17-11-2004, 16:11
|
|
|
חבר מתאריך: 08.12.03
|
|
לא
במלחמה לא מותר לעשות הכל .ישנן סעיפים באמנות ג'נבה המדברות על חוקים שתקפים למלחמה בין שני כוחות סדיריים , אך לא בין כוח סדיר לבין כוח שלא סדיר . כך נקבע מהו כוח סדיר - COMBATANTS :
1)כוח שיש בראשו אחראי , ובעל היררכיה ברורה .
2) יש להם סימן מזהה וברור שמצביע לאיזה מסגרת הם שייכים (כמו למשל הדגל כתף על המדים) .
3)הכוח נושא נשק בגלוי .
4)הכוח הזה שומר את הסעיפים באמנת ג'נבה המתייחס לחוקי מלחמה ויחס לשבויים .
הכוחות הנלחמים בעירק נגד האמריקאים אינם שייכים לאיזשהו כוח סדיר , שאין הם מתייחסים לשום סעיף מלמעלה (למשל , הכוח של מוקטעדה אל צאדר נסע כרטיסיות זיהוי והיה בעל מבנה היררכי כלשהו , ככה שניתן להתייחס עליהם כאל כוח לוחם ) . ככה שניתן לבצע עליהם נוהל כמו ווידוי הריגה .
לגבי הנוהל : צה"ל התחיל להשתמש בובצורה רחבה בלבנון , בגלל מחבלים שהיו מחווטים את עצמם בפצצות , וכאשר היו נכנסים לקרב יריות עם חיילי צה"ל היו מפוצצים את עצמם כשהחיילים התקרבו . או בגלל מקרים שמחבלים עשו את עצמם מתים ואז בהתקרב החיילים הרימו את הרובה והביאו צרור קטלני . הנוהל הזה אושר ונאסר לשימוש ע"י בג"צ לסירוגים , אך עובדה שהנוהל הזה הציל חיי אדם , כל עוד הוא בשימוש מושכל .
לגבי החייל הזה - קודם כל , יש לציין שהוא כנראה די טיפש עם הוא עשה מה שהוא עשה ודיבר איך שהוא דיבר לעיני המצלמה . אולי אפשר להבין שהם נלחמו עד לאותו רגע במשך ימים ונהרגו להם 38 חברים , אך אני לא מוצא בזה תירוץ .
למה מה שהוא עשה לא היה תקין - לפני הכוח הזה עבר עוד כוח במבנה וטיהר אותו (טיהור , לא רק מאנשים , אלא גם מאמצעים שהם נושאים איתם) . זאת אומרת , שהכוח השני לא היה בסכנה המאפשרת שימוש בנוהל ווידוי הריגה .
דבר שני , השימוש באותם מילים מעיד על כוח שלא הצורך המבצעי זה מה שהיה לו בראש באותו רגע . מי שראה את הקלט , אחד החיילים אומר "LOOK , THIS ONE IS FAKING IT , HE IS NOT DEAD " ,ואז אחד מהחיילים יורה ואומר "HE IS DEAD NOW " .
כנראה שלחייל הזה צפויים חיים לא קלים . באותו מקרה , למרות שאני תומך בנוהל ווידוי הריגה ,לא אחד ולא פעמיים המון כוחות חרגו מעבר למסגרת המאפשרת שימוש באותו נוהל , ואף עשו בו שימוש לרעה ממש ציני , כדי "לעשות מטווח" , שזה די מזעזע לפני עצמו . כמו מקרה שידוע לי על צוות טנק שלם שביצע ווידוי הריגה על מחבל , כשכל אחד בתורו מרוקן מחסנית על גופה של מחבל מאוד מת ...
|