11-01-2007, 22:52
|
|
|
|
חבר מתאריך: 17.10.06
הודעות: 448
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "צבא ומודיעין ביחסי ישראל ואפריקה 1956-1986: הרצאה"
דרך-אגב, למי שלא יודע, היו לישראל ולמדינות-אפריקה יחסים לא רעים בכלל, בעיקר בתחום החקלאות והרפואה (נראה לי), עד מלחמת יום-כיפור.
אחרי מלחמת יום-כיפור היחסים התקררו מאוד, וישראל חיפשה חברים חדשים לשחק איתם. (זה לפי עיתונאי מה-"Guardian" ששמו כריס מק'גריל)
בתחילת שנות ה-70 עד סוף שנות ה-80 משטר האפרטאייד בדרום-אפריקה נכנס לתמונה.
בין ישראל לאפרטאייד היה שיתוף-פעולה הדוק וחמים (איזה חמים? כמעט רותח) מאוד בתעשיות הביטחוניות, והעובדה שבדרום-אפריקה יש לא מעט אורניום בשביל המפעל לטקסטיל בדימונה עזרה גם.
שווה לקרוא את דף היחסים שמסביר את הקשרים שבין האפרטאייד לישראל בוויקיפדיה, הקישור כאן (גם מאוד חבל דרך-אגב, שאין לו מקביל בוויקיפדיה בעברית).
לפי הכתבה הזאת, אפילו יובל נאמן מודה בכך שהיו קשרים גרעיניים בין ישראל לאפריקה, ואני מצטט:
ציטוט:
"עוד ב-1971 יצא פרופ' נאמן לדרום-אפריקה לסיבוב של הרצאות במכוני המחקר במדינה, כחלק מהפיצוי שניתן לשלטון הלבן על פרסום תמיכה חשאית של ישראל בקונגרס הלאומי האפריקאי. הקשרים שהוא רקם אז באו לידי ביטוי ב-1974, עם כינון "ברית המצורעים" בין ישראל לדרום-אפריקה. נאמן: "אני לא אכנס לפרטים. אומר רק שביקרתי שם מספר פעמים ונטלתי חלק מרכזי בקשרים איתם. אלו היו יחסים מעולים שהניבו לישראל תועלת רבה בביטחון".
ולא היתה לך בעיה מוסרית בקשר עם משטר גזעני ופאשיסטי?
"ביטחונה של מדינת ישראל חשוב לי יותר, עם כל הכבוד. לא היו לי שום רגשות אשמה".
|
בהחלטה שקיבלה ישראל ב-87' בהצטרפותה לחרם הבינלאומי על משטר האפרטאייד, פיטר ווילם בות'ה (P.W Botha), הנשיא של האפרטאייד, גם שלח מכתב-אישי לדאז רה"מ יצחק שמיר שמסביר כמה הוא נפגע אישית מהמהלך הזה. הלינק כאן.
מנקודת-מבט היסטורית, "ברית-המצורעים" הזאת כפי שהיא נקראת מאוד-מאוד פאראדוקסית.
בעיקר מכיוון שמשטר האפרטאייד תמך באידיאולוגיה של הנאציזם. האפרטאייד היה משטר גזעני ופשיסטי שבין הגרועים בהיסטוריה של המין האנושי, הוא בעצם הפך את הגזענות ותורת-הגזע ל"חוקית" וקבע אותה עובדה קיימת.
הוא גם בין המִשטרים הגזעניים-פשיסטיים היחידים שקרסו בסופו של דבר כלפי פנימה, מאשר שהפסיד במלחמה (כמו שקרה לרוב המשטרים הפשיסטים במלחמת-העולם השנייה).
עד היום, דרום-אפריקה היא עדיין המדינה היחידה בעולם שפירקה את עצמה מנשק-גרעיני.
כדי לדעת עוד על משטר האפרטאייד, שווה לקרוא כאן. (ועוד פעם - לדף הזה אין עדיין מקביל בוויקיפדיה בעברית)
כדי להמחיש כמה היחסים היו קרובים הנה תמונה:
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://image.guardian.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/red/blue_pics/2006/02/07/knesset1.jpg]
כאן אפשר לראות בבירור את (משמאל לימין) מנחם בגין, משה דיין, ואת ג'ון וורסטר (B.J Vorster) - שהיה מאוד מפורסם, בעיקר בגלל שתמך בגלוי בזמן מלחמת העולם-השנייה בהיטלר ובנאצים והיה שייך לתנועה הנאצית בדרום-אפריקה בשם "אוסֶוואבראנדוואג" (Ossewabrandwag) שניסתה ככל יכולתה (כולל פעולות-חבלה) לשמור את דרום-אפריקה נטרלית במלחמת העולם-השנייה, או מדינה פרו צירי-הרשע.
אפשר לקרוא עוד עליו כאן , וכמובן - אין לדף הזה מקביל בעברית. הראשון מימין הוא כמובן יצחק רבין.
הכתבה הזאת (עוד פעם, באנגלית) ממחישה את הפאראדוקס שיש פה ביחסים שבין האפרטאייד לישראל.
*ועוד בונוס קטן אם לא ידעתם, הבנאדם שהגה את המדיניות של האפרטאייד, וחלק קוראים לו עוד "אבי האפרטאייד", היה יהודי ממוצא גרמני בשם ג'יימס בארי מוּניק הרצוג (James Barry Munnik Hertzog), וכמובן שלא כתוב עליו כלום בוויקיפדיה בעברית, הלינק נמצא פה.
ה-"פסגות" של שיתוף-הפעולה בין ישראל לאפרטאייד כנראה היו:
1) במו"פ המשותף של הטיל "יריחו 2", לפי הדף הזה, והזה.
2) השיתוף-פעולה בנושא הגרעיני, כנראה אספקת-אורניום לדימונה ואולי עוד כמה דברים.
3) ב-"תקרית וולה".
4) עוד כמה דברים שאתה לא יכול למצוא באינטרנט, או שלא חיפשתי מספיק-טוב.
כך שבשורה התחתונה, ההרצאה יכולה להתפתח לכיוון די מעניין, אולי.
|