אני מבין שזה טיל נ"ט.
אם אפשר אני רוצה לדעת יותר פרטים עליו,כי ראיתי בסרט בראבו-שתיים אפס אם מישהו מכיר[על יחידה חי"ר בריטית מיוחדת במלחמת המפרץ הראשונה,נראה לי היו SAS]בקיצור,אני ראיתי שמה שהם
ירו את הטיל לאו מטווח דיי גדול,אז השאלה לאיזה טווח הוא מגיע?אני יכול לחפש בגוגל אבל אני רוצה גם לשאול אולי יש פה אנשים שירו בו בשירות שלהם?אם אפשר כמה שיותר פרטים על אותו טיל לא משנה איזה פרטים.תודה מראש.
ללאו אין הנחייה - מה שהופך אותו לרקטה.
ללאו יש טווח אפקטיבי של בערך 150 מטר, כוונות נוחות, אופן פעולה פשוט, אבל אחוז גבוה של נפלים.
פשוט פותחים, מכוונים, משחררים נצרה ויורים.
הלאו הוא חד פעמי ושוקל פחות משלוש ק"ג, בעל שתי כוונות:
כוונת קדמית "רדיואקטיבית" - בעלת שני איקסים העשויים מיסוד שזוהר בחושך
כוונת אחורית "טרמית" - בעלת מנגנון שזז למעלה ולמטה לפי הטמפ' הסביבתית ומתקן את מסלול הרקטה.
כשמכניסים טנק מזרחי לכוונת, הוא נכנס לתוך משפך שמחשב עבורך את הטווח (וזאת לפי מידות ידועות של הטנקים המזרחיים)
לרקטה שיורים יש סנפירי ייצוב שנפתחים כשהיא יוצאת מהזביל
כאשר היא פוגעת במטרה, המרעום מפעיל את המטען החלול שעושה את הנזק.
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי Boltik שמתחילה ב "למיטב זיכרוני ללאו אין מנוע..."
למרבית רקטות ה RPG יש מנוע מאיץ שהודף אותן מהמשגר ומנוע שיוט המופעל כ 20 מטר מהמשגר לאחר הירי כך שזה לא ממש משנה את ההגדרה.
המטול של הלאו יכול להקרא גם משגר (והוא גם משמש כמובן כזביל אחסנה) וכן מטול ה RPG יכול להקרא הן מטול והן משגר.
מה ההבדל?
מה הקשר למנוע שיוט או מאיץ?????
אגב - בנושא הטווח היעיל, כיום יש דגמים מתקדמים יותר של הלאו להם מנוע ומבנה משופר המעניקים טווח יעיל שאף עולה במקצת על 200 מטר.
טוב...לא נכנס להגדרות פורמליות. מה שאני רוצה להגיד שלאו (להבדיל מרוב ה"רקטות") מקבל את המהירות ההתחלתית בתוך המשגר/מטול וממשיך אל המטרה ע''י אינרציה בלבד.
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי AshqenaZ שמתחילה ב "דבר ראשון - זה לא טיל, זה רקטה"
ציטוט:
במקור נכתב על ידי AshqenaZ
.
ללאו יש טווח אפקטיבי של בערך 150 מטר, כוונות נוחות, אופן פעולה פשוט, אבל אחוז גבוה של נפלים.
)
אמרת שיש לו אחוז גבוה של נפלים,אתה יכול להסביר לי למה זה קורה?ולמה דווקא אצל הלאו יש את אותו אחוז גבוה?
מצטער שאני שואל הרבה שאלות זה פשוט מעניין
תודה שוב.
מהירות היציאה היא 144.8 מ/ש (521.28 קמ"ש) ומשם הוא מאבד מהירות עד לפגיעה במטרה או עד קצה הטווח (איבוד המהירות הוא לא ליניארי ולא מצאתי גרף המתאר את המהירות כפונקציה של המרחק).
ה"משפך" שבכוונת בא לתקן את המסלול ע"פ המרחק (רחוק יותר - זווית שיגור גבוהה יותר).
That would be like the splendor of the mighty One…
I am became death,the shatter of Worlds.
הלאו ממש אפקטיבי?הכוונה היא,שאם הוא יכול להשבית טנק לחלוטין?[כמובן תלוי איפה הוא פוגע].
ובאיזה שנה הוא יוצר לראשונה?ומישהו יודע באיזה מהירות הוא "משייט" למטרה שלו?...[כמובן שהמהירות יורדת ככל שהוא יותר זמן באוויר כי לפי מה שכתבתם הבנתי שהוא מקבל את האנרגיה ההתחלתית מהמטול\משגר,אבל בערך באיזה מהירות הוא משייט]
תודה רבה מראש חבר'ה.
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי הציוני האחרון שמתחילה ב "תודה אשכנז ולבני ולBOLTIK,עוד שאלה אבל..."
וספק אם הוא היה כזה גם בשעת פיתוחו. הוא יעיל כנגד רק"מים קלים וכבדים, אך כמעט ולא נגד טנקים.
לגבי נפלים - בכל הסדרות שיוצרו בשנים הראשונות לפיתוח הלאו, אחוז הנפלים היה כמעט שליש, בשל בעיות ייצור ותכנון שונות; מאז הוכנסו כמה תיקונים, ובדגמי הלאו שיש בידי צה"ל כיום אחוז הנפלים נמוך יותר.
מהירות - עד כמה שידוע לי מהירות הלאו קבועה עד הפגיעה במטרה. ניתן ללמוד עליה גם מהעובדה שהלאו לא יהיה יותר מדי יעיל לירי על מטרה ניידת המרוחקת מ100 מ'.
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי JAVEHN שמתחילה ב "כולם מכירים את הלאו אמריקאי , LAW M-72"
אורך הרקטה בלבד הוא 95 ס"מ וקטרה 94 מ"מ (לעומת 66 מ"מ של האמריקאי).....
מה שנחמד ומעניין בלאו 80 הוא שניתן לירות ע"י התקן מיוחד שעל המטול כדורי 9 מ"מ לצורך איכון וכוון לפני ירי הרקטה "החיה" בדומה לירי איכון שהיה נהוג בתול"ר ה 106 מ"מ האמריקאי/ישראלי ובכך לצמצם את סבירות ההחטאה.
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "ה"לאו" 80 כבר הרבה יותר מאסיבי..."
ועם אתה זוכר , בזמנו שאלתי אותך אותה שאלה לגבי הצינורית 9מ"מ (בעקבות קניית ספר הדרכה שדיבר על לאו 80 וחשבתי כי מדובר בלאו האמריקאי) ,ואמרת לי שאין דבר כזה
הקארל גוסטב מוגדר כתול"ר המיועד לירי מהכתף או כפי שבחיל הים - מחצובה.
תחמושתו מתבססת על תרמיל בעל כרכוב מתכלה (לאפשר יציאת גאזים לאחור) ופיקה צידית.
לתרמיל מחובר קלע (קיימים מס' דגמי תחמושת לייעודים שונים).
אין כאן כל שימוש במנוע רקטי אלא ממש בכדור בעל קוטר 84 מ"מ.
השאלה היא,מי יותר אפקטיבי נגד טנקים?הבנתי שהלאו לא אבל הקרל גוסטב כן או שזה שוב רק
בשביל רקמ"ים?
ציטוט:
במקור נכתב על ידי לבני
הקארל גוסטב מוגדר כתול"ר המיועד לירי מהכתף או כפי שבחיל הים - מחצובה.
תחמושתו מתבססת על תרמיל בעל כרכוב מתכלה (לאפשר יציאת גאזים לאחור) ופיקה צידית.
לתרמיל מחובר קלע (קיימים מס' דגמי תחמושת לייעודים שונים).
אין כאן כל שימוש במנוע רקטי אלא ממש בכדור בעל קוטר 84 מ"מ.
כעקרון הקארל גוסטב יעיל יותר כנגד מטרות משוריינות....
בתגובה להודעה מספר 19 שנכתבה על ידי הציוני האחרון שמתחילה ב "אוקיי תודה עוד שאלה בקשר לקרל גוסטאב"
היות וקלע הנ"ט שנורה ממנו בעל רש"ק כבד יותר ו"STAND OFF" יעיל יותר.
הקלע דומה מאוד בחלקו הקדמי לקלע ה 105 נ"ט חלול.
אני אשתדל להעלות תמונות בהמשך.
לבני.
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "כעקרון הקארל גוסטב יעיל יותר כנגד מטרות משוריינות...."
הרקטה המבצעית היעילה ביותר שאני יכול לחשוב עליה היא ה RPG7VR , בעלת חדירות של מעל 700 מ"מ אחרי מיגון ריאקטיבי והיא מהווה איום ממשי על טנקים (הקרל גוסטב יחדור כ 500 מ"מ).
ישנם אמצעים לרמת המחלקה/פלוגה שהם יעילים בהרבה (הפרדטור שבוטל/ה NLAW כדוגמה) , אבל אלה יקרים יותר וכבר מצויידים במערכות הנחייה.
א - גדלה הפיזי, הPG 7VR ארוכה וכבדה באופן משמעותי משאר "בנות המשפחה"...
ב - הטווח היעיל של ה VR הנו מכס' 200 מטר. אך שלא יהיו ספקות - עם כל זאת אני אישית מכנה אותה "המלכה" !
עם רש"ק עיקרי שמכיל 1.200 ק"ג של H.M.X אפשר לעשות הרבה דברים מעניינים........
...ולהשאיר אותה שלמה, ואני בטוח שאתה יודע את זה טוב מאד.
בכל מקרה - היא גם הרקטה היחידה שחדרה טנק מודרני בעימות (אברמס) , או לפחות היחידה שאני מכיר/זוכר.
האמריקאים ניסו להוריד את התמנות מהרשת בקביעה כי הן מסווגות (באיחור רב) והטילו איפול על הנושא - אבל במאמרים שונים באינטרנט פורסם כי מדובר ב VR.
שהוחלט לפרסם שמה שפגע בו היתה רקטה מהדגם הנ"ל היות והיא באמת נחשבת לחדישה\מתקדמת והכי כבדה מבחינת הרש"ק מבין רקטות ה R.P.G מה שמוציא את ה"אברמס" קצת יותר בכבוד מהאירוע המביך...
בינינו - לא זכור לי שבמהלך כל תקופת הלחימה בעיראק אי פעם נתקלתי בצילום בו נראית הרקטה הנ"ל בידי מי מהכוחות המורדים שבמדינה ! לא?
יש שמועות הנחות וידיעות שבעירק משתמשים באמל"ח הרוסי הכי מתקדם (כולל RPG-29!), אך עד היום אף אחד לא ראה שום דבר. אני אישית מכיר מהעימות בצ'צ'ניה שלוש תמונות של VR, והן מתפרסות על עשור שלם - הלחימה בעירק "צעירה" בהשוואה.
בנוסף, נראה לי הגיוני שאת הנשק היותר רציני יפקידו בידי לוחמים מנוסים ורציניים (כאלה שגם לא בהכרח מעוניינים להילחם עד מוות...)- ואז למורדים יש אינטרס מובהק שהפרצוף של אותם לוחמים לא ייחשף לעיתונות העולמית (משם הדרך לסוכנויות המודיעין קצרה ביותר).
אין לי תמונה של PG 7VR מעיראק , אבל הפרסומים טוענים כי הוא אכן נמצא בזירה.
מלבד זאת , הארועים בהם נטען כי אברמס הושמד ע"י RPG היו בשטחים בנויים ובמגע עם כוחות חי"ר קלים.
בכל מקרה , ה VR משיגה חדירות טובה יותר מכל טילי הנ"ט המזרחיים הישנים שבידי עיראק (מתקופת הפאגוט והסאגר).
אם למישהו יש תמונה של VR מעיראק, זה יהיה נחמד.
אגב באפגניסטן המורדים עבדו בקבוצות הרג, כאשר רקטה ראשונה יוזמת את המיגון הראקטיבי ואחריה 2 או 3 רפג'יסטים מנסים לפגוע באזור שנחשף - הדבר דורש רמת תפעול גבוהה של האמצעי - אבל לא היה מחסור בתחמושת ובנסיון שם...
אני לא מבין אבל לבני,זה יכול להשבית טנק או לא לא ענית לי
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "כעקרון הקארל גוסטב יעיל יותר כנגד מטרות משוריינות...."
חד משמעית.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי לבני
היות וקלע הנ"ט שנורה ממנו בעל רש"ק כבד יותר ו"STAND OFF" יעיל יותר.
הקלע דומה מאוד בחלקו הקדמי לקלע ה 105 נ"ט חלול.
אני אשתדל להעלות תמונות בהמשך.
לבני.
בתגובה להודעה מספר 29 שנכתבה על ידי הציוני האחרון שמתחילה ב "אני לא מבין אבל לבני,זה יכול להשבית טנק או לא לא ענית לי"
השבתת טנק לא מחייבת חדירה, פגיעת חומר נפץ בחלק חיצוני בטנק למשל זר מניע או לחלופין תותח ישביתו את הטנק ככלי לחימה אבל לא יחדרו או יפגעו בצוות ויחייבו תיקונים שיימשכו מס' שעות תחת אש
השבתת טנק לא מחייבת חדירה, פגיעת חומר נפץ בחלק חיצוני בטנק למשל זר מניע או לחלופין תותח ישביתו את הטנק ככלי לחימה אבל לא יחדרו או יפגעו בצוות ויחייבו תיקונים שיימשכו מס' שעות תחת אש
[אם לא הראשונה, תקנו אותי אם אני טועה ואשמח ללמוד]
היתה בתקיפה של השייטת על נמל ע'רדקה במלחמת יום הכיפורים (היום קוראים לעיר הנופש הזו בפרסומים המצריים עורגדה, דרך אגב, והיא פופולרית אצל צוללנים אירופאים ובכלל).
כזכור השייטת נכנסה כמה וכמה פעמים לנמל הזה כדי לפגוע בכ"ש מצרי. השתמשו שם באמל"ח שונים, כולל סירות נפץ ("פצחן") ועוד.
מהסיפורים של הלוחמים עולה שהם ירו הרבה טילים ופגעו מעט. אחת הסיבות לפגיעות המעטות היתה שהם זרקו את הזבילים הריקים לתוך הסירות עמן נכנסו ("סנוניות" אם אני זוכר נכון) ואז בלהט הקרב ניסו שוב לירות מהזבילים הריקים. עכשיו כשאני חושב על זה וקורא את התגובות, עולה בדעתי שהיתה גם בעייה של נפלים.
חג שמח
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי shalom77 שמתחילה ב "אחת ההופעות הראשונות של ה- LAW בצה"ל"
כמענה להפתעת הRPG (הטאו באו לענות על הסאגר), אמצעי הנ"ט ארוכי הטווח (סאגר) וקצרי הטווח (RPG) בצבאות התוקפים (מצרים וסוריה) הפתיעו מאוד את צה"ל אף על פי שהם היו מוכרים כבר במלחמת ההתשה. וןאפילו פותח תמרון התחמקות מסאגר (ע"י צוק בוסתן, לימים תא"ל) שלא היה מוכר לרוב חיילי השריון.
האימון על האמצעים הללו (ועל סאגרים שנתפסו שלל) היה תוך כדי לחימה ומיד בתחילת הפסקת האש, ישנו קטע שמהחטיבות מבקשים שטח אמונים להתאאמן בשיגור סאגרים והפיקוד (גורודיש) מורה להם להתאמן על משאיות של המצרים, למרות הפסקת האש.
לחיצה על ההדק תגרום לנקירה מכאנית של פיקת רשף כשהרשף שנוצר מועבר בצינורית פלסטית אל המצת מנוע.
באופן עקרוני איני מכיר את ההנחיות של צה"ל כיצד לנהוג במקרה של מטול פתוח שלא בוצע עמו ירי (לפי מיטב ידיעתי הוא אמור להחשב כפסול לשימוש) אך בכל מקרה סגירת המטול בחזרה היא פעולה אפשרית מבחינה טכנית אך מסוכנת מאוד היות ובקלות ניתן ללחוץ בשוגג על הדק הירי ולפלוט את הרקטה בדיוק כפי שקרה לחייל שריון אי שם באמצע שנות התשעים (החייל פלט את הלאו היישר לתוך הירך מבלי שהתפוצץ אך הדבר הביא למותו).
מכאן שכל התעסקות עם מטול פתוח הנה מסוכנת !
לבני.
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. -Rick Cook
Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning. -Rick Cook
בעקבות האשכול נכנסנו לדיון על מיקרה שאירע בצמ"פ של חט' 500: חייל ששמר בבונקר שיחק עם טיל לאו חי, אחרי שהוא פתח אותו ולא הצליח לסגור הוא ניסה להישען על הטיל עם מרכז הכובד שלו כנגד הריצפה, הטיל נורה, חדר לבטנו של החייל ומשם לירך והרג אותו.
לבני הוסיף: החייל הוסק לביה"ח כשהרקטה נעוצה לכל ארכה בירך (למעשה מהבטן התחתונה ועד הפיקה של הברך)ע"פ מה ששמעתי בשלב זה עדיין לא ידעו מה בדיוק קרה -אחרת לא היו מפנים אותו במסוק עם נפל של לאו...
כשהורד החייל (לחדר הטראומה הבחין אחד הרופאים בקצה זנב הרקטה מבצבץ .
בשלב זה הבנתי כי החייל כבר לא היה בין החיים אך המצב היה מאד מסובך היות ונוצר צורך לפנות את הנפל מן המקום אשר אינו סובל פיצוץ עקב צנרת חמצן ועוד חמרים מסוכנים שהיו במקום.
לציין כי השעה היתה 2 בבקר לערך,ולמקום זומנו צותי חבלנים מיחידת החבלה של ירושלים.
לאחר התייעצויות שנערכו (בין השאר עם מישהו שגולש כאן בפורום ) הוחלט על פינוי החייל לאיזור מנחת ביה"ח ושם ניגש חבלן ובעזרת ציוד ניתוח והנחיות שניתנו לו ע"י רופאים במכשיר הקשר הצליח לשלוף את הנפל מגוף החייל מבלי לגרום נזק לגופתו.
חשוב לציין כי לפי מה שסופר לי הארוע התרחש בסמיכות לאסון השייטת באנצרייה והרגישות לחיי אדם\כבוד המת היתה אז בשיאה -כולנו זוכרים את הסיפור עם חלקי גופתו של איתמר איליה ז"ל ! קישור אל דף ההנצחה של החייל שנהרג מהלאו
הייתי בחטיבה 500 בגדוד הנ"ל כשארע הארוע הזה (ממש קו אחרון לפני שחרור) והיינו בלבנון, בדיוק חיפק"נו מבצע של השייטת באזור צור כשהתקבלה בחמ"ל ההודעה ממחנה האימונים בבקעה...
באותה תקופה כונינו "גדוד המוות".
הגדוד איבד מספר לוחמים בארועים כלל לא לוחמניים:
1. חייל שראשו נכנס למסלול הצידוד של הטנק במארב (דף לזיכרו של מוטי מיכאלי ז"ל)
2. חייל שנהרג בתאונת דרכים (דף לזיכרו של יובל פורת ז"ל)
3. אריאל שיין ז"ל שהוזכר
ועוד מקרים מוזרים בגדוד ובחיילים של הגדוד שהיו במסלול בביסל"ש...(מישהו הזכיר יריה עצמית ברגל?!)
1. איך למען השם משיגים תמונת רנטגן של טיל לאו (האם אתה רנטגנולוג בהכשרתך?)
2. ובאותו עניין האם היית קשור { בהכשרתך הרפואית} לארוע שהוזכר כאן לגבי החייל שירה לעצמו טיל בבטן?
3. ואם כן האם ישנה פרוצדורה רפואית הנוגעת בהוצאת פרטי אמל"ח שונים מפצועים?
4. אם החייל היה כבר מת למה בכלל להתעסק עם טיל מסוכן- שאתה בעצמך כתבת שלא צריך להתעסק איתו.
5. אם מדובר בפרטים מסווגים אז סליחה מראש.
ובכלל רציתי לציין את הרמה הטובה של ההסברים לגבי טיל הלאו.
ולשער שלבני יבחר שלא להשיב על השאלות האחרות.
אם החייל היה כבר מת למה בכלל להתעסק עם טיל מסוכן- שאתה בעצמך כתבת שלא צריך להתעסק איתו?
מהסיבה הפשוטה רצון לשמור על כבוד המת. תזוזה לא נכונה יכלה לפוצץ את הטיל, לפצוע את המטפל ולרסק את הגופה.
לגבי צילומי רנטגן - יש מס' אתרים של חברות המפרסמות משקפי רנטגן עבור גופי בטחון בהם מוצגים לא מעט צילומי רנטגן החל ממטעני חבלה ועד לתחמושת (אני אנסה לבדוק עבורך מס' כתובות היות ועבר הרבה זמן מאז עסקתי בכך).
הצילום המדובר של הלאו נעשה על ידי כניסיון\התנסות...
לגבי הוצאת הנפל - אם תבדוק תמצא שהארוע ארע סמוך מאוד לאסון השייטת בלבנון כשבאותם ימים נושא שמירת כבוד המת היה לצערינו הרב בכותרות כך שאני מאמין שחלק מהשיקול נבע מכך.