיס שריון ברמת הגולן- לתצוגה.