|
27-11-2008, 18:02
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
הפצ"ר בתגובה: הסיכולים בהתאם להוראת בג"ץ
הפצ"ר בתגובה לחשיפת "הארץ": הסיכולים בהתאם להוראת בג"ץ
הוועד נגד עינויים יפנה ליועץ המשפטי לממשלה בעקבות ממצאי התחקיר
מאת אורי בלאו [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://news.fresh.co.il/icons/haaretz.gif] 08:41 27/11/08
הדים נרחבים לפרסום אתמול ב"הארץ", לפיו צה"ל לא פועל בהתאם לפסיקת בג"ץ בנושא הסיכולים הממוקדים. יואב לף, דובר הוועד הציבורי נגד עינויים, שהגיש את בג"ץ הסיכולים, מסר כי "בעקבות הפרסום יפנה הוועד ליועץ המשפטי לממשלה (כי כל המערכת המשפטית הצבאית נגועה בנגע החיסולים), בדרישה להסברים. הוועד ישקול לבקש צו ביזיון בית משפט נגד האחראים להפרות פסק הדין".
בתגובת הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אביחי מנדלבליט, לפרסום נאמר שהכתבה "מקוממת ומטעה", וכי "כלל פעולותיו של צה"ל, לרבות פעולות של 'סיכול ממוקד', מתקיימות בהתאם להוראות הדין בכלל ובהתאם להנחיות בג"ץ בפרט" (על פסיקת בג"ץ - ראו פרשנות).
"עזוב אותי מהנחיות בג"ץ, אני לא יודע מתי יצאו הנחיות בג"ץ ומתי לא", אומר האלוף (מיל') יאיר נוה, ששימש אלוף פיקוד המרכז בשנים 2007-2005, בשיחה עמו שתפורסם בכתבה המלאה, מחר ב"מוסף הארץ". נוה, שאמר את הדברים כשנשאל מדוע במקומות שבהם ניתן לבצע מעצרים אושרו סיכולים ממוקדים, הבהיר כי "מה שהיה אצלי (בפיקוד, א"ב) זה שהיתה יכולת להגיע לכולם, לכן כתפיסה אני הייתי נגד סיכול ממוקד (...) סיכול ממוקד רלוונטי כשאתה לא יכול להגיע למישהו".
כתבת התחקיר חושפת מסמכים שהגיעו לידי "הארץ", המגוללים את אישור התוכניות לפגיעה במבוקש הג'יהאד האיסלאמי זיאד מלאישה, שנהרג ב-20 ביוני אשתקד במבצע של כוח קרקעי. התוכניות, ממארס ואפריל אשתקד, עברו את אישור ראש חטיבת המבצעים במטכ"ל תא"ל סמי תורג'מן; ראש אגף המבצעים (אמ"ץ) אלוף טל רוסו; אלוף פיקוד המרכז יאיר נווה והרמטכ"ל גבי אשכנזי.
28 במארס 2007 , דיון מספר 1. לפי החומרים שבידי "הארץ", באישור התוכניות אצל אלוף הפיקוד נוה מה-28.3, לא אוזכרה כלל פסיקת בג"ץ לפיה חיסול מבוקש הוא האופציה האחרונה ויש למצות את אופציית המעצר ככל הניתן. בסיכום נאמר "1. המשימה היא מעצר 2. במידה וההפללה (זיהוי, א"ב) היא של אחד מבכירי הגא"פ (ג'יהאד איסלאמי פלשתיני): ווליד עובייד, זיאד מלאישה, אדהם יונס, יש אישור לכוח לבצע יירוט וזאת ע"פ הע"מ (הערכת מצב) במהלך ביצוע המשימה". עוד נאמר, "במידה שישנם נשים וילדים ברכב, השיטה היא מעצר" (כלומר, לא "יירוט"). כלומר, למרות שהועלתה אופציה לעצירת הרכב בתנאים מסוימים (אם יש אשה וילדים או אם הנוסעים לא מזוהים), לכוחות ניתן אישור לחסל את המבוקשים אם יזוהו, מבלי לנסות לעצור אותם.
12 באפריל, דיון מספר 2. שבועיים אחר כך, לאחר שהשתנתה התוכנית לפגיעה במלאישה, כינס האלוף נוה דיון נוסף. גם אז לא הוזכרה פסיקת בג"ץ. הוראות הפתיחה באש שאושרו ע"י האלוף היו: "במידה וברכב יש אשה או ילד אין אישור לביצוע. יש אישור לבצע על היעד ועוד שני נוספים לכל היותר". נוה לא ציין באילו "שני נוספים" מדובר, אזרחים או חמושים.
12 באפריל, דיון מספר 3. בתגובת הפצ"ר לפרסום ב"הארץ" נכתב "בדיון אצל ראש אמ"ץ (הדיון נערך בלשכת האלוף טל רוסו, ביום שבו נערך הדיון השני אצל האלוף נוה, א"ב), בהשתתפות נציג מחלקת הדין הבינ"ל של הפרקליטות הצבאית, הדגיש ראש אמ"ץ במפורש שיש לפעול 'לאור פסיקת בג"ץ בנושא וקביעתו שיש עדיפות לביצוע מעצר'". מתגובת הפצ"ר עשוי להשתמע שבדיון עלתה בכלל אופציה מבצעית למעצר המבוקש, בעוד שהדיון ותוכנית המבצע עסקו רק בחיסול מהאוויר, ואושר גם לפגוע באדם בלתי מזוהה אחד, למעט נשים וילדים.
מהמסמכים שבידי "הארץ" עולה שהציטוט של דברי ראש אמ"ץ על-ידי הפצ"ר בתגובתו - חלקי. תחת הכותרת "חלופות פעולה", נאמר בדיון, "ראש אמ"ץ הדגיש שלאור פסיקת בג"ץ בנושא וקביעתו שיש עדיפות לביצוע מעצר (על-פי בג"ץ, א"ב) חשוב להציג (בפני דרגים בכירים יותר, א"ב) גם את החלופה למעצר". עוד נאמר, "ראש אמ"ץ חידד את הצורך בתיעוד מסודר לאור הנחיות בג"ץ בנושא ועדה בודקת ובעיקר לאור שזהו הסיכול הראשון מאז הפסקת האש ופסיקת בג"ץ בנושא".
כפי שגם מנדלבליט אישר, בדיון ניתן אישור לפגוע באדם בלתי מזוהה אחד בפעולה. למחרת התקיים דיון לאישור התוכנית בראשות הרמטכ"ל. מנדלבליט כותב: "הרמטכ"ל היה ער להנחיות בג"ץ ולפיכך אישר את המבצע לפי המתווה שהוצג לו ע"י ראש אמ"ץ, לרבות פגיעה במבוקשים במקרה שמעצרם אינו ישים". אלא שבסיכום הדיון אצל הרמטכ"ל, הנמצא בידי "הארץ", אין כל אזכור ל"חלופת מעצר" ובהקשר לבג"ץ מוזכר רק כי "בשל הוראות בג"ץ על הקמת ועדה מקצועית בנושא סכו"ם (סיכול ממוקד, א"ב), יש לסכם את הרכב הוועדה עם השב"כ בהקדם האפשרי". בסופו של עניין חוסל המבוקש בפעולה קרקעית.
הפרופ' למשפט בינ"ל דוד קרצ'מר הגדיר את הדברים "חמורים מאוד" ואמר ש"בניגוד לפסיקת בג"ץ, ישנם מקרים שבהם יש הוראה לחסל אדם כאשר ניתן לעצרו. אישור מראש להרוג גם אזרחים שאינם נוטלים חלק בפעולות איבה מוסיף חטא על פשע".
דובר צה"ל מסר בין היתר כי "'סיכול ממוקד' מתבצע רק בהתאם לצורכי הביטחון והדירקטיווה של ממשלת ישראל רק לאחר שנבחן ומקבל את כלל האישורים במערכת הביטחון ובדרג המדיני. בניגוד לנאמר בכתבה, האישורים למבצעים ניתנו בהתאם לכללים המשפטים ולפסיקת בג"ץ בנושא. לכן, הניסיון להציג את מפקדי צה"ל כמי שפועלים בניגוד להוראות הדין ולהנחיות בג"ץ משולל כל בסיס".
|