29-07-2005, 08:58
|
|
|
חבר מתאריך: 13.05.03
הודעות: 2,807
|
|
האם ישראל הפרה איסור מכירת נשק לחוף השנהב?
האם ישראל הפרה איסור מכירת נשק לחוף השנהב?
מאת יוסי מלמן
משלחת מיוחדת של האו"ם הגיעה לישראל כדי לחקור חשד כי חברות ואנשי עסקים מישראל מפרים החלטת אמברגו של מועצת הביטחון של האו"ם נגד מכירת נשק לחוף השנהב. אנשי המשלחת נפגשו עם גורמים במשרד החוץ, משרד הבטחון ונציגים של התעשיות הבטחוניות, כשזוהי הפעם הראשונה שישראל מוכנה לאפשר ביקור ואף לשתף פעולה עם משלחת שכזו.
בעבר, בגלל מדיניות משרד הבטחון, סירבה ישראל לשתף פעולה עם משלחות וועדות חקירה של האו"ם, שביקשו לברר אם סוחרי נשק מישראל הפרו החלטות של מועצת הבטחון. ב-1999 ביקשה ועדת מומחים של האו"ם מידע ממשרד הבטחון לגבי סוחר הנשק הישראלי, שמעון נאור-הרשקוביץ, שנחשד כי מכר נשק לאנגולה, בניגוד להחלטת אמברגו של מועצת הבטחון. ישראל השיבה כי אינה יודעת עליו דבר, אף שכעבור שבועות אחדים חשף "הארץ" את פרטיו ופרטי שותפיו. אלה נתגלו ממקורות גלויים, המצויים אצל רשם החברות.
נכונות משרד הבטחון לשתף פעולה עם האו"ם נובעת מכמה סיבות. האחת הא *לחץ שמפעיל משרד החוץ כדי שמדיניות הייצוא הבטחוני מישראל תכלול גם שיקולים מדיניים ולא רק רווח כלכלי לסוחרי נשק ולאוצר המדינה. גורם נוסף שהביא לשינוי מדיניות הוא *המשבר עם ארצות הברית, בעקבות מכירת נשק ישראלי לסין. ארצות הברית תובעת מישראל להגביר את הפיקוח על מכירות נשק ישראלי לגורמים זרים.
מקור לחץ נוסף הוא קשרים הבטחוניים של ישראל עם צרפת. *צרפת התלוננה לפני כתשעה חודשים בפני ישראל כי חייליה, המוצבים ככוח שלום בחוף השנהב, הותקפו תוך שימוש בנשק וציוד ישראלי.
באחת התקיפות נהרגו חיילים צרפתיים. רק בעקבות הפניה מצרפת הודיע משרד הבטחון לתעשיות הבטחוניות שנאסר עליהן למכור לחוף השנהב, למרות שעוד קודם לבקשת צרפת המליץ משרד החוץ לפעול "בזהירות" בכל הקשור למכירות הנשק לאותה מדינה.
לצד הביקור בישראל, ביקרה הוועדה גם בבלרוס, בריטניה, בלגיה ומדינות נוספות שהתעורר החשד כי חברות ואנשי עסקים מקומיים הפרו את האמברגו שהטילה מועצת הביטחון. בישראל נפגשו חברי הוועדה גם עם נציג חברת "ואראנט", המייצרת ציוד תקשורת והאזנה. הסכמת משרד הבטחון לקיום המפגש, בין גורם בינלאומי חוקר לחברה ישראלית פרטית היא עוד יותר נדירה ומבטאת את הרצון העז השורר כיום בישראל לשתף פעולה ולהסיר מעליה כל חשד. בפגישה התבר כי ל"ואריאנט" היה אמנם חוזה לאספקת ציוד לחוף השנהב, אך החוזה לא מומש והוא מצוי עתה בהליכי הקפאה.
בכתבה שפרסם בנושא "הארץ" לפני כחצי שנה התברר כי בנוסף ל"ואריאנט" פעלו בחוף השנהב גם סוחר הנשק חזי בצלאל, איש העסקים משה רטשילד וחברת "אירונאוטקיס" מיבנה, המפתחת מזלטי"ם. אחד המזלטי"ם וקרון הבקרה שלו שמכרה החברה הושמד בפעולה של חייל האוויר הצרפתי בחוף השנהב.
מקורות במשרד החוץ אישרו כי אכן התקיים ביקור המשלחת. המקורות ציינו כי נכונות ישראל לשתף פעולה מעידה כי "אין לנו מה להסתיר" וכי ישראל ממלאת אחר החלטות האו"ם. עם זאת, הדגישו כי "לישראל לא יכולה להיות שליטה על כל איש עסקים ישראלי המסתובב בעולם ומוכר נשק שאינו ישראלי ואינו מעודפי צה"ל".
הסיבות לשת"פ עם האו"ם
1
. לחץ של משרד החוץ כי יש לכלול גם שיקולים מדיניים בעסקאות נשק עתידיות
2. לחץ אמריקאי בעקבות מכירת נשק לסין והפגיעה שנגרמה ליחסי ישראל-ארה"ב
3. לחץ מצד צרפת, לאחר שכמה מחייליה נהרגו מאש נשק ישראלי שנמכר לחוף השנהב
http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...SubContrassID=0
|