|
11-06-2007, 23:12
|
|
|
|
חבר מתאריך: 19.10.03
הודעות: 11,174
|
|
או בקיצור: ויקיפדיה העברית
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97...%9C%D7%9C%D7%94
כלי נשק וארסנל תחמושת
חיזבאללה מצויד בנשק מגוון מסוגים שונים. מכיוון שהוא ארגון ממודר וחשאי, קשה לדעת במה הוא בדיוק מצויד; אולם ניכר כי מגיעים אליו כלי נשק ממקורות שונים, בעיקר ממדינות חבר העמים, מאיראן ומסוריה. במסגרת ההצטיידות שלו בולטת העובדה שהוא עושה שימוש רב בטילים וברקטות בהיבטים רבים של הלחימה החל מהתחום הטקטי וכלה בתחום האסטרטגי. ציודו של החיזבאללה חורג מציוד של ארגון טרור ולמעשה הוא מצויד כמו זרוע צבאית של מדינה ריבונית.
במסגרת מלחמת לבנון השנייה נחשפו כלי נשק שונים הנמצאים ברשותו, ובהם:
- נק"ל אישי מגוון ובו רובי קלצ'ניקוב ורובי צלפים שונים.
- רימוני יד, חומר נפץ תקני ומטעני חבלה מתוחכמים.
- אמצעי תצפית ומעקב שונים: משקפות, מצלמות וידאו במעגל סגור, ציוד תרמי לראיית לילה, מכשירי האזנה משוכללים.
- מרגמות בקטרים שונים.
- תותחים ללא רתע.
- אלפי רקטות נ"ט מסוגי לאו, RPG-7 ו-RPG-29 החדיש.
- טילי נ"ט מסוג סאגר וכן טילי נ"ט מתקדמים מסוג מילאן, פאגוט, מטיס וקורנט בעלי ראש נפץ כפול (טנדם), המסוגלים לחדור את טנקי המרכבה החדישים ביותר.
- אלפי רקטות ארטילריות בקטרים שונים, הנקראים בטעות "קטיושות", ובהן:
- רקטת גראד ל-20 ק"מ;
- רקטת גראד 122 מ"מ משופרת לטווח של עד כ-40 ק"מ;
- רקטה 220 מילימטר סורית שמחומשת בראש קרבי של 40,000 גולות ברזל, שעשויות להתפזר לטווח של עד 800 מטר בעת הפיצוץ;
- רקטות ארוכות טווח מסוג פג'ר-3 ופג'ר-5 המגיעות לטווחים של עד כ-75 ק"מ וראש קרבי של 45 ו-90 ק"ג בהתאמה;
- רקטות 302 מ"מ סוריות המגיעות לטווח 100 ק"מ, אותן מכנה חיזבאללה בשם "חייבר 1";
- רקטות מסוג זילזאל מתוצרת איראן לטווחים של 100 עד 200 קילומטר, בעלי ראש קרבי במשקל שבין 400 ל-600 ק"ג;
- טילי קרקע-ים מתקדמים מונחי מכ"ם מסוג C-802, שהופעלו נגד סטי"לים של חיל הים;
- טילי קרקע-אוויר מדגם SA-7, שהופעלו נגד מסוקי ומטוסי חיל האוויר הישראלי;
- תותחי נ"מ בקטרים שונים;
- כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"ם) מתוצרת איראן, שנעשה בהם שימוש מספר פעמים, בעיקר לפעולות ביון, התגרות ולוחמה פסיכולוגית. ביום האחרון למלחמה ב-2006 עשה הארגון שימוש בשני כטב"מי תופת, שלא צלח.
[עריכה] טקטיקה
הטקטיקה שנוקט חיזבאללה דומה לטקטיקה של ארגוני גרילה אחרים: פעולה בקבוצות קטנות, הטמעות והסתוות בתוך אוכלוסייה האזרחית.
[עריכה] פעילות במסגרות קטנות
טקטיקה מרכזית שמשמשת את הארגון היא פעילות של כוח קטן ואיכותי. חיזבאללה זיהה את חוסר יכולתו לפעול במסגרות גדולות ולכן הוא פועל במסגרת חוליות או לכל היותר מחלקות קטנות מאומנות ומצוידות היטב במתכונת קומנדו, גם בהטמנת מטעני חבלה ובפיגועים איכותיים. דפוס פעילות קבוע בהפעלת החוליות הוא שימוש רב בטילי נ"ט, התנהלות שצה"ל התקשה לתת מענה טוב נגדה בעימות ב-2006, בו נורו כאלף טילי נ"ט, רובם מתוצרת רוסית, נגד כוחות חי"ר ושריון של צה"ל.
[עריכה] חטיפות
החטיפות היו חלק מסממניו של הארגון ומהטקטיקה שלו, שכן לפני חטיפת חיילי צה"ל הוא גם חטף אזרחים מערביים והחזיקם כבני ערובה, במטרה להפיק רווחים שונים מהחטיפות. המקרה הנודע ביותר בהקשר זה, הוא חטיפתו של טרי וייט שליח הכנסייה האנגליקנית שיצא במטרה לשחרר אזרחים מערביים שהוחזקו כבני ערובה ונלכד בעצמו והוחזק בשבי החיזבאללה במשך חמש שנים כבול בשלשלאות בצינוק תת קרקעי קטן.
את שיטת החטיפות הפעיל הארגון כמה פעמים נגד ישראל, ואף שנכשל מספר פעמים כמו באירוע בכפר רג'ר, הצליח פעמיים להפתיע באמצעות פעולה התקפית ממוקדת וחטף חיילי צה"ל שסיירו על גדר המערכת, לאחר שהתקיף אותם במטען צד או באש טילים במארב מתוכנן היטב, כאשר הוא מפעיל ברקע הרעשה של כל הגזרה, כדי להסוות את הפעילות.
[עריכה] היטמעות באוכלוסייה אזרחית אוהדת
הארגון עושה שימוש רב באוכלוסייה אזרחית שהצליח לרכוש את לבה באמצעות פעילות צדקה וחינוך "וולונטרית" (דעווה) ותוך איומי הפחדה. לא רק שהוא פועל מתוך אוכלוסייה אזרחית לביצוע פעילות התקפית, ונסוג מהזירה חזרה אל תוך האוכלוסייה האזרחית, בטרם יוכל האויב להגיב. פעיליו קובעים את מגוריהם בין אזרחים, מאחסנים נשק במרתפי בתים אזרחיים, ואף ממקמים בונקרים תת-קרקעיים בתוך שכונות מגורים, כפי שנעשה בשכונת דאחיה בביירות בידי בכירי הארגון, מתוך כוונה להניא את האויב מלתקוף אותם, בשל החשש מפגיעה באזרחים. למעשה, חיזבאללה משתמש באזרחים כמגן אנושי, דבר האסור על פי החוק הבינלאומי.
בעת מלחמת לבנון השנייה, חיזבאללה הרבה להתערב באוכלוסייה אזרחית מקומית ועקב כך נפגעו אזרחים רבים. בנוסף, אנשי הארגון איימו על אוכלוסייה אזרחית לבל יעזו לעזוב את ביתם כפי שנצטוו על ידי צה"ל. חיזבאללה ביצע ירי רקטות לעבר ישראל מחצרות בתיהם של אזרחים ואף ממסגדים. לטענת ישראל, נעשה שימוש במסגדים גם לאחסון נשק וכמחסה ללוחמים, וכאשר חיל האוויר הישראלי פגע במקומות אלו, הוא הואשם בפגיעה בקודשי האסלאם. בעקבות הפגיעה בארבעת משקיפי האו"ם מכוח יוניפי"ל באזור אל-חיאם בידי ישראל במסגרת אותה מלחמה, התברר כי לוחמי חיזבאללה השתמשו במשקיפים כבמגן חי וירו באופן מכוון מקרבתם.
[עריכה] פעילות נגד אוכלוסייה אזרחית
חיזבאללה זיהה את הבטן הרכה של ישראל כאוכלוסייה האזרחית, והקים ארסנל של נשק רב של רקטות וטילים לא מדויקים, המיועדים לתקוף ריכוזי אוכלוסייה ולהוות מאזן אימה שיהפוך את אזרחי ישראל לבני ערובה בידיו. בין השנים 2000 ל-2003, הצליח הארגון לבצע 33 פעולות צבאיות נקודתיות בגבול עם ישראל נגד חיילים ואזרחים בשל עילות שונות. פעולות שגרמו למותם של 5 חיילים ו-6 אזרחים ולפציעתם של עשרות. כמו כן, בוצעו ארבעה ניסיונות חטיפה, ששניים מהם הצליחו (שלושה חיילים בהר דוב ואזרח ישראלי בחו"ל). ישראל לא הגיבה נגד כל הפעולות הללו, בשל החשש שהארגון יפעל נגד האוכלוסייה האזרחית. לאחר חטיפת החיילים ב-2006, כשנכנסה ישראל לעימות עם חיזבאללה, הארגון מימש את איומיו ותקף את עורף ישראל באלפי רקטות במטרה לגרום לאבידות, לזרוע פחד באוכלוסייה ולהביא להפסקת הפעילות הצבאית של ישראל נגדו, ואכן הצליח לפגוע בפעילות האזרחית בצפונה של מדינת ישראל.
[עריכה] ניסיון להימנע מעימותים ישירים
אף שלעתים ביצע פעילות התקפית נגד מוצבים, פעילות שלרוב נכשל בה ועניינה היה מורלי בעיקרו, הטקטיקה המרכזית של הארגון הייתה להתמודד באופן עקיף עם צה"ל בפיצוץ מרחוק של מטעני צד ומטעני קלע בצירי התנועה. בשל פעילות זו, בשלב מסוים הוכנסו והוצאו חיילי צה"ל מלבנון בדרך האוויר באמצעות מסוקי תובלה.
גם בעימות במלחמת לבנון 2006 המשיך הארגון להפעיל טקטיקה זו. בירי מרחוק של טילי נ"ט, צלפים והפעלת מטעני צד. אף שהיו גם עימותים חזיתיים, רובם היו בשל יוזמת צה"ל, שתקף מפקדות ובונקרים.
אף שהארגון דוגל בהתאבדות לשם פגיעה באויב, לרוב אינו פועל בשיטה זו אלא אם כן השיטה אפקטיבית, כפי שפעל נגד השגרירות האמריקנית וחיל הנחתים האמריקני, ובאמצעות פיצוץ מכוניות ואף משאיות תופת שבהן נוהגים מחבלים מתאבדים, פעילות שהביאה את האמריקנים והצרפתים להסיג את כוחותיהם מלבנון בתקופת מלחמת האזרחים.
לאחר נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000 החל הארגון להתמסד ובנה קווי מוצבים מבוצרים היטב בסמוך לגבול ישראל. יחד אתם נבנו מחסני נשק בתוך בתים פרטיים של האוכלוסייה המקומית.
[עריכה] לוחמה פסיכולוגית
מכיוון שמדובר בארגון קטן שאין לו עוצמה צבאית כשל מדינה, טקטיקה נוספת ומרכזית שהארגון עושה בה שימוש רב היא לוחמה פסיכולוגית - באמצעות אמצעי התקשורת שלו: רשת הטלוויזיה אל-מנאר, תחנת הרדיו רדיו נור, כתבי העת "אל-אנתקאד" הפוליטי ו"בקית אללה" הדתי, ובאמצעות שורה של אתרי אינטרנט. הארגון שוקד על בניית תדמית של ארגון בלתי מנוצח, שהצליח לגבור על ישראל בלבנון; הוא צילם פיגועים והתקפות על חיילי צה"ל ותקיפות ראווה של מוצבים ושידר אותם באל-מנאר. במסגרת הלוחמה הפסיכולוגית הרבה מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, להשתלח בישראל, ללעוג לה ולאיים על אזרחיה בשימוש בכלי נשק שונים, ואף הרבה לגדף את ישראל וארצות הברית בכינויים שונים. במסגרת לוחמה זו קיים הארגון ביום ירושלים מצעדים, שבהם דרכו אנשי הארגון על דגלי ארצות הברית וישראל. רשת הטלוויזיה "אל-מנאר" אף שידרה ב-2003 סדרה סורית אנטישמית בשם "הפזורה" (א-שתאת), גרסה ויזואלית של עלילות הדם, שבה נראות, בין היתר, סצינות של יהודים המבצעים רצח ריטואלי. בעיצומה של מלחמת לבנון השנייה, כאשר החיזבאללה שיגר מספר רקטות פג'ר 5 משופר לאזור עפולה, הוא כינה אותן בשם ח'ייבר 1 כדי לרמוז על ההקשר ההיסטורי לקרב ח'ייבר, שבו מוחמד השמיד והכניע את יהודי ח'ייבר. פעולה זו, שלא נגרם בה כל נזק ממשי אך היה לה הד תקשורתי ותעמולתי בתקשורת הישראלית, מדגימה יפה את דפוס הפעולה של הארגון.
[עריכה] אימונים והכשרה
אימונים בסיסיים ללוחמי הארגון נערכים בבקאע, במהלך קורס של 45 ימים בהם לומדים מיומנויות לחימה בסיסיות, שימוש בנשק, חבלה, קשר ועוד.
לאיראן נשלחים מפקדים בארגון לאימונים מתקדמים ובתחומי התמקצעות שונים. על פי הידוע אלפי פעילי חיזבאללה (כ-3,000) עברו הכשרה ואימונים צבאיים באיראן, שכללו: לוחמת גרילה, שיגור רקטות, ירי נגד מטוסים, הפעלת טילים נגד טנקים, הפעלת מזל"טים ודאונים, בניית מטעני צד בצורת קלע, שיט בסירות מהירות ולוחמה ימית. כמו כן, עברו כמה עשרות פעילי חיזבאללה קורס טיס באיראן. בלבנון נמצאים כמה מאות מדריכים ממשמרות המהפכה האיראניים, שנטמעו באוכלוסייה ונשאו נשים מקומיות [10].
|
|