|
01-09-2006, 17:53
|
|
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
הודעות: 3,819
|
|
תגובה לביטיס
כללי:
מי שבוחן כל דבר דרך החור שבגרוש, אז גם העלויות שלו מתנפחות פלאים וגם מצבו לא משתפר.
"עלות" הוא טיעון נהדר. הוא מתאים לכל דבר. צריך להצטייד ברובה חדש? מיגון? לקנות עוגת יומהולדת לילד? "עלות" הוא התשובה כדי להשבית את הכל. למען האמת, זה לגמרי לא כלכלי בשבילי לקום מהמיטה. אז מה?
לדבר על עלות זה לגמרי חסר משמעות. לכן מדברים על עלות מול תועלת. כאן מתחיל הדיון.
הדיון הוא: האם צריך או לא צריך נומ"ט או לחילופין, האם ישראל צריכה להפעיל את הצבא גם לקידום אינטרסים אסטרטגיים, או רק טקטיים מידיים. הם ישראל רוצה להיות מעצמה, או שאין לה ברירה אחרת?
הם צריך לחתום על חוזה עם ג'בוטי קפריסין או מלטה כדי למקם שם כוחות צבא, ולשלוח את צה"ל כדי לייצב שם את הממשלה למשל... הם אנחנו צריכים ברית הגנה הדדית עם הודו או לא?
מובן מאליו שאם אתה חושב כמוני (וניכר שאתה לא), אז על המדינה לבצע את כל המהפיכה העצומה גם בתו"ל וגם במבנה הצבא (למשל, האם מפקד ח"י צריך להיות רב-אלוף, והרמטכ"ל דרגה חדשה מעליו?).
מובן מאיליו בעיני, שאם כבר קונים נומ"ט (כי צריך), אז בונים את כל קבוצת הקרב מסביב, וגם חטיבת נחתים סדירה לכל הפחות, על רחפותיה וכליה האמפיבים. מובן מאיליו שעוד לפני שיש נומ"ט, צריך משחתות... מובן מאיליו שאי אפשר לעשות כל זאת עם תקציב חיל הים של היום. מובן מאיליו שבניית צי שכזה תשנה לחלוטין את מקומה של ישראל במבנה הכוח בעולם וישנה בתכלית את סדר החשיבות של האינרסים הבטחוניים שלנו.
הדיון הוא, אם התועלת מבניית צי שכזה מצדיקה את העלות.
תפקיד הנומ"ט הקלה / סיירת קרב כבדה דוגמת הקייב, הוא ליווי ולא תקיפה. מי שמייצר את הגנת הנצ"ל, סיוע אוירי, הגנה אוירית וכד' היא הנומ"ט ולא קבוצת הקרב. הנומ"ט משרתת את קבוצת הקרב ולא להיפך. מטרת הנומ"ט לאפשר להרחיק ספינות מהחיפוי האוירי מהחוף, מה שאי אפשר לעשות היום.
ולפי נקודות:
1. נכון, השאלה המרכזית היא אם לפתח יכולות אסטרטגיות עבור חיל הים, או להשאיר אותו כפי שהוא: משמר חופים.
2. הנקודה שהעלית מעניינת אבל לא רלוונטית. צורת ניהול הקרב הייתה בעייתית. השפילד חשבה שהמטוסים המתקרבים הם ידידותיים... אז הם לא. בדומה לשערוריית הקורנט בארץ, הארגנטינאים שיגרו טילי אקסוסט צרפתיים חדשים לגמרי. הדוגמאות שהבאת לא מראות שהאסטרטגיה גרועה או מוכיחות את הבעייתיות בנומ"ט. הן מראות רק על שגיאות קשות של הבריטים.
המטרה של נומ"ט היא לספק מטרייה אוירית לקבוצת הקרב, לא לצרוך כאלו. מובן מאליו שיש "בעיתיות" בהפעלה של ספינות גדולות וכבדות קרוב יחסית לחוף. אבל בדומה ל"עלות" גם "בעיתיות" היא טיעון אוניברסלי שנועד לקטול כל רעיון מבלי להתייחס אליו או להתעמק בו. יש ב"עיתיות" בכלל בגיוס והפעלה של בני אדם, (ועוד יהודים, שלפעמים באמת יודעים יותר טוב ממנהיגיהם ומפקדיהם... ).
3. שוב אתה מתייחס לטקטיקה. אז ברמה הטקטית, לא אקרב ספינה יקרה לחוף אויב השורץ טילים ומכ"מים נגד ספינות. או שאקרב אותה לחוף בלי טילים, או שארכך את השטח עם ארטילריה מקבוצת הקרב או המטוסים וטילי שיוט מהנומ"ט, בתקיפה קלאסית עם שחר (זריחה תמיד נראית יותר טוב עם "מעוף הוולקירות" ברקע. לא שאני אוהב וואגנר אבל להזכיר זאת זה מתחייב). לכל טיעון טקטי שתציע, אני יכול להמציא תשובה באותה הקלות. לכן, גם נקודה זו אינה רלוונטית לדיון.
5. אז אשתמש במל"טים לרוב המשימות... ומטוסי עיט משופצים למשימה העיקרית... עדיין, המסוק ולא המטוס הוא ההגיון המרכזי עבור הנמ"ט הקל עליו אני מדבר.
7. התקציב של צה"ל. כמו כל חייל, אני מודע מאוד להיקף הביזבוזים. חלק מאוד צומצם עם המעבר למבנה הארגוני החדש של הלוגיסטיקה. עדיין נראה לי, שהפעלת הכוח בזבזנית, יש בזבוז עצום בזמן וחומר... וכן, גם שחיתויות שהושתקו במידה רבה בגלל קדושתו של צה"ל וכבודם של הקצינים.
כמו כל חייל במיל. אני יכול לשלוף מהכובע 70 דרכים לחסוך כסף בצה"ל מבלי שהמצאתי משהו חדש אחד שלא הועלה קודם ב-20 השנים האחרונות.
התקציב הבטחוני של ישראל נגזר מתקציב המדינה. מיותר להזכיר אילו ביזבוזים הולכים שם...
אבל יש גם צד שני. פיתוח יכולות צבאיות, דורש פיתוח יכולות תעשייתיות וטכנולוגיות. יכולות אלו הופכות למוצרים שנמכרים היטב בכל העולם. למעשה, זו אחת הרגליים של ההיי-טק הישראלי. יכולות תעשייתיות וטכנולוגיות שנבנו עבור התעשיות הבטחוניות ועכשיו מייצרים מוצרים שונים גם עבור הכלכלה האזרחית.
אם עד עכשיו, הצרכים הבטחוניים שלנו פיתחו את הכלכלה, אז מדוע שאתגרים בטחוניים חדשים לא יפתחו אותה הלאה? איך אתה בכלל מודד הכנסות ישירות ועקיפות שנובעות מזה שההודים לדוגמא, יתלהבו מהנומ"ט שלנו כל כך, שירצו שלוש כמוה לעצמם !
זאת מבלי לדבר על ההשפעות המיידיות על הכלכלה שקשורות לשדרוג מעמדה של ישראל בעולם.
גם הס מלהזכיר את אלפי מקומות העבודה שייבצרו ויחליפו את הדרישה לתקציב הרווחה המנופח. עם משלם המיסים נגזר להוציא כסף, כדאי שיראה משהו בתמורה... כמו מספנה ראויה לעולם הראשון.
סיכום:
אני מסכים לגמרי, שנומ"ט לבדו יגרום לנו יותר צרות מתועלת, זה יהיה פיל לבן עול ואבן רחיים.
לעומת זאת, אני חושב שנומ"ט הכרחי אם הנומ"ט הוא חלק מתפיסה עמוקה יותר לגבי מעמדה של ישראל בעולם ויכולותיה האסטרטגיות. בניית כוח הצבאי של ישראל הוא תוצאה וגם תנאי של שדרוג החברה והכלכלה בישראל. מפני שאנחנו כל כך קטנים.
|
|