|
29-06-2008, 19:39
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
|
|
מיצדיות תורכיות, במקום הקפצה
http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...ad.php?t=329341
האשכול שהפך אותי למעריץ של הפורום הזה. הייתי חדש לחלוטין, וקראתי בערגה ובקנאה את מה "שהגדולים" כותבים. אבל מעבר להיכרות עם הפורום, החיפוש אחר גיזת הזהב (או - לאן, לכל הרוחות, נעלמו כל המיצדיות של פיירוטי?) לא הפסיק לנקר בי. לא יכול להיות שהן נעלמו. מה עוד, שאני נוסע המון על הקו ירושלים-תל אביב, ולא מפסיק לחפש אותן.
מהר מאד הבנתי את ההגיון של אלה שבשפלה (יפו עד שער הגיא): הן לצד הדרך, כמאה מטר ממנה, ובמרחק עין זו מזו. על פי ה PEF, היתה אחת באמצע הדרך בין שער הגיא (ש"ג) לבין לטרון. התמקדתי בה. פעם, בחורף, אפילו הדהרתי את המכונית על דרכי עפר לגבעה עם פסל הציפור של הקק"ל, כדי לחפש אחר סימנים כלשהם, אך לשווא. היה ברור לי שזה שם.
מאוחר יותר התחלתי לחשוד שזה לא על הגבעה שמצפון לכביש, אלא אולי מדרום לו: הרי הכביש הישן היה מדרום לכביש הנוכחי, והדרך העתיקה היתה עוד יותר דרומה. מה עוד, שיש שם פתאום מין יער קטן וסבוך, עם עצים גדולים. אלא שלא מצאתי איך להגיע לשם, ולא העזתי להחנות את המכונית בשולי הכביש המהיר .
אתמול עיינתי בספר של יעקב ינון - "סביב ככר השעון - לטייל ביפו עם יד בן צבי" (2001). הוא מזכיר את המיצדיות, וטוען שנותרו שלוש: ש"ג, בית דגן, ולטרון. גם גילש הזכיר את זו שבלטרון, אך הודה שמעולם לא התקרב אליה, וכי שמע ממישהו שהיא לא מיצדית. בכל אופן, בדרכי היום מירושלים לת"א, חתכתי ללטרון כדי למצוא את שתיהן: זו שבלטרון, וזו שבאמצע הדרך לש"ג.
אתחיל מהמיצדיות שכבר הכרנו. הנה זו של בית דגן:
והנה כמה תמונות של זו מש"ג:
והנה החברה החדשה, מלטרון:
האם זו מיצדית של פיירוטי? כן, כי היא רבועה עם גג ישר, ללא כפה, כמו האחרות. כי היא בנויה מקירות אבן עבים מאד, ותקרה קמורה, כמו האחרות. ובעיקר - כי המיקום שלה מושלם. ליד הדרך, עם קשר עין לגבעת הציפור של הקק"ל (היכן שאמורה היתה להיות עוד מיצדית) ולמשטרת כפר בן נון, היכן שאמורה היתה להיות מיצדית נוספת. אין בכל הסביבה מקום טוב יותר.
אבל אולי לא: כי גילש סיפר שיש לו חבר שיש לו חבר שמכיר מישהו שחושב שהיא לא; וכי היא ללא קישוטים: אין לה עיטורים כמו בש"ג, ולא שיניים כמו בבית דגן. מצד שני - נראה שמישהו שיפץ אותה, ואולי הוריד לה את השיניים על הגג. התחושה שלי היא שמצאתי מיצדית.
אחר כך, מצאתי גם את הדרך לקטע של הכביש הישן, המקביל לחדש ומדרום לו, שהשאירו ממנו נתיב בודד לשרות חברת מקורות. דהרתי על הכביש הנטוש הזה, כשגחונה של המכונית לוחך את העשבים שבוקעים מהסדקים, והגעתי למיקום האפשרי של מיצדית הביניים, מדרום לגבעת הציפור. כלום. היער הקטן בהחלט יפה, וסבוך, אבל שום זכר למיצדית. לפי ההגיון שלי, היא היתה ממוקמת בדיוק היכן שעובר כיום הכביש.
ולקינוח, וגם זה הוזכר באותו אשכול עתיק - המצודה הצלבנית באָזוּר. ממש לא ידעתי על קיומה, ורק לפני שבוע חבר מהגליל לקח אותי לראות אותה. אז אם יש בינינו עוד מישהו שלא מכיר אותה, הנה היא. הנוף משם לגמרי מהמם. לכל רוחות השמיים.
|
|